/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 9

jaargang 43, 2 november 2000


Nieuws

Untitled Document

Aansluiten van studentenhuizen op TU/e netwerk vertraagd
Ruim negenhonderd studenten die in een studentenhuis van Vestide wonen, zijn aangesloten op het netwerk van de TU/e of Fontys. Half november moeten alle 1500 wooneenheden van Vestide voorzien zijn van een vaste aansluiting op het internet en het lokale net van deze onderwijsinstellingen. Mede doordat de gesprekken met kabelexploitant UPC erg traag verlopen, is de streefdatum (1 september) niet gehaald.

Het hele netwerk had al veel eerder in gebruik genomen moeten worden, maar er waren enkele vertragingen. "Het aanleggen van de kabels ging minder snel dan we hadden gedacht", aldus Frank Huijink, hoofd verhuur- en bewonerszaken van Verstide. "En ook achter de schermen ging het stroever dan verwacht". Er wordt gebruik gemaakt van de netwerkdiensten van UPC. De onderhandelingen met dit bedrijf verlopen traag, omdat het een moeilijke tijd doormaakt. Toch is ruim zestig procent van de huurders nu aangesloten op het netwerk.

UTP-aansluiting
De huurders van een Vestide studentenhuis zijn in maart al op de hoogte gesteld van het netwerk. In een brief werd hen gevraagd akkoord te gaan met de aanleg van een UTP-aansluiting in de woning. Studenten die voor 1 augustus in een Vestide studentenhuis woonden, betalen twintig gulden per maand voor de dienst. Degenen die na die datum een wooneenheid van Vestide zijn gaan huren, betalen 25 gulden. De studenten zullen pas voor de service gaan betalen als alles klaar is en het systeem goed functioneert. "Dat zal zo rond 1 december of 1 januari zijn. De eerste gebruikers van de service zijn heel enthousiast", zegt Huijink.

De elf grootste complexen van Vestide zijn aangesloten op een glasvezelring met een snelheid van 622 Mbps gebaseerd op Asynchronous Transfer Mode (ATM). Ook de TU/e is hierop aangesloten. De kleinere complexen zijn via kabelmodems op de 622 Mbps glasvezelring aangesloten.
Om gebruik te maken van de internettoegang via het TU/e netwerk moeten studenten zich eerst regi-streren. Met een geldige usercode combinatie wordt het hardware-adres van de ethernetkaart in de computer geregistreerd. De aansluiting zal bij het opstarten van de computer in het juiste netwerk worden geplaatst. /.

Untitled Document Fietsenplan uitgesteld
De uitvoering van het fietsenplan dat eind vorig jaar tegelijkertijd met het pc-privé project werd aangekondigd, wordt voorlopig uitgesteld.
Omdat het Front Office als gevolg van de AVA-operatie over twee maanden wordt opgeheven, zijn er momenteel geen mensen en middelen beschikbaar voor het plan.
Via het fietsenplan kunnen medewerkers van de TU/e tegen een gereduceerd tarief een fiets kopen. De korting krijgen ze door verlofdagen in te leveren. Dit concept is erg succesvol gebleken bij het pc-privé project waarbij werknemers verlofdagen konden inzetten om met korting een computer of laptop aan te schaffen.
Regeltjes
Bij het uitvoeren van de projecten komen echter veel regelingen kijken waarvoor de benodigde mensen en middelen op dit moment niet beschikbaar zijn. "Het concept ligt al een hele tijd klaar, maar omdat het Front Office over twee maanden niet meer bestaat moet een andere groep mensen gevonden worden die dit project wil overnemen. Er blijkt genoeg interesse te zijn voor het fietsenplan, maar voorlopig wordt het in de vriezer gezet", zegt Angela Stevens, Front Office manager./.
Untitled Document

Thor slaat erop los

 

 

Gewapend met bijlen en vol agressie sloegen de eerstejaars van Thor, de studievereniging van Elektrotechniek, vorige week woesdag antieke televisietoestellen in elkaar. De deelnemers van deze jaarlijks terugkerende tv-deconstructiewedstrijd moeten binnen vijf minuten een televisie zo klein mogelijk zien te krijgen. Eerst moeten de deelnemers een rondje lopen met het toestel. Vervolgens mag een groepje studenten de televisie kapot slaan met hamers en bijlen. Enige voorwaarde is dat de beeldbuis gespaard moet blijven. Het gaat erom welk groepje de meeste onderdelen door een klein gaatje krijgt gepropt. De groep met het grootste aantal kilo's wint een bierkaart van de Walhalla. Er deden acht groepjes mee aan de deconstructiewedstrijd. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

TM-achtige universiteiten vormen platform
"Constructief, leerzaam en gezellig." Dr. Paul Lapperre, onderwijsdirecteur van de faculteit Technologie Management, laat er geen twijfel over bestaan dat de 'Technology en Society Platform Meeting' die vorige week plaatsvond een succes geworden is. De bijeenkomst duurde van 25 tot 28 oktober en had vooral tot doel om een aantal universiteiten met elkaar in contact te brengen die zich op hetzelfde vlak begeven als de faculteit TM.

De drie dagen durende bijeenkomst werd door negen professoren van in totaal zeven universiteiten bijgewoond. Onder de deelnemers bevonden zich onder meer afgevaardigden van de Zweedse Linköpings Universiteit, het Massachusetts Institute of Technology en de University of Reading. De opleidingen waar de deelnemers allen als leidinggevende aan verbonden zijn, zijn vergelijkbaar met de faculteit TM in Eindhoven. "Het zijn ingenieursopleidingen met een brede component op het gebied van zaken als Social Sciences of Methodologie", zegt Lapperre.

Warme banden
Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om te komen tot een platform van TM-achtige opleidingen en het onderzoeken van de mogelijkheid om relaties met elkaar aan te knopen en gezamenlijke projecten of leertrajecten op te zetten. Ook het uitwisselen van studenten en docenten had de warme aandacht van de deelnemers. In die opzet zijn ze geslaagd, menen zowel Lapperre als zijn collega ir. Wendy Schellens. TM heeft veel baat bij een dergelijk initiatief vanwege het internationale trimester dat de faculteit wil invoeren. Warme banden met soortgelijke opleidingen zijn dan absoluut noodzakelijk.
Volgend jaar wordt er weer een dergelijke bijeenkomst georganiseerd en het platform wil elke zes maanden een nieuwsbrief uitbrengen waarin de leden elkaar op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Lapperre was blij dat de deelnemers open waren over hun plannen en strategieën. Dat was voornamelijk te danken aan het feit dat de deelnemers niet in elkaars viswater hoeven te hengelen naar studenten./.

Untitled Document

"De wetenschap heeft een menselijk gezicht nodig"

Journalist Dirk van Delft over het imago van de bètawetenschapper
Studievereniging J.D. Van der Waals (Technische Natuurkunde) organiseerde vorige week een lezing waarin Dirk van Delft, chef redactie Wetenschap bij NRC Handelsblad, het vaak negatieve imago van de bètawetenschapper in verschillende stereotypetjes uiteenzette.

Het besef dat onze maatschappij drijft op wetenschap is bij het grootste deel van de bevolking wel aanwezig. Bovendien is de bevolking wel degelijk geïnteresseerd in wetenschap, zo is uit onderzoek gebleken.
Volgens een lezersonderzoek van NRC Handelsblad wordt het wetenschapskatern het meest gelezen van alle bijlagen en is de leestijd hiervan het hoogst. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat slechts een derde van de bevolking niet geïnteresseerd is in wetenschap. Desondanks worden wetenschappers vaak afgeschilderd als sociaal gestoord, kneuzig, lelijk en soms zelfs eng. "Wanneer je kinderen vraagt naar hun beeld van wetenschappers vertellen ze je dat het oude, kalende mannen zijn met een solitair karakter die hun geheimzinnige en gevaarlijke praktijken uitvoeren in een geïsoleerd laboratorium. Deze visie komt niet helemaal overeen met die van volwassenen. Zij vormen hun beeld door wat ze op de televisie zien", vertelt Van Delft.

Stereotypen
Enkele stereotypen waarvan de televisie gebruik maakt, zijn 'de toegewijde alchemist', 'de stupide virtuoos' en 'Frankenstein'. Het oudste stereotype is de toegewijde alchemist uit de Middeleeuwen. Hiermee wordt de gevaarlijke professor bedoeld die in een laboratorium met potjes en pannetjes, gifstoffen en sissende apparaten goud probeert te maken van lood. De stupide virtuoos wordt helemaal niet als eng beschouwd en gaat ook niet voor het grote geld. Dit stereotype is een amateur-geleerde die op een enthousiaste manier bezig is met het uitvinden van gekke dingen. Frankenstein is het bekendste en meest gebruikte stereotype. De kernwoorden bij Frankenstein zijn lelijk, a-moreel en afkeer (tegen de schepper).

Kloof
Ondanks deze negatieve beelden en gebruikte stereotypen lijken wetenschappers een heel ander beeld te hebben van zichzelf. "De meeste wetenschappers zien zichzelf als open, achtenswaardige personen met een brede interesse die zich sociaal betrokken voelen", hield Van Delft zijn toehoorders voor. Maar de toename van kennis in de wetenschap blijft onzichtbaar en stereotypen blijven bestaan. "De wetenschap heeft een menselijk gezicht nodig en het is aan de media om van complexe wetenschap, huis-, tuin- en keukenwetenschap te maken. Alleen op deze manier kan de kloof worden gedicht", zegt Van Delft. /.

Untitled Document

Die zit!

Foto: Bart van Overbeeke


Zo'n zestig deelnemers waren afgelopen zaterdag in het Studenten Sport Centrum samen gekomen voor het jaarlijkse schermtoernooi van studenten schermvereniging Hoc Habet ('Die zit' of 'hij heeft 't te pakken'). De schermers kwamen uit Nederland, België en Duitsland voor de 22ste editie van het toernooi. Er werd gestreden in twee disciplines: floret en degen. Bij het eerste wapen is alleen de romp het trefvlak, bij de degen mag het hele lichaam van de tegenstander worden geraakt. Hoc Habet-lid ir. Harm Wieldraaijer vergelijkt schermen met schaken: "Je doet zetten en krijgt tegenzetten, het is eigenlijk een fysiek soort schaken. Je moet reageren op de ander, net iets slimmer zijn." Als aandenken kregen de schermers een door hen zelf beschilderd glas mee naar huis. "Iedereen zat heel braaf te schilderen, inclusief jury."
De hoogstgeëindigde Nederlander stond op de negende plaats. De tiende plek was voor een Hoc Habet-lid.


Untitled Document

Faculteit Industrieel Ontwerpen oprichten is logische stap
In september 2001 gaat aan de Technische Universiteit Eindhoven de opleiding Industrieel Ontwerpen van start. Niet meer dan een logische stap, aldus dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur. De ingenieurs die deze vijfjarige opleiding afronden, moeten een brug kunnen slaan tussen de techniek en het bedrijfsleven. Zij moeten tevens kunnen voorzien aan welke producten en diensten over zo'n vijf à tien jaar behoefte is.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de samenstelling van het curriculum en aan een steeds nauwkeuriger karakterisering van de opleiding. Ook van buiten de universiteit worden bijdragen geleverd aan de inrichting van de nieuwe opleiding. Onder meer door de Design Academy Eindhoven, TNO en Philips Design. Bij dit laatstgenoemde, gerenommeerde ontwerpbureau heeft de directeur, dr. Stefano Marzano, zich al bereid verklaard om het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van de nieuwe opleiding op zich te nemen.
Voor de positie van decaan en opleidingsdirecteur zijn respectievelijk prof.dr.ir. Jeu Schouten en ir. Han Smits aangewezen. Beiden vervullen deze functies nu nog bij de TU/e-faculteit Werktuigbouwkunde.

CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt beschouwt de oprichting als een logische stap, gezien in het licht van de ontwikkelingen binnen de Eindhovense universiteit en de regio Zuidoost-Brabant. "In deze regio, met een hoge R&D-dichtheid, zien we steeds duidelijker een verschuiving van maakindustrie naar ontwerpindustrie. Aan de TU/e zelf hebben we hier drie jaar geleden al op geanticipeerd met de invoering van het ontwerpgericht onderwijs (OGO). Daarnaast hebben we binnen onze poorten ook nog het Stan Ackermans Instituut (SAI), dat met haar tweejarige ontwerpersopleidingen binnen Nederland een dominante positie inneemt. Dat we daarom besloten hebben tot de oprichting van een faculteit Industrieel Ontwerpen, is niet meer dan logisch."

Karakteristiek
Volgens De Wilt zal de Eindhovense opleiding zich wezenlijk onderscheiden van datgene wat nu al op universitair en hbo-niveau wordt aangeboden op dit gebied. In eerste instantie is de opleiding een initieel samenwerkingsverband tussen de TU/e-faculteiten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Informatica.
De Wilt: "We kiezen binnen de opleiding zeer nadrukkelijk voor producten en diensten met een zeer hoge technologie-inhoud. Dat kunnen zaken zijn die steunen op de toepassing van slimme materialen, zoals bijvoorbeeld smart polymers, op de integratie van hardware-software, en dingen die gekoppeld zijn aan mens-systeem interactie. Op al deze gebieden munten we uit en hebben we binnen de TU/e veel know-how. Die kennis en expertise willen we koppelen aan de nieuw op te richten opleiding. Een opleiding die onderzoeksgedreven van aard is, zoals al onze opleidingen dat zijn."
Waar De Wilt echter extra de nadruk op wil leggen, is de toevoeging van een zogeheten strategiecomponent aan het curriculum. "Onze ingenieurs zullen in staat zijn om te voorzien welke producten in de toekomst nodig zijn. En dat vanaf de conceptfase tot en met het marketingtraject. Daarbij hebben we het over producten en diensten waaraan over zo'n vijf à tien jaar behoefte is. Dat zij daarbij vanuit hun eigen specialisatie in een hecht teamverband kunnen samenwerken, spreekt voor zich. En ook de internationale oriëntatie die zo kenmerkend is voor dit vak, maken zij zich tijdens de vijfjarige opleiding ruimschoots eigen. De techniekcomponent blijft echter zeer belangrijk, want per slot van rekening leiden we ingenieurs op."
Kennis met betrekking tot sociale, culturele en economische aspecten, die moet leiden tot het eerdergenoemde vooruitzien, zal deels ook van buiten de TU/e worden aangetrokken. Daarbij kan gedacht worden aan gastdocentschappen van medewerkers van andere universiteiten, van Philips Design, de Design Academy, of bijvoorbeeld van buitenlandse ontwerpbureaus, zoals het Londense Pentagram. Binnen de TU/e zal hiervoor een wezenlijk aandeel geleverd worden door de faculteit Technologie Management en het daarin opgenomen Instituut voor User-System Interaction (voorheen het IPO)./.

Untitled Document

Santiago de Compostela
Droom jij ook wel eens over een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een eeuwenoud pelgrimsoord in het noordwesten van Spanje? Dan ben je beslist niet de enige. Deze oude pelgrimage staat de laatste jaren enorm in de belangstelling. Veel jonge mensen leggen de route af, te voet of met de fiets. Iemand die dat ook gedaan heeft is broeder Fons van de Jacobushoeve in Vessem. Op vrijdagmiddag 3 november wil hij TU/e'ers graag vertellen over zijn reis. Je kunt je opgeven bij Martin van Moorsel (ESK) of Willemien Fraaije w.j.t.h.Fraaije@tue.nl. Vertrek naar Vessem per fiets, om 13.00 uur vanaf de bushalte tegenover het Hoofdgebouw.

