/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 9

jaargang 43, 2 november 2000


Achtergrond

Untitled Document

"De kloof tussen techniek en design overbruggen

Dag van het Ontwerp in teken van smart technology

Dag van het Ontwerp/Chriz van de Graaf


Een dag waarop ontwerpen in de breedste zin van het woord centraal staat. Een dag ook waarop een brug geslagen wordt tussen techniek en design. Dat was althans het uitgangspunt waarmee journalist Walter van Hulst en Han le Blanc, coördinator van het Vormgeversoverleg Eindhoven, van start gingen met de Dag van het Ontwerp. Inmiddels wordt het initiatief, waarvan de derde editie op dinsdag 14 november plaatsvindt, breed gedragen door industrie, overheid en designwereld. En de heren kijken zelfs al vooruit naar een dag waarop ook het grote publiek kennis kan maken met designtechnologie.

"Een brug slaan tussen techniek en design. Dat is wat we willen met de Dag van het Ontwerp", stelt Han le Blanc. "Het begon met het idee om allerlei groepen van vormgevers, architecten, kunstenaars en wetenschappers bij elkaar te krijgen en om ze te laten discussiëren over de toekomst van design en technologie."


Le Blanc is één van de initiatiefnemers van de dag en coördinator van het Vormgeversoverleg Eindhoven, een netwerk en platform voor ontwerpers en vormgevers. Het Vormgeversoverleg organiseert tevens activiteiten zoals lezingen, excursies, projecten, presentaties en workshops. In die functie merkte hij dat het belangrijk is dat ontwerpers elkaar ontmoeten. "Bij het Vormgeversoverleg zijn we een platform voor grafisch ontwerpers en multimedia ontwerpers, maar ook voor bijvoorbeeld productontwikkelaars, stadsontwikkelaars en timmermannen. Die mensen hebben elkaar allemaal iets te vertellen. Vaak werken ze ook al samen aan dezelfde producten."  

Maatwerk
Ook Walter van Hulst tracht middels een voorbeeld duidelijk te maken waarin de kracht van de Dag van het Ontwerp ligt. Van Hulst: "In de jaren zestig maakte Philips van die teakkastjes waarin een draaitafel was gemonteerd, omdat mensen geen knoppen willen zien maar alleen geluid willen horen. Dat speelt nu weer. Onlangs heeft Philips met meubelbedrijf Leolux soundmeubels gemaakt waarbij alle elektronica in de meubels zit weggestopt. De individuele meubelmaker heeft daar dus niet direct mee te maken, maar als hij geïnteresseerd is in de toekomst van zijn vak dan krijgt hij door zo'n Dag van het Ontwerp wel ideeën."
Volgens de initiatiefnemers is de relatie tussen design en technologie sterk aan het veranderen. Waar vroeger een product naar de ontwerpafdeling werd gebracht zodat die er een kastje omheen kon bouwen, wordt de designer tegenwoordig steeds meer vanaf het prille begin bij de ontwikkeling van het product betrokken.
Maar er komt volgens Le Blanc nog meer bij kijken: "Tijdens ontwerpprocessen werk je met multidisciplinaire teams. Het ontwerp is niet een soort marketingschilletje achteraf. Designmanagement is een aparte tak van wetenschap geworden. De hoge eisen die worden gesteld aan de technologie, het milieu en de uitstraling moeten bij elkaar komen in één product. Daarnaast zijn de markten steeds bewegelijker en is er niet meer één consument, maar is elke consument een afnemer op zich. Het wordt bijna maatwerk."

Filter
Een vraag die steeds vaker wordt gesteld, is of alle technologische ontwikkelingen wel wenselijk zijn. Met andere woorden: betekent technologische vooruitgang ook altijd menselijke vooruitgang. Een groep van ontwerpers en trendwatchers heeft het beantwoorden van deze vragen tot wetenschap verheven en hierover wordt op de Dag van het Ontwerp uitgebreid gesproken. Le Blanc: "De dag wordt niet alleen een lofzang op de techniek. Dat technologie per definitie voor een betere wereld zorgt, is niet waar. Technologisch gezien is ontzettend veel mogelijk, maar niet alles wat mogelijk is is ook maatschappelijk wenselijk. Je hebt daarom een soort van filter nodig en dat zijn de trendwatchers en scenarioschrijvers. Hoe breng je die oneindige functionaliteit bedienbaar voor het voetlicht? Je kunt UMTS en GPS wel in één telefoontje persen, maar als de gebruiksaanwijzing tien boekdelen beslaat, schieten we daar niks mee op. Je moet zaken op een zinnige manier integreren en relateren aan zaken waar mensen echt iets aan hebben. Ook moeten we oppassen dat er niet een soort maatschappelijke versuffing ontstaat, doordat iedereen in zijn stoeltje zit en met één klik de luxaflex dichtdoet, de TV inschakelt of de pc op het werk aanzet. Dat soort nieuwe suffigheid is een soort comfort waarbij je alleen maar in slaap valt; een narcotische situatie. Dat utopische beeld van de technologie moet tegengas krijgen."  Humanware
Een bedrijf als Philips stelt zich volgens Van Hulst al langer deze vragen. "Philips zegt: we moeten van hardware en software naar humanware. Daarbij moet je niet alleen kijken naar technologische en economische ontwikkelingen, maar ook naar sociale en psychologische veranderingen. Om dat te doen moet je trendwatchers, antropologen en psychologen inschakelen.
Humanware betekent niet meer allemaal knopjes en lichtjes toevoegen zoals in de jaren tachtig, want mensen worden gek van de handleidingen die daarvoor nodig zijn. Ik kocht een Nokia Communicator, maar kreeg het ding niet ingesteld. Ik ben redelijk bekend met techniek, ik kan lezen en toch lukte het me niet. Dan word je gek. Ouderen zeggen vaak dat ze niet met techniek overweg kunnen, maar er zijn ook hele groepen jongeren die het niet hardop durven te zeggen, terwijl ze vaak genoeg de videorecorder naar buiten willen flikkeren. Philips kwam erachter dat het zo niet meer kan. Het moet van binnen slimmer en van buiten moet het makkelijker te bedienen zijn."  

Kruispunt
Dat de Dag van het Ontwerp plaatsvindt in de stad van Philips, het Natlab, de TU/e en de Design Academy Eindhoven is niet vreemd. In de regio is veel hightech- en maakindustrie en op ontwerp gericht onderwijs. Het is op dat gebied zeker één van de sterkste regio's van Nederland. Toch valt er volgens Van Hulst nog wel wat te winnen: "We willen laten zien dat er op het gebied van design veel is in Eindhoven. Het is alleen versnipperd. Philips Design is echt een eigen wereldje. De Design Academy levert wel ontwerpers, maar velen van hen gaan naar Rotterdam en Amsterdam. Wij zeggen: maak van Eindhoven een design region, want daar passen technische jongens in, maar ook de creatieven. Vroeger was het zo in Eindhoven: wij zijn hier technisch bezig en die creatieven, dat is een beetje raar volk. Ook op de universiteit kwam je die vooroordelen veel tegen. TEMA- en Bouwkundestudenten werden een beetje beschouwd als socio's. En dat terwijl de techneuten en ontwerpers elkaar nodig hebben. Met de Dag van het Ontwerp willen wij op het kruispunt zitten, waar die partijen bij elkaar komen."  

Groeimodel
Van Hulst en Le Blanc zijn tevreden over hoe de Dag van het Ontwerp zich de afgelopen drie jaar heeft ontwikkeld. Van Hulst: "De Dag van het Ontwerp is een groeimodel. Twee keer is het heel aardig gelopen, ondanks dat het moeilijke groepen zijn om bij elkaar te brengen. Een positieve uitstraling naar de regio heeft het zeker gehad, als je ziet wie er nu meewerken. Philips Design en het Natlab doen mee, dat heeft een paar jaar gekost. Er is ook een duidelijke groei in het programma. We zijn dit jaar internationaler geörienteerd."
Op de dag worden zo'n vierhonderd mensen verwacht, al is dat voor Le Blanc geen graadmeter. Voor hem ligt het accent op wie er komen en hoe het programma inhoudelijk in elkaar steekt: "Het is niet alleen maar een borreltje drinken en lol maken. Het moet duidelijk meer zijn dan een beurs en het mag niet verwateren in een suffe wetenschappelijke forumdag. Het moet actiever zijn. De gewone Eindhovenaar heeft op dit moment nog niet zo veel aan de dag, maar dat wordt wellicht in de toekomst anders. Dan kunnen we toe naar twee dagen, waarvan één voor het grote publiek."

De Dag van het Ontwerp wordt dinsdag 14 november voor de derde keer gehouden. Het ochtendprogramma begint om 9.00 uur in de Witte Dame en eindigt om 12.00 uur. Vanaf 12.00 uur gaat het programma verder op de TU/e met een lunch in het Auditorium.
Kaarten zijn te bestellen à f150. Voor studenten zijn kaarten voor f50 te verkrijgen bij Studium Generale of aan de balie van de Design Academy Eindhoven. Meer informatie is te vinden op pagina:
www.dagvhontwerp.nl./.

 

Bill Buxton; Silicon Valley Goeroe

Eén van de belangrijkste sprekers op de Dag van het Ontwerp is Bill Buxton. Deze goeroe op het gebied van mens-computer interactie houdt een seminar met de titel 'When the computer is
everywhere'.

Hij zal spreken over de sociale en culturele aspecten van de alom aanwezige computer.
De Amerikaanse onderzoeker en ontwerper toont in zijn werk een duidelijke interesse in het gebruik van technologie bij design, film en muziek. Buxton begon zijn loopbaan in de muziek en behaalde een bachelor of music degree aan de Queen's University. Daarna gaf hij les en studeerde twee jaar aan het Institute of Sonology in Utrecht. Na een studie computerwetenschappen in computermuziek aan de Universiteit van Toronto bleef hij als docent aan de faculteit verbonden. Het ontwerpen en gebruiken van computerprogramma's bij muziek bracht hem op het terrein waarop hij nog steeds actief is: mens-computer interactie.
Belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek van Buxton is de nauwe relatie die hij heeft met de industrie en de toegepaste kennis. Hij is in zijn loopbaan adviseur geweest bij meerdere technologische bedrijven en heeft een lange geschiedenis als adviserendonderzoekswetenschapper bij Xerox PARC./.


Overzicht cursussen en workshops

De Dag van het Ontwerp gaat dit jaar over design en smart technology. Iedereen kent de verhalen over de slimme koelkast die aan de supermarkt doorgeeft dat de melk op is. Er zijn al telefoons op de markt met WAP-protocols, auto's met cruisecontrol en skikleding met een detector. En voor mensen die niet van dieren houden maar wel een hond willen, is er sinds kort een Japanse robothond.
Maar wat betekent smart technology nu voor onze toekomst? Hoe ziet onze wereld er over twintig jaar uit? Hoe ver zijn we al? Wat verandert er voor ontwerpers en zitten we eigenlijk wel te wachten op 'slimme' producten? Tijdens een aantal workshops en seminars wordt getracht antwoord te geven op dit soort vragen.

Interactieve workshops
Tracking and Tracing (door TNO)
Huidige en te verwachten technologieën op het gebied van intelligente tags, zoals badges, chipcards, codes en andere informatiedragers. Brainstormen over nieuwe toepassingen voor supermarkt, museum of transportonderneming.

Design & Smart Technology (door Design Academy Eindhoven)
Damian O'Sullivan verzorgt een workshop rond smart technology.

Design Methodology (door Stan Ackermans Instituut en Design Academy Eindhoven)
Inzicht in de nieuwste methoden en technieken om systematisch ontwerp-alternatieven te genereren, appels met peren te vergelijken en toch te kiezen. In de vorm van actieve oefeningen en interactieve presentaties van studenten.

Designing the Home Experience (door Philips Design en Philips Research)
Philips Research heeft met Nederlandse gezinnen onderzoek verricht naar de belangrijkste eigenschappen van het 'thuis' gevoel. Denk mee over slimme applicaties en user interface concepten.

Design Management (door European Design Centre)
Het EDC coördineert een internationaal project rond Design Management. Deelnemers gaan aan de slag met een internet-gebaseerde tool om Design Management uit te dragen via praktijkervaringen en ondersteuning te bieden bij het implementeren van Design Management.

De onzin van smart technology (BNo-debat)
John Thackara en Willem de Ridder nemen stelling tegenover elkaar. Genodigden (Gert Staal, René Eller en Eugene Bay) geven reacties. Het publiek stemt.

Eindhoven Design Region (voertaal Engels)
Oscar Peña (Philips Design Milaan): Smart Design & de Design Academy Eindhoven
Wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van smart technology voor de opleiding tot vormgever aan de Design Academy Eindhoven?

Johnny Lippinkhof (Philips Design): Smart Homes
Het al zo vaak aangekondige Smart Home komt er nu toch echt aan. En is waarschijnlijk nog smarter dan wij denken.

Kenniswijk regio Eindhoven
De regio Eindhoven-Helmond is de locatie voor het landelijk proefproject Kenniswijk. Een gebied met 50.000 consumenten wordt voorzien van hoogwaardige ICT-infrastructuur en interactieve diensten om Nederland een koppositie te geven op dit gebied.

Seminar Design Visions (voertaal Engels)
Bill Buxton: When the Computer is Everywhere
Bill Buxton, interface-ontwerper en -onderzoeker, gaat uit van een toekomst met intelligente omgevingen. Plaats, schaal en vorm van technologie worden bepaald door de beoogde functies. In theorie een duidelijke opgave, in praktijk een ware uitdaging voor ontwerpers.

Egbert Jan Sol (Ericsson, Stockholm): Tomorrow's Communication
Egbert Jan Sol is technologie-strateeg bij Ericsson in Zweden. Hij geeft inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie.

Yrjö Sotamaa (University of Art and Design, Helsinki): Future Home
Future Home is in 1996 ontstaan als een multidisciplinair onderzoeksproject gericht op het toekomstige wonen, leven en werken. Een breed consortium op het gebied van planning, ontwikkeling en inrichting van stedelijke gebieden brengt de opgedane kennis in de praktijk./.

 


 

 

 

 

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor