/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 4 nummer 0

jaargang 42, 29 juni 2000


Nieuws

Untitled Document De Jonge en Coehoorn ontvangen Gilles Holst Prijs

De afdeling Natuurkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft besloten de Gilles Holst Prijs toe te kennen aan prof.dr.ir. Wim de Jonge en prof.dr. Reinder Coehoorn. De Gilles Holst Prijs wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een onderzoeker die werkzaam is op het tussengebied van natuur- en scheikunde. Coehoorn en De Jonge ontvangen de prijs voor hun gezamenlijke belangrijke bijdragen aan het inzicht in het ‘Giant Magneto Resistance’-effect en hun werk op het gebied van tunnelmagnetoweerstand.


Prof.dr.ir. Wim de Jonge ontvangt eind oktober de Gilles Holst Prijs. Hij ziet de prijs vooral als een bevestiging van de langdurige, innige relatie tussen zijn capaciteitsgroep en het NatLab. Foto: Bram Saeys.

Giant Magneto Resistance is het opwekken van grote weerstandsverschillen onder invloed van uitwendige magnetische velden in structuren die opgebouwd zijn uit dunne laagjes magnetische en niet-magnetische materialen. De belangrijkste toepassingen waar GMR bij gebruikt kan worden zijn enerzijds de opslag en anderzijds het aflezen van data. Giant Magneto Resistance is uitermate geschikt om veel informatie op een dun oppervlak op te slaan.

Een nieuwe ontwikkeling is het zogenaamde ‘tunnelen’. Het idee is dat twee magnetische lagen gescheiden worden door een dunne, voor elektronen ondoordringbare laag atomen. Afhankelijk van de magnetische toestand van de lagen aan de ene of de andere kant van de barrière blijken er zo nu en dan toch elektronen door de materie te tunnelen. Gebruikmakend van dat principe wordt een nieuwe generatie opslagmedia ontwikkeld waarmee nóg meer informatie op een nóg compacter oppervlak opgeslagen kan worden.

De Jonge is groepsleider van de facultaire onderzoeksgroep Fysica van Nanostructuren. Coehoorn is werkzaam binnen het NatLab. Daarnaast is hij verbonden aan de TUE als deeltijdhoogleraar op het gebied van ‘Fysica en Applicatie van Nanostructuren’. De Jonge en Coehoorn werken sinds het begin van de jaren tachtig samen. Volgens De Jonge moet de prijs dan ook niet alleen gezien worden als waardering voor hun werk, maar ook als bevestiging van de langdurige samenwerking en innige relatie tussen het NatLab en de vakgroep Fysica van Nanostructuren van de TUE. Coehoorn en De Jonge ontvangen de prijs, een medaille, op 30 oktober. De Gilles Holst Prijs werd in 1963 voor de eerste keer uitgereikt./.

Untitled Document Werktuigbouwkunde scoort hoog bij visitatie

De faculteit Werktuig-bouwkunde van de TUE doet het erg goed. Zoveel blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie die in januari en februari 2000 onderzoek deed naar de kwaliteit van de faculteiten Werktuig-bouwkunde in Delft, Eindhoven en Enschede. De drie universiteiten ontlopen elkaar wat onderwijskwaliteit en faciliteiten betreft niet veel.

Het rapport dat de visitatiecommissie opgesteld heeft over de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek van de Nederlandse Werktuigbouwkunde-opleidingen is vol lof. Wie de rapportage leest, kan geen ‘beste’ of ‘slechtste’ faculteit aanwijzen. Het drietal ontloopt elkaar niet veel.

Wat betreft het onderwijs scoort Eindhoven ‘goed’ op vrijwel alle punten waar de commissie naar gekeken heeft. Waar het bijvoorbeeld gaat over de faciliteiten die de faculteit te bieden heeft aan haar studenten en medewerkers, scoort W zelfs een 9 (erg goed). De commissie roemt de kwaliteit van de gebouwen, de apparatuur en het ondersteunend personeel. De kwaliteit van de afgestudeerde studenten wordt door de commissie gewaardeerd met een acht (goed). Ook het onderzoek binnen de faculteit Werktuigbouwkunde krijgt uitstekende cijfers van de commissie. /.

Untitled Document Schrijfwijze TU/e krijgt voorkeur

De nieuwe schrijfwijze van de afkorting van Technische Universiteit is per onmiddellijke ingang TU/e, naar de nieuwe huisstijl. In eerste instantie was dit alleen bedoeld voor het logo, maar omdat in de praktijk volgens het College van Bestuur ‘veel animo bestaat voor de nieuwe afkorting TU/e’ wordt het omgezet.

Per direct stelt het CvB daarom deze manier van schrijven in als de officiële schrijfwijze./.

Untitled Document Enquête CSS levert

veel reacties op

De vervroegde enquête die computerleverancier CSS gehouden heeft onder deelnemers aan het PC Privé-project heeft vooralsnog 75 klachten opgeleverd.

CSS hield de enquête naar aanleiding van het grote aantal klachten over de geleverde hardware, software en service die de afgelopen weken bij het Front Office van het Facilitair Bedrijf binnengekomen zijn.

Naar aanleiding van deze klachten heeft het Front Office CSS aangespoord om snel maatregelen te nemen. CSS ging over tot een vesterking van de helpdesk en het vervroegd uitvoeren van de enquête die het bedrijf standaard houdt na afloop van een PC Privé-project. “Er wordt dus stevig aan gewerkt”, verzekert Angela Stevens, hoofd van het Front Office.

Klagen normaal

CSS verzorgt jaarlijks een kleine dertig PC Privé-projecten. Een medewerker van CSS verklaarde onlangs in Cursor dat klagen normaal is bij dit soort projecten. De klachten zouden volgens de medewerker niet veroorzaakt worden door CSS maar juist door het feit dat deelnemers aan een project de bij de apparatuur geleverde documentatie slecht lezen./.

Untitled Document Overlast verbouwing

Hoofdge-bouw

Met het einde van de verbouwing in zicht vinden er nog enkele onaangename afsluitingen plaats. Hiervan zullen alle bewoners in het Hoofdgebouw hinder ondervinden in de periode tot 18 augustus aanstaande. Het gaat om de volgende afsluitingen:

De lift aan de noordzijde stopt op niveau 2 en gaat niet naar niveau 1, begane grond en kelder;

De noordelijke ingang wordt geheel afgesloten voor in- en uitgaande bewoners. Vluchtrichtingen en in- en uitgangen zullen met pijlen of richtingsborden worden aangegeven.

Het Hoofdgebouw is weer bereikbaar via de loopbruggen vanaf het Auditorium en de W-hal.

Graffiti paviljoen

Twee oud-TUE studenten Bouwkunde laten tot 7 augustus hun ontwerp zien voor een paviljoen voor de manifestatie Rotterdam 2001 – Culturele hoofdstad van Europa. Het gaat om Nicole en Marc Maurer, die samen met de graffiti persoonlijkheden Delta en Zedz het paviljoen hebben ontwikkeld in opdracht van Mama. Dit is een interdisciplinair netwerk van ontwerpers, gevestigd aan de Witte de Withstraat 31 in Rotterdam.

Van der Wiel benoemd

Professor.dr. Marnix van der Wiel, hoogleraar aan de faculteit Technische Natuurkunde van de TUE, is onlangs benoemd tot bestuurslid van de NWO-stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON)> De benoeming is voor een termijn van vier jaar.

Untitled Document Elf functionele gebieden na AVA-operatie

Aanstaande maandag buigt de universiteitsraad zich in een extra vergadering over de AVA-operatie. Het College van Bestuur heeft inmiddels een ‘Reorganisatieplan dienstverlening’ aan de raad voorgelegd. In dit rapport zijn de resultaten verwerkt van de projectgroepen voor de elf functionele gebieden van de dienstverlening. Cursor vat hier kort samen wat dat voor de specifieke deelgebieden heeft opgeleverd. Eind augustus zal de universiteitsraad een beslissing nemen over de AVA-plannen.

De universiteitsraad heeft eerder, op 22 mei, zijn instemming onthouden aan de plannen van het CvB. De raad vond toen onder andere dat er nogal wat argumenten voor de gemaakte keuzes ontbraken. De universiteitsraad kon zich in die veragdering wel vinden in de indeling in elf gebieden.

Het College van Bestuur komt in zijn rapport tot de conclusie dat de personeelsformatie van de TUE met 205 fte teruggebracht kan worden. Het CvB gaat daarbij uit van de formatie per 1 december 1999 Dit aantal van 205 bevat ook 25 fte’s van medewerkers die met hun activiteiten worden geplaatst bij externe partijen. ‘Sinds die tijd heeft een reductie van het personeelsbestand plaatsgevonden,’ meldt het CvB overigens in het rapport, zonder verder in te gaan op aantallen en oorzaken daarvan.

Er zijn projectgroepen bezig geweest met het uitwerken van de consequenties van AVA op de elf ‘functionele gebieden’. De elf gebieden die het CvB in het rapport noemt zijn achtereenvolgens: Personeel en Organisatie, Financiële en Economische Zaken, Informatiemanagement, Informatievoorziening, Studentenzaken, Communicatie-servicecentrum, Techniek (GTD), Bouwzaken, Interne Zaken, Onderwijsonder-steuning en Algemene Zaken.

Personeel en Organisatie

Dit nieuwe gebied bevat de ‘oude’ onderdelen SPO, P&O van de faculteiten en de diensten, het Front Office van het Facilitair Bedrijf (FB), Personeels- en Salarisadministratie van het FB en Juridische Zaken.

De verantwoordelijkheid voor personeelszaken ligt –decentraal- bij het management, de nieuwe afdeling P&O ondersteunt en adviseert. De functionarissen in de P&O-kolom worden wel centraal aangestuurd door het hoofd P&O. Er komen decentrale Front Offices die bestaan uit een P-adviseur (gemiddeld 1 fte) en een P-administrateur (gemiddeld 1 fte). De decentrale Front Offices vormen de aanspreekpunten voor de medewerkers. Het CvB verwacht dat er bij de taakinvulling decentraal weerstanden zijn te verwachten, doordat er ‘verschuivingen in taakinhoud en “klant” gaan plaatsvinden.’ In totaal zullen er 38 formatieplaatsen ingevuld worden op P&O-gebied, 17 centraal en 21 decentraal. Men verwacht in januari 2002 klaar te zijn met de implementatie van de plannen.

Financiële en Economische Zaken

De oude onderdelen SFI, de Bedrijfsadministratie van het FB, het Administratiekantoor van het FB en de financiële onderdelen van de faculteiten en de diensten zullen gaan deel uitmaken van deze nieuwe afdeling. Net als bij P&O zetelt het hoofd van deze kolom op centraal niveau. Verantwoordelijkheid voor de financiën berust bij het management. Ook hier decentrale Front Offices. Verwacht wordt dat in juli 2002 de doelen bereikt worden. Het deelrapport van de projectgroep geeft geen indicatie over het aantal formatieplaatsen.

Informatiemanagement

Dit deelgebied bevat de oude onderdelen ICTS, Notebook Service Centrum, de ICT-onderdelen van de faculteiten en het FIT van het FB. Bestuurlijk verantwoordelijk voor dit deelgebied wordt een lid van het College van Bestuur. Net als bij de twee vorige kolommen is er hier sprake van centraal werkgeverschap. Met andere woorden: alle medewerkers binnen deze kolom rapporteren aan het hoofd van de centrale afdeling. Hiervan zijn uitgezonderd de medewerkers ICT voor onderzoek en onderwijs in de faculteiten. Verantwoordelijkheid voor de systemen ligt bij de hoofden van de functionele gebieden, zij het dat het College van Bestuur, in verband met het handhaven van onderlinge consistentie, wel eindverantwoordelijk blijft. ICTS nieuwe stijl zal onder andere zorgen voor decentrale helpdesks en een Datatheek.

Voor wat betreft de formatie geldt dat het Systeemhuis met 25 fte bij een externe partij wordt ondergebracht. De projectgroep ziet een totaal van 70 fte’s voor het nieuwe ICTS, aangevuld met 20 fte’s voor student-assistenten die in de serviceverlening werkzaam zullen zijn. Daarbij geldt dat 1 fte gemiddeld wordt ingevuld door 8 studenten. Dat betekent dat er in totaal 160 studenten moeten worden ingezet. Een haalbaarheidsonderzoek lijkt het CvB in dit verband wel nuttig.

Informatievoorziening

De Bibliotheek krijgt in dit functionele gebied gezelschap van de Informatievoorziening bij de faculteiten en het FB. De nieuwe informatievoorziening kenmerkt zich net als de andere hiervoor genoemde gebieden door een front- en backofficeconcept. Kenmerkend is verder dat er een centrale bibliotheek zal worden gemaakt. Men voorziet bij de implementatie wel een probleem, namelijk dat veel medewerkers Informatievoorziening extern gaan solliciteren, waardoor de continuïteit in gevaar komt.

Studentenzaken

Het STU blijft in de huidige vorm gehandhaafd. Volgens de projectgroep vormt de huidige eenheid een duidelijk aanspreekpunt voor studenten, onder wie de tevredenheid groot is. De projectgroep verwacht dan ook geen grote organisatorische veranderingen. De werkwijze van STU, zo meldt de projectgroep verder en de facultaire studentenadministraties moeten beter op elkaar afgestemd worden. Tevens stelt het CvB veranderingen voor in de relatie met andere functionele gebieden. Voor de activiteiten van het STU is een formatie van 28 fte noodzakelijk. Dit is conform het voorstel van Berenschot.

Ondersteuning onderwijs

Op dit gebied is op centraal niveau tot nu toe het OSC actief geweest. In de nieuwe situatie vindt het CvB het noodzakelijk dat er een afdeling op centraal niveau blijft gehandhaafd met plaats voor 7 fte. Daarbij zit, in tegenstelling to eerdere plannen, de training van docenten. Deze kern dient vooral ter ondersteuning van het Overleg Opleidingsdirecteuren. ‘De tegenwaarde van de overige capaciteit (…) wordt te zijner tijd aan de lump sum van de faculteiten toegevoegd en kan dan ingezet worden voor opdrachten aan het OSC,’ aldus de projectgroep. Er komt in ieder geval ook een staffunctionaris (1 fte) in het Stafbureau van het CvB. Kern van de plannen in dit deelgebied is dat vooral de rol van de opleidingsdirecteuren versterkt wordt.

Interne zaken

Het betreft hier een aantal oude afdelingen van het FB, te weten de Staf, de Commerciële Dienst, het Front Office, de Bedrijfshulpverlening, de Universiteitsdrukkerij en het Servicebureau. Dit zijn afdelingen die niet zijn overgeheveld naar de zogeheten ‘functionele gebieden’ zoals P&O en Financiële en Economische Zaken. Inkoop wordt een belangrijke functie van het nieuwe Interne Zaken. Op dit gebied kan er namelijk veel geld bespaard worden, is de verwachting. Voor Interne Zaken wordt gestreefd naar een formatie van 90 fte, waaronder gemiddeld 3 fte per faculteit gerekend moet worden. Op termijn voorziet men een mogelijke uitbesteding voor een aantal activiteiten, zoals de Universiteitsdrukkerij, Post, Expeditie en Transport en de Telefoonservice. Dictatenverkoop kan na digitalisering van de dictaten opgeheven worden.

Algemene Zaken

Bij Algemene Zaken komen -delen van- oude centrale afdelingen samen: SAZ, IAD ,IEB, BIA, OSC en SOZ. Deze nieuwe dienst zal worden geleid door de Secretaris van de Universiteit. De streefformatie is 45 fte, inclusief het CvB en de Secretaris van de Universiteit. Bij AZ komt een Stafbureau, een Bestuurssecretariaat, een Bureau Internationale Activiteiten, Bureau Studium Generale en het Sportcentrum.

Techniek

Bij dit deelgebied is alleen de GTD betrokken. Deze afdeling zal zich vooral gaan richten op de core business. Dat betekent dat technische standaardactiviteiten zullen worden uitbesteed. De technologie-ondersteuning gebeurt in de eerste plaats in de faculteiten, dicht bij het primaire proces.

Men wijst er op dat bij de TUE er in totaal 233 fte in de technische dienstverlening aanwezig zijn. In de faculteiten gaan er in de periode tot en met 2002 in totaal zo’n 50 medewerkers weg. Binnen 5 jaar gaan er circa 30 personen bij de GTD weg. Er dient met andere woorden de nodige aandacht besteed te worden aan het opleiden van technici.

De nieuwe GTD rapporteert aan een nieuw op te zetten Wetenschappelijke Raad, die bestaat uit twee hoogleraren van de TUE en twee externe derskundigen. Voor de groep Instrumentele Service moet onderzocht worden of outsourcing mogelijk is.

Bouwzaken

De nieuwe afdeling Bouwzaken bevat de oude afdelingen Vastgoed, Arbo- en Milieu Service Organisatie (FB) en de BTD (FB). Deze nieuwe organisatie wordt verantwoordelijk voor het op efficiënte en effectieve wijze omgaan met de huisvesting en de vastgoedportefeuille van de TUE. Daarnaast draagt zij ook zorg voor Arbo-en milieutaken. Bij deze afdeling wordt er een functionele samenhang tot stand gebracht door de samenvoeging van Vastgoed en de Bouwtechnische Dienst. De afdeling heeft, net als bijvoorbeeld het nieuwe P&O dus deels een beleids- en deels een uitvoerende taak. Verder gaat de vergelijking niet op. Er wordt voor deze taak geen front-backoffice-concept gehanteerd. De afdeling krijgt een Secretariaat (2 fte), een Bedrijfsbureau (5 fte), een bureau Ontwikkeling en Advies (9 fte), een Projectenbureau (5 fte) en een bureau Onderhoud en Bedrijfsvoering (23 fte). De huidge bezetting bedraagt 55,8 fte. De formatie moet in 2004 teruggebracht zijn naar 45. Men merkt op dat er veel aandacht zal moeten worden gestoken in het samenbrengen van drie verschillende werk- en denkculturen.

Communicatie Service Centrum

Het betreft hier de oude afdeling In- en Externe Betrekkingen. Het CvB stelt vast dat, ‘om de TUE te kunnen profileren als meer dan de som der delen’ er ‘zowel op instellingsniveau als op het niveau van de afzonderlijke eenheden een expliciet communicatiebeleid’ wordt vastgesteld.

Het Bestuurlijk Overleg is verantwoordelijk voor het communicatiebeleid op TUE-niveau. Het manage-ment van de faculteiten en andere beheerseenheden is verantwoordelijk voor het eigen beleid. Het nieuw te vormen Communicatie Service Centrum (CSC) voert opdrachten voor de beheerseenheden uit. Er komt een staffunctie Communicatie bij AZ. Voor het CSC komt een Raad van Toezicht, waarvan de voorzitter een lid van het Bestuurlijk Overleg is. Behalve de huidige diensten overweegt men ook andere diensten bij het CSC te beleggen, zoals evenementenservice en het realiseren van websites. De projectgroep verwacht dat nieuwe taken en medewerkers niet eenduidig op elkaar zullen passen. ‘Er wordt al met al een niet via bijscholing op te lossen kwalitatieve frictie voorzien voor circa 6 fte.’

/.

Dit rapport staat binnenkort ook op Internet: http://www.tue.nl/

reorganisatie

Untitled Document Meer elan voor Eindhoven met Eisenman

De Amerikaanse architect Peter Eisenman was afgelopen maandag naar de TUE gekomen om zijn plannen voor de Eindhovense spoorzone uit te leggen. In dit project boog Eisenman zich samen met een groep studenten van de TUE over het gebied tussen de TUE en het centrum van de stad. Er werden voorstellen gedaan om het universiteitsterrein en de binnenstad aan elkaar te koppelen, onder andere door het NS station te verschuiven, het meer functies te geven en de Dommeloevers te verbreden tot een park. Eisenman sloot de presentatie af met de woorden dat architectuur voor hem nooit een gimmick, overbodige versiering, zal zijn. “Het is heel belangrijk voor het image en de toekomst van een stad.” Op de foto de maquette van de plannen van de groep van Eisenman.

Untitled Document TUE-team eerste op JavaStorms Challenge

Maarten ter Huurne, Serge van den Boom en coach dr.ir. Tom Verhoeff van de capaciteitsgroep Informatica hebben de eerste plaats behaald op de eerste JavaStorms Challenge. Deze wedstrijd werd vrijdagavond 23 juni en zaterdag 24 juni gehouden in het gebouw van het Centrum voor Microcomputer Applicaties (CMA) van de UvA. Centraal in de JavaStorms Challenge stonden enerzijds het Robotics Invention System (RIS) van Lego waarmee je computerbestuurde Lego-apparaten kan bouwen en anderzijds de programmeertaal Java.

Zoals vaak met robot-opdrachten, leek de opgave eenvoudig maar was de uitvoering behoorlijk gecompliceerd. De te bouwen robot start op een leeg veld van een uit de kluiten gewassen schaakbord en moet dan een gegeven pion vinden om die vervolgens een aantal velden op te schuiven. Om dit voor elkaar te krijgen had elk team de beschikking over een Lego-doos met daarin onder andere een centrale besturingseenheid, motoren, druksensoren, een lichtsensor en ettelijke honderden onderdelen technisch lego zoals rupsbanden, tandwielen en asjes.

Coach Verhoeff: “We wilden een hoge robot bouwen met een eenrichtingspoortje tussen zijn poten. Dat maakt het mogelijk om eenvoudig over alle pionnen heen te rijden waardoor het navigatieprobleem een stuk kleiner is.”

Toen het team zaterdag aan de slag ging, bleek dat de computeropstelling niet goed werkte en de communicatie met de besturingseenheid haperde waardoor de robot stuurloos was. In de loop van de ochtend besloot de organisatie tot overmaat van ramp dat de te verschuiven pionnen ‘gespeeld’ zouden worden door blikjes frisdrank. Hierop gooide het Eindhovense team de tactiek om en besloot het drietal om alsnog een bewezen robotontwerp uit de RIS-handleiding over te nemen en waar nodig aan te passen. Een uur voor het geplande einde van de ontwerp- en constructiefase besloten de bouwers om het programma drastisch te vereenvoudigen. “We hadden wel een fraai object-georiënteerd ontwerp, maar schakelden het meeste uit”, aldus Verhoef.

Timing

Na deze ingreep gebruikte de robot geen enkele sensor en was alles gebaseerd op timing. Verhoef: “Op hoop van zegen plaatsen we de robot op het beginveld. Hij was best vlug, maakte alle bochten op de juiste plaats, en de geaccumuleerde afwijking bleef binnen de perken. Aangekomen bij de pion werd deze net door zijn “grijparm” gegrepen en het precieze aantal vakken vooruitgeschoven. In 37 seconden hadden we weergaloos succes.” De concurrentie had beduidend minder succes. Eén van de robots kon zelfs niet bewegen omdat de software nog niet af was.

Het TUE-team haalde 90 van de 100 te behalen punten. De eerste prijs voor de TUE bestond uit een RoboLab-doos met meer Lego en twee keer vijfhonderd gulden prijzengeld voor de studenten./.

Untitled Document TUE’er prijswinnaar IEEE

Ir. Allert van Zelst heeft de tweede prijs gewonnen bij de scriptiewedstrijd 2000 van de internationale vereniging van Elektro-technisch ingenieurs IEEE die vorige week plaatsvond in Cyprus.

Van Zelst kreeg de prijs van 300 dollar voor zijn scriptie over zijn afstudeerwerk met betrekking tot capaciteitsverbetering van draadloze netwerken bij de leerstoel Radiocommunicatie (ECR) van de Capaciteitsgroep TTE en Bell Labs, Lucent Technologies. In de bekroonde scriptie wordt een aantal algorithmen beschreven en geëvalueerd waarmee zeer snelle transmissie en tevens een zeer hoge spectrale efficiëntie binnen een draadloos netwerk bereikt kan worden. Hiertoe wordt het reflectiegedrag van de radiogolven in een reflectierijke omgeving uitgebuit. Het blijkt dat in zo’n omgeving datastromen die tegelijkertijd worden verzonden via verschillende zendantennes, en op die wijze in de lucht worden gemengd, aan de ontvangkant weer efficiënt kunnen worden ‘ontrafeld’ door toepassing van meerdere ontvangantennes./.

Untitled Document Move zoekt innovaties

Move, het programmabureau voor Mobiliteit, is op zoek naar innovaties voor ketenmobiliteit. De regering heeft hiervoor dit jaar zes miljoen gulden uitgetrokken. Ketenmobiliteit is een verzamelbegrip voor het op maat, van deur tot deur, combineren van het gebruik van verschillende vervoerswijzen (zoals collectief, particulier en openbaar vervoer). Er wordt onderscheid gemaakt tussen zakelijk verkeer, recreatief verkeer en woon-werkverkeer. Wie meer wil weten: www.move-mobiliteit.nl. Daar kan ook het aanvraagformulier worden gedownload.

Vlaams-Nederlandse universiteit

Een Nederlands-Vlaamse werkgroep gaat een conceptverdrag opstellen voor de oprichting van de Transnationale Universiteit Limburg. Dit wordt uiterlijk op 1 november 2000 voorgelegd aan de ministers van Onderwijs van Nederland en Vlaanderen. Het gaat om een verdrag tussen de Universiteit van Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum in Vlaanderen.

Integrand en studenten.net samen

De organisaties Integrand en studenten.net gaan samenwerken. De overeenkomst geldt voor drie jaar. Studenten.net brengt haar expertise in op het gebied van databasemarketing en zorgt voor een vernieuwing van de site. Integrand zal haar zakelijke klanten attent maken op de mogelijkheden van studenten.net Werving en Selectie. Beide organisaties verwachten een uitbreiding te krijgen van studenten die bij hen ingeschreven staan.














Website Cursor