/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 4

jaargang 43, 28 september 2000


Mensen

Naamloos document `

Ky Hirschberg

ìSynthese is koken, maar dan met andere stoffenî

Ivanca Maas

Foto:Bram Saeys

Vorige week verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een artikel over het onderzoek waarmee ir. Ky Hirschberg, AIO bij de vakgroep Macromoleculaire en Organische Chemie, zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden.

Hirschberg synthetiseerde een molecuul dat zichzelf opvouwt als een gedraaide laddervormige structuur zoals we die kennen van DNA. Nog nooit eerder werd aangetoond dat deze zogenoemde helische structuur van gesynthetiseerde moleculen in water in tact blijft.

Een publicatie in Nature betekent dat het artikel heel wat screenings heeft moeten doorstaan, omdat het wetenschappelijke tijdschrift hoge eisen stelt. Hirschberg is blij met de erkenning, maar reageert nuchter. ìHet is mijn begeleider Bert Meijer geweest die zei dat ik de resultaten moest opsturen naar Nature. Ik weet best dat het hier gaat om een vooraanstaand tijdschrift, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit in kijk. Zelf had ik nooit het initiatief genomen het artikel op te sturen, maar de publicatie komt me vast ten goede als ik straks ga solliciterenî, zegt Hirschberg.

Hirschberg begon in 1997 met het onderzoek. Eerst synthetiseerde hij een molecuul waarvan de structuur lijkt op die van DNA. De twee polymeerketens waaruit DNA bestaat, zijn om elkaar heen gewonden doordat de zijgroepen van de ketens zich aan elkaar hechten. Hierdoor ontstaat een helische structuur die ook wel dubbele helix wordt genoemd. De moleculen die in het lab zijn gesynthetiseerd, hechten aan elkaar door waterstofbruggen. Doordat er een hydrofobe interactie plaatsvindt als de moleculen in water terecht komen, ontstaat een structuur die zich opvouwt als een helix.

Hirschberg is tevreden met het verloop en de resultaten van het onderzoek; ìIk vind het leuk structuren uit de natuur na te bootsen door middel van synthese. Eigenlijk is synthese net koken, maar dan met andere stoffen. Je gooit wat moleculen bij elkaar en je krijgt een verrassend resultaat. Soms heb je het zelf helemaal niet door dat je iets heel moois aan het ontwikkelen bent.î

Een onderzoek vergt veel geduld, discipline en doorzettingsvermogen. ìIedere onderzoeker heeft last van dipjes. Als ik een onderzoek niet meer zie zitten, ga ik even iets anders doen. Een onderzoek zal ik nooit afblazen, want ik ga altijd door totdat ik heb wat ik wilî, zegt Hirschberg.

De AIO heeft al een hele TU/e carriËre achter de rug. Hij begon in 1991 aan zijn studie Scheikundige Technologie en inmiddels zit hij in zijn vierde AIO-jaar. Hoe oud hij is, weet niemand. Hirschberg is van Chinese afkomst, maar heeft tot ongeveer zijn zevende jaar in Vietnam gewoond. Toen Hirschberg en zijn familie in 1979 moesten vluchten, verloor hij zijn beide ouders en enkele familieleden. Alleen hij, zijn zusje en zijn broer overleefden de vlucht. Aangekomen in Europa kwamen de drie in een vluchtelingenkamp terecht.

ìGelukkig zat mijn pleegvader in een vluchtelingenorganisatie die ervoor zorgde dat vluchtelingen op de juiste plaats terecht kwamen. Deze organisatie zorgde ervoor dat we alle drie geadopteerd werden door dezelfde Belgische pleegouders. Ons hele gezin zit in de wetenschap. Mijn pleegmoeder heeft wiskunde gestudeerd en mijn pleegvader is ingenieur elektrotechniek. Mijn zusje is samen met mij aan de TU/e begonnen met Scheikundige Technologie en is nu AIO biochemie in Utrecht. Mijn broer studeert informatica en mijn pleegbroer is universitair hoofddocent bij de faculteit Technische Natuurkunde op de TU/e. Ik denk dat we er ook wel mee zijn opgegroeid, want eigenlijk wilde ik vroeger architect worden!î/.

Naamloos document De week van/Jeroen

Jeroen Spaans is student aan de TU/e en lid van ThÍta. Hij doet mee aan de Olympische Spelen in de lichte vier zonder stuurmanploeg. Zij eindigden op een zevende plaats in het totaalklassement.

De Olympische Spelen zijn begonnen! Na vier jaar hard trainen kunnen we een belangrijke wens in vervulling laten gaan. Met onze vier moeten we drie keer aan de bak. De voorwedstrijd, de halve finale en uiteindelijk de finale. Lijkt simpel, maar het is redelijk moeilijk.

Maandag: Gelukkig ging de eerste race erg goed, met veel zelfvertrouwen konden we verder gaan met het toernooi. We plaatsten ons direct voor de halve finale en hadden dus meteen drie dagen vrij. Tijd om weer wat te eten en te drinken.

Vrijdag: Deze dag stond in het teken van alles of niets. Een derde plaats was nodig om kans te blijven maken op een medaille. De race verliep erg goed, het veld bleef erg compact. Dat is spannend en leuk voor de toeschouwers, maar zenuwslopend voor de roeiers. Toen we de laatste vijfhonderd meter ingingen, lagen we nog steeds in een goede positie om derde te kunnen worden. Helaas lukte het niet en eindigden we op een vijfde plaats. In eerste instantie een teleurstelling. Maar voor ons gevoel hadden we er alles aan gedaan om zo hard mogelijk te varen. We hadden nog een kans om onze kwaliteiten te laten zien in de B-finale de volgende dag.

Zaterdag: De dag na de halve finale is altijd erg vervelend wanneer je weer moet roeien. Je bent tot het uiterste gegaan en je lichaam heeft flink moeten werken. Behoorlijk stijf en brak gingen we naar de roeibaan om daar ons laatste kunstje te tonen. Doel: het winnen van de B-finale! Na weer een goed verlopen race eindigden we net achter Canada die ons ook versloeg in de halve finale. Voor ons een maximaal resultaat en ondanks het feit dat we geen medaille hebben gewonnen, kan ik en het hele team met een voldaan gevoel naar huis. Tja, hoeveel sporters in Nederland en heel de wereld krijgen de gelegenheid om deel te nemen aan de Olympische Spelen? Dat zijn er niet veel Ö..

Naamloos document /Intreerede

Prof.dr.ir. O. Boxma van de faculteit Wiskunde en Informatica houdt op vrijdag 13 oktober om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium zijn intreerede. De titel van de rede luidt: ëFiles van files - WWW en de wondere wereld van de wachtrijí. Na afloop recipieert professor Boxma in de Senaatszaal van het Auditorium.

/Vacatures

Persvoorlichter bij In- en Externe Betrekkingen (V0800/067). Vast dienstverband voor 38 uur per week. Salaris: max. f6581. Opleidingsniveau: academisch. Reageren voor 25 oktober. Zie ook www.tue.nl/studieinfo.

AIO bij de faculteit Bouwkunde. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Salaris: max. f4077. Opleidingsniveau: academisch. Reageren voor 30 november. Zie ook www.tue.nl/bwk

AIO ëGlassmeltí bij de faculteit Scheikundige Technologie (V37371). Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Salaris: max. f4077. Opleidingsniveau: academisch. Reageren voor 1 december. Zie ook www.chem.tue.nl/vacatures/

AIO B.I.D.-Project bij de faculteit Bouwkunde. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: max. f4077. Reageren voor 11 oktober. Zie ook www.tue.nl/bwk

Voor een totaaloverzicht van vacatures bij de TU/e zie: www.academictransfer.nl/tue

/Promoties

Ir. R. Bruls (ST) zal op 5 oktober zijn proefschrift ëThermal Conductivity of Magnesium Silicon Nitride, MgSiN2, Ceramics and Related Materialsí verdedigen. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium.

Op 5 oktober zal ir. J. Briaire (E) promoveren op zijn proefschrift ë1/f Noise in Permalloyí. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.














Website Cursor