/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 43, 16 november 2000


Ruis

Untitled Document Goed met de schoffel
 Medewerkers van de TU/e hebben meer in hun mars dan alleen hun werk doen. Zo heeft Claire Holthaus, secretaris van het centraal stembureau, groene vingers. Dat is tenminste de mening van de redactie van www.tuinwijzer.com. Holthaus deed mee aan een tuinwedstrijd en stuurde een aantal foto's van haar tuin in Nuenen op naar de redactie van deze webpagina. "Ik las erover in een tuintijdschrift en dacht 'dat is leuk, misschien win ik wel een zakje bloembollen ofzo'." Ze stuurde vier foto's in, die ze in de zomer had gemaakt. "De tuin stond er zo mooi bij, toen heb ik de foto's gemaakt. Een paar dagen later vielen er tijdens een gigantische hagelbui hagelstenen zo groot als pingpongballen. Ik heb zes kruiwagens met dode planten uit de tuin gehaald. Gelukkig had ik de foto's nog."
Toen ze vorige week een keer op de website keek met de gedachte 'misschien staat er een foto van mijn tuin op', zag ze tot haar grote verrassing dat de hoofdprijs aan haar was toegekend. "Ik scrollde naar beneden en zag dat ik duizend gulden had gewonnen. En dat terwijl ik nooit iets win. Heel erg leuk, alhoewel ik nog geen geld heb gezien."
Holthaus legde haar tuin vijf jaar geleden zelf aan, alleen het grondwerk is door een hovenier gedaan. "Ik heb een hele studie gemaakt van de planten en op papier eerst een plan gemaakt. Het is prachtig om te zien hoe zo'n tuin zich ontwikkelt en in bloei komt te staan. Daar kan ik echt van genieten." Volgens de jury is de tuin van Holthaus 'eenvoudig, harmonieus en evenwichtig opgezet. Alle elementen in de tuin zijn in orde en geraffineerd van opbouw'. Holthaus blijft er vrij nuchter onder: "Ik ben goed met de schoffel."

 

De foto's van Holthaus die op www.tuinwijzer.com te zien zijn.

Untitled Document FFF Zeuren
/Mark van Stiphout


In de Cursor is al een paar weken een discussie aan de gang in de rubriek 'En ik vind' tussen de PF en twee studenten. Gekweld door Faustische pijnen heb ik de verschillende opvattingen gelezen en bij deze voel ik me dan ook geroepen deze discussie naar een literair hoger plan te tillen door er zelfs in deze rubriek aandacht aan te schenken. Voor de onwetenden: die discussie ging over een nota van de PF die zei dat studenten moeten leren denken. De PF wil, om studenten bewust aan het denken te krijgen, in de drie eerste jaren vakken en projecten inbouwen in het rooster die eigenlijk niet direct iets met de gekozen studie te maken hebben, maar des te meer met zelf leren denken.
Het zelfgekroonde kritisch geweten van studerend Eindhoven, Hans van Kuijk en vazallen, zijn het daar niet mee eens. Volgens hen moet de universiteit ten eerste vakkennis bijbrengen, en ten tweede voldoende mogelijkheden bieden tot ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Dat gebeurt volgens hen al genoeg, via bijvoorbeeld Studium Generale, en dat moet zeker niet verplicht worden.
Helaas moet ik u melden dat zij er naast zitten met hun opvatting. Om de discussie maar te beëindigen met de Dikke van Dale: "De universiteit leidt op tot zelfstandige beoefening van de wetenschap." Het bijbrengen van vakkennis komt hier helemaal niet ter sprake. Dat is ook absoluut geen doel van een universiteit. Studenten leren kritisch nadenkend zich kennis eigen te maken; dat is het doel van de universiteit.
Maar het wordt nog gekker.
Op hetzelfde moment namelijk keurt onze rector magnificus, Martin Rem, namens het CvB de internationale samenwerking met ontwikkelingslanden resoluut af. Daar valt voor onze universiteit niks te halen, aangezien het technologisch niveau in die landen niet gelijkwaardig is aan dat van de TU/e.
Laten we nu de wereld eens verkleinen tot een straat in een willekeurig stadje. Daar woont het gezin TU/e, nog wat andere rijke families, maar ook enkele arme sloebers. Vader voelt zich te goed voor de rest van de straat en wil er dan ook niks mee te maken hebben. Alleen bij de buren rechts, die ook rijk zijn, komt hij graag over de vloer. Zijn eigen stoep en voortuin (en die van de buren) zijn onberispelijk schoon, maar de rest van de straat is een grote bende. Toch laat vader niemand gebruik maken van zijn geavanceerde tuin- en poetsgereedschap. Hij rijdt liever zijn auto vies in die smerige buurt, om hem daarna op zijn onberispelijke oprit te kunnen parkeren.
De kinderen mogen dan ook niet met andere kinderen in de straat spelen, want dat helpt hen niet in hun ontwikkeling. Vader heeft groot gelijk als hij bedoelt dat hun woordenschat er waarschijnlijk niet salon-fähiger van wordt. Maar misschien dat zoonliefs zinnen een stuk meer inhoud zouden krijgen en niet blijven bij hoogwaardig gebral van technologische termen zonder diepgang.
Verder wil het geval dat de kinderen van het gezin TU/e wat autistisch zijn aangelegd, enige uitzonderingen daargelaten (zoals Hans van Kuijk). Ze zijn zich wat minder bewust van de wereld om zich heen en geobsedeerd door maar een klein aantal zaken in de wereld; voor de rest is weinig of geen aandacht. Vader vindt dit echter prima, zijn kinderen worden namelijk erg goed in de zaken waar ze door geobsedeerd zijn. Ze onderwijzen in andere belangrijke zaken is dus nergens voor nodig.
Zie hier de blauwdruk voor een wereldvreemd gezin waaraan het dagelijkse leven in de straat geheel voorbij gaat.
Untitled Document

Attentie, attentiekerstsfeer gezocht
Nu de nachten langer worden en de openhaard iedere dag wat steviger opgestookt moet worden, steekt een ontwakend kerstgevoel langzaam maar zeker de kop op. Op de redactie van Cursor is het al een beetje te merken. Er gaat bijvoorbeeld geen lunch meer voorbij zonder dat er tips uitgewisseld worden over het optuigen van de kerstboom. Her en der blijken er zelfs al kerstballen ingeslagen te worden. (Tip: dit jaar zijn er oversized kerstballen. Leuk voor aan het plafond. Doen het ook goed op een vaas.)

Het spreekt vanzelf dat Cursor de kerstdagen niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Wij zijn op zoek naar hét studentenhuis of dé studentenflat die de kerstsfeer het beste weet uit te dragen. Hebben jullie dus grootse plannen voor de kerst, mail, bel of schrijf. Heb je bijvoorbeeld een prachtige kerstboom, ga je je hele huis verlichten, is jouw kamer omgetoverd tot kerststal of voeren jullie iedere avond het kerststspel op voor de hele buurt, laat het ons dan weten. Het is geen wedstrijd. Je kunt niets winnen. We beloven je echter wel dat je alle aandacht in Cursor krijgt.
Ook over andere kerstinitiatieven horen we graag alles. Organiseer je bijvoorbeeld een uitgebreid kerstdiner voor de hele flat of heeft jouw huis een vet nieuwjaarsfeest, vertel het ons. Heb je kersttips, bel ons dan op 040-2472961 of mail naar Cursor@tue.nl














Website Cursor