/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 6

jaargang 43, 21 december 2000


Reportage

Untitled Document

De wederwaardigheden van de kelderclub
Studentenverenigingen in nieuwe behuizing
Gemengde gevoelens/Gerard Verhoogt
Foto's/Bert Jansen



"Het is voor mij al bijna een tweede huis. Eerst zat ik altijd in de bibliotheek te werken, nu hier. De oude ruimte was meer een vergaderruimte, dit is een ontmoetingsplaats" vertelt Jaouad Ghalit, vice-voorzitter van multiculturele studentenvereniging MOSAIC en tweedejaarsstudent Bedrijfskunde.
"Het ligt centraler, je kunt er vanuit de fietsenkelder zo binnenlopen. Ik zit hier zelf trouwens ook vaker. Het enige nadeel is dat we in de kelder minder vrij zijn dan in de Global Office" vindt Marit Fiege, laatste jaars studente bouwkunde en bestuurslid van International Students Network. Fiege en Ghalit hebben het over de nieuwe behuizing van een aantal studentenverenigingen. Sinds oktober zitten die in de kelder van het hoofdgebouw, aan de noordzijde, en de vraag is hoe het ze daar bevalt.

Naast MOSAIC en ISN zitten de volgende verenigingen in de kelder van het hoofdgebouw, BEST (Board of European Students of Technology), AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe), CISO (Confederatie van Internationale Studenten), StIK (Stichting Intercommunicatie) en de ESVB. De muren van de kelderhal zijn lichtblauw en lichtgeel geverfd en het geheel oogt nog een beetje clean. Er staat een enkele archiefkast, er hangt een bak met folders, een keukenblok staat tegen een muur. Bij de ESVB hangt een affiche, BEST heeft een opvallend rood bord met veel foto's erop voor de deur staan. Wat je zou verwachten zie je niet: de traditionele 'rommel' bij een concentratie van studentenverenigingen. Binnen, in de kantoren van onder meer AEGEE, BEST en ISN, zie je meer de bekende studentensfeer, met papieren of blikjes op tafel en een zithoek.
StIK zat de laatste twee jaar in de Hal, maar zetelde daarvoor ook in het hoofdgebouw, zij het op vloer één aan de zuidzijde. Ook StIK is blij met de verhuizing, al relativeert bestuurslid Jan Maarten Kramer een en ander: "Ondanks de goede bewegwijzering kon men ons moeilijk vinden in de Hal. Hoewel ik ook wel weer iemand ken die ons hièr niet kon vinden. Maar de komst van STU naar het hoofdgebouw en op termijn de CD-uitleen en de Reproshop hierheen is ook gunstig."
Het oude bestuur van MOSAIC zat nauwelijks in het Omega Paviljoen omdat het te ver weg was en ze vergaderde dan ook regelmatig in de kantine. Het nieuwe bestuur, aangetreden in oktober, trok meteen in het hoofdgebouw en weet nu al zeker dat ze hier beter zitten omdat ze beter bereikbaar zijn.
Jamel Sbaï voorzitter van MOSAIC en 2e jaars natuurkunde: "We hebben momenteel zo'n 25 leden en er komen er elke week twee of drie bij. Terwijl de ruimte nog niet zo bekend is, vandaar de gemeenschapgelijke borrel. En we hopen dat er ook nog een autochtoon bestuurslid komt, zoals in het oude bestuur."
Ghalit: "We zijn met bijna alles nieuw begonnen: de ruimte, het bestuur, nieuwe leden, nieuwe activiteiten. Alleen is het jammer dat de kamer soms te klein is. Een vergadering met een man of zes gaat wel, maar soms zijn het er elf. Dan is het echt te druk en moeten er echt mensen staand vergaderen."

Jeu de boules
Ook AEGEE, BEST en ISN hebben hun nieuwe kantoor in de kelder van het hoofdgebouw. Dat is mede met het oog op het het internationaliseringsbeleid van de TU/e. Ze zaten eerst in de Global Office in het Omega Paviljoen, achteraan op het TU/e-terrein. Daar moest iedereen uit omdat het wordt verhuurd aan bedrijven. Maar de oude locatie was moeilijk te vinden en de aanloop was wisselend.
Vincent Prins, bestuurslid van BEST en 4e jaars bedrijfskunde: "We kregen regelmatig vragen als 'Het Global Office, is dat bij Twinning Centre, of bij de jeu de boules baan?' We waren daar wel regelmatig te vinden, dat wil zeggen, de bedrìjfskundestudenten zaten er vaak na de colleges."
De behuizing in het Global Office was wel eens onhandig. Prins "Hier heb je meer aanloop en het is makkelijker te vinden. Een kopietje maken gaat hier ook makkelijk, voorheen moest je naar bedrijfskunde lopen en voor moeilijke kopieën moest je naar de Hal. Dat was toch een hoop verloren tijd."
Vooral de internationale verenigingen vinden dat ze in de nieuwe ruimte wat minder vrijheid hebben, hoewel dat absoluut niet opweegt tegen de voordelen van de centrale ligging en de bereikbaarheid. Maar toch, ze ontvangen nog al eens studenten uit het buitenland en dan is wat vrijheid wel plezierig.
Fiege van ISN: "In de Global Office hadden we regelmatig een Oostenrijkse of Franse avond, dat gaat hier niet. Die komen wel weer, maar elders, alleen weten we nog niet waar."
Bas van Rijnbeek, penningmeester van AEGEE: "Bij het paviljoen konden we tijdens de summer course zo makkelijk een barbecue of een andere activiteit organiseren. Zonder dat we iemand iets hoefden te vragen."
Een tijdje was er onduidelijkheid over de toegangstijden in het hoofdgebouw. Het zou tot half elf 's avonds zijn, terwijl een 24-uurstoegang was toegezegd, wat wel zo handig is als je 's avonds vergadert. Of toeloop van groepen studenten, zoals de internationale verenigingen die organiseren met een Summer Course of Summer University.
Hermans: "We krijgen drie of vier keer per jaar een groep buitenlandse studenten en dan fungeert ons kantoor de centrale meldpost. Dan is het plezierig als we er niet om 22.30 uur uithoeven, want internationaal vervoer loopt niet allemaal op tijd of men gaat liften, zoals laatst een student uit Kiev."
Inmiddels is het toegankelijkheidsprobleem opgelost. Prins: "We hoeven voortaan maar te bellen naar de bewaking en het is geregeld. Alleen bleek nog niet iedereen van de bewaking op de hoogte te zijn van de regeling."

Kuub papier
Ook de ESVB heeft wat gemengde gevoelens bij de verhuizing. Aafke Heringa, woordvoerder van de ESVB en vierdejaars student bouwkunde: "Het is een beetje hoe je het bekijkt. De ruimte in de W-hal was twee maal zo groot, met een aparte vergader- en werkruimte. Hier moeten we efficiënter met de ruimte omgaan. We hebben dan ook heel veel weggegooid, van één kuub papier tot heel oude pc's. De twee archiefkasten konden we gelukkig elders onderbrengen. Anderzijds, hier hebben we daglicht en de klimaatbeheersing is beter. In de W-hal was het altijd erg warm en met de nodige herrie van de machines, terwijl er geen raam open kon. En we konden altijd 'gezellig' meeluisteren met de muziek van Virus. Als er telefoon was moesten we vragen of ze die zachter wilden zetten, anders konden we niks verstaan. En hier kunnen we veel makkelijker samenwerken met andere verenigingen."
Kramer van StIK: "We willen, naast de bestaande activiteiten, een algemene informatiebalie voor studenten opzetten, waarvoor we onder andere de ESVB hebben benaderd. Met zo'n balie kunnen we studenten doorverwijzen, bijvoorbeeld bij studie- of woonproblemen of we làten dingen uitzoeken."
De ESVB denkt ook aan een anti-discriminatieactie met MOSAIC en StIK. De internationale verenigingen werken al samen in de overkoepelende organisatie CISO; al heeft dat ook een functionele achtergrond. Prins: "De TU/e wil het subsidiegeld het liefst in één keer verdelen en dat gaat via het CISO. Onderling verdelen we het dan, afhankelijk van de geplande activiteiten."

Kelderclub
Naast de samenwerking voor de kennismakingsborrel werken de verenigingen samen in de kelderclub. Zo heet de vergadering over de afwikkeling van de verhuizing: het plaatsen van een keukenblok, het schoonmaken van de toiletten, het ophangen van de kapstok of een rail, de onduidelijkheid over de openingstijden en de verdere inrichting van de kelder. Wensen zijn er nog genoeg: tafels en stoelen, automaten voor koffie, fris en als het kan broodjes.
Prins van Best: "Het is wel fijn als de kelderhal meer aangekleed wordt, met name tafels en stoelen zijn handig als we groepen studenten ontvangen. Daarom willen we het officiële TU/e-meubilair graag aanvullen met banken."
Bas van Rijnbeek: "En de vitrinekasten willen we hier graag weer plaatsen. We mogen officieel niks ophangen aan de ramen of in de gang zetten, ze willen dat we het toch een beetje netjes houden. Het is een beetje kijken hoe we daar mee om kunnen gaan."/.


[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor