/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 43, 7 december 2000


Onderzoek

Untitled Document

Grenzen optische communicatie steeds verder opgerekt
Het zijn opwindende tijden voor iedereen die zich met optische netwerken bezighoudt. Dat hield dr. Rodney Alferness zijn publiek voor tijdens de Holstlezing die donderdag 30 november plaatsvond in het Auditorium. De lezing was het sluitstuk van het symposium 'Ultimates in Communication' dat voor de gelegenheid georganiseerd was door COBRA.

Eindhoven, Nederland en de rest van de wereld worden in hoog tempo bekabeld met glasvezel, want de vraag naar bandbreedte neemt explosief toe. We laten wereldwijd 35 miljoen voicemails per uur achter. Elk uur loggen er veertig miljoen mensen in op het internet. Het internetverkeer, het aantal bits en bytes dat via het wereldwijde netwerk uitgewisseld wordt tussen computers verdubbelt elke honderd dagen. De druk op de 'backbone', de met informatiepijpleidingen verbonden grote computers die letterlijk de ruggegraat van internet vormen, neemt steeds verder toe. Om congestie van het net te voorkomen, wordt overal ter wereld gezocht naar manieren om data zo snel mogelijk van punt A naar punt B te krijgen.

Capaciteitscrisis
Rodney Alferness is Chief Technical Officer (CTO) van de Lucent Optical Networking Group. Hij schetste donderdag een levendig beeld van de toekomst van optische communicatie die aan de capaciteitscrisis een einde moet maken.
'Vroeger', enkele jaren geleden, dacht men absoluut genoeg te hebben aan de gigantische hoeveelheid data die een glasvezel kan verstouwen. Die aanname is allang achterhaald. Wanneer een miljoen mensen tegelijk een emailtje sturen is er niets aan de hand. Wanneer al die mensen via internet tegelijk naar een live 'webcast' van Madonna willen kijken, is zelfs de ruimte die glasvezel biedt wat krap.

De enorme groei van het dataverkeer dwingt de industrie snel naar technologische vernieuwingen te zoeken om datafiles te voorkomen. De belangrijkste stap voorwaarts was misschien wel de introductie van DWDM, Dense Wavelength Division Multiplexing. Sinds de introductie van DWDM is het mogelijk om verschillende signalen tegelijk door de draad te sturen, en daarmee de capaciteit van het flinterdunne draadje gigantisch te vergroten. Binnenkort wellicht 10 GigaBits per seconde (Gbps) en uiteindelijk 400 Gbps. Voor de duidelijkheid: dat laatste getal is ongeveer de inhoud van 90.000 encyclopedieën die in één seconde door de glasfiber gestuurd worden.
Behalve het transport is ook de verwerking van de datapakketjes van groot belang voor de snelheid van het netwerk. Hoe sneller de pakketjes afgeleverd worden, hoe sneller immers het systeem. Nu gebeurt de verdeling van de pakketjes nog elektronisch. Op termijn zal ook dat gedeelte van het datatransport optisch, minder storingsgevoelig en razendsnel gebeuren.

'Optical fever'
Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Alferness signaleert aan de ene kant een gigantische vorm van 'optical fever', ondernemerslust onder bedrijven, startups vaak, die zich met optische technologie bezig gaan houden. Dat is voor het vakgebied fantastisch, zeker als de innovaties van deze bedrijven zorgen voor een lagere prijs per verstuurd bitje, omdat een kostenreductie een voorwaarde is om optische communicatie tot een absoluut succes te maken. Aan de andere kant waarschuwt hij voor de vervlakking van onderzoek, omdat de kennis over al die ondernemingen verspreid wordt waardoor de kritische massa voor baanbrekend onderzoek ontbreekt. /.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor