Untitled Document
University Club:
eten en verpozen op niveau
University Club/Chriz van de Graaf
Foto's/Bram Saeys
Kabeljauw op artisjokken en gebraden Hollandse duif of een
bakje yoghurt en een broodje ei. Sinds vijf weken kunnen studenten
en medewerkers van de TU/e tussen deze twee menu's kiezen. Het
tweede is te verkrijgen in de kantines van de universiteit. Het
eerste in de gloednieuwe University Club die een paar weken geleden
haar deuren opende. Het restaurant met vergaderzalen moet een
mogelijkheid bieden voor eten en verpozen op niveau.
Bijna in stilte,
in de schaduw van de grote verbouwing van het Hoofdgebouw, is
gewerkt aan de realisatie van de University Club. Daar, op de
eerste etage, wordt de laatste hand gelegd aan het restaurant
met vergaderruimtes dat een gang naar binnenstad of Karpendonkse
Hoeve overbodig moet maken. En aan de menukaart zal het niet liggen.
Zalm uit de oven onder een korianderboter begeleid met gesmoorde
bosui en een luchtige aardappelpuree. Gebakken rogvleugel op een
bedje van paddestoelen en gestoofde rode sla met een warme remouladesaus.
Tournedos van ossehaas op een krokant taartje van rösti en
een jus met aceto balsamico of klassieke 'osso bucco' geserveerd
op een ratatouille met in de jus gelegde gnocchi's.
Slechts een kenner weet bij het lezen van het voorgaande wat er
op het bord gaat verschijnen, de leek denkt: 'Ik weet niet wat
het is, dus het zal wel bijzonder zijn'.
En een beetje bijzonder moet het wel zijn, want de University
Club richt zich op studenten en medewerkers van de TU/e, maar
wil ook een ontmoetingsplaats zijn voor het bedrijfsleven. Volgens
ir. Harry Roumen, namens het College van Bestuur betrokken bij
de University Club, slaagt ze al behoorlijk in deze doelstelling.
"De bouwsociëteit heeft gevraagd of ze periodiek gebruik
kan maken van de University Club en onlangs heeft hier nog een
hoogleraar met de hoofddirectie van Shell gegeten. Ook komen er
regelmatig capaciteitsgroepen. Het is een prima manier om je open
te stellen voor je partners. We gaan ook nog reclame maken zodat
iedereen weet dat het er is."
Gasten ontvangen
Een plek op de TU/e waar gasten ontvangen kunnen worden. Dat was
ook het idee waarmee het begon. Hoogleraren wilden met gasten
tegen redelijke prijzen op niveau kunnen eten. Deze wens leidde
zo'n twee jaar geleden tot het ontstaan van de Facultyclub. Dit
is een bekend fenomeen op andere universiteiten, vooral in Amerika.
Daar is het een plek waar de wetenschappelijke staf collegae ontmoet,
relaties ontvangt en waar vergaderingen en conferenties worden
gehouden.
Het initiatief sloeg aan bij het College van Bestuur en is gehonoreerd.
Eerder waren er plannen in andere gebouwen, maar uiteindelijk
is gekozen voor het Hoofdgebouw. In de tijd dat werd gebouwd aan
de University Club is ter overbrugging uitgeweken naar de Karpendonkse
Hoeve.
Het is ook de Karpendonkse Hoeve die betrokken is geweest bij
het ontwikkelen van de menukaart. Naast de hoofdkaart met prijzen
van rond de veertig gulden per menu is er een kleine kaart met
broodjes, sandwiches, tosti's en lunchgerechten zoals salades,
hamburger en sliptong. Ook is er een weekmenu.
Hoofdkok Gerard
Krabbendam is nieuw op de universiteit. Het is zijn tweede dag
en hij is dan ook nog beetje onwennig in zijn keuken, zegt hij.
"Het is allemaal nog nieuw. De apparaten hier zijn hypermodern.
En ik moet ook nog even kijken waar de mensen hier op kicken.
Ik kom uit het westen, daar is het toch een beetje anders."
Krabbendam heeft de belangrijke taak om de University Club culinair
cachet te geven; één van de uitgangspunten bij de
oprichting van het restaurant. Hij moet er dus eigenlijk voor
zorgen dat de medewerkers van de TU/e en haar gasten de Karpendonkse
Hoeve niet gaan missen.
Wild en asperges
Wat zijn de specialiteiten waarmee Krabbendam de TU/e kan verrassen?
"Ach, wat zijn specialiteiten? Je kan op een gegeven moment
alles wel maken. Ik wil natuurlijk nog wel wat veranderen aan
de kaart. Op dit moment is die vrij uitgebreid en zoveel gasten
zijn er nog niet. Dat betekent dat je veel op voorraad moet hebben.
Dat kan veranderen als het restaurant elke dag vol is. Daarnaast
is het nu wildtijd en er staat geen wild op de kaart. Hetzelfde
geldt voor asperges in aspergetijd. Dat moet je dan gewoon hebben."
Het bedienend personeel wordt geleverd door Party Plus, een
zusteronderneming van Van Hecke catering, de cateraar van de TU/e.
Één van de gelukkigen die in de University Club
kan werken is Jackeline Hermkens, zoals ze zelf zegt. Ze werkt
al enkele jaren in de catering op de universiteit en was eigenlijk
op zoek naar iets anders. "Er stond een advertentie in de
krant en daar vroegen ze mensen voor een nieuw te openen restaurant
in het centrum van Eindhoven. Ik heb gerea-geerd op de advertentie
en werd uitgenodigd voor een gesprek. Toen bleek dat het dezelfde
werkgever was als waar ik nu voor werk en dat het om een baan
op de TU/e ging. Ik vond het heel spannend en vroeg me af of ik
het wel goed had gedaan, maar nu voel ik me als een vis in het
water. Het is hard werken, vaak van negen tot negen, maar er is
een hele goeie sfeer, iedereen staat voor elkaar klaar en ik word
ontzettend verwend door de koks", lacht Hermkens.
Ook over het aantal eters heeft ze niet te klagen. En dat zonder
dat er reclame is gemaakt voor de nieuwe eetgelegenheid. "Het
loopt verbazend goed. In de middagen is het al vol. Elke dag is
er wel een vergaderzaal bezet. Alleen 's avonds kan het nog wel
wat drukker. Mensen moeten de weg hiernaar toe ook nog vinden.
Ze weten niet wat het is. Als ze bellen met vragen over de University
Club dan nodig ik ze uit om hier te komen kijken. De reacties
zijn dan heel positief."
Ronde vormen
Het restaurant, de vergaderzalen, het loungegedeelte en de keuken
zien er dan ook verzorgd uit. Er staan slanke comfortabele stoeltjes,
er is een leestafel, er zijn veel ronde vormen, nauwelijks rechte
hoeken, in het tapijt zijn vormen aangebracht en alles is uitgevoerd
in rustige kleuren. Het restaurant beschikt over twee wijnkasten
en voor de liefhebbers van sterke drank is er een collectie dranken
om je vingers bij af te likken. "Ik hoef eigenlijk nooit
nee te verkopen", constateert Hermkens.
Voor vergaderingen zijn er drie vergaderruimes die voorzien zijn
van de modernste multimedia-apparatuur. De grootste ruimte heeft
een vaste uitrusting met een diaprojector, visualiser en een beamer.
Voor de andere ruimtes is er een verrijdbare wagen met multimedia-apparatuur.
Een ideale plek voor personeel van de TU/e om met gasten te vertoeven,
zo lijkt het. Toch zijn ook studenten meer dan welkom in de University
Club. "Het is zeker ook bedoeld voor studenten", zegt
Roumen. "We gaan ook nog reclame maken bij de faculteiten.
In februari of maart is er een open huis, maar iedereen kan nu
al komen eten." /.