/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

jaargang 42, 22 juni 2000


Bestuur

Untitled Document Studentenstatuut is nu veel leesbaarder

Studentenstatuut/Gerard Verhoogt

Onlangs heeft de Universiteitsraad het Studentenstatuut 2000 - 2001 goedgekeurd. Het CvB heeft daarna de tekst vastgesteld en nu kan het in de universiteitsgids. Het Studentenstatuut is per september geldig en geldt voor het hele studiejaar. Elk jaar moet de tekst van het statuut aangepast worden. Er zijn namelijk niet alleen een aantal interne TUE-regels veranderd, ook een aantal wettelijke regelingen zijn gewijzigd. Cursor sprak met Karen Ali, hoofd van het STU, Maria van der Horst, juridisch adviseur van het STU en met twee leden van de werkgroep Studentenstatuut: Fons van Roij, student-lid van de U-raad voor de PF, Paul Hamelinck, student-lid voor de U-raad voor Groep Één.

Naast Van der Horst, Van Roij (vijfdejaars student Wiskunde) en Hamelinck (derde jaars Scheikundige Technologie) zaten Antoinette van de Voort (In- en Externe Betrekkingen, maker van de universiteitsgids) in de werkgroep. Chris Sepers was, als studentenadviseur, tijdelijk lid voor de onderwerpen afstudeersteun en bestuursbeurzen.

Van Roij en Hamelinck omschrijven hun werkzaamheden als ‘het inventariseren van deze veranderingen en die in tekst inpassen.’

Karen Ali, als hoofd STU eindverantwoordelijk voor het Studentenstatuut, over de geschiedenis daarvan: “Drie jaar geleden werd STU voor het eerst geconfronteerd met de vraag om in korte tijd een studentenstatuut te ontwerpen. Daar hebben we geprobeerd aan tegemoet te komen, voor zover dat nodig en haalbaar was. Vorig jaar hebben we studenten erbij betrokken en is er vooral aan de leesbaarheid gewerkt”, hetgeen Van Roij en Hamelinck kunnen beamen.

Hamelinck: “Het statuut was wel voor één uitleg vatbaar, maar het stond er ècht in juridische taal, met veel dubbele ontkenningen.”

Van Roij: “Het statuut was meer een opsomming van regels, het is nu veel leesbaarder voor studenten.


Paul Hamelinck (links) en Fons van Roij. Foto: Bram Saeys

Rechten en plichten

Waarom is het Studentenstatuut eigenlijk zo belangrijk?

Ali: “Het is belangrijk omdat er de rechten en plichten van studenten in staan, voor zover het de TUE-organisatie, het faculteitsoverstijgende gedeelte betreft. Het is aardig gelukt om dat goed af te dekken. Niet alle regelingen staan letterlijk in het Studentenstatuut; naar het computerreglement bijvoorbeeld wordt verwezen. Desalniettemin is dat een wezenlijk onderdeel.”

Van Roij: “Het Studentenstatuut biedt op universitair niveau zoveel mogelijk zekerheid en duidelijkheid aan studenten. Met het statuut in de hand ben je maximaal in staat om, aan de hand van de opgenomen regels, informatie en doorverwijzingen, recht gedaan te krijgen op de TUE.”

Hamelinck: “Bovendien geeft het de namen van de personen bij wie je terecht kunt voor vragen.”

Lerarenopleiding

In het Studentenstatuut staan de regelingen ten aanzien van toegang en toelating, inschrijving en daaraan verbonden rechten en plichten, het Onderwijs (met onderdelen als studielast, -begeleiding, studievoortgang), Tentamens en examens, medezeggenschap van studenten, rechtsbescherming en gedragsregels.

Welke belangrijke wijzigingen zijn er aangebracht in vergelijking met vorig jaar?

Van Roij: “Er is op zich niet zo heel veel veranderd. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de lerarenopleiding is ‘ingedaald’ in de reguliere opleiding. Dat moest door een wijziging in de wet. Maar daardoor kunnen studenten, als keuzeonderdeel, eerder aan die opleiding beginnen. Dat kan een voordeel zijn voor een aantal studenten die de studie erg saai of taai vinden.”

Hamelinck: “Bovendien kunnen studenten er vroegtijdig aan ruiken, zodat ze weten wat die studie inhoudt.”

Van Roij: “Verder is de studiefinanciering bij wet enigszins gewijzigd. Voortaan kunnen studenten tot hun dertigste aanspraak maken op studiefinanciering, in plaats van tot hun zevenentwintigste. Studenten kunnen langer studeren en hebben dus ook de mogelijkheid om meer dingen naast hun studie te doen.”

Hij vervolgt: “We hebben wel een alternatieve tekst moeten maken om op de definitieve wet te anticiperen. De wet is namelijk wel door de Tweede Kamer aangenomen, maar nog niet door de Eerste Kamer.

Bachelor - Master

Ook verandert er wat aan het krijgen van afstudeersteun. Iemand komt daarvoor in aanmerking bij vertraging door onder andere bestuurswerk, ziekte en zwangerschap. In geval van de prestatiebeurscompensatie - bij het niet halen van de prestatienorm van 21 sp in het eerste jaar of het niet halen van de diplomatermijn - moest je dit vroeger ook bij de instelling aanvragen. Nu moet dat bij de Informatie Beheer Groep in Groningen. Dit hangt samen met de verlenging van de diplomatermijn van zeven naar tien jaar. Het betreft nu namelijk aanzienlijk minder studenten.

Ook de titulatuur verandert met het invoeren van het drie-plus-tweesysteem, ofwel het bachelor-mastersysteem. Wie volgend jaar zijn kandidaats haalt, mag zich ‘kandidaat’ noemen en ‘cand.’ achter zijn naam zetten. Gelijkwaardig daaraan is voor de technische studies de titel Bachelor of Science (B.Sc.).

Wie het afsluitende examen gehaald heeft, mag zich ir. noemen, maar ook Master of Science, afgekort M.Sc.

Een andere verandering is dat de naam ‘studentenadviseur’ de naam ‘studentendecaan’ gaat vervangen.

Hamelinck: “Dat werkt erg verwarrend omdat het studentenlid van het faculteitsbestuur ‘studentadviseur’ heet.”

Computerreglement

In het onderdeel ‘Rechtsbescherming’ zijn enkele verwijzingen gemaakt, bijvoorbeeld naar de niet-rokenregeling en het computergebruik.

Van Roij: “Die laatste regeling willen we met de gezamenlijke fracties nog eens onder de loep nemen omdat we het een rommelige en tegenstrijdige regeling vinden. Iedereen heeft zijn eigen account en moet er zelf voor zorgen dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Studenten mogen bijvoorbeeld hun account en notebook alleen gebruiken voor studiedoeleinden.

Hamelinck: “Je mag dus geen mailtje naar je moeder of vriendin sturen, nog geen kilobyte. Maar je mag wel een paar gigabyte van je stageverslag sturen naar je begeleider, wat het netwerk veel meer overbelast.”

Van Roij: “In redelijkheid en billijkheid is niet goed voorzien.”

Hamelinck: “Met het huidige reglement zou E-commerce officieel ook niet mogen, terwijl dat wel een van de nieuwe initiatieven van het CvB is.”

Van Roij: “Er wordt gezegd, dat een verdachte van misbruik vervolgd zal worden en op moet draaien voor alle daarbij gemaakte kosten. Dat is nogal voorbarig. Dat is in het reglement niet verder uitgewerkt. Het is ook een eenzijdige regeling: studenten moeten er alles aan doen om misbruik te voorkomen, maar we weten niet of een ander gebruik of misbruik van ons account kan maken. Een tijd geleden konden onbevoegden zo de namen en studentennummers uitdraaien. Dat zal nu wel beter beveiligd zijn, maar toch.”

Klachtenregeling

Van de bestaande klachtenregeling, die in de plaats kwam van de door de studenten gewenste ombudsman, heeft niemand tot nu toe gebruik gemaakt. Het CvB erkent dat dit niet betekent dat er dus geen klachten zijn. De studentenfracties en het CvB willen er in elk geval meer ruchtbaarheid aan gaan geven om zo het gebruik te stimuleren. Tegelijk is minister van OC&W Loek Hermans bezig met een ontwerp voor een ombudsmanfunctie op de universiteiten, maar daar is nog het wachten op.

Zijn er nog wensen die Van Roij of Hamelinck graag verwezenlijkt hadden gezien in het Studentenstatuut?

Van Roij: “Ik heb me een tijd hard gemaakt voor een RSI-regeling voor studenten. Voor medewerkers is er wel iets geregeld wat betreft de arbeidsomstandigheden, voor studenten niet. Als het een student wat overkomt is er geen regeling en valt hij in niemandsland.”

Hamelinck: “Als werkgroep konden we zelf geen regeling ontwerpen. En de TUE heeft nu eenmaal geen regeling op dat gebied.”/.

Voor geïnteresseerden is het studentenstatuut verkrijgbaar bij STU of te vinden op http://www.tue.nl/regeling/statuut.

html














Website Cursor