/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Opinie

Untitled Document

En ik vind...

Naast het universiteitsblad Cursor bestaat er sinds korte tijd de nieuwsbrief.pf, de opvolger van het pf-bulletin, dat vorig jaar een stille dood stierf. In tegenstelling tot het bulletin en de Cursor is de nieuwsbrief van de Progressieve Fractie verre van objectief.
Deze nieuwsbrief.pf is een A4'tje uitgegeven door de Progressieve Fractie, waarin zij beschrijft waar zij zich de afgelopen maand mee bezig hebben gehouden. Dat de Progressieve Fractie in haar blaadje vooral benadrukt wat zijzelf hebben bereikt en onderbelichten wat de andere fractie heeft bereikt, is ­ zeker met het oog op de komende verkiezingen ­ begrijpelijk. Dat zij de aanleiding tot een discussie verdraaien en dat zij vergeten te vermelden dat enkele resultaten in samenwerking met andere fracties worden geboekt, is echter minder elegant.
Wat in dit kader het meest opviel, was het artikel in de novembernieuwsbrief over een nieuw stelsel voor bestuursbeurzen. De Progressieve Fractie meldt in de inleiding dat er het afgelopen jaar veel discussie heeft plaatsgevonden over het huidige stelsel van bestuursbeurzen. Vergeten is echter het feit dat Groep Eén deze discussie heeft geïnitieerd en met opzet heeft doen oplaaien om de voor- en nadelen van het huidige stelsel te kunnen inventariseren en toe te kunnen werken naar een voorstel voor een nieuw stelsel.
In dit kader heeft Groep Eén inderdaad geopperd de toekenning van het aantal maanden beurs te koppelen aan opgelopen studievertraging, simpel vanwege het feit dat de beurs destijds primair bedoeld was als tegemoetkoming in deze vertraging. Dit feit wordt door de Progressieve Fractie aangehaald vanwege haar eigen standpunt, namelijk dat studievoortgang naast de bestuursfunctie bevorderd dient te worden.
Naast de Progressieve Fractie en enkele andere studentenorganisaties neemt ook Groep Eén deel aan de door de Progressieve Fractie genoemde werkgroep. Het valt erg te betreuren dat dit niet in het artikel vermeld wordt. Bovendien is het jammer dat de Progressieve Fractie met het van de daken schreeuwen van haar standpunten laat blijken geen geduld te hebben te wachten op de uitkomsten van de werkgroep.

Landry Aussems en Paul Hamelinck
Fractieleden Groep Eén Studenten

Untitled Document

Studenten en onderwijs- instellingen wijzen bezuiniging op tweede/derde studies af

In de onderwijsbegroting die deze week behandeld wordt door de Tweede Kamer is het voorstel opgenomen om met ingang van 2002 vijftig miljoen te bezuinigen op tweede en derde studies in het hoger onderwijs. Het is niet helemaal duidelijk om welke studenten het gaat. De minister spreekt over studenten die "volgtijdelijk een tweede of derde opleiding in WO of HBO gaan volgen." De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg ( ISO), de Vereniging van Hogescholen (HBO-raad) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) wijzen deze korting van de hand.

De bonden en verenigingen vragen de Tweede Kamer er tijdens de begrotingsbehandeling bij minister Hermans op aan te dringen om de geplande korting ongedaan te maken.
Er zijn een aantal redenen waarom de instellingen in het hoger onderwijs en de studenten de bezuiniging van de begroting afgevoerd willen hebben.
Allereerst stellen studenten en instellingen dat bij het verplicht aannemen van studenten die een tweede studie willen doen ook een bijbehorende financiering hoort.
Studenten die besluiten om na de voltooiing van één HBO- of WO-studie aan een tweede te beginnen moeten immers door de instellingen worden ingeschreven en onderwijs krijgen. Als de overheid hogescholen en universiteiten verplicht om onderwijs te geven aan studenten die aan een tweede of derde opleiding beginnen, dan behoort ze daar wel de bijbehorende financiën voor beschikbaar te stellen.
Hermans stelt volgens de instellingen en de studentenbonden dat er geen sprake is van een bezuiniging, want universiteiten en hogescholen kunnen aan de studenten die voor de tweede of derde maal komen studeren het veel hogere instellingscollegegeld in rekening brengen. Daardoor is het mogelijk om de opleiding kostendekkend te financieren. Uitgerekend op voorstel van minister Hermans is besloten om de leeftijdsgrens tot waar instellingen het wettelijke collegegeld in rekening moeten brengen te verhogen tot dertig jaar. Studenten die dus voor hun dertigste aan een tweede studie beginnen betalen het door de overheid vastgestelde collegegeld (nu 2850 gulden). De instellingen moeten het restant aan opleidingskosten zelf bijpassen. Voor die studenten zou er dus wel degelijk sprake van een bezuiniging zijn.
Verder is het volgens studenten en universiteiten zo dat studenten de mogelijkheid moeten krijgen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en te ontplooien. Dat is niet alleen in hun eigen belang, maar ook in het belang van de maatschappij. Immers, de vraag van de arbeidsmarkt naar hoger opgeleiden neemt alleen maar toe. Dat is nu zo, maar zal naar het idee van studentenbonden en de VSNU ook in de zich ontwikkelende kenniseconomie van de toekomst niet veranderen. Iedereen, ook degenen die dit voor de tweede maal doen, moet de kans krijgen om een hogere opleiding te beginnen en af te ronden. Op de overheid rust de taak om voor adequate bekostiging zorg te dragen. Tegen deze achtergrond bezien vinden de instellingen en de studentenbonden een bezuiniging op tweede en derde studies onbegrijpelijk. /.

Untitled Document

De portemonnee en de kantine

Onlangs heeft de TU/e een nieuw contract afgesloten met Van Hecke Catering. Voor de universiteit was het oude contract met Van Hecke financieel ongunstig. De universiteit betaalde voor elke dienst die Van Hecke leverde. Het nieuwe contract met de cateraar is voor de TU/e veel gunstiger en levert al gauw een miljoen gulden per jaar op. Maar bij de kassa lijkt de klant nu vaak meer te betalen. Wat is de ervaring van de TU/e-bevolking?

Geert Bressers
Universiteitsdrukkerij
Ik neem altijd mijn eigen brood mee. Het kan goed zijn dat ik al tien jaar niet meer in de kantine ben geweest. Mij hoor je dus niet klagen.

Coby Damsma
Congresbureau
Vergeleken met de BTW die we sinds 1 september moeten betalen vind ik de prijsverhoging bij de kantine nog wel meevallen. Congressen worden voor ons wel erg duur door de BTW. Ik vind overigens dat Van Hecke veel zorg besteedt aan de grotere activiteiten. Over de kwaliteit ben ik best te spreken.

Cor Scheepers
Post en Expeditie
Ik vind het allemaal wel duur worden. Ik neem normaal gesproken mijn eigen brood mee. Vroeger haalde ik dan wel eens iets extra bij de kantine, maar daar ben ik mee gestopt. Vroeger kreeg je bijvoorbeeld een koffiekoek voor een gulden. Nu kost zo'n koek één gulden vijftig. Dat vind ik wel een flinke verhoging. Een gewoon puntbroodje kost één gulden vijfentwintig. Het is allemaal duurder geworden dan in de stad. Melk haal ik ook maar niet meer in de kantine. Wat ik ook vervelend vind: het is allemaal onaangekondigd gebeurd.

Wilma Groenendaal
TULO
Het is me niet zo erg opgevallen dat de kantine duurder is geworden. Ik heb wel gemerkt dat bij ons in het Natuurkundegebouw het aanbod groter is geworden en de aankleding is wat luxer geworden. Maar ja, dat maakt het niet echt gezelliger. Er zitten namelijk een heleboel studenten tijdens de lunch-pauze in de kantine óf achter hun notebook óf achter een set kaarten te toepen. De kantinejuffrouwen doen echt hun best, maar het publiek is niet echt sprankelend.

Hans Olijslagers
Elektrotechniek
Ik kom nooit in de kantine. Tussen de middag ga ik gewoon thuis eten.

Lieneke van den Broeck
ICTS
Ik vind het allemaal wel duurder geworden, zeker als ik het vergelijk met mijn vorige baan in het bedrijfsleven. Ik reken nu voor een klein beetje tussen de middag zes of zeven gulden af. Dat vind ik toch te gek worden.














Website Cursor