Leren doceren
De cursus 'Doceren in het Hoger Onderwijs' van het Onderwijs Service Centrum die in november wordt gegeven, is volgeboekt. Belangstellenden kunnen wel alvast een plaats reserveren voor de volgende cursus die is gepland op 7, 8 en 14 maart 2001. De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren docenten en voor AIO's. Aan de orde komen thema's als het maken van lesopzetten, het systematisch aanpakken van problemen en het boeiender maken of efficiënter organiseren van onderwijs. Voor TU/e-medewerkers is deelname gratis. Nadere informatie geeft Harry van de Wouw (tst. 3126) of Mark de Graaf (tst. 3065). Aanmelden kan via tst. 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via www.osc.tue.nl

Leren
presenteren

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op 1, 6 en 8 december een training in het presenteren van een colloquium. De training is bedoeld voor docenten en AIO's. De cursus betreft zowel het voorbereiden als het presenteren van colloquia. De meeste tijd wordt besteed aan het houden van voordrachten. Daarbij komt onder meer aan bod: opbouw van de voordracht, afstemming op doel en publiek, houding en gebaren en afwisseling. Deelname is voor medewerkers van de TU/e kosteloos. Meer informatie geeft Gijs Meeusen (tst, 4237). Aanmelden kan via tst. 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via www.osc.tue.nl. Aanmelden voor 17 november.

Vacatures

PhD bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f4077. Zie ook www.ele.tue.nl/ vacatures/huidige
_vacatures/V36180-en.asp

PhD bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden.Opleidings-niveau: academisch. Salaris: f4077. Zie ook www.ele.tue.nl en www.chem.tue.nl/toc

PhD bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden
Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f4281. Zie ook www.win.tue.nl/ ~eesihome/english/vac-aios.html

Scientific programmer bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f4281. Zie ook www.win.tue.nl/ ~eesihome/english/vac-aios.html

Research assistant/PHD bij de faculteit Scheikundige Technologie. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f3177. Zie ook www.chem.tue.nl /vacatures/V37432

Medewerker BHV-Beveiliging bij de Bedrijfshulpverlening van het Facilitair Bedrijf. Dienstverband voor 12 maanden met uitzicht op dienstverband voor onbepaalde tijd voor 40 uur per week. Opleidingsniveau: VBO/ MAVO. Salaris: f4165. Zie ook www.fb.tue.nl/

Universitair docent Warmtetransport bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidings-niveau: gepromoveerd. Salaris: f9015. Zie ook www.vacatures.wtb.tue.nl

AIO bij de faculteit Scheikundige Technologie. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f3177. Zie ook www.chem.tue.nl/
vacatures/V37393.htm

Post doc bij de faculteit Scheikundige Technologie. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 30 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f6765. Zie ook www.chem.tue.nl/
vacature/V37431.htm

Post doc bij de faculteit Scheikundige Technologie. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f6765. Zie ook www.chem.tue.nl/
vacature/V37429.htm

PhD bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f4077. Zie ook www.ele.tue.nl/vacatures/index-nl.asp

PhD bij de faculteit Elektrotechniek. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f4077. Zie ook www.ele.tue.nl/vacatures/index-nl.asp

Post doc bij de faculteit Scheikundige Technologie. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 36 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f6765. Zie ook www.chem.tue.nl/
vacatures/V37428.htm

Graag reageren binnen twee weken na het verschijnen van deze Cursor. Voor een totaal overzicht van openstaande vacatures bij de TU/e zie: www.academictransfer.nl/tue/

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor