/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Onderzoek

Untitled Document

De natte droom van de uitvinder

Oscillator/Chriz van de Graaf
Foto/Bram Saeys

Een patent, minimaal één artikel en een baan bij het Natlab. Voor de 24-jarige Pepijn van de Ven is dat de oogst van een afstudeerproject dat hem ook nog eens een negen als eindcijfer opleverde. 'Pepijn heeft uitstekend werk verricht', schrijft zijn begeleider. "Ik ben een middelmatige student, zeker geen licht", beweert de voormalig student Elektrotechniek zelf.

De uitvinding, zo mag je het wel noemen, die Pepijn van de Ven met zijn begeleiders heeft gedaan is iets dat hij zelfs aan studenten Elektrotechniek moeilijk uit kan leggen. Je moet er, zoals hijzelf zegt, helemaal inzitten.
Van de Ven heeft gewerkt aan een oscillator. Dat is een analoog bouwblok dat een belangrijk onderdeel is in veel moderne applicaties zoals gsm'metjes, glasvezel netwerken, videoapparatuur en draadloze communicatie in het algemeen. Het gaat hierbij om analoge hoog frequente elektronica.
Zo'n oscillator kun je zien als een opwekker van golven; het elektrische equivalent van een stemsleutel uit de muziek, maar dan zonder dat de toon uitdempt. Bovendien is de frequentie van de toon, zo'n 5 GHz, dat is veel hoger dan wat een mens kan horen.
Speciaal aan de oscillator waaraan Van de Ven heeft gewerkt, is dat niet één, maar twee van die golven worden opgewekt. Dit wordt gedaan door twee oscillatoren op een bepaalde manier te koppelen. Het verband tussen de twee golven maakt het mogelijk informatie efficiënter terug te winnen uit ontvangen signalen. Het koppelen van de twee oscillatoren, althans zoals dat tot nu toe wordt gedaan, heeft echter ook nadelen. Doel van het project waaraan Van de Ven werkte, was de nadelen van die koppeling op te lossen.

Slimme truc
"Het is eigenlijk een slimme truc", legt Van de Ven geduldig uit. "De voorloper van deze oscillator had deze truc nog niet. Er werden wel oscillatoren gekoppeld en daarmee werd de truc toegepast, maar dat deden de onderzoekers zonder het te weten. De werking van deze gekoppelde oscillatoren berustte eigenlijk op normaal gesproken ongewenste effecten en was dan ook niet optimaal. Wij hebben die koppeling onderzocht en ontwikkeld. Door berekeningen kunnen we bewijzen vinden om de koppeling optimaal te krijgen."
Voor zijn afstuderen is hij begonnen met het onderzoeken van een normale oscillator. Daarbij stonden de vragen 'wat doet een oscillator en wat zijn belangrijke factoren' centraal. "Daar hebben we veel tijd aan besteed. Daarna zijn we gaan kijken wat er gebeurt als je ze koppelt. Ook dat is al eerder gedaan en daar lees je dan artikelen over. Soms zijn die heel goed, maar soms klopt er niks van. Dat is op zich heel grappig. Er zijn onderzoekers die goed bekend staan en die later te horen krijgen dat hun artikelen niet helemaal kloppen. Je kijkt toch op tegen die mensen. In mijn geval was het iemand van wie ik maar één artikel had gelezen en dat sloeg nergens op. Dat bewijs je dan."

Bij onderzoek alleen is het niet gebleven, want op dit moment is de chip in Amerika om daar te worden 'gebakken'. Daarna kan hij bij het Natlab uitgebreid worden getest. Ook is bij het patentbureau van Philips een patent op het principe van het op een juiste manier koppelen van de oscillatoren aangevraagd. Het bureau onderzoekt of een uitvinding in aanmerking komt voor een patent en gaat daarbij op zoek naar patenten die al bestaan. Als ze die vinden, leggen ze dat voor aan de onderzoekers en zij moeten dan aantonen wat hun uitvinding toevoegt. "Ik zou heel blij zijn als het patent er komt, want dat is voor mij wel het meest bijzondere. Daar had ik tijdens het onderzoek nooit aan gedacht. Vanmorgen waren Johan van der Tang, mijn begeleider en tevens motor achter deze patentaanvraag, en ik nog op het bureau en het ziet er heel gunstig uit."

Buitenkansje
Een patent op je naam, dat betekent cashen, denken velen. "Je zult niet rijk worden van een uitvinding, maar dat hoeft ook niet. Zelfs de man die de cd heeft uitgevonden is er niet super rijk van geworden. Je krijgt op het Natlab de mogelijkheid om onderzoek te doen. Ook het jaar dat je ergens over nadenkt en uit het raam zit te staren wordt gewoon betaald." Onopgemerkt zijn de prestaties van de oud-student niet gebleven. Mede naar aanleiding van zijn onderzoek heeft hij sinds 1 augustus een baan bij het Natlab en daarmee is een droom uitgekomen. "Ik kan niet zeggen dat het voor iedere student aan de TU/e geldt, maar voor mij is het wel een natte droom om hier te werken. Het is toch een buitenkansje. Je hoeft hier niet meteen te produceren voor een bedrijf, je kan nog echt in jezelf investeren. Het is ook dynamisch. Je bent hier altijd met het nieuwste van het nieuwste bezig."
En hij kan bezig blijven met analoge elektronica, want dat heeft volgens Van de Ven de toekomst. "Analoog wordt weer een hot item. Het is daarom ook jammer dat niet meer studenten Elektrotechniek kiezen voor die richting bij de Mixed-signal Microelectronics group. Ik heb ook nog eens prima begeleiders gehad in Johan van der Tang (TU/e) en Cicero Vaucher (Natlab)", benadrukt Van de Ven. "Je hoort momenteel alleen maar over digitaal. Mensen denken nu in nulletjes en eentjes, maar digitaal bestaat eigenlijk niet meer als je kijkt naar het ontwerpen van systemen. Mensen die alleen maar in nulletjes en eentjes praten kunnen niet meer goed een systeem ontwikkelen. Door de hoge frequenties waarop signalen worden getransporteerd moet je rekening houden met principes die digitaal niet te verklaren zijn. Dan moet je weer analoog gaan denken."

Geen briljante student
Een superstudent, zo lijkt het. "Ik ben geen groot licht", relativeert Van de Ven zijn prestaties. "Ik heb veel geluk gehad met het onderwerp van mijn afstuderen. Ik kon kiezen uit vier onderwerpen en ik bleek achteraf de goeie te hebben gekozen. Dat is gewoon mazzel hebben. Ook tijdens mijn studie heb ik me geen briljante student getoond. Voor tentamens had ik gemiddeld twee tot drie pogingen nodig. Ik heb zelfs gepiekt tot vier. Er zijn mensen die halen negens, omdat ze meteen zien waar het om draait. Bij die groep hoor ik zeker niet. De negen voor mijn afstuderen was pas mijn tweede tijdens mijn hele studie. Ik moet het van inspanning hebben. Een collega zei dat een uitvinding voor twintig procent uit inspiratie bestaat en voor tachtig procent uit transpiratie. Daar sluit ik mij zeker bij aan."
Van de Ven heeft er stiekem wel aan gedacht om te promoveren bij Natlab. "Als ik hier wil promoveren dan gaat dat heel veel tijd kosten. Vaak is de aanzet tot een promotie binnen het Natlab een reeks artikelen die je geschreven hebt over een bepaald onderwerp. Daarmee ben je er echter nog niet. Tussen de artikelen moet nog wel cement geplakt worden om er een geheel van te maken van voldoende niveau. Het betekent veel thuis werken en dat zal zeker ten koste gaan van mijn sociale leven. Of ik dat er voor over heb, weet ik nog niet. Er is ten slotte meer in het leven dan werken."
Als Van de Ven een carrière nastreeft zoals veel collega's bij het Natlab, dan zal hij wellicht niet zijn hele werkzame leven in Nederland blijven. "Mensen werken hier, geloof ik, meestal vijf tot zes jaar. Daarna stromen ze door naar een productdivisie. Dat kan zijn in Eindhoven of Nijmegen. Maar ook in Amerika, Duitsland of Singapore. Eigenlijk over de hele wereld. Dat zou heel mooi zijn, want ik zie me hier niet mijn hele leven werken."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor