/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 5

jaargang 43, 5 oktober 2000


Bestuur

keuzegids, p15 copy Dit jaar beoordeelde opleidingen doen het goed in Keuzegids

Fred Gaasendam

In de nieuwe Keuzegids scoren de dit jaar beoordeelde opleidingen van de TU/e niet slecht. Het betreft de opleidingen Biomedische Technologie, Scheikundige Technologie, Technische Natuurkunde en Bouwkunde. Het gaat hier om studentenoordelen over de opleidingen. De redactie van de Keuzegids beeordeelt een opleiding om de twee jaar. Van de overige Eindhovense opleidingen staat in de Keuzegids het studentenoordeel van een jaar geleden.

Moderniseren loont. Die conclusie trekt de redactie van de Keuzegids in de laatst verschenen editie. Deze gids vergelijkt de onderlinge kwaliteit van universitaire opleidingen en HBO-opleidingen. De TU/e eindigt op het ranglijstje van universiteiten net als vorig jaar op de vijfde plaats. Dat betekent niet dat er geen vooruitgang is. In de studentenoordelen scoorde de TU/e vorig jaar een 7,12, dit jaar komt de universiteit uit op 7,21.

De oude universitaire instellingen hebben moeite met moderniseren. Dat bleek vorig jaar al uit de oordelen van studenten in de Keuzegids; dit jaar kan dezelfde conclusie worden getrokken. En met meer kracht dan vroeger: sommige bestuurders stelden bij eerdere kritiek dat de studenten van de oude instellingen nu eenmaal kritischer zijn. Die vlieger gaat nu niet meer op: de redactie van de Keuzegids heeft in de enquêtes onder studenten ook vragen gesteld over de Informatie Beheergroep. Uit de meningen over die instelling kon de Keuzegids-redactie gemakkelijk destilleren of sommige groepen studenten minder kritisch zijn dan andere. Niet dus. In de Randstad, waar de meeste oude en grote universitaire instellingen staan, oordelen studenten niet kritischer over de IB-Groep dan andere studenten. Eerder is het omgekeerde het geval, concludeert de Keuzegids-redactie.

De TU/e scoort met 7,21 lang niet slecht. Boven zich moet de universiteit wel een directe concurrent dulden: de Universiteit Twente, maar die ligt maar eenhonderdste punt voor, net als de KU Nijmegen, die met Twente ex aequo op een gedeelde derde en vierde plaats is geëindigd. Flink op kop staat de KUB in Tilburg (7,36); de Universiteit Maastricht is tweede met een score van 7,33.

Alhoewel zo’n lijstje wel het een en ander zegt over de universiteiten ­de KUN is na vernieuwing van een aantal opleidingen opeens gestegen van de negende naar de derde plaats- is het, voor de toekomstige student, veel interessanter om te bekijken hoe een beoogde opleiding het doet ten opzichte van de andere opleidingen. We lopen eens door de Keuzegids heen en stellen ons die vraag ten aanzien van de opleidingen van de TU/e.

Oude gegevens
De lezer van de Keuzegids moet daarbij wel opletten hoe oud de studentenoordelen zijn die over een opleiding gegeven worden. Lang niet alle studentenoordelen dateren van dit jaar. Veel opleidingen zijn vorig jaar beoordeeld: de Keuzegids 2000 volstaat met het overnemen van de staatjes uit de Keuzegids 1999.

Technische Bedrijfskunde is in 1999 in zijn groep derde geworden van zeven opleidingen met een totaalscore van 7,17. Op nummer twee staat de Maastrichtse bedrijfskunde-opleiding (7,21), nummer ëën is Twente (7,22). Op het onderdeel ‘Roosters en tentamens’ scoort Eindhoven het hoogst. Ook de faciliteiten krijgen een hoge score (7,5). Er zijn veel Eindhovense studenten die hoog scoren op de vraag of ze deze studie een volgende keer weer willen doen: 8,1, wederom het hoogste van de groep. Over de lesruimtes zijn de Eindhovense studenten echter niet zo tevreden (6,5). De studie in Eindhoven heeft, zo meldt de Keuzegids, het meest een exact karakter.
De exacte opleidingen scoren hoog in de peilingen van de Keuzegids. Studenten Wiskunde geven hun studie landelijk de hoogste score. Op de tweede en derde plaats komen Natuurkunde en Elektrotechniek. De redactie van de Keuzegids heeft daarvoor wel een verklaring. De exacte opleidingen hebben de laatste jaren gekampt met lage studentenaantallen. Daardoor werden de universiteiten gedwongen de hand in eigen boezem te steken en zich af te vragen wat er schort aan hun opleidingen. Het resultaat is dat je flink in de watten wordt gelegd als student, aldus de Keuzegids.

De Eindhovense wiskunde-opleiding komt in de enquête op en zesde plaats in een rijtje van negen opleidingen. Hier is echter wederom sprake van een lijstje uit de Keuzegids van 1999. Dat geldt ook voor Technische Informatica: die opleiding stond vorig jaar op een vijfde plaats in een groep van negen opleidingen.

TeMa werd vorig jaar tweede in een groepje van vier. Vorig jaar scoorde Elektrotechniek heel goed. De opleiding stond op de eerste plaats in een groepje van drie. Tweede werd Twente met een miniem verschil van eenhonderdste punt.

Werktuigbouwkunde scoorde vorig jaar uitstekend: eerste in een groepje van drie. Maar ook hier zijn er geen nieuwe gegevens voorhanden.

Nieuwe oordelen
Over Technische Natuurkunde hebben studenten wel dit jaar een oordeel gegeven. In een groep van negen opleidingen komt Technische Natuurkunde als vierde uit de bus. Leiden, Amsterdam (VU) en Nijmegen scoren hoger; Delft is vijfde, Twente bungelt onderaan de lijst. De Eindhovense opleiding kent geen echte uitschieters boven het gemiddelde, of het zou de waardering van de studenten moeten zijn voor de faciliteiten. Hier scoort de opleiding hoger dan alle opleidingen: 7,9. De studenten beoordelen het onderdeel ‘Roosters en Tentamens’ met een 7,4. Dat lijkt redelijk hoog: niettemin is het beneden het gemiddelde van alle opleidingen tezamen. Ook de lesruimtes worden negatief beoordeeld (6,8). Overigens zitten de meeste opleidingen wat betreft de scores dicht bij elkaar. Alleen Leiden scoort significant boven het gemiddelde, en Twente significant onder het gemiddelde.

Vergeleken met 1998, het jaar van de vorige enquête van de Keuzegids, is Technische Natuurkunde in de ogen van de studenten vooruit gegaan., namelijk van de zevende naar de vierde plaats.

Ook voor Scheikundige Technologie zijn er nieuwe cijfers voorhanden. De vorige enquête van de Keuzegids vond plaats in 1998. Toen stond Scheikundige Technologie op een vijfde plaats, met een score van 7,18. Anno 2000 is Scheikundige Technologie opgeschoven naar de tweede plaats, met een score van 7,2, niet veel hoger dus dan twee jaar geleden, zij het dat de positie ten opzichte van de andere opleidingen flink verschilt. Alleen de scheikunde-opleiding in Twente steekt boven die van Eindhoven uit. Deze opleiding stond ook in 1998 al bovenaan. De Utrechtse opleiding stijgt met een enorme stip van de laatste naar de derde plaats. Wie de cijfers van 1998 naast die van 2000 legt, is geneigd te concluderen dat de scheikunde-opleidingen in die twee jaar naar het oordeel van de studenten achteruit gegaan zijn. Twee jaar geleden bedroeg het gemiddelde oordeel van de opleidingen een 7,15. Nu zakken de opleidingen terug naar 6,4. De Eindhovense opleiding doet het in de scores wat minder dan de Twentse opleiding, aldus de Keuzegids. Daar staat wel tegenover dat een student in Eindhoven wat vlotter door zijn studie gaat.

De bouwkunde-opleidingen zijn dit jaar ook aan de beurt geweest voor de enquête van de Keuzegids. Ook hier geldt, net als bij Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie, dat de Eindhovense opleiding stijgt, namelijk van de vierde naar de tweede plaats. Kreeg Bouwkunde in 1998 nog een score van 6,78, nu wordt de opleiding op 7,04 gewaardeerd. De verliezer in dit rijtje van vier is Civiele techniek in Delft, dat van de eerste naar de derde plaats duikelt. Overigens liggen de scores dicht bij elkaar. De eerste plaats, ingenomen door Civiele Techniek en Management in Twente, krijgt een score van 7,09, slechts vijfhonderdste meer dan de Eindhovense bouwkunde-opleiding. Opvallend is wel het verschil in waardering tussen bouwkunde in Delft en in Eindhoven (respectievelijk 6,59 en 7,04).

Zelfstandig leren denken
De redactie deelt Biomedische Technologie in in het vakje WO Gezondheidswetenschappen, een marktsegment met elf wetenschappelijke opleidingen. De studentenoordelen plaatsen Biomedische Technologie op een tweede plaats. Alleen de opleiding Biomedische wetenschappen aan de KU Nijnmegen scoort eenhonderdste punt hoger (7,44) dan de Eindhovense opleiding (7,43). In de scorelijst wordt de inhoud van het vak gewaardeerd met een 7,4. De Eindhovense studenten geven ook hoge scores aan het onderdeel ‘Zelfstandig leren denken’ (7,5). In de tabel staat tevens een hoge score voor het onderdeel ‘Bibliotheek en computers’ (8,1). De tekst heeft het echter over een 9,1, dus helemaal duidelijk wordt de score op dit punt niet. Overigens scoort de opleiding niet denderend op het onderdeel ‘Studeerbaarheid’: 6,7. Het is het enige onderdeel dat beneden het groepsgemiddelde scoort. Aangezien de opleiding nieuw is, zijn er nog geen vergelijkende cijfers over het stijgen of dalen ten opzichte van het verleden voorhanden. De opleiding komt met andere woorden met stip binnen.

De beste sportvoorzieningen, de leukste stad om uit te gaan. Ook daarover geven studenten hun mening in de Keuzegids. De TU/e scoort al jaren goed op het gebied van de sportvoorzieningen. Ook in de editie 2000 scoort de universiteit goed: een gedeelde tweede plaats, achter Twente. Vorig jaar stond de TU/e derde. Het lijkt er op dat je in Eindhoven wat minder snel een kamer vindt dan een jaar geleden: Eindhoven bezet nu de vijfde plaats in een reeks van twaalf, waarin Amsterdam onderaan staat. Vorig jaar waren studenten positiever over het vinden van een betaalbare kamer in Eindhoven (de vierde plaats). Foto: Bram Saeys.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor