/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 5

jaargang 43, 5 oktober 2000


Voorpagina

Vlits enquete,p copy

Vlits-enquête
zo lek als een mandje


De enquête die sinds kort op www.vlits.nl te vinden is, blijkt enige tijd zo lek als een mandje geweest te zijn. Cursor had vorige week via internet probleemloos inzage in alle gegevens die respondenten hadden ingevuld. Het merendeel van de respondenten was afkomstig van de TU/e.

 

Vorige week besteedde Cursor aandacht aan Vlits en de enquête. Diezelfde week liet Harry Roumen, secretaris van het CvB, een brief uitgaan naar alle TU/e-medewerkers waarin hij deelname aan de enquête aanmoedigt. Studenten werd per email gevraagd om de enquête in te vullen.
Vlits staat voor Vernieuwend Licht Individueel Transport. Het Vlits-project omvat onder meer de aanleg van een luxe vierbaans fietssnelweg tussen Helmond en Eindhoven. Om de voorkeuren van de toekomstige gebruikers van het fietspad te peilen, zette de leider van het flitsproject, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) onlangs een online enquête op. Deze omvat 31 pagina’s. Respondenten dienen tal van gegevens in te vullen. Zo wordt gevraagd naar postcode, leeftijd, werk, gezinssamenstelling en opleiding. Wie bovendien kans wil maken op een step dient ook zijn emailadres in te vullen. Door een beetje te spelen met de url van de site waar de gegevens opgeslagen worden, was het een fluitje van een cent om door de gegevens van alle respondenten te browsen.

Hacker
Het lek is ontdekt door ing.Vincent Huijgen, systeembeheerder bij de faculteit Wiskunde en Informatica. “Ik had de enquête ingevuld en bedacht me dat ik nog iets wilde toevoegen”, aldus Huijgen. “Binnen een paar minuten had ik door hoe het in elkaar zat en kon ik de gegevens van anderen bekijken. Ik ben helemaal geen hacker of computergoeroe, daarom verontrustte het me zo.” Volgens Huijgen is het heel eenvoudig om met een klein zichzelf herhalend scriptje en enkele standaardcommando’s alle gegevens van de site te downloaden.

Ursula Tork, projectleidster van het Vlits-project nam verbaasd kennis van het lek. “Het technische gedeelte van het project verzorgt TNO. Je zou verwachten dat ze daar weten hoe ze hiermee om moeten gaan.” Inmiddels is het niet meer mogelijk de betreffende pagina’s op te vragen. Het Delftse bureau GRiPP Ontwerpen, de maker van www.vlits.nl, paste de site vrijdag onmiddellijk aan. “We hadden er niet op gerekend dat dit zou gebeuren”, zegt een verraste René Dings van Gripp. “Je moet heel wat spitwerk doen om de gegevens in te kunnen zien. Maar ja, van een Technische Universiteit kun je dat verwachten.”

onderschrift

Olympische Thêta-delegatie

Als de provincie Noord-Brabant een land was geweest zou het op de elfde staan in de lijst van behaalde medailles tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Noord-Brabanbers wisten veertien van de 25 Nederlandse medailles te bemachtigen. De gemeente Eindhoven onthaalde dinsdag de Eindhovense olympiërs in hotel Dorint en op het Stadhuisplein. Op de foto staat de delegatie van studentenroeivereniging Thêta. Van links naar rechts: zilveren medaillewinnaar in de dubbelvier Dirk Lippits, Jeroen Spaans, reserve Joeri de Groot, skiffeur Gerard Egelmeers, zijn coach Margot van Gastel, zilveren medaille winnares Eline Meijer (dames acht). Zij komt uit Eindhoven, maar roeit voor Orca. Reserve voor de lichte vier Karel Dormans sluit de rij. Foto: Bram Saeys.

Virus mail copy Honderdduizenden mailtjes door Virus

Het TU/e-netwerk is de afgelopen dagen opnieuw getroffen door 'Life Stages', een virus dat zichzelf via email verspreidt. Dit virus waarde eind augustus ook door de mailboxen van de TU/e. Destijds bleef de overlast van het virus beperkt tot een kleine groep werknemers. De nieuwe virusgolf heeft vrijwel alle medewerkers en studenten getroffen.

Bij de vorige virus-aanval bleef het aantal verstuurde mailtjes beperkt tot 3500. Volgens ICTS-medewerker Flip de Cock zijn er door het virus deze keer enkele honderdduizenden besmette mailtjes verstuurd. Veel gebruikers op de TU/e ontvingen de afgelopen dagen 75 tot 100 mailtjes.

Life Stages is een worm-virus dat verspreid wordt via email. Het zit verstopt in een bijlage die met het mailtje meegestuurd wordt. Wie deze bijlage opent, wordt besmet als er geen actuele anti-virus software op de pc staat. De bijlage heet Life_stages.txt.shs. Het virus maakt gebruik van adressen in het adressenboek om zichzelf door te sturen naar anderen.

Inmiddels heet ICTS het virus de kop ingedrukt door de besmette bijlagen vroegtijdig te onderscheppen. Een dergelijke bescherming was bij de vorige aanval al op de servers aangebracht. "Ik vermoed dat dat deze keer niet gewerkt heeft, omdat er in korte tijd veel studenten en medewerkers de virus-bijlage geopend hebben en geen actuele anti-virus sofware op de pc hadden waarna enorm veel mailtjes tegelijk verstuurd zijn", aldus De Cock. De virus-overlast is waarschijnlijk beperkt gebleven tot de campus.

Sepp Koster copy Teleurstellende race Koster

TU/e student Werktuigbouwkunde Sepp Koster eindigde afgelopen weekeinde tijdens de race op het circuit Road Atlanta op een teleurstellende zevende plaats. Hij behoudt wel zijn derde plek in het algemeen klassement voor het kampioenschap in de Barber Dodge Pro Series, de Amerikaanse formulewagenserie. Er is nog een race te gaan voor het kampioenschap, komend weekeinde in Homestead, Miami.

website Nuffic, copy Website over studie in buitenland

De burgemeester van Den Haag, W. Deetman, gaf dinsdag het startschot voor de eerste Nationale Week van Studeren in het Buitenland. Een nieuwe website moet studenten van hogescholen en universiteiten een makkelijke manier informatie verschaffen over stage en studiemogelijkheden in het buitenland. Op de website (www.wilweg.nl) staan interessante weetjes over de schoolsystemen, het zoeken van kamers en over de landen zelf. De Nuffic nam het initiatief met hogescholen en universiteiten. Volgens Nuffic laten veel studenten de kans op een verrijkend buitenlands studieverblijf voorbij gaan, omdat zij bang zijn voor studievertraging of door gebrek aan informatie te laat beginnen met de voorbereidingen.














Website Cursor