/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Cultuur

Untitled Document

"Het is een festival en 't regent: da's Virus"
Fotoclub Dekate Mousa exposeert werk van leden
Twaalf leden van studenten fotovereniging Dekate Mousa tonen vanaf 1 december hun foto's van het Virus-festival van afgelopen jaar. Locatie is de mensa in de Bunker. "Op deze manier willen wij de organisatie van Virus bedanken, omdat we altijd mogen fotograferen", zegt Coen de Jongh, voorzitter van Dekate Mousa.

 
 Keith Caputo was één van de acts die leden van Dekate Mousa vastlegden op de gevoelige plaat tijdens het Virus-festival 2000. Foto: Coen de Jongh, Dekate Mousa.

Twaalf foto's zijn te zien, die samen hèt verhaal van Virus moeten vertellen. "We hadden wel meer foto's, maar hebben het aantal dat wordt getoond, beperkt tot twaalf. Bij documentaire fotografie is meer foto's niet beter. Als je er meer toevoegt, moeten ze de serie versterken en dat is moeilijk voor elkaar te krijgen. Deze twaalf vertellen het verhaal", vindt De Jongh.
Met de expositie willen de leden van Dekate Mousa iets terug doen voor de Virus-organisatie. "Zie het als een soort bedankje voor het feit dat wij altijd op het festival mogen rondlopen met onze camera's. En zij zien ook een keer wat terug van het festival." Tijdens de laatste editie van Virus liepen er zo'n twaalf leden van de fotovereniging rond op het terrein.
Mensa
Waarom is gekozen voor de mensa als expositieruimte? "We hebben een paar jaar geleden ook geëxposeerd in de mensa, maar sinds de verbouwing is daar niks meer van gekomen. Toen we informeerden of we ons werk daar konden tentoonstellen, was de mensa enorm bereidwillig; alles kan daar. En de ruimte is heel geschikt."
Een greep uit de foto's die te zien zijn: podiumacts zoals het Scapino Ballet, Keith Caputo, het opruimen van de rotzooi. "Beelden waaraan je kunt zien 'dit is Virus'. Ik heb iemand een foto laten zien en die zei meteen 'hee, dat is Virus; want het is een festival en het regent'."
De Virus tentoonstelling wordt vrijdag 1 december om 16.00 uur geopend en blijft tot Kerstmis te bezichtigen.
"Wij gaan overigens gewoon door met het opzetten van andere expo's. Er zit er zeker nog één aan te komen in de TU/e en ook het centrum voor kanker-zorg heeft gevraagd of we werk willen exposeren daar. Dat is een flinke stimulans voor onze leden."/.

Untitled Document

De culturele top vijf van Gerrit Kroesen
Hoogleraar Experimentele Plasmafysica


Voor dit stukje ben ik gaan graven in mijn herinneringen. De vijf culturele 'encounters' die de grootste indruk op me hebben gemaakt staan hieronder samengevat.
Een live uitvoering van de Alpensymfonie vanRichard Strauss door de Koninklijke Philharmonie Bocholtz: een groot (amateur!)harmonie-orkest uit een dorpje in het zuiden van Limburg. De uitvoering vond op de avond van 3 december 1995 plaats in de Rodahal te Kerkrade. Onder de bezielende leiding van dirigent Heinz Friesen voerden deze 'amateurs' het publiek (onder wie ikzelf) echt over de Alpen heen. Het was een adembenemende uitvoering met een niet te evenaren toewijding, grandeur en muzikaliteit. De cd die van de live-uitvoering is gemaakt verslaat mijns inziens 'belangrijke' uitvoeringen als die van Haitink en Karajan met respectievelijk het Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker met een ruime marge. De laatste tijd kan men gelukkig steeds vaker de top van de Nederlandse amateurharmonie-orkesten, die samen met enkele Spaanse harmonieën op dit gebied de wereld aanvoeren, op de grote concertpodia zien (Concertgebouw Amsterdam bijvoorbeeld). Dat vind ik een goede zaak!

Op twee staat het grote orgel van de Saint Eustache-kerk te Parijs. In het midden van de tachtiger jaren besloot de gemeente Parijs om de opdracht voor de bouw van een nieuw orgel voor deze kerk te gunnen aan de gebroeders Van den Heuvel te Dordrecht. Het orgel moest de klankkleur krijgen van de Franse orgelromantiek: de 'school' van de legen-darische Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll uit het eind van de 19de eeuw. Na jaren bouwen was het grootste mechanisch bespeelbare orgel ter wereld klaar. Ter vergelijking: het in-strument is driemaal groter dan het TU/e-orgel in het Auditorium. Als men in de kerk staat en het orgel wordt bespeeld, dan is het of de poorten van de hemel opengaan. Een dergelijke combinatie van klankschoonheid, subtiliteit, agressieve klankkracht en dynamisch bereik is nergens te vinden.

De 'zwarte' schilderijen van Francisco Goya y Lucientes (1746-1828), kortweg Goya, in het Museo del Prado te Madrid geef ik een derde plaats. Speciaal het schilderij 'Saturno devorando a su hijo', dat uitbeeldt hoe Saturnus één van zijn kinderen opeet fascineerde me. Niemand die de ruimte betreedt waarin deze schilderijenserie hangt blijft onberoerd. Onvoorstelbaar, hoe iemand die verder alleen brave schilderijen van landschappen en Het schilderij van Goya, 'Saturno devorando a su hijo', waarop de god Saturnus zijn eigen kinderen opeet. Edellieden maakte zoals al zijn tijdgenoten in deze serie tot in de zwarte diepten van zijn ziel heeft kunnen grijpen en heeft vorm gegeven aan gevoelens als wanhoop, doodsangst, woede en depressiviteit.

De vierde plaats is voor de stedenbouwkunde van de stad Parijs. Vooral de durf waarmee de grote bouwwerken zijn neergezet, vaak door een president die een eigen stempel op de stad wilde drukken, dwingt respect af. In vrijwel alle gevallen heeft de aanvankelijke controverse plaats gemaakt voor bewondering. Voorbeelden: Eiffeltoren, Centre Pompidou, Louvre met Piramide, Très Grande Bibliothèque, La Défense, Forum des Halles, Sacre Coeur, de Grandes Boulevards van Baron Haussmann.

Met De naam van de Roos van Umberto Eco besluit ik mijn culturele top vijf. Tijdens een reis naar de DDR was dit boek mijn steun en toeverlaat in rustige momenten. Het boek is een combinatie van een spannende avonturenroman en een hecht doorwrocht literair werk, vol verwijzingen naar de (kerk)geschiedenis van de tijd van de inquisitie. Dit is één van de weinige boeken die bij mij ontwenningsverschijnselen opwekte nadat ik het uit had./.

Untitled Document

/Urban Affairs
Oud TU/e studenten ir. Marco Vermeulen en ir. Theo Hauben houden donderdag 16 november een lezing in het Architectuur Centrum Eindhoven. De titel van de lezing is 'Urban Affairs', de naam van hun architectuurbureau. Het gaat over meerdere projecten in Eindhoven, waaronder woningbouw. Deze lezing is onderdeel van een reeks lezingen die het Architectuur Centrum Eindhoven organiseert. Het Architectuur Centrum is te vinden in de Witte Dame, auditorium derde verdieping. De toegang voor de lezing is gratis.

/Ethiek, techniek en vrede
Moet een ingenieur zich ook met ethiek bezig houden? Daar zijn veel mensen het over eens: ja. Maar hoe ga je daar mee om? Tijdens een lunchlezing van het Vredescentrum van de TU/e geeft professor dr.ir. Anthonie Meijers, hoogleraar Ethiek, zijn visie op ethiek, techniek en vrede. Hij doet dit aan de hand van enkele voorbeelden. Een werktuigbouwkundige die bezig is met de botsveiligheid van auto's ontdekt dat de constructie niet deugt. Er is grote tijdsdruk, moet de ingenieur, tegen beter weten in, de auto's toch goedkeuren? De lunchlezing is op 16 november van 12.45 tot 13.45 uur in collegezaal 5 van het Auditorium.

/Verhalen-
podium

Café Kraaij en Balder aan de Strijpsestraat in Eindhoven staat donderdag 16 november in het teken van verhalen. Schrijvers die eigen werk willen voordragen, kunnen het verhalenpodium betreden vanaf 20.00 uur. Het verhalenpodium, dat de naam 'Stel u eens voor' heeft meegekregen, wordt elke maand gehouden.

/FotoMonument 2000
Het gewone leven anno 2000 portretteren zodat over honderd jaar nog te zien is hoe wij nu leven. Dat is de doelstelling van FotoMonument 2000. In navolging van 'een brief aan de toekomst' worden Nederlanders opgeroepen het leven van alledag vast te leggen op de gevoelige plaat. Iedereen kan hier aan meedoen, maar wel met minstens twee personen. Samen kies je een onderwerp en werkt dat uit tot een serie van minimaal twee en maximaal tien foto's. Deze moeten worden gemaakt voor 31 december van dit jaar. Stuur ze in tweevoud op naar FotoMonument 2000, Plompetorengracht 3, 3512 CA in Utrecht. Voor meer info kun je kijken op www.fotomonument.nl.

/Kaas en wijn
Wie van wijn en kaas houdt, moet woensdag 22 november naar de AOR gaan. Daar wordt in de Benedenbar vanaf 22.00 uur een Kaas en Wijnavond gehouden. Op de derde donderdag van de maand november komt de Beaujolais Primeur uit en daar kan van worden geproefd, inclusief kaas.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor