/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 9

jaargang 43, 2 november 2000


Ruis

Untitled Document

Record traagste student
Toegegeven, het is een twijfelachtige eer die je ten deel valt wanneer je als langst ingeschreven ­en dus traagste- student geregistreerd staat in het Guiness Book of Records. Die eer is volgens het Guiness Book voor de zeventigjarige boekhandelaar Stuart Baldwin. Hij heeft na 29 jaar zijn studie bij de Open University afgerond. Door deze 'prestatie' is hij in het Guiness Book of Records opgenomen als traagste student van de wereld. De goede man wil zelfs nog gaan promoveren. Daar moet hij wel wat meer vaart achterzetten dan achter zijn studie, want een proefschrift moet je binnen acht jaar voltooien.

Altijd leuk, zo'n nieuwtje, maar wat is het record aan de TU/e? Navraag leert dat we hier een student hebben gehad die de 29 jaar van Baldwin overtreft. De student Elektrotechniek heeft maar liefst dertig jaar ingeschreven gestaan voordat hij afstudeerde. DERTIG JAAR! Om precies te zijn van 1 september 1960 tot 31 oktober 1990.
Op deze absolute topper volgen vier studenten die 23 jaar lang op de TU/e hebben rondgelopen. Toch een top vijf die in de buurt komt van het Guiness Book of Records.
Als we dit melden bij de uitgever die het Guiness Book in Nederland uitgeeft, wordt de manier van werken uitgelegd. "Mensen melden zichzelf aan als ze denken een record te hebben. Als ze voldoen aan onze richtlijnen en reglementen nemen we ze op. Maar het is geen officieel record, er wordt eerst nog onderzoek gedaan door het bericht in de pers te brengen. Daar komen reacties op van mensen die zeggen het beter te hebben gedaan."

Wie wil kijken of hij/zij ergens beter in is dan alle andere mensen op de wereld, en mag het alsjeblieft een positievere prestatie zijn dan je halve leven ingeschreven te hebben gestaan bij een universiteit, surf dan naar www.guinessworldrecords.com. Enneh, als je een record hebt in dezelfde categorie als de onderstaande persoon, laat het ons dan vooral NIET weten! Niek Vermeulen uit Nederland heeft namelijk 2.112 kotszakken verzameld van 470 verschillende vliegmaatschappijen. Over zijn rare verzamelwoede zegt de in Vietnam wonende Nederlander zelf 'Iemand moet het doen'. Dan is dertig jaar studeren aan de TU/e bij nader inzien zo erg nog niet. De student heeft tenminste zijn diploma gehaald!

Untitled Document

Koninklijk toilet

Een voornaam persoon, laten we zeggen Hare Majesteit de Koningin, gaat niet naar de wc zoals wij dat doen. Geen bewoordingen als schijten, poepen, faxen, een drol draaien, een bezoek brengen aan het kleinste kamertje. Nee, ik stel me zo voor dat zij zich 'even terugtrekt'. En dan haar boodschap doet, wat dat dan ook moge zijn.

Tot zover de smeuïge inleiding op wat komen gaat: de TU/ is in het bezit van een koninklijk toilet. Een koninklijk wat? Jaha, een koninklijk toilet, dus een toilet waar alleen mensen van koninklijke bloede gebruik van maken. Het bijzondere kleine kamertje bevindt zich bij de werkplaats van de GTD in de W-hal. Volgens onbevestigde bronnen is dat toilet, dat nu op slot is, destijds gebouwd voor de koningin. Daar kon ze 'zich terugtrekken' als ze de TU/e met een bezoek zou vereren. Of Hare Majesteit het ooit gebruikt heeft, blijft onbekend. En om eerlijk te zijn, heel bijzonder is het toilet ook niet naar huidige maatstaven. Het stinkt er zelfs (zou ze toch??) en het is verouderd. Ach, wellicht als ze toch een keer komt, dan hebben we er in ieder geval één. Je kunt niet genoeg voorbereid zijn op dat soort zaken. Overgens mogen de dames die in de W-hal naar het toilet gaan, zich ook een beetje bijzonder voelen. Toen een tijdje geleden de toiletten op vloer 1 buiten gebruik waren, mochten zij naar het koninklijke toilet.

Untitled Document

Bits
Internet maakt het mogelijk om een kijkje te nemen in de woon- of slaapkamer van iemand die een continent verderop woont. Een groeiend aantal internetters sluit een camera aan op de computer om de hele wereld mee te laten genieten van alles wat er zich in het knusse woon- of studeerkamertje afspeelt.

In Nederland groeide de Amsterdamse studente Corry uit tot een bescheiden beroemdheid toen ze in maart '98 een webcam op een hoekje van haar woonkamer richtte en sindsdien de wereld mee laat kijken in haar leven. Corry's definitieve doorbraak kwam na een artikel van Fransisco van Jole in de Volkskrant. Haar knipselmap is in de tussentijd flink gegroeid. Wie inlogt op http://camathome.dds.nl loopt grote kans de 27-jarige Corry of haar vriend Rickert tegen te komen achter haar bureau. En als ze er niet is, kun je je altijd nog vermaken met haar online dagboek en de foto's uit haar archief. Wat wij zo leuk vinden aan Corry is vooral dat we haar een half uur kunnen aangapen, zonder dat ze zich daaraan stoort. Probeer dat maar eens in de trein.
Het in Nederland gevestigde Camarades.com is een community voor de Corry's en Rickerts in de wereld. Camarades.com is een verzamelplaats voor mensen die een webcam aan hun pc gekoppeld hebben en hun dagelijkse beslommeringen willen delen met de rest van de wereld. Als je zelf een webcam hebt, kun je bij Camarades de benodigde software downloaden om zelf deel uit te maken van dit wereld-omspannende gezelschap. Alleen kijken mag ook. Wanneer je naar Camarades surft, opent zich op je monitor meteen een schermpje met beelden van zes verschillende camera's. Een druk op de knop levert weer zes nieuwe camera's. De truc is net zo lang door te zappen tot je wat leuks tegenkomt. Wat dat is, mag je zelf bepalen. Vaak zie je namelijk helemaal geen klap, afgezien van lege stoelen, verlaten kamers en baardige kerels. Wat niet wegneemt dat het een bijzondere ervaring blijft om binnen te kijken bij iemand aan de andere kant van de oceaan. Hoewel Camarades beelden uit de hele wereld aanbiedt, beperken wij van Bits ons toch liever tot Corry die gewoon in Amsterdam woont. Even kijken of ze d'r nog is. We hebben nog wel een half uurtje.

De foto is geleend van de Cam@home website.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor