/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Nieuws

Untitled Document

TU/e de lucht in


Vier meter hoog zijn de letters van het TU/e logo dat sinds woensdag het dak van het Hoofdgebouw siert. Met de steunen erbij meten de vier tekens liefst zes meter. Voorheen stonden op het dak van het oude Scheikundegebouw de woorden Technische Universiteit Eindhoven, maar die zijn er met de sloop vanaf gehaald. En nu de TU/e een nieuwe huisstijl en een nieuw logo heeft, moet dat natuurlijk ook te zien zijn vanaf de stad. Op het dak van het Hoofdgebouw werd een constructie gemaakt voor de enorme letters met lichtbakken. Eén voor één werden de T, de U, de slash en de e naar boven gehesen en op hun plek gemonteerd. Als de schemering invalt, worden de letters verlicht. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Holstlezing door R. Alferness
'Ultimates in Communications'. Dat is de titel van het Holst Symposium 2000 dat op donderdag 30 november plaats zal vinden. Tijdens dit symposium wordt er vooruitgeblikt op de toekomst van communicatietechnologie. Het is de tweede keer dat er een symposium rond de jaarlijkse Holstlezing georganiseerd wordt.

De Holstlezing wordt uitgesproken door dr. Rodney Alferness van Lucent Technologies. De afgelopen jaren hebben een ongekend stormachtige ontwikkeling laten zien in zowel de techologie als de capaciteit van optische netwerken. De behoefte aan snelle, hoge capaciteit netwerken is dermate groot dat de overgang van laboratorium naar toepassing veelal korter is dan drie jaar. Alferness zal in zijn voordracht de huidige communicatie-revolutie behandelen en met name de rol van optische netwerken hierin.
In een zestal lezingen eerder op de dag zullen diverse sprekers hún visie geven op toekomstige ontwikkelingen in dit spectaculaire gebied. Onder de sprekers zijn onder meer de Eindhovense professoren Khoe, Koenraad en Smit. Ook spreekt prof. Lenstra van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder zal een dertigtal bedrijven en andere instellingen zich presenteren in de hal van het Auditorium.
De Holstlezing is vernoemd naar professor Gilles Holst. Hij was de eerste directeur van het Philips NatLab en was bovendien betrokken bij de oprichting van de TU/e. /.

Hoewel deelname aan het symposium gratis is, dienen deelnemers zich wel vantevoren in te schrijven. De Holstlezing begint om 16.00 uur. Het symposium start om 9.30 uur. Meer info over het symposium is te vinden op www.cobra.tue.nl.

Untitled Document

PC Privé niet meer via CSS
De tweede bestelronde voor het PC Privé project binnen de TU/e loopt niet meer via computerleverancier CSS. Iedereen die mee wil doen, kan zelf een computer en toebehoren kopen waar hij/zij wil. De rekening kan dan worden ingediend bij het Front Office.

Veel klachten waren er in de eerste bestelronde van PC Privé over leverancier CSS, zoals foute software-instellingen en niet functionerende hardware. Het bedrijf claimde dat de klanten hun documentatie niet goed lazen. De tweede ronde van het PC Privé project, waarbij medewerkers van de TU/e voordelig een pc kunnen aanschaffen, wordt dan ook niet bij CSS ondergebracht. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling. "Het blijkt ook veel praktischer te zijn dat mensen kunnen kopen waar zij willen. Als er dan iets mis is, kunnen ze terug naar de winkel waar zij de pc hebben gekocht", zegt Angela Stevens, hoofd Front Office. "Overigens is dit besluit genomen in goed overleg met CSS."

Fietsenplan
Wie nog geen apparatuur heeft aangeschaft en nog geen rekening daarvoor heeft ingediend, kan dat nog doen tot 1 april 2001. De kosten voor de computer worden of verrekend met het bruto-salaris of met de ziektekosten teruggave ZKOO of met vakantiegeld of door het inleveren van maximaal vijf verlofdagen. Bij het fietsenplan, dat voorlopig is uitgesteld, is het niet mogelijk dagen in te leveren. Dat kan alleen bij het computerproject.
Hoe het installeren van programma's die ook op de TU/e worden gebruikt, gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In de eerste bestelronde deed CSS dat. Onduidelijk is ook nog waar mensen terecht kunnen met vragen over het project en voor het inleveren van de declaraties, omdat het Front Office per 1 januari 2001 wordt opgeheven.
De volledige regeling voor PC Privé en het declaratieformulier is te vinden op www.fb.tue.nl onder het kopje PC Privé./.

Untitled Document

Twinn-Inn Marktplaats brengt ondernemers
en techneuten samen
De Twinn-Inn Marktplaats is een nieuw initiatief van het Twinning Center dat voor het eerst gehouden wordt op donderdagmiddag 23 november. De 'Marktplaats' is een vervolg op de Twinn-Inn Sessies die het afgelopen jaar met veel succes door Twinning georganiseerd werden. Op de Twinn-Inn Marktplaats kunnen techneuten en ondernemers met elkaar in contact komen.

Netwerken is het sleutelwoord bij het Twinning Center. Centraal bij het netwerken staat van oudsher het barretje dat tot de standaarduitrusting van elk Twinning Center behoort: de Twinn-Inn. Het is de plek waar Twinning-ondernemers en andere belangstellenden elkaar informeel kunnen ontmoeten.
Vorig jaar begon het Twinning Center Eindhoven met het organiseren van Twinn-Inn Sessies. Een dergelijke sessie bestond uit enkele voordrachten van succesvolle ICT-ondernemers, uiteraard gevolgd door een borrel. First Tuesday, een wereldomspannend netwerk van ondernemers in de nieuwe economie, heeft het organiseren van bijeenkomsten als de Twinn-Inn Sessies overgenomen van het Twinning Center.
Twinning is nu een nieuw initiatief gestart, in samenwerking met de BOM, Rede, Syntens, Dreamstart en de TU/e. Het gaat om de Twinn-Inn Marktplaats. De bedoeling is dat ICT-ondernemers, met of zonder ondernemingsplan, op de marktplaats in contact gebracht worden met ICT-specialisten en andere techneuten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat uit deze contacten nieuwe ondernemingen ontstaan. /.

Wie met een goed idee rondloopt en in contact gebracht wil worden met andere ondernemers of IT-specialisten kan contact opnemen met Pauline Jansen, office manager van het Twinning Center Eindhoven. (pauline.jansen@twinning.nl)

Untitled Document

Vierde uitgang voor TU/e
De vierde uitgang voor de TU/e is vanaf morgen een feit.

Dan gaat de weg vanaf de Dorgelolaan tussen het station en de Berenkuil open. Deze ligt achter het TNO-gebouw. Op het TU/e terrein komen geen extra borden te staan die deze weg aangeven, op de openbare weg wel. Voor de weg geldt dat verkeer van rechts voorrang heeft, net als op de rest van het terrein. De weg heeft nog geen naam/.

Untitled Document

De revolutie van de elektrische energietechniek

Bij de opwekking van elektriciteit zal in toenemende mate het besturen van het elektriciteitsnetwerk voorop staan, volgens prof.dr.ir. Jan Blom. Hij houdt vrijdag 17 november zijn intreerede. Blom, die jarenlang directeur is geweest van KEMA, volgt prof.dr.ir. Piet van de Laan op als hoogleraar elektrische energietechniek.

Het rommelt al jaren aan het front van de elektriciteitsopwekkers en distributeurs. Dat komt voor een deel door de privatisering van de elektriciteitsbranche, een operatie die door de media nauwlettend gevolgd wordt en van commentaar voorzien.
"Je kunt in feite een aantal trendbreuken onderscheiden die hun invloed uitoefenen op de elektrische energietechniek", aldus Blom. "Het gaat om een maatschappelijke trendbreuk, een economische en een technologische trendbreuk."
De maatschappelijke trendbreuk is het streven om een duurzame samenleving te creëren. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de energievoorziening. "In alle voorspellingen over een duurzame samenleving zie je steeds maar één constante: het elektrisch energieverbruik neemt toe." Het is volgens Blom mogelijk om de energieopwekking en distributie zodanig te vervolmaken dat bij een verdubbeling van de vraag de CO2-uitstoot gelijkblijft, het aandeel fossiele brandstoffen nauwelijks toeneemt, de kosten binnen de perken blijven en ook nog eens de elektrificatie te vervijfvoudigen.

Draadloos
De tweede trendbreuk, de economische, is op dit moment vooral onderwerp van bespreking in de media. Het betreft de privatisering van de nutsbedrijven. "Het leidt in deze sector tot meer concurrentie en daardoor tot meer innovatie", aldus Blom. De derde trendbreuk heeft te maken met de technologische ontwikkelingen op het gebied van vermogens-elektronica. Blom ziet in de toekomst mogelijkheden voor draadloze energieoverdracht, iets dat vooral bij transport zeer nuttig kan zijn. Per slot van rekening, zo betoogt Blom, doet een vliegtuig niet veel meer dan een hoop kerosine van A naar B vliegen. Dat kan een stuk praktischer met draadloze energieoverdracht.
Verder zijn de elektriciteitsnetten aan grote veranderingen onderhevig. In niet geringe mate wordt dat veroorzaakt doordat de grote elektriciteitscentrales met grote turbines hun beste tijd gehad hebben. "Er zit veel meer rendement in kleinschalige opwekking", aldus Blom. Warmtekrachtcentrales, windturbines en dergelijke, kortom 'micropower', zoals ze onlangs in The Economist werden genoemd, hebben de toekomst, zij het dat hun aandeel in de opwekking vooralsnog gering is.
"De komst van dat soort opwekkers en de privatisering hebben grote gevolgen voor de wijze waarop elektriciteitsnetten bestuurd gaan worden", aldus Blom. De netten moeten veel 'intelligenter' worden teneinde de inzet van energie optimaal te sturen. /.

Untitled Document

Minister Hermans wil 'topmasters' invoeren
Minister Hermans van Onderwijs wil in het bachelor-masterstelsel een topopleiding. Naast de drie jaar basisopleiding (bachelor) en twee jaar specialisatie (master) wil Hermans universiteiten de mogelijkheid bieden topopleidingen op te zetten.

Daarmee krijgt volgens hem de ontwikkeling van opleidingen voor excellente studenten een extra impuls.
De plannen van Hermans staan in de notitie 'Naar een open hoger onderwijs', die hij deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Hierin bespreekt hij de flexibilisering van het hoger onderwijs. Het invoeren van het bachelor-master systeem vormt daarin een belangrijke stap. Binnen de TU/e is dit stelsel al doorgevoerd, andere opleidingen in Nederland volgen in het cursusjaar 2002/2003.
Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) werkt een topmastersopleiding tweedeling in de hand. Voorzitter Fransien van ter Beek: "Wie heel slim is of veel geld heeft, zal ook in de toekomst makkelijk kunnen studeren. Wie deze voorrechten niet heeft, heeft pech gehad." Ook het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) zet de nodige vraagtekens bij de topmasters. "Alles moet top, maar wat is de waarde van de basisopleiding dan nog", vraagt voorzitter Maudy Keulemans zich af. "De duur van de bachelor is niet gegarandeerd en het belang van de instelling ligt eigenlijk alleen bij topmasters. De 'gewone' opleiding, dus de bachelor- en masterfase, wordt in de toekomst het zorgenkindje."
De VSNU ziet de topmasters wel zitten, laat een voorlichter weten. "Het is aanbevelenswaardig om te streven naar een topopleiding, maar welke dat wordt en hoe dat wordt ingevuld is een zaak van de universiteiten, niet van de minister." De topmasters leiden volgens de VSNU niet tot een tweedeling. "Deze operatie is mede ingezet om meer te kunnen differentiëren, dus om onderwijs op maat te brengen voor elke student."

HBO-masters
Ook HBO-instellingen mogen een wettelijk erkende mastersopleiding ontwikkelen. De overheid financiert deze opleidingen echter niet. Voor de erkenning van de opleidingen worden twee raden ingesteld, zowel voor universiteiten als voor HBO. Dit accreditatie-orgaan moet begin 2002 van start gaan. Ook de financiering van de masterfase van het wetenschappelijk onderwijs moet veranderen, zij het op lange termijn. Daarvoor is een werkgroep gevormd die in de zomer van 2001 rapport zal uitbrengen.
De LSVb vreest dat straks alleen nog de bacheloropleiding door de overheid gefinancierd wordt en dat de student, universiteit en het bedrijfsleven voor de kosten van de 'gewone' master opdraaien. Voor de topmasters heeft het kanbinet nog wel geld over, maar dat werkt de gevreesde tweedeling weer in de hand volgens de vakbond. /.

Untitled Document

TUimelaar uitgebreid


'Stap, stap, daar komen we aan, om naar de nieuwe groepen te gaan'. Terwijl ze deze woorden zongen braken de kinderen van de TUimelaar vrijdag door een denkbeeldige muur en openden daarmee twee nieuwe ruimtes. Er zijn nu 24 extra kindplaatsen waardoor er geen wachtlijst meer is voor de TUimelaar. Niet alleen de kinderen, maar ook collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt liep zingend door de gang. Tijdens zijn openingswoord benadrukte De Wilt het belang van de TUimelaar voor de TU/e. Voorts stelde hij de aanwezigen voor na te denken over een andere term voor 'kinderopvang'. "Ik heb een pesthekel aan dat woord. Ontdekstek, kindertuin of kinderkraal zijn woorden die mij te binnen schoten, maar wellicht dat u er ook eens over wilt nadenken. Het moet in ieder geval liefde en geborgenheid uitstralen", vond De Wilt.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Start grondwerk Technologiegebouw
De Zaale tien dagen afgesloten

Maandag 20 november wordt met het graven van de bouwput een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe Technologiegebouw. Dat komt achter N-laag in het verlengde van Cascade te liggen.

De grond uit deze bouwput wordt tijdelijk opgeslagen op het terrein nabij de Pabo en wordt later gebruikt voor het talud van het Technologiegebouw. Voor deze werkzaamheden wordt De Zaale, tussen De Rondom en de rotonde nabij N-laag, van 20 tot en met 30 november afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt via De Rondom in oostelijke en westelijke richting omgeleid. Voor calamiteiten blijft doorgang over De Zaale mogelijk.
In het Technologiegebouw, de werknaam van het nieuwe gebouw, zijn vooral hoogwaardige laboratoriumruimten voorzien voor de faculteiten Natuurkunde en Elektrotechniek en een clean-room met bijbehorende ruimten voor het topinstituut Cobra.

Atrium
Het 7000 vierkante meter tellende pand is, evenals het Cascadegebouw, een ontwerp van architect Rudy Uytenhaak. De twee panden sluiten straks als het ware op elkaar aan. Vanuit een soort atrium tussen de gebouwen in heeft men uitzicht op het meest oostelijke deel van het TU/e gebied.
Het Technologiegebouw wordt door middel van drie loopbruggen met N-laag verbonden. Ook komt er een verbinding met Cascade.

De grondwerkzaamheden voor de bouw beginnen maandag 20 november, op 6 december begint het heiwerk, wat zo'n zes weken in beslag zal nemen. Als de aanbiedingen van de aannemers bij de aanbesteding binnen de geraamde bedragen vallen, kan snel overgegaan worden tot de gunning. Dan zal medio januari 2001 gestart worden met de feitelijke bouw. De oplevering is gepland in april 2002./.














Website Cursor