/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 6

jaargang 43, 21 december 2000


Studentenleven

Untitled Document

"Het is een eer je vereniging te vertegenwoordigen"
De meeste verenigingen die in het begin van dit jaar geen bestuur bij elkaar leken te krijgen is het toch gelukt een nieuw team samen te stellen. De nieuwe besturen zijn zich ervan bewust dat het bij elkaar krijgen van een nieuw bestuur ook het komende jaar weer voor problemen kan zorgen. Sommige verenigingen zijn dan ook al druk bezig te bekijken hoe ze deze het komende jaar kunnen voorkomen. Andere verenigingen denken niet dat het zin heeft er nu al intensief mee bezig te zijn. Ze zijn blij dat ze eindelijk zelf een bestuur hebben gevonden voor het komende jaar.

Thêta, Jappe Hoeben commissars materiaal: "Ik denk niet dat het promoten van een bestuursfunctie veel zin heeft. Het is de betrokkenheid met de vereniging die mensen doet besluiten in een bestuur te gaan. Pas als je je betrokken voelt bij de vereniging zie je dat het een eer is je vereniging te vertegenwoordigen. Door middel van 'talentscouting' maken we contact met mensen waarvan wij denken dat ze geschikt zijn voor een bestuursfunctie. Ik denk dat een één op één gesprek meer uithaalt dan een promotiecampagne. Als je aan de bar met iemand zit te praten of op een andere manier contact maakt met één van de leden merk je al heel snel of iemand aanleg heeft voor een bestuursfunctie. Persoonlijk vind ik besturen een ontzettende uitdaging; je moet op nationaal niveau opkomen voor de vereniging en voor de universiteit. Je krijgt met allemaal hoge pieten te maken op de TU/e waarmee je normaal niet in contact zou komen. Toen ik moest kiezen tussen een jaartje studeren of op uitdagende manier eer behalen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken."


Studievereniging Industria (Technische Bedrijfskunde) Mark Dekker: "Wij zijn zeer actief met het promoten van de bestuursfuncties. Zo zijn we met een aantal verenigingen om de tafel gaan zitten die allemaal moeilijkheden hadden met het vinden van nieuwe bestuursleden. We zijn gaan brainstormen over de mogelijkheden die we hebben om het besturen aantrekkelijker te maken. Laatst hebben we bijvoorbeeld een promomarkt georganiseerd waarop de deelnemende verenigingen zich presenteerden. Natuurlijk hebben we ook posters die we ophangen in de wandelgangen en maken we binnen onze directe omgeving contacten met potentiële bestuurders. Ik denk dat het belangrijk is dat we de bestuursfuncties transparanter maken. Daarmee bedoel ik dat de leden meer inzicht moeten krijgen in de inhoudelijke taken van een bestuur. Op deze manier krijg je een bestuur bij elkaar dat er vol voor wil gaan net zoals het huidige bestuur"


Stack computervereniging, Dean Strik voorzitter: "Het is een beetje vroeg om te kijken hoe we de bestuursleden voor het komende jaar bij elkaar gaan krijgen. We hebben het daar gewoon nog niet over gehad. De bestuursleden die we nu hebben waren al lid van Stack en het leek mij gewoon leuk zelf in het bestuur te gaan. Zelf wist ik halverwege het vorige jaar al dat ik in het bestuur wilde"

 

Virus, Rob Versteeg terreincoördinator: "Het is vooral moeilijk mensen te vinden die de verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen. Mensen van de TU/e die in de organisatie willen, zullen toch een jaar van hun studie moeten opgeven. Voor mijzelf is dit een stageplek dus is daar geen sprake van. Misschien dat er voor het volgende jaar andere regelingen zijn wat betreft de bestuursbeurzen, maar hoe dat precies zit weet ik niet . Eén ding weten we in ieder geval wél zeker en dat is dat we veel eerder beginnen met het zoeken naar nieuwe bestuursleden".

ESSF, Monique van den Broek vice-voorzitter, penningmeester: "Het komende jaar richt het bestuur zich vooral op het onderhouden van de contacten met de sportverenigingen. We proberen zoveel mogelijk borrels en toernooien bij te wonen en hopen zo mensen enthousiast te maken voor het bestuur van ESSF. De mensen moeten zien wat onze taak als bestuur inhoudt. Om dit nog duidelijker te maken naar de andere verenigingen hebben we met het bestuur van iedere vereniging een introductiegesprek. Tijdens deze gesprekken werd voorgaande jaren voornamelijk aandacht geschonken aan de plannen van sportverenigingen voor dat jaar. Dit jaar willen we ook de nadruk leggen op onze eigen taken zodat de andere besturen ook van ons te horen krijgen wat wij zoal doen in een jaar. We hopen zo de contacten te verbeteren zodat we elkaar kunnen helpen en ervaringen kunnen uitwisselen. We hebben dus wel wat plannen maar we hopen eigenlijk nog steeds op uitbreiding van ons huidige bestuur.

ESAC, Annemieke Adams voorzitter: "Het is ieder jaar gebruikelijk de nieuwe leden uit te nodigen voor etentjes, borrels en vergaderingen. Op deze manier raken ze snel betrokken bij de vereniging. In de eerste instantie proberen we ze actief te maken binnen de commissies en als ze dan een beetje weten hoe het reilt en zeilt binnen ESAC, dan proberen we ze enthousiast te maken voor een functie binnen het bestuur". /.

Foto's: Bram Saeys

Untitled Document

Virtueel Cultureel Centrum vult gat op voor Eindhovense studenten
"Als je het culturele aanbod in Eindhoven vergelijkt met andere studentensteden, ontbreekt er iets. Daarom wordt het aanbod van cultureel studentencentrum Scala en Studium Generale uitgebreid", vertelt Yolanda Koppejan. Zij is voorzitter van de sectie Cultuur van de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE). In samenwerking met Studium Generale start de sectie Cultuur in januari een aantal cursussen. Onder de noemer Virtueel Cultureel Centrum vormt dit de eerste aanzet voor een uitgebreid Cultureel Centrum op het TU/e-terrein.
"Er worden nu wel goede studentencursussen op het culturele vlak gegeven, maar om daar aan deel te mogen nemen, moet je lid zijn van een vereniging", verklaart Yolanda Koppejan, die drie jaar geleden afgestudeerd is aan de faculteit TM. "Wij willen de mogelijkheid om cursussen te volgen aanvullen. Als je geen lid hoeft te worden van een vereniging, zal de drempel lager zijn om bijvoorbeeld een cursus uit te proberen." De plannen voor nieuwe cursussen als voorloper op een uitgebreid Cultureel Centrum bestaan al heel lang, maar kort geleden heeft het idee steun gekregen van het College van Bestuur.
Cursusaanbod
"We beginnen in januari met cursussen. Het cursusaanbod is gedeeltelijk gebaseerd op cursussen in andere culturele studentencentra. We hebben bijvoorbeeld nagevraagd welke cursussen in Delft goed lopen. Aangezien daar ook een TU is, kunnen we de interesses van studenten vergelijken." Er zijn ook cursussen die het in iedere studentenstad goed doen. "Stemvorming is daar een voorbeeld van."
Het aanbod wordt niet alleen op de vergelijking met andere steden gebaseerd. "We sluiten nu bijvoorbeeld aan op de musical West Side Story die wordt georganiseerd in het kader van het TU/e-lustrum en proberen in de toekomst ook de link te leggen met het thuisfront. Veel Tu/e-studenten komen uit Limburg. Weer een groot deel daarvan bespeelt een muziekinstrument. We zijn van plan om een kwalitatief zeer hoogwaardig symfonieorkest op te richten binnen het Cultureel Centrum. We hopen daarmee studenten van hun harmonie of orkest thuis, naar de TU/e te trekken.

Locatie
Het zal nog zeker twee jaar duren voordat Scala fysiek uitbreidt en naar het TU/e-terrein verhuist. Op dit moment worden mogelijke locaties voor het Cultureel Centrum onderzocht op haalbaarheid. "Het is de bedoeling dat het een gebouw wordt vooraan op het TU/e-terrein in de buurt van het nieuwe Bouwkundegebouw. Het Cultureel Centrum zal niet alleen ruimte bieden aan losse cursussen, maar ook nog steeds aan culturele studentenverenigingen." Yolanda Koppejan verklaart dat op de volgende manier: "Verenigingen nemen in het Eindhovens studentenleven een belangrijke plaats in. Zij organiseren ontzettend veel goede cursussen en evenementen." Verder is het de bedoeling dat er een theaterzaal in het centrum komt. "Je kunt het zien als een soort studenten sportcentrum, maar dan op cultureel gebied", is de vergelijking die Yolanda Koppejan trekt om de plannen te verduidelijken.

Voor de cursussen die begin januari starten kunnen studenten en AIO's zich nu al inschrijven. Er gaan vijf cursussen van start, te weten Webdesign, Decorontwerp, Stemvorming, Videomontage en Licht- en geluidstechniek. Meer informatie over de cursussen kun je vinden in Sgrift, het programmablad van Studium Generale. Aanmelden kan bij Studium Generale, tel.nr: 4900 of op www.cebra.tue.nl/virtue, de Virtuele Campus./.

Untitled Document Virus dreigt naam kwijt te raken
De stichting Virus, van het gelijknamige festival dat in mei 2001 weer op stapel staat op het TU/e terrein, dreigt de naam Virus kwijt te raken. In Leek in Groningen zit een organisatie die ook een festival onder dezelfde naam organiseert en deze stichting heeft de naam gedeponeerd.
Vorig jaar speelde dit probleem al. De stichting De Oude Ulo, die het Virusfestival in Leek organiseert, wilde een paar dagen voor het Virus festival bij de TU/e tienduizend gulden als schikking voor het mogen gebruiken van de naam in Eindhoven. Dat is met een sisser afgelopen, maar nu ziet het nieuwe bestuur zich met dit probleem opgezadeld. Er is een advocaat ingeschakeld, die kijkt naar de mogelijkheden. Hoe het af gaat lopen, dat weet het Virusbestuur niet, maar ze staan er vrij positief tegenover. Voorzitter Jolien Kooijman: "Van de advocaat horen we dan weer dat het goed komt, dan weer niet, dan weer wel, dus wij weten het ook niet."
Er wordt nu geprobeerd dat de stichting Virus uit Eindhoven de naam Virus als handelsnaam voert en dat al langer doet dan de Leekse versie de naam heeft gedeponeerd. "De advocaat zegt dat een oudere handelsnaam voor een jongere merknaam gaat. Maar het is moeilijk om te laten zien dat we die in 1995 al hadden. In dat jaar is geen festival gehouden en bewijs vinden is daarom moeilijk." Als onverhoopt toch af moet worden gezien van de naam, moet er een nieuwe worden bedacht. "En moeten we een heel grote pr-actie houden", zegt Kooijman.
"Wij hadden onze naam al een hele tijd geregistreerd om deze te beschermen", zegt een woordvoerder van de stichting De Oude Ulo in Leek. "Vorig jaar kwamen we de naam van het andere Virusfestival steeds vaker tegen. Twee cultuurfestivals met dezelfde naam is teveel."/.
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor