/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 43, 7 december 2000


Nieuws

Untitled Document

Virusgevoel


Wat is het Virus gevoel? Dekate Mousa probeert een antwoord op die vraag te geven met de Virus-tentoonstelling in de mensa. De vereniging exposeert dertien foto's die twaalf Dekate Mousa-leden maakten tijdens Virus 2000. Deze serie foto's vormt samen hét verhaal van Virus 2000. Er zijn onder meer foto's te zien van het Scapino Ballet, zanger Keith Caputo en het opruimen van de rotzooi. De tentoonstelling werd vrijdag 1 december geopend en is nog te zien tot Kerstmis. Foto: Bert Jansen

Untitled Document

Nationaal platform opgericht voor informatica-onderzoek
Op 6 december 2000 werd bij de NWO-Technologiestichting STW in Utrecht het Informaticaonderzoek Platform Nederland (IPN) opgericht. Het platform is een nationaal samenwerkingsverband en vertegenwoordigt vrijwel alle wetenschappelijke onderzoekers in de informatica. Oprichters zijn de vijf informaticaonderzoekscholen, het NWO-onderzoeksinstituut CWI en de Adviescommissie Informatica (ACI) van NWO-Exacte Wetenschappen en STW.

Het IPN gaat de Nederlandse inspanningen op het gebied van informaticaonderzoek coördineren. Leidraad daarvoor is de Nationale Onderzoeksagenda Informatica waarin staat welke onderzoeksthema's prioriteit verdienen, zoals software engineering of kennisontsluiting van bijvoorbeeld digitale bestanden van het Rijksmuseum. Verder beoogt het IPN meer geld voor het informaticaonderzoek te verwerven, een belangrijkere stem te hebben in het nationale beleid en het centrale aanspreekpunt te zijn voor beleidsmakers, politiek, bedrijfsleven en de media. Om de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek toegankelijk te maken voor belangstellenden van buiten de wetenschap, zoals het bedrijfsleven, zal het IPN een website openen en het lopende informaticaonderzoek via het web toegankelijk maken. Ook verzamelt het platform feiten en cijfers over ontwikkelingen in de informatica en adviseert het beleidsmakers en bestuurders over strategische keuzen om het nationale informaticaonderzoek te versterken.

Zevende plaats
De regering heeft in haar nota's De Digitale Delta (1999) en e-Europe Voorbij (2000) hoge ambities geformuleerd op het gebied van de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Nederland staat op de wereldranglijst op de zevende plaats, maar investeert niet veel in kennis en innovatie. Hoewel informatica het fundament van de informatiemaatschappij vormt en een bron is voor economische groei hebben alle publiek gefinancierde kennisinstellingen samen slechts circa driehonderd informaticaonderzoekers in vaste dienst. In verwante disciplines werken nog eens zo'n 150 informatici. NWO vindt dat het zelf ook te weinig geld krijgt voor informatica in verhouding tot het wetenschappelijke en maatschappelijke belang van de informatica.
Het IPN adviseert een deel van de ICT-investeringen (vanuit de ICES-gelden) te gebruiken om de loopbaanvooruitzichten bij de universiteiten en instituten te verbeteren en het NWO-budget voor informatica tot structureel vijftig miljoen gulden te verhogen. /.

Untitled Document

TU/e doet mee aan EET-projecten
Twee multidisciplinaire EET-projecten (Ecologie, Economie & Technologie) zijn goedgekeurd zijn door het ministerie van Economische Zaken.

Het gaat om projecten op het gebied van hoge energiedichtheids batterijmaterialen en batterij modellering. Met beide onderwerpen houdt prof.dr. Peter Notten, hoogleraar Elektrochemische Energieopslag, zich sinds 1975 bezig bij het Philips Natlab. Daarnaast werkt Notten sinds dit jaar één dag per week bij de capaciteitsgroep Laboratory of Inorganic Chemistry and Catalysis van de faculteit Scheikundige Technologie.
In het project rond batterijmaterialen werken Philips Research, de TU/e en Eurandom samen. Voor het Batterij Materialen Project is een consortium gevormd van Philips Research, Shell Global Solutions, de universiteit van Amiens en de TU/e. Doel van de projecten is om de beperkte capaciteit en levensduur van batterijen te vergroten. Dat is nodig vanwege het groeiende gebruik van draagbare apparatuur zoals laptops. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan de energievoorziening en vooral (herlaadbare) batterijen spelen hierin een grote rol./.

Untitled Document

Testversie Virtue in januari online
De eerste testversie van de digitale campus van de TU/e zal 1 januari 2001 online gaan. De digitale campus is dan alleen toegankelijk voor een aantal studenten die het systeem mogen testen. De officiële lancering van Virtue zal waarschijnlijk begin maart plaatsvinden.

Virtue, de virtuele TU/e, is een project van CEBRA, het centrum voor e-commerce van de universiteit. De TU/e heeft het Cebra in het leven heeft geroepen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van e-commerce. Eén van de projecten van deze BV is de bouw van de virtuele campus: Virtue. Dat project bestaat uit TU/e Plaza, het Bunkerproject en het E-community Services Project.
De Plaza is een winkelplein op internet waar bijvoorbeeld een bank en een uitzendbureau te vinden zijn. Daarnaast bouwt Cebra samen met acht studentenorganisaties aan een virtuele bunker; een 3D-omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De E-community Services omvat de introductie van een multifunctionele chipcard en alles wat daarmee te maken heeft.

Test-studenten
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de digitale campus. Vanaf januari mag een selectie test-studenten de gangen van de virtuele gebouwen gaan verkennen. Daarnaast zal het systeem intensief belast worden om te onderzoeken of het project ook online blijft wanneer er bijvoorbeeld drieduizend mensen tegelijk inloggen. "We willen geen enkel risico lopen met de performance", zegt projectleider ir.Bas Vermeer. /.

Untitled Document

Nieuwe lucht-behandelingskasten voor Scheikunde
Via het dak van het scheikundegebouw werden dinsdag en woensdag enkele luchtbehandelingskasten naar binnen gehesen. De kasten zijn nodig vanwege de komst van een aantal nieuwe onderzoeksgroepen in het gebouw.

Het scheikundegebouw ondergaat een grote verbouwing. De belangrijkste reden daarvoor is de komst van een aantal nieuwe onderzoeksgroepen. De groepen werken met meer gevaarlijke stoffen dan voorheen in het scheikundegebouw gedaan werd. Deze stoffen vereisen meer luchtbehandeling en daarvoor zijn de nieuwe kasten nodig.
Ventilatiecapaciteit
"De huidige ventilatiecapaciteit is goed voor de situatie waarvoor het gebouw ontworpen is", vertelt André Swinkels. Hij is projectleider vanuit de BTD. De Bouw Technische Dienst voert het verbouwingsproject namelijk uit. "Nu er nieuwe onderzoeksgroepen komen, dreigt de ventilatiecapaciteit onder de kritische grens te komen. Om dat te voorkomen, worden er vier nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst." Daarmee wordt ook rekening gehouden met eventuele uitbreidingen in de toekomst.

Drs. Paul Weijmans is bouwcoördinator van de faculteit Scheikundige Technologie. "Het verhuizen van de grote kasten vormde een probleem. Er is gekozen om ze via het dak naar binnen te halen. Een ander alternatief was de kasten binnen op te laten bouwen, maar daar zat een groter kostenplaatje aan."
Het totale aantal luchtbehandelingskasten komt nu op twaalf. Eind februari 2001 wordt alles opgeleverd. Dan voldoet het gebouw weer ruimschoots aan alle eisen./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
Untitled Document

Oud TU/er wint Millennium Prijsvraag
De Eindhovense architect Marc Maurer (31) is één van de acht winnaars van de Nationale Millennium Prijs. Hij won de prijs in samenwerking met graffitikunstenaar Ronald van der Voet en indu-strieel ontwerper Boris Tellegen.

De controversiële, op ruimtelijke graffiti gebaseerde architectuur van het ontwerpteam DELTA-MAURER-ZEDZ won in de categorie 'Cultuur ­ Beeldende kunst' de hoofdprijs. Uit handen van minister Hermans van Onderwijs en minister Jorritsma van Economische Zaken ontvingen zij donderdag 23 november een symbolische cheque ter waarde van 100.000 gulden.
In 1995 studeerde Marc Maurer aan de TU/e af als bouwkundig ingenieur en begon samen met zijn partner een architectenbureau in Eindhoven. Zijn werk werd eerder genomineerd voor de Archiprix (1996) en de NPS Cultuurprijs (1998). Voor de Nationale Millennium prijsvraag formuleerde het ontwerpteam DELTA-MAURER-ZEDZ een voorstel hoe hun architectuur met behulp van het internet meer bekendheid zou kunnen krijgen. Centraal hierin stond het ontwerp van een paviljoen voor de manifestatie 'Rotterdam 2001-Culturele Hoofdstad van Europa'. Eigenlijk was de inzending ingestuurd voor de categorie Architectuur en Industriële Vormgeving. Maar een vakjury oordeelde anders.
De Millennium Prijsvraag is een initiatief van de Stichting Nederland Cultuur & Innovatie. Zij dagen vernieuwend talent in Nederland uit hun visie te geven op de vraag 'Hoe zie jij Nederland in de 21ste eeuw?' Professor Cees Dam, bestuursvoorzitter van de stichting, was zeer te spreken over de kwaliteit van de inzendingen. "De ideeën van de genomineerden zijn van hoog niveau. Ze zijn toekomstgericht, innovatief, kunnen een grote impact hebben en zijn toegankelijk voor een breed publiek. De projecten met sterk uiteenlopende denkbeelden over cultuur, wetenschap en ondernemerschap dragen bij aan de gedachtevorming in Nederland over het nieuwe millennium"./.

Untitled Document

EASA awards uitgereikt
Na een jaar lang testen en evalueren door een tweehonderdkoppige jury kent de Europese Software Wedstrijd 2000 tien winnaars. Zij hebben op 28 november de EASA Award ontvangen uit handen van minister Hermans van Onderwijs. Onder hen is één Nederlander, Ton de Jong met zijn project SimQuest.

EASA staat voor European Academic Software Award. De wedstrijd is een initiatief van EKMA (European Knowledge Media Association). Nederland is één van de deelnemende landen aan het EKMA en dit jaar ook organisator van de EASA Awards. Iedere student of wetenschapper uit Europa die zich bezighoudt met het ontwikkelen van software kon deelnemen aan de wedstrijd. Vorig jaar november was de deadline voor het insturen van een uitgebreide beschrijving van de software. Na een eerste selectie mochten de driehonderd overgebleven deelnemers op 1 juni van dit jaar hun softwarepakket inleveren. De jury selecteerde aan de hand van de pakketten dertig finalisten. De jury bestond uit tweehonderd studenten, medewerkers en (hoog)leraren binnen het hoger onderwijs in Europa.
Winnaar Ton de Jong heeft de award behaald met zijn project SimQuest. SimQuest is voornamelijk bedoeld voor het onderwijs. Met het programma kunnen studenten zelf proeven bedenken en die door middel van een computersimulatie uitvoeren. Ton de Jong is verbonden aan de Universiteit Twente, maar was eerder werkzaam aan de TU/e. Daar heeft hij ook de grondslag gelegd voor dit softwarepakket.
In 2001 begint de volgende Europese softwarewedstrijd die door Zweden georganiseerd zal worden./.

Untitled Document

Afsluiting
parkeerplaats

De nieuwbouw van het Cyclotron begint maandag 11 december. Daarom zal vanaf die dag de parkeerplaats aan de westzijde van het Cyclotrongebouw afgesloten zijn. Voor de nieuwbouw moeten alle kabels en leidingen in de grond verplaatst worden. Hierna zal er begonnen worden met graaf- en heiwerkzaamheden.

Winterconcert Quadrivium
Het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium geeft 10 december het grote winterconcert. Op het programma staat onder andere muziek van Buxtehude, Strauss en Jacobus Clemens non papa. Het concert vindt plaats in de Blauwe Zaal in het Auditorium en begint om 15.30 uur. De toegangsprijs is 7,50. Studenten kunnen gratis naar het concert.

RB verhuist
Over een aantal weken verhuist RB, de studentenwinkel, van de Bunker naar het Hoofdgebouw vloer 0. De medewerkers van het Reduktieburo grijpen de verhuizing aan om de winkel eens grondig te veranderen. De balie verdwijnt. Daarvoor in de plaats kunnen klanten met een mandje zelf hun spullen verzamelen. Ook komt er een kassasysteem met barcodes. Op die manier denkt het RB beter in de behoeften van klanten te voorzien. Op 15 januari wordt de vernieuwde studentenwinkel officieel geopend.

Ontwerp-
symposium

De ontwerpersopleiding Technische Informatica van het Stan Ackermans Instituut houdt op woensdag 13 december een symposium. Een aantal trainees van deze opleiding zullen een presentatie geven over hun ontwerpprojecten. Het symposium wordt gehouden in de Blauwe Zaal in het Auditorium van 14.00 tot 15.30 uur.

De ingenieur
Vakblad De Ingenieur wordt vanaf 1 januari uitgegeven door Veen Magazines uit Amsterdam. Het blad wordt een special interestblad voor hoger opgeleide technici en komt 23 keer per jaar uit. Veen Magazines brengt het blad samen uit met het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en de Nederlandse Ingenieursvereniging Niria.

KNAW erkent COBRA opnieuw
De Erkennings-commissie Onderzoek-scholen (ECOS) van de KNAW heeft de onderzoekschool COBRA van de TU/e opnieuw erkend. Het besluit over de hererkenning van de onderzoekschool Inter-University Research Institute on Communication Technology: Basic Research and Applications (COBRA) werd genomen nadat de onderzoekschool had aangegeven welke concrete maatregelen zij denkt te nemen om de interne samenhang in de onderzoekschool te vergroten en het onderwijsprogramma te structureren. Behalve COBRA heeft de KNAW ook vervolgerkenningen verleend aan de Nederlandse Onderzoekschool Vrouwenstudie (NOV) van de Universiteit Utrecht en de Onderzoekschool Literatuurwetenschap (OSL) van de Universiteit Leiden.
De Erkenningscommissie Onderzoekscholen werd in 1991 op verzoek van de minister van Onderwijs en Wetenschappen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ingesteld. De commissie treedt zelfstandig op. De erkenningscommissie telt negen leden en staat onder voorzitterschap van prof. dr. J.A. Michon; vice-voorzitter is prof. dr. ir. A. Verruijt. De ECOS wordt bij de beoordeling van erkenningsaanvragen bijgestaan door zeven subcommissies voor de verschillende wetenschapsgebieden. Deze subcommissies adviseren de Erkenningscommissie bij het beoordelen van de erkenningsaanvragen.

Open Feest Demos
Studentenvereniging Demos geeft donderdag 14 december een groot feest voor alle Eindhovense studenten ter gelegenheid van het derde lustrum van het dispuut Neo. Het feest met als thema 'Milleneo' zal plaatsvinden in de sociëteit van Demos in de Bunker. Speciale gast is DJ Ronald Molendijk van Nighttown. Hij zal om 0.00 uur zijn opwachting maken en tot 2.00 uur zijn muziek draaien. Daarna kan er nog tot 4.00 uur gefeest worden.














Website Cursor