/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 43, 7 december 2000


Achtergrond

Untitled Document

"ESK is niet geestelijk handtastelijk"

Jubileum ESK/Brigit Span
Foto's/Bram Saeys

Veertig jaar lang is de Eindhovense Studenten Kerk (ESK) al actief binnen het Eindhovense studentenleven. Veertig jaar van kerkdiensten en veel activiteiten. Jaren waarin een terugloop van het aantal bezoekers te zien was en een verschuiving van de aandacht naar meerdere stromingen naast het protestantisme en katholicisme. Hoe kijken studenten tegen de ESK aan en hoe staan zij in het leven?

Zijn de woorden Eindhovense Studenten Kerk nog wel van deze tijd? Past 'kerk' tegenwoordig nog in het rijtje? Veel mensen binnen de ESK denken hierover na. Penningmeester ir. Hans Berends: "Ik neem wel eens vrienden mee naar activiteiten van ESK. Dat zijn mensen die vaag interesse hebben in dit soort zaken. Die zeiden naderhand: 'laat dat kerk toch weg'. Als je kijkt naar de activiteiten zijn die weinig kerkelijk. En het werkt denk ik wel afschrikwekkend. Aan de andere kant vind ik dat je het niet moet weggooien. ESK is veel breder dan wat traditioneel met het woord kerk wordt bedoeld. We benadrukken dat woord tegenwoordig ook minder, spreken van ESK in plaats van voluit Eindhovense Studenten Kerk."

Zieltjes winnen
Voor Constantijn Huurman, voorzitter van de kerngroep van ESK, geldt hetzelfde. "Mij persoonlijk schrikt het woord kerk niet af. Ik hanteer dat als een breed begrip. Kerk is voor mij mensen die samenkomen." Feit is dat dit woord wel degelijk mensen afschrikt als ze lezen over activiteiten van ESK.
"De ESK wil absoluut geen zieltjes winnen", benadrukt studentendominee Wim de Leeuw. "Wij zitten hier niet om het bolwerk kerk zo groot mogelijk te maken. Twintig jaar geleden was tachtig procent van de studenten hier van huis uit gelovig. Nu is negentig procent van de ouders van studenten al niet meer kerkelijk. Dat zie je hier terug. Maar zieltjes worden hier niet gewonnen, daar heb ik een hekel aan. Wij zijn niet 'geestelijk handtastelijk'. Maar mede daardoor doen we misschien wat vaag aan. Wij zijn ervoor om met studenten en medewerkers in gesprek te komen over hoe het leven en de wetenschap in elkaar zitten. Zo hopen wij meer nadenkende en weldenkende ingenieurs van de TU/e te laten komen."
Het mooie aan werken met studenten en op de TU/e vindt De Leeuw de constante verandering. "Je moet mee veranderen, anders lig je eruit. Iets opbouwen, lukt hier ook niet, want de mensen gaan altijd weg. Jij bent de continue factor, maar dat is eigenlijk wel leuk, want dan maakt het niet zoveel uit hoelang je er al zit; je ontmoet steeds andere mensen." /.

Studentendominee Wim de Leeuw houdt vandaag (donderdag 8 december) om 16.00 uur een lezing in de Blauwe Zaal van het Auditorium ter ere van het veertigjarig bestaan van ESK. Aansluitend is er een receptie. Op maandag 11 december speelt Henk van Ulsen een solostuk over het bijbelboek Job, om 20.15 uur in de Blauwe Zaal. De toegang is gratis.


"ESK hoort niet in De Bunker"
Eerstejaars Technische Bedrijfskunde Youssef Boulaksil

De eerste kennismaking met de Eindhovense Studenten Kerk was voor Youssef Boulaksil de Intro. Een bezoekje aan de ESK in De Bunker stond ook op het programma voor de nieuwe eerstejaars. De eerste gedachte van Boulaksil was dat de ESK niet op haar plek is binnen De Bunker, samen met de AOR en de verschillende gezelligheidsverenigingen. "Ik vind dat geloof daar niet tussen hoort."
Boulaksil is moslim. "Ik probeer de hoofd regels na te leven. Daar hoort vijf keer per dag bidden ook bij. Dat probeer ik ook, maar meestal komt het neer op twee keer per dag. Het maakt niet uit waar je bidt, maar je moet wel rituele wassingen uitvoeren voordat je kunt bidden. Het is deels luiheid dat ik maar twee keer per dag aan het gebed toekom, want veel tijd kost het je niet. Als je heel geconcentreerd bidt, ben je hooguit drie minuten kwijt, dus maximaal een kwartier per dag."
Leven als moslim betekent voor Boulaksil de levenswijze van de islam volgen. "Ik heb mijn geloof meegekregen van mijn ouders, maar denk er zelf ook over na. Vul het op mijn eigen manier in.
Ik heb bepaalde gewoontes. Het zijn niet zozeer de dingen die ik doe die laten zien welk geloof ik heb, maar meer de dingen die ik niet doe. Ik laat veel dingen, omdat ik gelovig ben. Zoals het eten van varkensvlees. Het vlees dat ik eet, moet ritueel geslacht zijn. Dat merk je dan tijdens de barbecue van de Intro. En ik mag vanwege mijn geloof geen alcohol drinken, terwijl studenten veel bier drinken. Een mens heeft iets in zijn leven waar hij grote waarde aan hecht. Dat kan het geloof zijn of familie, maar voor sommigen is het bier wat een leegte op moet vullen. Dat geldt absoluut niet voor alle studenten", nuanceert Boulaksil zijn woorden.

 

Ramadan
Een ander belangrijk onderdeel van het geloof van Boulaksil is de ramadan, die momenteel bezig is. Dit is een maand waarin niet mag worden gegeten tussen zonsopkomst en zonsondergang. "Dat is heel zwaar. Wat dat betreft is het mooi

meegenomen dat de dagen nu kort zijn. De gedachte hierachter is dat je pas iets kunt winnen als je er eerst iets voor laat. Het leert je ook dat de mens met heel weinig of in ieder geval een stuk minder goed kan leven."/.

"Achter goede en oprechte dingen zit God voor mij"
AIO Hans Berends

Belangrijk voor Hans Berends, AIO bij Technische Bedrijfskunde en penningmeester van ESK, is dat er niet een heersende geloofsovertuiging is binnen de ESK. "Het is een groep mensen die allemaal iets met geloof hebben, in alle variaties. Het prettige is de diversiteit en de onderstroom van geloven in het goede, in rechtvaardigheid en mensen tot hun recht laten komen."
Berends is protestants opgevoed, maar ging rond zijn zestiende jaar nadenken over het geloof en wat hij er mee wilde. "Mijn ouders zitten in de binnenvaart en zo kwamen we elke zondag in een andere kerk. Ik merkte dat iedereen overtuigd is van zijn eigen geloofsrichting. Maar voor mij bleef de vraag wat het juiste was voor mij. Ik heb een aversie tegen mensen die zeggen dat wat zij geloven het enige juiste is. Maar van de andere kant moet je ook niet zeggen dat het niets uitmaakt wat je gelooft. Ik was heel erg op zoek naar de antwoorden hoe dingen precies zitten. Wat is goed en wat slecht? Bij ESK heb ik geleerd dat je niet altijd alles hoeft te weten. Daar ben ik veel gemakkelijker in geworden nu. Ik heb minder antwoorden nodig voor het geloof, het zoeken is verminderd. Dat doe ik nu in mijn wetenschappelijke werk. Maar ook hier geldt dat je het niet altijd kunt weten."
Berends doet sinds 1993 mee aan de activiteiten van de ESK en hij is penningmeester. "Ik werk vier dagen in de week als AIO aan de TU/e, de vijfde dag besteed ik aan mijn studie filosofie. Het is ook wel eens lekker om als afwisseling wat rekeningen in de computer te kloppen."
"Ik geloof niet in een almachtige God die alles hier op aarde bestiert en onderscheid maakt tussen wat goed en kwaad is. Ik geloof meer in rechtvaardigheid en als ik dat zie gebeuren, zie ik daar de hand van God in. Hij heeft te maken met goede en oprechte dingen voor mij. Dat kunnen heel gewone dingen zijn, bijvoorbeeld als voetballers na een wedstrijd met veel strijd de arm om elkaar heen slaan. Dat vind ik mooi. Ik heb de hoop dat het anders kan en wordt op de wereld."

Toneel
Berends speelt veel toneel; toen hij nog studeerde bij Doppio en nu bij Basta. "Het verschil tussen film en toneel is dat je bij films over het algemeen een goed gevoel krijgt. Toneel daarentegen is vaak negatief en gaat over het onvermogen van mensen. Ik heb vorig jaar de voorstelling De Kus van de spinvrouw gezien van het Zuidelijk Toneel waarin twee gevangenen de hoofdrol spelen. Ze zijn totaal tegengesteld aan elkaar, maar er ontwikkelt zich een vriendschap en acceptatie voor elkaar. Dat vond ik mooi. Het kan soms gewoon goed zijn. Daar heeft voor mij God iets mee te maken."
"Ik ben niet meer zoveel met het geloof bezig, ga alleen nog naar de kapel van ESK. Vroeger kwamen er meer studenten dan nu, maar ik geloof dat ESK ook een plaats heeft in de toekomst, voor mensen die bezig zijn met het geloof. Dat zal altijd zo blijven."/.

"Proberen goed te doen voor mezelf en anderen"
Vijfdejaars student Bouwkunde Constantijn Huurman

'Goh, dat had ik niet achter je gezocht', zei iemand tegen Constantijn Huurman toen hij vertelde dat hij actief is bij de ESK. "Mensen snappen het niet altijd als je zegt dat je naar de kerk gaat", is de ervaring van Huurman. "Maar als je het uitlegt, begrijpen ze het over het algemeen wel. En langzamerhand merk je zelfs dat mensen interesse krijgen." Het geloof in God (Huurman is protestant) staat niet centraal in zijn leven, maar is er wel mee verweven. "Ik denk dieper na over dingen die ik meemaak en probeer zin aan mijn leven te geven en er wat goeds van te maken voor mezelf en voor anderen." Die houding komt tijdens het hele gesprek naar voren . Huurman is nu bezig met zijn vijfde jaar en gaat voordat hij afstudeert een maand op vakantie naar Kenia. Als hij klaar is met zijn studie wil hij misschien een jaar lang naar dat land. "Maar dan wil ik er wel iets gaan doen voor de mensen."
Huurman werd in zijn eerste jaar aan de TU/e gebeld of hij een keer mee wilde eten met de eetgroep van ESK, die om de week op woensdag een gezamenlijke maaltijd heeft in De Bunker. "Zo ben ik er eigenlijk ingerold." Behalve meedoen aan activiteiten van ESK, houdt Huurman zich ook bezig met het beleid. Hij heeft in het dagelijks bestuur gezeten en is nu voorzitter van de kerngroep die bestaat uit de achterban van de kerken, studenten, TU/e medewerkers en studenten van het HBO. "Wij zijn bezig het beleid van ESK te bepalen voor 2001. Dat is zo goed als klaar, we kunnen er mee aan de slag."

Dominee Ter Linden
Van huis uit is Huurman protestant. In Nuenen, waar hij in een studentenboerderij woont, gaat hij af en toe naar de kerk. "Als het lukt ga ik naar de kerk, het maakt niet uit waar. Ik probeer dan kritisch te luisteren en er dingen uit te pikken." De zondagsrust die wordt voorgeschreven in de bijbel is geen must voor Huurman, maar hij probeert er wel rekening mee te houden. De kapel van de studentenkerk bezoekt hij niet zo vaak, maar de verschillende activiteiten des te meer. "De eetgroep is hartstikke leuk en ook 'het verhaal gaat', dat wordt verzorgd door Dominee Nico ter Linden. Hij heeft een boek geschreven over de bijbel met de naam 'het verhaal gaat'. In zijn boeken haalt hij de symboliek uit de bijbel naar boven. Eigenlijk is het een kinderbijbel voor grote mensen." Verder is Huurman meegeweest naar de Achelse Kluis en heeft hij in de redactie van DESK gezeten, de flyer die de ESK regelmatig uitgeeft. "Voor mij betekent de ESK vooral mensen ontmoeten en als het zo uitkomt samen nadenken over de dingen des levens. Maar het is er ook gewoon gezellig."/.

"ESK laat zien wat er
allemaal is"
Vierdejaars Tema-student Nicole Huijts

"Ik zag vaak aankondigingen hangen van activiteiten van ESK. Op een gegeven moment ben ik naar de eetgroep gegaan op woensdag en dat was zo gezellig dat ik daar nu altijd naar toe ga. Af en toe ga ik naar de studentenkerk." Nicole Huijts is rooms katholiek opgevoed, maar voelt zich niet meer zo. "De dienst op zondag is een rustpunt in de week voor mij. Dan denk je weer eens na over wat echt belangrijk is en over de dingen waar je mee bezig bent geweest. Bovendien is het gezellig en wordt er gezongen tijdens de dienst."
Huijts gaat nu ruim een jaar naar de eetgroep van ESK. "In de naam ESK zit het woord kerk, maar ze hebben een heel ruime denkwijze en uiteenlopende activiteiten. Zo heb ik een weekeindje in een abdij gezeten met ESK en meegedaan aan het etmaal enneagram. De activiteiten geven je een ruime manier van denken waardoor je jezelf kunt ontwikkelen. Ook hoor je waar andere mensen mee bezig zijn en wat hen drijft. Wat ik heel goed vind, is dat we via ESK ook contact hebben met mensen die buiten de maatschappij staan, bijvoorbeeld gevangenen. Dat zijn mensen die je anders niet snel zou zien. Je komt ook in aanraking met andere culturen. Studentenpastoor Martin van Moorsel is naar Afrika geweest en vertelt daar wel eens over."

Gezellig
"ESK is voor mij niet zozeer geloof praktiseren, als wel zien wat er allemaal is. En het is gewoon gezellig. Ik voel me er wel thuis. Als ik aan andere mensen uitleg wat ik bij de ESK doe, vinden de meesten het ook wel interessant." Huijts is nu vierdejaars, blijft ze straks naar de ESK gaan als ze een baan heeft? "Als ik in Eindhoven zit, blijf ik misschien wel komen, ja."
"Het is belangrijk dat je de mogelijkheid krijgt verder te kijken. De mensen bij ESK staan open voor allerlei gedachtes, maar zijn niet allemaal gelovig. Het is absoluut niet de bedoeling van ESK om zieltjes te winnen."
Het woord 'kerk' in ESK sprak Huijts niet aan toen zij voor het eerst naar de eetgroep ging. "Ik weet dat het woord kerk veel mensen afstoot, maar ik zou geen betere naam weten."
"Ik denk dat geloof een belangrijk onderdeel kan zijn om bewuster te leven. Ik geloof dat er meer is dan wat de wetenschap kan bewijzen en geloof ook dat het bestaan zin heeft."/.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor