/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 9

jaargang 43, 2 november 2000


Mensen

Untitled Document

Cees Verhagen
"Zoeken naar informatie om gaten te dichten"


Gertjan Harberink
Foto: Bram Saeys

Scheikunde-medewerker Cees Verhagen heeft wat met geschiedenis. En dat is nog zacht uitgedrukt. Bij de practicumdocent stroomt de geschiedenis bijkans door de aderen. Zo is hij lid van twee heemkundeverenigingen. Zondag 5 november presenteert Verhagen zijn in eigen beheer uitgegeven boek over de Zuid-Willemsvaart, het kanaal dat Den Bosch verbindt met Maastricht en Luik.


De leemten in zijn kennis over een bepaald onderwerp opvullen. Dat wil Verhagen. "Zoeken naar informatie om de gaten te dichten." De afgelopen jaren was de Zuid-Willemsvaart het voornaamste studie-object van Verhagen, die zo zeer begaan is met de geschiedenis dat hij lid is van twee Heemkundeclubs. In Schijndel en in Someren, zijn huidige woonplaats. "Ik wil alles weten over mijn leefomgeving. Mijn 'roots'. Om die reden is hij vaak in het bejaardenhuis te vinden. "Dat doe ik enerzijds uit sociaal oogpunt en anderzijds om alle verhalen die mensen vertellen over vroeger."

De Zuid-Willemsvaart heeft zijn bijzondere belangstelling. Zelf woonde hij aan de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Sluis Nul in Den Bosch. De belangstelling voor het kanaal werd pas gewekt toen hij al lang niet meer in de Brabantse hoofdstad woonde.
De afgelopen zes jaar was Verhagen een veel geziene gast in tal van dorpjes en steden die aan de Zuid-Willemsvaart liggen. Wat hij zocht? Alles. Aanvankelijk vooral beeldmateriaal. "Ik ben erg visueel ingesteld. Alles begint met foto's en tekeningen." Daarna wil hij al snel meer weten. "Je weet dat er gaten zitten in je kennis. Je weet dat je iets mist. Vaak ben je vervolgens maanden aan het zoeken in de archieven. Ik heb bijna alle archieven bezocht die er zijn. Ik heb ook vreselijk veel mensen geïnterviewd. Brugwachters, sluiswachters, scheepsjagers." Alles wilde hij weten over wat ze in Helmond ook wel 'De Kanaal' noemen.
Na een uurtje praten met Verhagen is een kanaal nooit meer zo maar een kanaal. Het was een levensader met een economische functie die vergelijkbaar is met die van de HSL. Een transportweg waar zoveel belangen mee gemoeid waren dat sommige steden zelfs op eigen kosten gingen graven, om maar aansluiting met het kanaal te krijgen. Met aanstekelijk enthousiasme schetst Verhagen in korte lijnen de geschiedenis van het kanaal. De Zuid-Willemsvaart is gegraven tussen 1822 en 1826. Hij vertelt over het bloed, zweet en de tranen van de naar schatting vijf- tot zevenduizend werkmannen die met de hand in vier jaar tijd al dat zand uit de bodem geschept hebben. Een project dat met militaire precisie uitgevoerd werd en waar mannen uit heel Nederland aan deelnamen. "Niet zelden lomp volk", zegt Verhagen. "Beroepsgravers uit Drente en Holland, mannen die wisten van graven. Polderjongens werden ze genoemd. Vaak mochten ze hun kamp niet uit en stonden overal gendarmes om in te grijpen als er problemen waren. "
Hoewel Verhagen vroeger aan de Zuid-Willemsvaart woonde, was het water hem destijds nauwelijks opgevallen. Noch positief, noch negatief. "Alles went", zegt Verhagen. "zelfs lelijkheid. Want het kanaal is niet mooi. In feite is het een onhandig stedebouwkundig gedrocht. Maar je ziet het niet meer, omdat het er gewoon altijd is. Ook schoonheid went. Dat is de reden dat er in Brabant zo veel mooie dingen verdwijnen."

Het resultaat van Verhagens spit- en schrijfwerk ligt vanaf 5 november in de boekwinkel en is ook verkrijgbaar bij de TU/e-boekhandel in de W-hal.

Untitled Document

De week van/Henk
Henk van der Meijden is hoofd van de Universiteitsdrukkerij

Maandag:Vorige week vakantie gehad in Turkije, dus het begin van de ochtend bezig met vragen hoe een en ander de vorige week verlopen is. Vervolgens met collega's gepraat over de wijze waarop we het digitaal printen van de UD en Reproshop bij faculteiten, diensten en studenten gaan promoten. Met die service bestaat de mogelijkheid dat iedere TU/e'er online printopdrachten kan plaatsen bij de UD. Daarna met Jan Dekkers van Vastgoed gepraat over aanpassingen die nog verricht moeten worden door het terugverhuizen van de UD naar de huidige locatie. 's middag bij de tandarts geweest. Terug bij TU/e facturen gecontroleerd.

Dinsdag:De ochtend gewijd aan AVA-zaken. De takenpakketten van de groepen bij de UD nieuwe stijl moeten in kaart worden gebracht. Deze ochtend opzet van taken van printservice en binderij. Terug naar de tandarts: de noodkroon is losgegaan. 's Middags gesprek gehad over de vervanging van oude kopieerapparaten en start met taken bedrijfsbureau.

Woensdag: De taken van het bedrijfsbureau nieuwe stijl afgerond. De resultaten van de taken teruggekoppeld naar de medewerkers. Verder facturen gecontroleerd en een vergadering gehad met Ad Kolen. 's Middags verlof genomen.

Donderdag: Nacalculaties gedaan. Samen met anderen gewerkt aan maandoverzichten voor onze klanten. Vervolgens vergaderd met Suzanne Udo, directeur bedrijfsvoering van W&I over de kopieerfaciliteiten van de faculteit. We willen bij W&I een aantal apparaten vervangen en een proef doen met een digitale copier. Bij W, TM en ST is al een proef gaande. Bij de TU/e daalt het aantal kopieën en stijgt het aantal prints. Een digitale copier kan kopiëren en printen. Zo'n apparaat speelt dus goed in op de marktontwikkelingen voor kleine opdrachten en de digitale printers bij de UD voor grote opdrachten.

Vrijdag: Opzet gemaakt voor het controleren van de tellerstanden van de kopieerapparaten. Die standen checken we met de tellerstanden die de leverancier ons in rekening brengt. Ik heb een nieuwe computer gekregen. De omzet tot en met oktober vergeleken met de begroting . Die gegevens zijn met elkaar in evenwicht. 's Middags start met taken grafische vormgeving en een demonstratie van digitale drukpers bijgewoond.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor