/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 5

jaargang 43, 5 oktober 2000


Nieuws

Stack, nieuws. copy Bestuur Stack opgestapt

Boekhouding computervereniging in erbarmelijke staat Het voltallige bestuur van de M.C.V.G Stack is half september opgestapt, zo is onlangs pas bekend geworden. De computervereniging zit nu verlegen om nieuwe bestuurders. In een schrijven heeft Stack haar leden op de hoogte gebracht van de bestuurscrisis die zich de afgelopen maand voltrokken heeft binnen de vereniging. Uit de brief blijkt dat enkele maanden geleden duidelijk werd dat de boekhouding zich in erbarmelijke staat bevindt. Rekeningen waren niet betaald of geïnd. Brieven waren niet beantwoord. Het was op het eerste gezicht niet mogelijk te achterhalen wat de finaniciële status van de vereniging was.

Tijdens twee algemene ledenvergaderingen werd geconstateerd dat het bestuur het afgelopen jaar niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Het vierkoppige Stack-bestuur hield de eer aan zichzelf en trad af. Ook de Verificatiecommissie, de commissie die toezicht houdt op het bestuur, heeft haar ontslag ingediend.

Onervarenheid

De taken van het bestuur zijn tijdelijk overgenomen door twee commissies. De ene commissie heeft de financiële taken op zich genomen en brengt de boekhouding weer op orde. De andere commissie regelt de secretariële zaken. Ook is er een nieuwe Verificatiecommissie aangesteld. Boris Ammerlaan, lid van die commissie, denkt dat het falen van het vorige bestuur vooral te wijten is aan onervarenheid. “In de toekomst moeten we problemen voorkomen door bestuursleden beter in te werken en ze beter te controleren.” Hij verwacht dat Stack deze klap wel te boven zal komen. “We hebben zo snel mogelijk een nieuw bestuur nodig, omdat we de vereniging anders moeten opheffen. Zover zal het wel niet komen. We hebben vier mensen nodig en dat lukt vast wel. Het is nu alleen even behelpen.”

ontwerp cyclotr

Vastgoed maakt haast met cyclotron

Vertraging door bezuiniging en Welstand

De stafafdeling Vastgoed maakt haast met de realisatie van het nieuwe cyclotrongebouw. Door een bezuinigingsoperatie en een afkeuring van het ontwerp door Welstand heeft het project ëën tot twee maanden vertraging opgelopen. “Dat is eigenlijk al teveel”, zegt dr.ir. Karin Overdijk, hoofd Vastgoed.

”Het nieuwe cyclotron en een singletron zijn besteld en komen begin 2002 naar de TU/e. We willen deze apparaten zo snel mogelijk plaatsen. Dergelijke apparaten laat je niet buiten staan”, zegt Overdijk. Het ontwerp dat Welstand van de gemeente Eindhoven heeft afgekeurd, was een tweede versie. Die was gemaakt omdat er bezuinigd moest worden. Welstand was niet blij met het dak en de uitstraling van het gebouw. “Om tijd te winnen, hebben we daarom het eerste, en duurdere, plan maar uit de kast gehaald”, zegt Overdijk. Dat ontwerp heeft Welstand goedgekeurd. “De architect heeft toegezegd nog wat aanpassingen te maken, zodat dit ontwerp goedkoper uitgevoerd kan worden.”

Ontmantelingstechnieken

De architect en Vastgoed gaan het ontwerp nu bouwkundig vervolmaken en de technische voorzieningen treffen. De bouwvergunning wordt binnenkort aangevraagd. De planning is dat rond april 2001 kan worden begonnen met de bouw. Het gebouw voor de nieuwe deeltjesversneller heeft een oppervlakte van drieduizend vierkante meter.

Het oude cyclotron-apparaat blijft in gebruik tot het nieuwe functioneert. “Het dient als studieobject voor ontmantelingstechnieken. De bedoeling is dat het uiteindelijk wordt ontmanteld. Vanuit het buitenland is er interesse voor het oude cyclotron”, laat Joop Key, projectleider van Vastgoed, weten.

In het gebouw komt het nieuwe cyclotron en een laboratorium van Amersham Cygne. Dit zit op de begane grond. Op de eerste verdieping worden alle technische installaties opgesteld.

Om het cyclotron heen moet een veiligheidsruimte van tien meter worden ingesteld. De betonnen wanden rondom het nieuwe cyclotronapparaat worden 1,5 tot 2,5 meter dik, zodat eventuele radioactieve straling er niet doorheen kan.

De bouw van het cyclotron valt onder de kernenergiewet. De procedures hiervoor worden verzorgd door de Stralings Beschermings Dienst van de TU/e.

Een impressie van het nieuwe cyclotrongebouw.

Schmid ondersch copy
Peter Schmid officier in de orde van Oranje Nassau

De Eindhovense hoogleraar Afbouwtechniek, prof.mag.arch. Peter Schmid, heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij mag zich voortaan officier in de orde van Oranje Nassau noemen. Schmid kreeg het lintje voor zijn verdiensten als voorvechter voor duurzaam bouwen en zijn activiteiten in het Vredescentrum.

:”Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is een prettige en grote verrassing”, waren de enige woorden die Schmid kon zeggen. De onderscheiding werd uitgereikt door de Eindhovense locoburgemeester Hans Scherf en werd opgespeld door de vrouw van Schmid.

De professor hield vrijdag zijn afscheidsrede. Voor zijn afscheid als hoogleraar aan de TU/e werd vorige week donderdag en vrijdag tevens een symposium gehouden met de naam ‘Beyond Sustainability 2000’. Na de lezing van professor Howard Lidell van de Schotse Robert Gordon University kwam er onverwacht bezoek binnen in zaal 4 van het Auditorium. Dat bezoek bestond uit de locoburgemeester, rector magnificus prof.dr.ir. Martin Rem, fotografen en andere belangstellenden. Zij kwamen voor Schmid, die niets wist van de decoratie. Hij was een minuut eerder zelfs de zaal uitgelopen. Zijn vrouw moest hem gaan halen.

De vrouw van professor Schmid spelt de onderscheiding op. Locoburgemeester Scherf kijkt toe. Foto: Bram Saeys

createch copy Studententeams aan de slag met spraakgestuurde voetballen

Ontwerp en bouw een voetbal die je met behulp van spraak op afstand kunt aansturen. Dat is de opdracht waarmee twaalf studententeams van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vorige maand aan de slag zijn gegaan. Donderdagavond 12 oktober moeten ze bewijzen dat ze die ontwerpopdracht tot een goed einde hebben gebracht.

In een toernooi zullen de ingenieurs-in-spe dan proberen om zo snel mogelijk hun voetballen in het doel van de tegenstander te praten. Publiek is welkom en mag gratis binnen.

Elk team van vijf studenten heeft zes weken een zogenoemde toolkit ter beschikking om de ontwerpklus te klaren. Daarnaast mag ieder team voor honderd gulden aanvullende spullen -waaronder een microprocessor - kopen. De twaalf teams zijn gemengd samengesteld uit studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Biomedische technologie. Door mee te doen kunnen studenten drie studiepunten verdienen. De TU/e ruimt in haar opleidingen een belangrijke plaats in voor ontwerpgericht onderwijs. De ontwerpwedstrijd past in het streven van de Eindhovense universiteit om studenten te laten samenwerken in multidisciplinaire teams. De winnaars van de Eindhovense finale op 12 oktober zullen het begin december opnemen tegen teams van de TU Delft en de Universiteit Twente tijdens de landelijke Createch-finale.

Locatie wedstrijd: Auditorium Technische Universiteit Eindhoven. Tijdstip: donderdag 12 oktober 18.30 uur tot 22.00 uur. Meer informatie, zie website: http://www.createch.tue.nl

fup essf copy Interimbestuur voor ESSF

Twee voorzitters van studentensportverenigingen vormen de komende weken het interimbestuur van de Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF), het overkoepelende orgaan van alle studentensportclubs. Zij vormen het bestuur, totdat zes mogelijke kandidaten uit de verdeling van het takenpakket zijn.

Zes mensen zijn bereid gevonden na te denken over een functie binnen het ESSF-bestuur. Het zal er op neer komen dat ze allen parttime gaan werken voor ESSF. Welke taken ze op zich gaan nemen, moeten ze de komende weken beslissen. Het resultaat wordt voorgelegd aan het voorzittersoverleg van de sportclubs. Het is de bedoeling dat de verenigingen de overige taken op zich nemen.

Daarna volgt op 19 oktober een algemene ledenvergadering waarin de nieuwe bestuursleden officieel worden geïnstalleerd. Het bestuur van het afgelopen jaar is vorige week afgetreden en wordt nu vervangen door het interimbestuur. “Dat is alleen gedaan om te zorgen dat ESSF nog een bestuur heeft en we het allemaal legaal kunnen regelen.” Overigens is het nog steeds mogelijk dat ESSF niet doorgaat. “Als de mogelijke bestuursleden het niet eens worden, betekent dat alsnog einde van ESSF. Het is geen ideale situatie, maar wij zijn wel opgelucht”, laat Victor Mayr, oud-secretaris van de ESSF, weten. “Het ziet er naar uit dat er toch een nieuw bestuur komt.”

“We hebben het gevoel dat dit een overgangsjaar is en dat we volgend jaar wel weer genoeg mensen kunnen vinden”, zegt oud-bestuurslid Judith Schuurman. “Er zijn al een paar mensen die hebben laten weten dat ze volgend jaar het bestuur in willen.”

Studie Beurs.do copy

Veel interesse op StudieBeurs voor TU/e-opleidingen

In de Jaarbeurs in Utrecht werd van 28 tot en met 30 september de jaarlijkse Studie Beurs gehouden. Ook de TU/e was present op de beurs, dit jaar ook met de nieuwe studie Industrieel Ontwerpen.

Studie Beurs is speciaal bedoeld voor middelbare scholieren die nog niet precies weten wat ze na hun eindexamen willen gaan studeren. Op de beurs kunnen zij informatie krijgen over ongeveer duizend opleidingen.

Een speciaal voorlichtingsteam van de TU/e was aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Dit team bestaat uit 35 TU/e studenten. Van elke faculteit was er minstens een student (voorlichter) aanwezig. Zij gaven onder andere seminars over specifieke opleidingen binnen de TU/e. De meeste vragen gingen over de verschillende faculteiten, het benodigde vakkenpakket en de nieuwe studie, Industrieel Ontwerpen.

De middelbare scholieren toonden veel interesse in deze nieuwe vijfjarige ingenieursopleiding aan de TU/e. Het is de bedoeling dat de studie per 1 september 2001 van start gaat, toch is er nog niet veel over bekend. “In het eerste jaar worden de opleidingen Werktuigbouwkunde, Technische Informatica en Elektrotechniek gecombineerd met Industrieel Ontwerpen”, zegt studievoorlichter ir. Willy Zeelen, op dit moment de enige studievoorlichter bij de TU/e. De afdeling In- en Externe Betrekkingen is naarstig op zoek naar een tweede voorlichter, maar heeft die nog niet gevonden. “In de loop van de studie wordt steeds meer nadruk gelegd op Industrieel Ontwerpen. Veel meer kan ik er op dit moment eigenlijk nog niet over zeggen. De meeste geïnteresseerden weten wel een beetje wat industrieel ontwerpen inhoudt, omdat Delft deze studie al aanbiedt. Scholieren kunnen hun gegevens invullen op een kaart. Ze worden dan op de hoogte gehouden over de nieuwe studie en ze krijgen een uitnodiging voor de voorlichtingsbijeenkomst op 27 januari volgend jaar”, aldus Zeelen.

In totaal zijn 1350 kaarten ingevuld, waarop scholieren aangeven dat ze op de hoogte willen blijven van nieuws over ingenieursopleidingen en voorlichtingsdagen. Vorig jaar werden er 736 kaarten ingeleverd.

De Studie Beurs wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Schoolloopbaanbegeleiders (NVS) en trekt ruim 70.000 bezoekers.

Ppublieksdag copy Magie van technologie voor jong en oud

Zondag 8 oktober staat de TU/e in het teken van 'De Magie van Technologie'. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud om op een leuke en verrassende manier kennis te maken met wetenschap en technologie. De universiteit besteedt deze dag speciale aandacht aan gezinnen met kinderen. De deuren gaan 's morgens om elf uur open en sluiten weer om vijf uur. De toegang is gratis.

Doe-activiteiten voor kinderen

Een greep uit het programma: magische materialen, voorstelling 'De mysterieuze Theremin' door wetenschapstheater Pandemonia, goochelen met getallen, de magische wereld van magneten, het toverlab, de mysterieuze chemieshow en de toverkijker. Het Auditorium bruist zondag van de activiteiten om bezoekers te laten ervaren hoe leuk technologie is. Ruim tweehonderd medewerkers en studenten staan klaar om de bezoekers te ontvangen. Er zijn met name veel doe-activiteiten voor kinderen, zoals zelf shampoo maken, je hartslag meten, bouwen met toverstokjes en ook spelen met diverse computerspelletjes.

Magische materialen en digitaal reizen

Niet alleen in het Auditorium is van alles te beleven, er zijn drie verschillende routes op het TU/e-terrein uitgezet die de belangstellenden - al of niet per pendelbus - in contact brengen met magische materialen, met een heel apart reisverhaal en met Beeldenstorm. In het Matrixgebouw kunnen bezoekers een kijkje nemen in de keuken van verschillende materialen, zoals kunststoffen, metalen en keramiek. Hoe speciaal zijn dergelijke materialen en hoe kan men de 'magische' materialen toepassen? Bezoekers van het IPO-gebouw worden meegenomen op een digitale reis, een verrassend uitstapje. Wat moet er gebeuren om allerlei belangrijke gegevens snel, compleet en veilig van plaats A naar plaats B te brengen? Aan de hand van de moderne informatie- en communicatietechnologie (afgekort ook wel aangeduid met ICT) kan veel duidelijk gemaakt worden.

In Beeldenstorm, een werkplaats voor beeldende kunstenaars, experimenteren kunstenaars met materialen en technieken. Er worden hier diverse beelden tentoongesteld.

kortjes Diploma voor duizendste ontwerper
Het Stan Ackermans Instituut (SAI) leverde op woensdag 27 september de duizendste Technologisch Ontwerper af. De eer ging naar de 26-jarige Mark Intven uit Eindhoven. Hij ontving zijn diploma uit handen van rector magnificus prof.dr. Martin Rem. Intven maakte deel uit van een groep van 21 ontwerpers, die die dag hun diploma behaalden. Hij studeerde begin 1998 als scheikundige af aan de Universiteit Utrecht. Aansluitend volgde hij de tweejarige ontwerpersopleiding Process and Product Design bij het Stan Ackermans Instituut. Op dit moment volgen zo'n tweehonderd academici een ontwerpersopleiding bij het SAI.

Boreas tweede op NSK zeilen
De Eindhovense Studenten Zeil Vereniging Boreas is afgelopen weekeinde tweede geworden op het NSK Individueel Zeilen. Het toernooi, georganiseerd door de Utrechtse zeilvereniging Histos, werd gehouden in het Friese Heeg. Het team van Boreas, bestaande uit Erik den Burger, Xinthya in ’t Zandt en Arthur Malmberg, stond na vier wedstrijden bovenaan in het klassement. De vijfde wedstrijd werd de beslissende, want ook nummer twee in het klassement, een team van Oktopus uit Delft, stond er niet slecht voor. Tot twee boeien voor de finish zag het er goed uit, maar door een tactiek-fout eindigde Boreas als zevende en wist het Delftse team de tweede plaats te halen.

Zeshonderd schakers op rapidkampioenschap
Een recordaantal van zeshonderd schakers neemt zaterdag 14 oktober deel aan het Nederlands rapidkampioenschap voor de jeugd in het Auditorium. Deze schaakwedstrijden voor het Nederlands kampioenschap worden voor de dertiende keer georganiseerd. Er zijn twaalf nationale titels te winnen voor jongens en meisjes van 8 tot en met 19 jaar. De twee beste meisjes en de twee beste jongens in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar zullen ons land vertegenwoordigen in het Franse Cannes bij de MitropaCup, een grote internationale wedstrijd rapidschaken. Bij rapidschaken wordt een partij in maximaal twintig minuten gespeeld. De TU/e is hoofdsponsor van dit nationale kampioenschap.














Website Cursor