/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

jaargang 43, 7 december 2000


Mensen

Untitled Document

Peter Notten


Gerard Verhoogt
Foto: Bram Saeys

"Het gebruik van draagbare apparatuur, denk aan mobiele telefoons, laptops en tv's, neemt hand over hand toe en dat stelt hoge eisen aan de energievoorziening. Vooral (herlaadbare) batterijen spelen hierbij een grote rol. Echter, hun capaciteit en levensduur zijn beperkt en door ons onderzoek willen wij die vergroten, bijvoorbeeld met een intelligente batterij", vertelt prof.dr .Peter Notten, hoogleraar Elektrochemische Energieopslag.

Notten (1952) is sinds begin dit jaar één dag per week hoogleraar bij de capaciteitsgroep Laboratory of Inorganic Chemistry and Catalysis van de faculteit Scheikundige Technologie. Daarnaast werkt hij, sinds 1975, bij het Philips Natlab. Hij promoveerde op de TU/e (1989) op de elektrochemie van het etsen van halfgeleiders.
Vorige week donderdag werd bekend dat er twee multidisciplinaire EET-projecten (Ecologie, Economie & Technologie) van start gaan, die subsidie krijgen van het ministerie voor Economische Zaken. Het ene project gaat over batterijmodellering, het de andere over hoge energiedichtheids batterijmaterialen. In beide onderwerpen heeft Peter Notten zich verdiept bij Natlab. Daarbij werkt hij samen met Philips Research, de TU/e en Eurandom. Voor het Batterij Materialen Project is een consortium gevormd van Philips Research, Shell Global Solutions, de universiteit van Amiens en de TU/e.
Centraal in de projecten staat het vergroten van de energiedichtheid van herlaadbare batterijen en het verbeteren van het gebruik ervan. Om veiligheid, betrouwbaarheid, gebruikersgemak en levensduur te vergroten wil Notten een geavanceerd Batterij Managements Systeem (BMS) ontwikkelen. Notten: "Dat wordt een integraal onderdeel van een batterij. Het verbetert de veiligheid van de batterijlader en voert de juiste stroom toe, afhankelijk van de toestand van een batterij. Een oude batterij kan slecht tegen de warmteontwikkeling bij het opladen. De temperatuur kan oplopen tot 70 graden en dan kun je er beter andere laadstrategieën op los laten. Het BMS moet ook accurater de juiste lading weergeven. Dus niet dat mijn laptop 's morgens aangeeft dat er voor negen uur energie is, terwijl hij er om 13.00 uur mee ophoudt."
Volgens Notten zijn er wel redelijke batterijenmodellen, maar "ze zijn vooral gebaseerd op de spanning in een batterij en houden geen rekening met de interne druk of temperatuursontwikkeling. Ik wil een model waar je de parameters kunt veranderen, zodat je kunt kijken wat er vervolgens gebeurt. Het batterijmodelleerwerk zorgt ervoor dat je als het ware binnen in een batterij kunt kijken. Je kunt dan ook nieuwe materialen, met een andere spanning, invoeren en kijken hoe die zich gedragen."
Batterijen zitten vaak vlak bij andere elektronische componenten die warmte produceren en ook dat beïnvloedt de levensduur van een batterij. Een intelligente batterij kan rekening houden met deze omstandigheden, waardoor je er duurzamer gebruik van kunt maken.
Veel verwacht Notten van zogenoemde hybride auto's, die een conventionele motor combineren met een grote 'batterijenpack', waardoor de efficiency een factor twee beter wordt. "In het materialen project gaat het er onder meer om de waterstof zo efficiënt en veilig mogelijk op te slaan. Dat zou de energiedichtheid van bestaande nikkel metaalhydride batterijen aanzienlijk verbeteren waardoor de concurrentie met de dure lithium batterijen scherper wordt. Een andere toepassing van waterstofopslag ligt op het gebied van brandstofcellen waarvoor in de nabije toekomst ook een grote rol lijkt weggelegd voor bijvoorbeeld de transportsector."/.

Untitled Document

De week van/Frank
Frank Klomp is directeur van het ABN AMRO-filiaal op de TU/e

Maandag: Nog een paar weken voordat onze vestiging op de TU/e gaat sluiten. Ik bespreek met een collega van ons hoofdkantoor de ontruiming van het kantoor in de week van 18 december. Wat zullen zij afvoeren en welke zaken (zoals bureaustoelen, kasten, planten) worden onder het personeel verdeeld. 's Middags veel cliënten gesproken waarbij de verhuizing regelmatig ter sprake kwam. Alle cliënten worden als zij geen ander bericht geven naar ons kantoor op de Vestdijk overgeboekt. Via ons kantoor worden reeds portvrije enveloppen verstrekt waarmee de betalingsopdrachten naar dit kantoor kunnen worden verstuurd.

Dinsdag: Vandaag een vrije dag opgenomen. Mijn vrouw die dinsdags voor onze zoon van 3,5 zorgt, heeft vandaag een cursusdag voor haar werk, dus vandaag kwijt ik mij van deze taak.

Woensdag: Onze vaste kassier werkt nooit op woensdag, ook haar vaste vervanger is verhinderd zodat wij ondersteuning krijgen van een collega van het kantoor op de Firmamentlaan. 's Middags heb ik me vooral beziggehouden met het behandelen van de antwoordcoupons waarop cliënten aangeven naar welk kantoor zij willen worden overgeboekt. Het samenstellen en verzenden van hun dossiers is tijdrovend werk.

Donderdag: Ook vandaag is Engels grotendeels de voertaal. We zien het laatste jaar een tendens dat wij op ons kantoor ongeveer vijftig procent van de tijd met buitenlandse relaties in gesprek zijn. Met name het aantal cliënten uit China blijft gestaag groeien. Wat heel leuk is, is dat ondanks het feit dat wij deze locatie gaan verlaten er nog steeds nieuwe rekeningen en verzekeringen worden afgesloten.
Vrijdag: Mijn leidinggevende is op bezoek om een aantal knelpunten met betrekking tot de sluiting te bespreken. Ik doe een verzoek om nog een aantal dagen personele ondersteuning te krijgen, daar er toch wel erg veel zaken nog geregeld moeten worden. Door de beperkte bezetting en een collega die met zwangerschapsverlof is, komen wij anders in tijdnood. Gelukkig hebben de medewerkers van het kantoor die parttime werken al aangeboden een aantal extra dagen te werken. Tot het sluitingstijdstip van 14.00 uur me beziggehouden met binnenkomende post en bezoekers van ons kantoor te woord gestaan.

Untitled Document

/Promoties
Ir. A. Frijns (W&I) zal op dinsdag 12 december promoveren op zijn proefschrift 'A Four-Component Mixture Theory Applied to Cartilaginous Tissues: Numerical Moddeling and Experiments'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Op donderdag 14 december zal K. Feldman (ST) zijn proefschrift 'Scanning Force Microscopy of Organic Thin Films' verdedigen. De zitting begint om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir. H. Hofmeyer (B) zal op maandag 18 december om 16.00 uur promoveren in promotiezaal 4 van het Auditorium. De titel van zijn dissertatie luidt: 'Web Crippling and Bending Moment Failure of First-Generation Trapezoidal Sheeting (Experiments, Finite Element Models, Mechanical Models).

/Afscheid
Op 1 januari 2001 zal ir. Paul Dinjens, faculteitsbibliothecaris Bouwkunde, met vervroegd pensioen gaan. Ter gelegenheid van zijn afscheid wordt hem op woensdag 13 december 2000 van 16.00 tot 18.00 uur in de bibliotheek Bouwkunde HG 4.90 een receptie aangeboden.

/Vacatures
Post doc bij het IPO. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f6765. Zie ook www.ipo.tue.nl en www.tue.nl/vacatures
Assistant in Opleiding bij de faculteit Technische Natuurkunde. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: gepromoveerd. Salaris: f3177. Zie ook www.tue.nl/dpo/mc/vacature/fac_n.htm
Onderzoeker (AIO) bij de faculteit Technologie Management. Tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris: f3177. Zie ook: www.tum.tu.nl
Graag reageren binnen twee weken na het verschijnen van deze Cursor. Voor een totaal overzicht van openstaande vacatures bij de TU/e zie: www.academictransfer.nl/tue














Website Cursor