/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

jaargang 42, 22 juni 2000


Mensen

Untitled Document “Ik wil geen taboes omzagen”

TUE cabaretier Joep Keij

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

‘Aangeboden: 100 m2. Gezocht: harde lach en applaus (om verlegen cabaretier met faalangst en plankenkoorts te steunen bij de try-out van zijn nieuwe show Generatie Z).’ Van de aankondiging van zijn optreden op de TUE maakte student Werktuigbouwkunde en cabaretier Joep Keij al een show an sich.

“Natuurlijk ben ik niet verlegen en heb ik geen faalangst en plankenkoorts”, lacht Joep Keij als hem wordt gevraagd naar het waarheidsgehalte van zijn parodie op de A4-tjes die regelmatig op de prikborden hangen met kamers in de aanbieding. Keij trad op voor TUE-publiek tijdens het open podium van Studium Generale. Het was niet het eerste optreden voor Keij, maar wel de eerste uitvoering van zijn nieuwe show genaamd Generatie Z.

“Ik had nooit het idee dat ik cabaretier wilde worden. Ik had wel wat liedjes en gedichten geschreven. Dat besef kwam pas toen ik meedeed aan de open-lesdagen van het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Ik kreeg les over cabaret van Anemoon Langehof, die in Bloeiende Maagden speelt. Later heb ik nog twee andere workshops gevolgd. Inmiddels ben ik een podiumbeest geworden. Als ik een microfoon en spot zie, begint het te kriebelen en wil ik daar staan. Het mooie aan cabaret is dat er alles in zit; je kunt iets vertellen, een lied zingen of een gedicht voordragen. Ik hou niet van zap-cabaret waarbij je van de ene in de andere scčne valt zonder dat er onderlinge samenhang inzit. Ik wil wat meer diepgang en een rode draad in mijn stuk hebben, zoals Toon Hermans en Youp van ’t Hek dat doen.” Keij oefent altijd in het Stadswandelpark, waar ook de foto is genomen.

Voor de TUE’er is cabaret vooral vermaak. “Het is pretentieus om te denken dat je het publiek iets kunt meegeven. Ik wil wel dat wat ik zeg mensen aanspreekt. Maar ik ben geen politiek geëngageerde cabaretier met een boodschap. Wat ik probeer, is op herkenning van het publiek inspelen.”

Generatie Z gaat over de generatie die is en wordt geboren vanaf 1999, volgens Keij. Maar het gaat ook over zijn eigen generatie. Hij begint enthousiast te vertellen over een stukje uit zijn show dat over de ijsjes van ‘vroeger’ gaat. “Van die Tupperware-ijsjes die je zelf moest maken en die een dag in de ijskast moesten bevriezen, of dat hoorntje met onderin die kauwgumbal die altijd bevroren was. Dat herkent het publiek.”

Wat wil Keij met zijn talenten? “Dat is moeilijk te zeggen; van de ene kant zou ik na mijn studie aan de TUE graag de Kleinkunstacademie gaan doen, maar van de andere kant heb ik er ook geen zin in om er zo intensief mee bezig te zijn. Je moet er echt alles voor geven, anders ga je af op de planken. Maar van de andere kant ben je sowieso fulltime cabaretier. Je pikt altijd dingen op in het dagelijkse leven die je in je show gebruikt. Ik heb ook altijd een blokje met pen en recordertje bij me om ideeën op te schrijven. Ik gebruik dingen die mij raken, dat kan van alles zijn. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ik die flauwe moppen die je nu hoort over de ramp in Enschede ontkracht in een show. Mensen die eerst dat soort grappen maken en vervolgens geld storten op giro 777 vind ik hypocriet. Daar kan ik iets mee. Maar het is niet mijn doel taboes om te zagen. Ik heb grenzen, maar als ik vind dat iets kan, denk ik er ook niet langer over na.”/.

Untitled Document De week van/Martijn

Martijn van Dam, 4e jaars Technische Bedrijfskunde, gemeenteraadslid in Eindhoven voor de PvdA.

Maandag: Als woordvoerder ICT-beleid moet ik een vergadering voor morgen voorbereiden over de gemeentelijke ICT-visie en de kans om Kenniswijk te worden.

Verder ligt er een excuusbrief van de wethouder Middelen, die vorige week uitspraken deed, die verkeerd vielen bij de politiek.

Dinsdag: Eerst ga ik even langs bij Samplism aan de Molenstraat. Ze hebben een video van een rel op Koninginnedag. Ik zet grote vraagtekens bij het politieoptreden. Om half vijf begint de commissievergadering. Het blijkt wel weer, dat wij de enige partij zijn die beseft welke ontwikkelingen er op ICT-gebied zijn te verwachten.

Woensdag: Rond lunchtijd heb ik een afspraak met Martijn Dullaart. Samen met Hans Moonen starten we een eigen internetbedrijf genaamd Lirus, dat studieboeken gaat verkopen.

‘s Avonds worden de Flying Pins onthuld. Aardig, maar niet bijzonder spectaculair. Het kunstwerk zelf vind ik wel fantastisch. Alleen staan er eigenlijk nog veel te veel bomen voor om het tot zijn recht te laten komen. Maar om daar nu politiek wat aan te doen…

Donderdag: Ik moet nog een stuk schrijven voor het afdelingsblad van de PvdA over de gemeentelijke financiën. Ook zoek ik het een en ander uit voor de opzet van ons bedrijf. Verder is het prachtig weer om even de tuin bij te werken, waar het onkruid begint te groeien. En ’s avonds natuurlijk X-Files kijken, zoals elke donderdag.

Vrijdag: Grote stapels dossiers moeten nog in mijn database. Zo kan ik tenminste snel informatie terugvinden over alle onderwerpen, waar ik mee te maken krijg, zoals onderwijs, cultuur, ICT, financiën en milieu.

Zaterdag en zondag: Even bij mijn ouders langs om te helpen met de installatie van de nieuwe PC. Zondagavond zijn mijn vriendin en ik uitgenodigd om een cabaretvoorstelling bij te wonen in de Schouwburg. Van tevoren pak ik vast mijn koffer, want de komende week ga ik naar Wassenaar. Na twee selectieronden ben ik met 24 anderen geselecteerd voor de Business Course van KPN. Ik ben reuze benieuwd, want KPN spreekt me als bedrijf erg aan. Ik ben alleen weer een week niet aan mijn studie toegekomen. Ik hoop toch over iets meer dan een jaar klaar te zijn.

Untitled Document

/Vacatures

Assistenten in opleiding (2 fte) bij de faculteit Technologie Management

Duur: tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 48 maanden.

Taken: Taken: werkzaam binnen het NWO research-programma The Impact of Technology Diffusion and Spillovers on Economic bij 1)”The International and Intesectional Distributionof Innovation Rents” (onderzoekt de verspreiding van ICT-technieken over OECD-landen) en 2)”International Technology Spillovers and theirContribution to Manufacturing Performance in Developing Economy”(onderzoekt de verspreiding van technologieën van ontwikkelde naarontwikkelingslanden, in het bijzonder Indonesië).

Salaris: F 3090.

Hoogleraar e-business marketing

(0,2 fte) bij de faculteit Technologie Management.

Duur: Tijdelijk dienstverband voor 8 uur per week voor 60 maanden.

Taken zorgdragen voor kennisoverdracht via onderwijsprogramma’s en onderzoek entameren naar de ontwikkeling en toepassing van ICT, waaronder Internet, in zowel Business tot Business Marketing als Inkoopmanagement. Ontwikkelen van een kennisscentrum voor Electronic Marketing en Procurement.

/Afscheid

Op 1 juli zal Gonnie Bezemer na meer dan 38 jaar dienstverband de TUE verlaten. Ter gelegenheid hiervan wordt haar een receptie aangebodenop 27 juni in het PVOC. U bent van harte welkom vanaf 16.30 uur.

Vanaf 1 juli 2000 gaat Ruth Gruijters na 34 jaar dienstverband met vervroegd pensioen. Ruth en echtgenoot en (ex) collega’s worden uitgenodigd voor de receptie t.g.v. haar afscheid op donderdag 22 juni in het PVOC van 16.30 tot 18.00 uur.














Website Cursor