/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 6

jaargang 43, 21 december 2000


Achtergrond

Untitled Document

'Initiatief' wil stembiljet wijzigen
Pro forma zaak vanuit Natuurkunde
Initiatief, een van de twee partijen in de Faculteitsraad van Technische Natuurkunde, gaat een pro forma zaak aanspannen om het stembiljet voor de FR gewijzigd te krijgen. De twee lijsten stonden op het stemformulier onder elkaar, in plaats van naast elkaar.

Heel even werd aan het eisen van herverkiezingen gedacht door Initiatief. Omdat hun kandidaten en die van Centraal, de andere partij, onder elkaar stonden op het stembiljet. Het verschil in stemmen (102 voor Centraal en 55 voor Initiatief) was echter te groot om daar echt iets mee te winnen. "Herverkiezingen kunnen ook in ons nadeel werken", zegt Jelle de Jong van de lijst Initiatief. "We willen ook geen Florida aan de Dommel creeëren." Bovendien is het de vraag hoeveel studenten op zouden komen voor een herverkiezing. "Ook kan het kwaad bloed zetten bij de studenten en dan vind je helemaal geen steun meer. Wij zijn heel tevreden met onze twee zetels", zegt Igor Aarts, die komend jaar voor Initiatief zitting neemt in de FR van Technische Natuurkunde.

Pro forma
Wat ze wel gaan doen, is een pro forma zaak aanspannen. Er wordt een officieel bezwaar ingediend tegen deze manier van de lijsten presenteren. "Het is een vreemde zaak om twee verschillende lijsten onder elkaar te zetten. Dat kan tot misverstanden leiden. Daarom willen we deze principiële discussie aangaan voor de vorm", aldus Aarts.
Initiatief wil dat het kiesreglement wordt aangepast, zodat de lijsten naast elkaar komen te staan. Overigens worden de lijsten voor de FR al jaren onder elkaar gepresenteerd. "Bij TM is dat al jaren zo en daar heb ik nog nooit klachten gehoord", zegt Claire Holthaus van het centraal stembureau. "Het is ons nu wel opgevallen", zegt Aarts. "Het ziet er gewoon dom uit, twee verschillende partijen onder elkaar. Dat gebeurt niet bij de tweede kamerverkiezingen, niet bij de provinciale verkiezingen, niet bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet bij de U-raadverkiezingen en ook niet bij Faculteitsraadverkie-zingen."
De Progressieve Fractie wil naar aanleiding van deze pro forma zaak ook de stembiljetten voor de U-raad aankaarten. "Er zijn dit jaar 150 foutieve stemmen uitgebracht. Dat is toch wel veel. We zouden gewoon met een potlood een bolletje rood moeten maken voor de naam van de kandidaat. De PF wil proberen het stembiljet duidelijker te maken."/.

Untitled Document De 'nieuwkomers' in de U-raad
Je hebt je stem uitgebracht, samen met zo'n 1600 andere TU/e-studenten. Maar wat is er uit gekomen, wie gaat jou vertegenwoordigen het komend jaar in de U-raad?
Groep Eén heeft weer vijf van de negen zetels komend jaar en vult die met de volgende personen: Lijsttrekker Dimitri Gilissen studeert Technische Natuurkunde en heeft ook zitting in de Faculteitsraad voor TN voor de partij Centraal. Marita Prohn studeert Biomedische Technologie, Joris Bierkens doet Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde, Machiel Resink studeert BMT, Dirk de Kanter Werktuigbouwkunde. Floor Klijn tenslotte is studente BMT, zij zat het afgelopen jaar al in de U-raad.
Bij PF zijn het geen nieuwe gezichten die zitting nemen in de U-raad; deze partij wisselt namelijk eerder om zo de continuïteit te waarborgen. Sander van Drooge studeert Bouwkunde, Jelle de Jong Technische Natuurkunde, Petra Hofman Technologie Management en Corine Fabrie Technische Natuurkunde.
Groep Eén kreeg in totaal 915 geldige stemmen, de PF 724 stuks. Absoluut gezien heeft Sander van Drooge de meeste stemmen binnengehaald; hij kreeg 172 kiezers achter zich, gevolgd door Petra Hofman met 141 stemmen. Dimitri Gilissen kreeg 109 stemmers achter zich en Dirk de Kanter 81 stuks./.
Untitled Document De 'nieuwkomers' in de Faculteitsraden
Wie gaan er zitting nemen in de verschillende Faculteitsraden (FR)?

Bij Technologie Management heeft Bedrijfskunde drie zetels gehaald: Gijs van der Wielen, Fenneke Pak en Koen Cremers. De groepering Studenten TeMa haalden twee zetels voor Jessica Curta en Mattijs Taanman.
De faculteit Wiskunde en Informatica heeft vijf zetels te verdelen onder een lijst: Jake de Oude, Marianne van Putten, Gijs Geleijnse, Maartje Houben en Anette Spaan.
Bij Technische Natuurkunde waren er voor het eerst twee lijsten: Centraal en Initiatief: de eerste kreeg drie zetels voor Bas Kniknie, Dimitri Gilissen en Menno van den Donk. Voor Initiatief nemen zitting in de FR: Rodolf Herfst en Igor Aarts.
Bij Werktuigbouwkunde wordt het Marieke Cloosterman, Joost van Eekelen, Corinne Jongeneelen en Gerald Samson.
Biomedische Technologie wordt het komende jaar vertegenwoordigd in de FR door Julienne Brouwers, die onderaan de lijst stond, maar de meeste stemmen kreeg, Niels Vrolijk, Pamela de Jong, Jorn op den Buijs en Bob Hamans.
De faculteit Elektrotechniek: Etienne Thewissen, Sander Stuijk, Maikel van Herpen, Paul Hesen en Davy Thielens.
De volgende studenten komen in de FR van Scheikundige Technologie: Ingrid van Baal, Ramona Prickaerts, Jeroen Wijnen, Jordy Sturms en Paul van Wanrooij.
Bouwkunde tenslotte koos voor Koen van Heeswijk, Iefje Soetens, Ingrid Jansen, Maarten Hommelberg en Bart de Kreij./.
Untitled Document

Rekening voor vernielde posters
Gedurende de verkiezingstijd mogen de politieke partijen posters plakken. En niet alleen op de daarvoor bestemde plaatsen; de hele campus is hun werkterrein. Dat niet iedereen altijd gediend is van de posters, is dit jaar gebleken in het Auditorium en bij Werktuigbouwkunde. Daar werden posters van de PF van de muur getrokken en vernield. De PF overweegt een rekening in te dienen voor de schade bij Werktuigbouwkunde.

De aanplakbiljetten van de PF, die dit jaar met officieel gedrukte posters kwam, kosten zo'n anderhalve tot twee gulden per stuk. "Als iemand die gewoon weghaalt en verscheurt, is dat zonde", zegt Jelle de Jong van PF desgevraagd. "We snappen best dat iemand de posters weghaalt als ze in de weg hangen, maar je hoeft ze nog niet kapot te maken. Leg ze dan op een tafel neer of zo, maar niet zo. We zijn nog in overleg met Werktuigbouwkunde, maar overwegen een rekening in te dienen voor de schade."
In het Auditorium werden ook posters weggehaald en vernield. "Daar hebben we nieuwe afspraken gemaakt waar we wel mogen plakken."/.

Untitled Document

Opkomst verkiezingen U-raad TU/e 29 procent; tweede in Nederland

Foto's: Bram Saeys

Het lijkt dramatisch laag en dat is het natuurlijk ook. Stond vorig jaar de teller van de verkiezingsopkomst nog op 29,3 procent, dit jaar zakte het naar 29 procent. Absoluut gezien praten we hier over 1639 studenten die zijn gaan stemmen voor de Universiteitsraad. En dat terwijl er ruim 6100 stemgerechtigde studenten rondlopen. Voor de Faculteitsraden waren er 100 stemmen meer uitgebracht. Dat ligt aan het feit dat sommige studenten bij meerdere opleidingen zijn ingeschreven en dus twee keer voor de FR mogen stemmen. Maar ook zijn er studenten die bewust niet voor de U-raad stemmen, maar wel de voor Faculteitsraad.

Duidelijk moge zijn dat de opkomst slecht is, maar hoe zit het met de rest van de Nederlandse universiteiten? Doet de TU/e het in dat opzicht ook slecht, of valt het mee? Een belrondje langs de universiteiten leert dat het zo bar en boos nog niet is in Eindhoven. De TU/e staat op een tweede plaats in het lijstje. Alleen de Universiteit van Wageningen komt hoger uit met 33 procent. Het absolute dieptepunt werd dit jaar gehaald aan de Universiteit van Twente, waar maar 10,5 procent van de studentenpopulatie ging stemmen. Overigens moet wel op worden gemerkt, dat niet alle universiteiten een zelfde kiessysteem hanteren. Zo zijn er methodes waarbij van elke faculteit sowieso twee studenten in de Universiteitsraad komen, nooit meer en nooit minder. Daar lijkt de motivatie om te gaan stemmen nog lager te liggen. Maar de tendens is duidelijk en de partijen in het land klagen er steen en been over. Hoe het opkomstpercentage te verbeteren, dat antwoord heeft niemand. Elektronisch stemmen biedt niet altijd uitkomst, want dan is de kans op 'junk'stemmen weer groter. Actief campagnevoeren lijkt de gemiddelde student ook niet te kunnen bewegen de gang naar de stembus te maken. Eigenlijk volgen de universiteiten de landelijke trend om niet te gaan stemmen. Of, zoals Jelle de Jong van PF het verwoordde: "Op de universiteiten zit een groot deel van de 'slimme' mensen van de samenleving, zou je denken. Als die al niet gaan stemmen, wat kun je dan nog verwachten van de rest van de maatschappij?"/.

Tijdens de dit jaar gehouden U-raadsverkiezingen waren de volgende opkomstpercentages te meten aan de Nederlandse universiteiten:

Universiteit Wageningen: 33 %
Technische Universiteit Eindhoven: 29 %
Katholieke Universiteit Nijmegen: 24 %
Technische Universiteit Delft: 21,5 %
Katholieke Universiteit Brabant: 20,4%
Rijksuniversiteit Groningen: 20,2 %
Universiteit van Amsterdam: 20 %
Universiteit Maastricht: 18,2 %
Vrije Universiteit: 18 %
Universiteit Leiden: 17,8 %
Universiteit Utrecht: 11 %
Erasmus Universiteit Rotterdam: 10,6 %
Universiteit Twente: 10,5 %

Untitled Document

AKSIE probeert verkiezingen
Universiteitsraad te saboteren
Door studenten op te roepen niet stemmen of meerdere kandidaten aan te kruisen
Opeens hingen ze er; posters op A4-formaat van AKSIE, de Anti-Kapitalistische Studenten In Eindhoven. Met de leus 'Stemt niet: strijdt!' riep AKSIE studenten op de verkiezingen te saboteren, want volgens hen is de U-raad een schijndemocratie en stemmen voor deze raad een legitimatie daarvan. Niet veel studenten gaven gehoor aan deze oproep. Het aantal ongeldig uitgebrachte stemmen lag rond hetzelfde niveau als voorgaande jaren.

Geen leuzen op de ingeleverde stembiljetten, wel een groot kruis en meerdere kandidaten die zijn aangekruist. "Eigenlijk verschilt het weing van voorgaande jaren", laat Claire Holthaus, secretaris van het centraal stembureau, weten. De TU/e-studenten lijken weinig gehoor te hebben gegeven aan AKSIE. Dit is een links dispuut, voortgekomen uit de Eindhovense Studenten Vakbond, met in totaal vier leden, onder wie Natuurkundestudent Mark Beks. "Er is een gebrek aan democratie sinds de invoering van de MUB", zo verwoordt Beks de gevoelens van AKSIE. "Als het er op neerkomt, maakt het weinig meer uit wat het personeel en studenten zeggen in de Universiteitsraad. Wij vinden dat de U-raad te voorzichtig opereert, ze willen conflicten vermijden."

Opschudding

Een van de dispuutsleden heeft ooit in een Faculteitsraad gezeten. "Wij hebben destijds geprotesteerd tegen de invoering van de MUB (Modernisering Universitaire Bestuursstructuur)." Hierbij gingen de U-raden van de Nederlandse universiteiten van meebesturen naar instemmen.
AKSIE heeft zo'n vijftig posters opgehangen op de campus, maar verwacht daar niet veel van: "We willen opschudding veroorzaken, de mensen een beetje laten nadenken, want de democratie is hier ver te zoeken. Dat ligt niet aan de politieke partijen, maar aan de situatie waarin zij zitten. Die is fout."
AKSIE zint op verdere actie, zoals op hun pamflet staat te lezen: "Stemt niet, hebben we gehad, nu gaan we over op het tweede deel 'strijdt'. Dit moet op lokaal niveau beginnen en daarna landelijk." Hoe ze dit gaan aanpakken, weet Beks nog niet.

Pijn
De twee politieke studentenpartijen, PF en Groep Eén, reageren verschillend op de actie van AKSIE. Jelle de Jong van PF: "Het staat deze mensen ook vrij om hun mening te laten horen. Ze hebben niet over onze posters geplakt, dus wij hebben er niets aan gedaan." Leden van Groep Eén daarentegen hebben alle posters die ze hebben zien hangen, weggehaald. "In verkiezingstijd mogen alleen de partijen posters hangen op de niet-plakplaatsen", zegt Landry Aussems. "Het doet me wel pijn dit te lezen, de persoon die dit heeft opgehangen, heeft geen benul van wat de U-raad doet. Ik ben zelf juist wel blij met de MUB. Meebesturen is ook niet alles, het is moeilijker om kritisch te zijn. Nu zijn wij als partij volledig onafhankelijk en kunnen we veel kritischer zijn naar het beleid toe", aldus Aussems, die aangeeft graag in discussie te gaan met AKSIE over hun standpunten. Het linkse dispuut ziet dat ook wel zitten, maar niet op korte termijn, laat Beks weten./.














Website Cursor