/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Reportage

Untitled Document

 

University Club:
eten en verpozen op niveau
University Club/Chriz van de Graaf
Foto's/Bram Saeys

Kabeljauw op artisjokken en gebraden Hollandse duif of een bakje yoghurt en een broodje ei. Sinds vijf weken kunnen studenten en medewerkers van de TU/e tussen deze twee menu's kiezen. Het tweede is te verkrijgen in de kantines van de universiteit. Het eerste in de gloednieuwe University Club die een paar weken geleden haar deuren opende. Het restaurant met vergaderzalen moet een mogelijkheid bieden voor eten en verpozen op niveau.

Bijna in stilte, in de schaduw van de grote verbouwing van het Hoofdgebouw, is gewerkt aan de realisatie van de University Club. Daar, op de eerste etage, wordt de laatste hand gelegd aan het restaurant met vergaderruimtes dat een gang naar binnenstad of Karpendonkse Hoeve overbodig moet maken. En aan de menukaart zal het niet liggen.
Zalm uit de oven onder een korianderboter begeleid met gesmoorde bosui en een luchtige aardappelpuree. Gebakken rogvleugel op een bedje van paddestoelen en gestoofde rode sla met een warme remouladesaus. Tournedos van ossehaas op een krokant taartje van rösti en een jus met aceto balsamico of klassieke 'osso bucco' geserveerd op een ratatouille met in de jus gelegde gnocchi's.
Slechts een kenner weet bij het lezen van het voorgaande wat er op het bord gaat verschijnen, de leek denkt: 'Ik weet niet wat het is, dus het zal wel bijzonder zijn'.
En een beetje bijzonder moet het wel zijn, want de University Club richt zich op studenten en medewerkers van de TU/e, maar wil ook een ontmoetingsplaats zijn voor het bedrijfsleven. Volgens ir. Harry Roumen, namens het College van Bestuur betrokken bij de University Club, slaagt ze al behoorlijk in deze doelstelling. "De bouwsociëteit heeft gevraagd of ze periodiek gebruik kan maken van de University Club en onlangs heeft hier nog een hoogleraar met de hoofddirectie van Shell gegeten. Ook komen er regelmatig capaciteitsgroepen. Het is een prima manier om je open te stellen voor je partners. We gaan ook nog reclame maken zodat iedereen weet dat het er is."

Gasten ontvangen
Een plek op de TU/e waar gasten ontvangen kunnen worden. Dat was ook het idee waarmee het begon. Hoogleraren wilden met gasten tegen redelijke prijzen op niveau kunnen eten. Deze wens leidde zo'n twee jaar geleden tot het ontstaan van de Facultyclub. Dit is een bekend fenomeen op andere universiteiten, vooral in Amerika. Daar is het een plek waar de wetenschappelijke staf collegae ontmoet, relaties ontvangt en waar vergaderingen en conferenties worden gehouden.
Het initiatief sloeg aan bij het College van Bestuur en is gehonoreerd. Eerder waren er plannen in andere gebouwen, maar uiteindelijk is gekozen voor het Hoofdgebouw. In de tijd dat werd gebouwd aan de University Club is ter overbrugging uitgeweken naar de Karpendonkse Hoeve.
Het is ook de Karpendonkse Hoeve die betrokken is geweest bij het ontwikkelen van de menukaart. Naast de hoofdkaart met prijzen van rond de veertig gulden per menu is er een kleine kaart met broodjes, sandwiches, tosti's en lunchgerechten zoals salades, hamburger en sliptong. Ook is er een weekmenu.
Hoofdkok Gerard Krabbendam is nieuw op de universiteit. Het is zijn tweede dag en hij is dan ook nog beetje onwennig in zijn keuken, zegt hij. "Het is allemaal nog nieuw. De apparaten hier zijn hypermodern. En ik moet ook nog even kijken waar de mensen hier op kicken. Ik kom uit het westen, daar is het toch een beetje anders."
Krabbendam heeft de belangrijke taak om de University Club culinair cachet te geven; één van de uitgangspunten bij de oprichting van het restaurant. Hij moet er dus eigenlijk voor zorgen dat de medewerkers van de TU/e en haar gasten de Karpendonkse Hoeve niet gaan missen.

Wild en asperges
Wat zijn de specialiteiten waarmee Krabbendam de TU/e kan verrassen? "Ach, wat zijn specialiteiten? Je kan op een gegeven moment alles wel maken. Ik wil natuurlijk nog wel wat veranderen aan de kaart. Op dit moment is die vrij uitgebreid en zoveel gasten zijn er nog niet. Dat betekent dat je veel op voorraad moet hebben. Dat kan veranderen als het restaurant elke dag vol is. Daarnaast is het nu wildtijd en er staat geen wild op de kaart. Hetzelfde geldt voor asperges in aspergetijd. Dat moet je dan gewoon hebben."

Het bedienend personeel wordt geleverd door Party Plus, een zusteronderneming van Van Hecke catering, de cateraar van de TU/e. Één van de gelukkigen die in de University Club kan werken is Jackeline Hermkens, zoals ze zelf zegt. Ze werkt al enkele jaren in de catering op de universiteit en was eigenlijk op zoek naar iets anders. "Er stond een advertentie in de krant en daar vroegen ze mensen voor een nieuw te openen restaurant in het centrum van Eindhoven. Ik heb gerea-geerd op de advertentie en werd uitgenodigd voor een gesprek. Toen bleek dat het dezelfde werkgever was als waar ik nu voor werk en dat het om een baan op de TU/e ging. Ik vond het heel spannend en vroeg me af of ik het wel goed had gedaan, maar nu voel ik me als een vis in het water. Het is hard werken, vaak van negen tot negen, maar er is een hele goeie sfeer, iedereen staat voor elkaar klaar en ik word ontzettend verwend door de koks", lacht Hermkens.
Ook over het aantal eters heeft ze niet te klagen. En dat zonder dat er reclame is gemaakt voor de nieuwe eetgelegenheid. "Het loopt verbazend goed. In de middagen is het al vol. Elke dag is er wel een vergaderzaal bezet. Alleen 's avonds kan het nog wel wat drukker. Mensen moeten de weg hiernaar toe ook nog vinden. Ze weten niet wat het is. Als ze bellen met vragen over de University Club dan nodig ik ze uit om hier te komen kijken. De reacties zijn dan heel positief."

Ronde vormen
Het restaurant, de vergaderzalen, het loungegedeelte en de keuken zien er dan ook verzorgd uit. Er staan slanke comfortabele stoeltjes, er is een leestafel, er zijn veel ronde vormen, nauwelijks rechte hoeken, in het tapijt zijn vormen aangebracht en alles is uitgevoerd in rustige kleuren. Het restaurant beschikt over twee wijnkasten en voor de liefhebbers van sterke drank is er een collectie dranken om je vingers bij af te likken. "Ik hoef eigenlijk nooit nee te verkopen", constateert Hermkens.
Voor vergaderingen zijn er drie vergaderruimes die voorzien zijn van de modernste multimedia-apparatuur. De grootste ruimte heeft een vaste uitrusting met een diaprojector, visualiser en een beamer. Voor de andere ruimtes is er een verrijdbare wagen met multimedia-apparatuur.
Een ideale plek voor personeel van de TU/e om met gasten te vertoeven, zo lijkt het. Toch zijn ook studenten meer dan welkom in de University Club. "Het is zeker ook bedoeld voor studenten", zegt Roumen. "We gaan ook nog reclame maken bij de faculteiten. In februari of maart is er een open huis, maar iedereen kan nu al komen eten." /.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor