/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 9

jaargang 43, 2 november 2000


Cultuur

Untitled Document

Art in output zet bezoekers aan het werk
Kunstenaar Miroslaw Rogala opent donderdag 2 november de door Studium Generale georganiseerde tentoonstelling 'Art in output' in de hal van het Hoofdgebouw. De Amerikaanse Rogala is één van de zes kunstenaars die zijn interactieve kunstwerk tentoonstelt. De verschillende inputs van de bezoekers bepalen de output van de zeer gevarieerde kunstwerken afkomstig uit verschillende landen.

De tentoongestelde kunstwerken zijn allemaal interactief; de bezoekers moeten 'deelnemen' aan het kunstwerk. Bij het geluidskunstwerk 'Devided we sing' van Rogala zijn de positie en de houding van de bezoeker van invloed op de reactie van het kunstwerk. De bezoeker heeft een zender in zijn hand en begeeft zich in de door Rogala gecreëerde ruimte. Afhankelijk van de plaats en de snelheid waarmee de bezoeker zich beweegt, komen klanken vrij. Iedereen kan op deze manier zijn eigen muziekstuk componeren.

In het werk 'Fire fly' van de Schotse docent Nigel Johnson zijn vuurvliegjes aan de wanden gehecht die tevoorschijn komen wanneer iemand de ruimte binnenloopt. Ook hier is de plaats en de snelheid van de persoon van invloed op de manier waarop de vuurvliegjes reageren. "De vuurvliegjes maken ook onderling contact en steken elkaar als het ware aan" , vertelt Adriaan Stellingwerff, één van de vier organisatoren van de tentoonstelling.

Neurobaby
'Neurobaby' is een Japans product van dr. Naoko Tosa. Op een computerscherm is een baby te zien die reageert op stemmen van mensen. Neurobaby reageert op de toonhoogte van de stemmen waarmee hij wordt aangesproken. "De baby is zeven jaar oud en heeft in de loop der jaren zinnen geleerd waarop hij reageert", vertelt kunstenares Tosa trots.
Holger Förterer studeerde een combinatie van informatica en mediakunst en uit zijn kennis in het werk 'Fluidum 1'. Bij het binnentreden van de ruimte worden de silhouetten van de aanwezigen geprojecteerd op een computerbeeldscherm. Deze 'aura's' vervormen zich afhankelijk van de manier waarop de persoon zich beweegt.
Iemand die niet alleen de buitenkant van de bezoeker accentueert is Ulricha Gabriël. De internetproductie 'Sphere' van Gabriël schiet virtuele ballen af over heel de wereld. De ballen zijn geladen met door de computer geselecteerde persoonlijke informatie van de deelnemer. De software haalt informatie van de harde schrijft van de deelnemer en selecteert hieruit de meest relevante en interessantste informatie die hij opslaat in de af te vuren bal. Omdat het project nog niet helemaal af is, werkt Gabriël op de TU/e verder aan haar kunstwerk. Daarbij zoekt ze voor een workshop elektronicastudenten en studenten met kennis over de programmeertalen Java en C.

Nederlander
De enige Nederlander die aan de tentoonstelling deelneemt is Geert Mul met 'This land is manmade'. Ook bij zijn kunstwerk is de ruimte een belangrijk onderdeel. Op de achterwand van de ruimte is een kustlijn geprojecteerd. Achter in de ruimte staat een monitor met daarop een tekst. Om deze tekst te kunnen lezen moet je naar de monitor toe lopen en dan beweegt de omgeving mee. "Het is heel vreemd, want als je voorover bukt heb je het idee dat je in het water staat", zegt Stellingwerff.

Al eerder organiseerde Studium Generale een tentoonstelling op het gebied van interactieve kunsten. "De studenten waren toen heel erg enthousiast maar je weet natuurlijk niet hoe lang zo iets warm blijft. De vorige tentoonstelling was dan ook meer een 'teaser' om studenten kennis te laten maken met interactieve kunst. Ik denk dat studenten de groeiende vorm van interactieve kunst interessanter vinden dan bijvoorbeeld de schilderkunst" zegt Stellingwerff./.

Art in Output is tot en met 23 november te zien. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.artinoutput.nl/. Opgeven voor de workshop van Ulricha Gabriël kan bij Hetty de Groot van Studium Generale.

Untitled Document

De culturele top vijf van Moniek Stoffele
Twaio bij het Stan Ackermans Instituut

Een culturele top vijf samenstellen, dat is makkelijker gevraagd dan gedaan. Want wat valt er onder cultuur? Veel, heel veel. En om daar een top vijf uit te vormen? Hoewel het bijna niet te doen is, volgt hier dan toch mijn culturele top vijf.

Een voor mij heel belangrijke vorm van cultuur is muziek. Thuis werd mij het luisteren naar en genieten van muziek met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hebben vooral platen van The Stones, Pink Floyd en Van Morrison grijs gedraaid. Hoewel ik vroeger de rakelings overvliegende Pink Floyd-helikopter of de luidkeels krijsende Pink Floyd-baby eng vond, kan ik nu echt genieten van Pink Floyd. Nummer één op mijn lijst is daarom The Wall van Pink Floyd.
Ook de tweede plaats is bestemd voor muziek. Hier zet ik een artiest die mijn broer me heeft leren waarderen,
Bruce Springsteen. Hoewel ik hem af en toe té Amerikaans vind, is hij toch mijn idool. Zijn Live album heeft dan ook heel wat overuren in mijn cd-speler gemaakt en komt daarmee op nummer twee.

Boeken mogen absoluut niet ontbreken in mijn culturele top vijf. Wegdromen in een boek is iets heerlijks. Ik ben blij dat ik altijd met heel veel plezier gelezen heb. Om me heen hoor ik soms dat iemand de zin in lezen verloren is door de verplichte boekenlijst van de middelbare school. Gelukkig was ik vóór die tijd al zo'n enthousiast lezer dat die boekenlijst mijn pret niet meer kon bederven. Daarom is nummer drie voor een schrijver die mij het plezier in lezen heeft gegeven. Hoewel daar meerdere kandidaten voor zijn, kies ik voor Roald Dahl. Zijn boeken kon ik alleen met heel veel moeite opzij leggen.

Als bouwkundige en geboren Eindhovense plaats ik de Witte Dame als vierde. Misschien schrikken sommige lezers hiervan, laat ik het daarom toelichten. Philips was en is sterk bepalend voor de Eindhovense geschiedenis en cultuur. Eindhoven moet hier daarom aandacht aan besteden en de Eindhovense cultuur in ere houden of zonodig in ere herstellen. Naar mijn mening heeft de gemeente dat met de Witte Dame gedaan. Het oude Philips kantoor is behouden en heel passend en treffend gerestaureerd. Daarnaast biedt de Witte Dame plaats aan beoefening en uiting van cultuur, een extra reden om het in de top vijf op te nemen.

Tot slot reserveer ik een plaats voor de amateurkunst. De onbekende kunstenaars zijn heel duidelijk vertegenwoordigers van de heersende cultuur. Om het scala aan cultuurvormen te verbreden komt op de vijfde plaats een schilderij. Het gekozen schilderij is gemaakt door Judith van de Geijn en heet Water. De twee liggende, maar toch dansende, bewegende figuren zorgen voor een dynamische uitstraling.

De top vijf nalezend merk ik dat het echt een persoonlijke top vijf is geworden, gevormd door mijn ervaringen en indrukken, maar dat kan volgens mij ook niet anders. Smaak en voorkeuren ontwikkel je, de invloed van het verleden is daarbij niet weg te denken. Omdat ieder zijn eigen verleden heeft, heeft ook ieder zijn eigen smaak.

Untitled Document

/Happy Together
De film 'Happy Together' gaat over twee homoseksuele mannen die Hongkong verlaten om in Argentinië hun relatie nieuw leven in te blazen. Onder weg loopt hun relatie alsnog spaak en Ho Po-Wing (Leslie Cheung) belandt in de prostitutie. Zijn ex-geliefde Lai Yiu-Fai (Tonie Leung) besluit opnieuw te beginnen als portier in een tangobar. Wanneer Ho de bar na enige tijd bezoekt komen de geliefden erachter dat ze elkaar niet los kunnen laten en besluiten ze hun relatie toch nog een kans te geven. Wanneer er een ander in het spel komt, valt de definitieve beslissing over de gecompliceerde relatie. De regisseur van Happy Together, Wong Kar-wai, ontving in 1997 de prijs voor de beste regie. In Nederland werd hij al eerder bekend met Chunkung Espress en Fallen Angels. Donderdag 9 november in Plaza Futura Eindhoven, aanvang 19.00 uur

/Sylivie Courvoisier Quartet
De Zwitserse pianiste Sylivie Courvoisier bespeelt de piano op een uitzonderlijk gecontroleerde manier. In haar pianospel weet ze zuiverheid en eenvoud te koppelen aan intensiteit en drama. Haar ritmische jazzpatronen worden geleid door de verhalen van Oosterse filosofen. Ze wordt begeleid door cellist Erik Friedlander die onder andere speelde in Dark Wood Ensemble van Marty Ehrlich. De trompettist Chung Vu ontwikkelde een eigen improvisatietaal en bestudeerde de muziek van Schönberg, Lutoslawski en Ligeti. De drummer was voorheen één van de muzikanten van het trio van wijlen Thomas Chapin. Op 6 november, Café Wilhelmina, Wilhelminaplein 6. Aanvang 21.30 uur

/Groovezilla
Wanneer de muziekstijlen superfunk, soul, jazz en rock samengaan, is stil blijven staan uitgesloten. Met de band Groovezilla swingen zelfs de barkrukken mee. De zangeres wordt begeleid door een aantal wereldmuzikanten. De groove die de band neerzet, laat heel musiccafé 'De Groot' uit zijn dak gaan. Zondag 5 november 17.00 uur, Music café de Groot, Wilhelminaplein 8.

/Muziekquiz
Iedereen die over algemene muziekkennis beschikt en zich heeft gespecialiseerd in een bepaalde stroming of een bepaald genre mag deelnemen aan de muziekquiz Pop Score. De organisatie heeft vragenlijsten uitgedeeld op het TU/e terrein. Iedereen die de vragen van de vragenlijst goed heeft beantwoord, komt in aanmerking voor deelname. Met zowel de beantwoording van de vragenlijst als met de deelname aan Popscore zijn prijzen te winnen. Popscore donderdag 16 november 20.15 uur, Openbare Bibliotheek Eindhoven Witte Dame.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor