/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 43, 12 april 2001


Cultuur

Untitled Document

Stalker nodigt je uit om naar Virus te gaan
De programmering is zo goed als af, het enige wat nog ontbreekt is veel publiek. Stalker, het Virus-poppetje van 2001, moet met zijn verschijning iedereen uitnodigen op 20 mei naar het culturele festival op het TU/e terrein te gaan. Hier alvast een voorproefje van wat er komen gaat.

Zoals ieder jaar biedt het programma van Virus veel afwisseling. Je zult nooit iets tegenkomen waarvan je denkt: "Heb ik dat net ook al niet gezien?" In het programma zul je zes verschillende cultuur-stromen aantreffen: muziek, film, dans, beeldende kunst, literatuur en theater.

Muziek
De organisatoren van Virus hebben echt alles uit de kast getrokken om de bezoekers van het festival een kans te geven zoveel mogelijk verschillende muzikale genres te beluisteren. Zo is Bora Bora, een band bestaande uit Brazilianen. De groep maakt Braziliaanse big band-muziek, dat betekent veel percussie, blazers, swingende melodieën, exotische ritmes, ska en funk.
Tevens staat het nog vrij onbekende Coparck op een van de podia van het festival. Drie maanden geleden waren ze een van de vele bandjes die probeerden succes te krijgen, maar daar kwam verandering in toen hun in eigen beheer uitgebrachte demo in de Moordlijst terechtkwam. De band wordt nu gevraagd voor optredens in het hele land en is dus ook op Virus te bewonderen.
Je moet zeker naar de Nederlandse groep Green Lizard gaan luisteren als je ze eens totaal anders wil horen. De jongens zullen hun nummers namelijk akoestisch aan het publiek laten horen. De Tilburgse band is vooral bekend van het nummer Autumn dat veel op de verschillende muziekzenders werd gedraaid.
De trots van de organisatie van Virus mag je niet missen, The Young Gods. De groep uit Zwitserland wordt gezien als de grondlegger van de Europese industrial. The Young Gods zijn al meer dan vijftien jaar bezig en een aanrader voor iedereen die het festival bezoekt.
Ook de thuisband tv-show van 'Leuk is anders' is te zien op Virus. Stuurbaard Bakkebaard maakt geen muziek maar kunst in geluidsvorm.
Verder zullen er optredens zijn van onder meer Das Pop, Jan Vayne, Peplab en Nuff Said.

Theater en Dans
Het lijkt net alsof de Batmobiel rondrijdt op het terrein van de TU/e, maar Batman en metgezel Robin zijn er niet in te vinden. Wie je wel kunt aantreffen is Olaf Mooij in zijn dj-mobiel, een auto met tien megaspeakers, draaitafels en een mengpaneel. De wagen zal rondrijden over het festivalterrein en een dj zal de bezoekers voorzien van een relaxte beat.
Op een van de andere podia zal het cabaretduo Schudden te zien zijn. Verwacht echter geen liedjes en muziek, want het tweetal kan geen muziekinstrumenten bespelen. Wat ze wel laten zien/ horen is een programma vol met sketches en verkleedpartijen. Het duo laat vooral visueel cabaret zien, met veel bewegingen en handelingen. Anders dan normaal, maar wel leuk.
Ook zal dansgezelschap Krisztina de Châtel laten zien waarom zij zo hoog staat aangeschreven in de danswereld. Het gezelschap geeft elk jaar een talentvolle choreograaf de kans te laten zien wat hij kan. Dit jaar is het de beurt aan de jonge Amerikaan Dylan Newcomb, zijn choreografie 'Tell me' zal tweemaal tijdens Virus te zien zijn. In de voorstelling tonen vijf dansers en vier musici dat de grenzen tussen dans en muziek zo klein zijn dat ze uiteindelijk zullen vervagen.
Verder heeft Virus de Cow Containers op het programma staan. Ooit kreeg een milieudienst in een van de Nederlandse steden het idee daklozen en junks het afval op te laten halen in de stad. Ze kregen een fiets tot hun beschikking die was omgebouwd tot een enorme koe, waarin het vuil gegooid kon wordens. Tijdens Virus zullen de Cow Containers rondfietsen, zodat de festivalgangers hun afval kwijt kunnen.
Tijdens Virus zullen ook cabaratier Ernst van der Pasch, Theater O! en het toneelstuk 'Paka the Incredible' te zien zijn.

Beeldende Kunst
Dit jaar geen beeldentuin op Virus, aangezien de meeste bezoekers niet door hadden dat er eentje was. Dit jaar zal het Gaslab worden gebruikt voor een visuele ervaring die z'n weerga niet kent met de naam Multi Media Explorer. Het Gaslab zal vol staan met schermen, televisies, beamers en geluidsboxen, die allemaal beïnvloed worden door wat de bezoekers van het paviljoen doen. Door middel van infrarood sensoren zal alles op elkaar reageren, wat je ook doet. Dus ga erheen als je durft!
Verder zullen er ook exposities te zien zijn van verschillende kunstenaars zoals Annemie Boagaerds en Vanessa Beecroft.

Literatuur
Bij het Passionate Podium krijgen jonge, vrijwel onbekende auteurs de kans om hun werk te laten horen. Wie er komen is nog niet bekend, maar ga kijken, want dit is de kans om jong schrijverstalent te ontdekken!
Ook zal Andy White het podium betreden. De Ier staat vooral bekend om zijn muziek. In 1985 bracht White zijn eerste single uit, inmiddels heeft hij vijf albums gemaakt en het podium gedeeld met onder andere Van Morrison. Onlangs werd hij door de Ierse pers boven Bono van U2 en Van Morrison uitgeroepen tot de beste singer/songwriter. Naast muziek maken heeft White ook een andere passie, namelijk poëzie. Op Virus zal hij meer van zijn poëtische kant laten zien door het voordragen van gedichten, begeleid door een violist.
Naast bovenstaande acts zullen Tommy "The Voice" Wieringa en Rick de Leeuw (Tröckener Kecks) meer van hun schrijverskunsten laten zien en horen.

Film
De films op Virus 2001 worden in drie zalen getoond. In de eerste zaal zullen documentaires te zien zijn. Ze zijn door de organisatie uitgekozen, omdat ze de meest boeiende, de meest interessante en de meest in de prijzen gevallen documentaires waren van het afgelopen jaar. Zo zullen Desi, over het zwervende meisje Desi, en De grote vakantie van documentairemaker Johan van der Keuken te zien zijn.
In de tweede filmzaal worden alleen maar films gedraaid rond het thema verveling. Een van de films die hier te zien is, is het drama The Virgin Suicides van Sofia Coppola over het gezin Lisbon. De vijf mooie dochters worden bewonderd door de jongens in de buurt, maar als een van hen zelfmoord pleegt, worden de meisjes door hun ouders buitengesloten van het dagelijkse leven. De vier anderen krijgen een enorm hechte band en dat leidt tot een tragische gebeurtenis. Een tweede film met dit thema is Funny Games. Hierin dringen twee doodgewone jongens de vakantie binnen van een gezin en beginnen hen op verschrikkelijke wijze te terroriseren. Uiteindelijk worden vader, moeder en zoon vermoord. Deze film is absoluut niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, dus je bent gewaarschuwd!
Het tegenovergestelde van passie, verveling, is het thema in de derde filmzaal van het Virus-festival. Hier worden onder meer de Japanse film Audition en Straight Story van David Lynch. De laatste gaat over een bejaarde boer die met zijn grasmaaier door de Verenigde Staten trekt om zijn zieke broer op te zoeken.
Er is natuurlijk nog veel meer te zien tijdens Virus, maar dat moet je allemaal zelf maar gaan ontdekken. In ieder geval veel plezier! /.

Untitled Document

/Paaspop 2001
Dit jaar vindt op 14 en 15 april weer het Paaspop-festival plaats. Tijdens deze 23e editie zullen 45 nationale en internationale bands, dj's en theateracts op het podium staan op festivalterrein de Molenheide in Schijndel. Zo staan er op zaterdag Dreadlock Pussy, Orphanage, U-Gene & Oh-Jay en de Loco Loco Disco revue met als speciale gasten Ria Valk en Jacques Herb op het programma. Zondag komen onder andere Racoon, Rowwen Hèze, Green Lizard en De Dijk het publiek vermaken. Ook zullen op zondag de winnaars van de Nederlandse Popprijs, Arling en Cameron het podium betreden.
De kaarten voor zaterdag kosten in de voorverkoop 40 gulden en aan de kassa f 47,50, het programma begint om 16.00 uur. Zondag kost de toegang in de voorverkoop 65 gulden en aan de kassa f 72,50, aanvang is om 15.00 uur. Er zijn ook combitickets te koop voor beide dagen, deze zijn in de voorverkoop 75 gulden en aan de kassa f 82,50. De voorverkoop is reeds gestart.

/Poetry Slam
Tijdens de derde Poetry Slam op donderdag 12 april zullen twaalf dichters/performers het podium betreden om de jury te overtuigen dat zij de beste zijn. De winnaars zullen aan het eind van het seizoen strijden om de Grand Slam Award. Poetry Slam wordt georganiseerd door de Stichting Plankenkoorts en Literair Landschap. De avond begint om 20.30 uur in café Kraaij &Balder in Eindhoven.

/Koyaaniqatsi
Koyaaniqatsi, met een fenomenale fotografie van Ron Fricke, is een experiment van licht, geluid, snelheid en kleur: een hallucinerende kijkervaring. De film bestaat uit een reeks beelden gemonteerd op de hypnotiserende muziek van Philip Glass. Er is geen plot en geen dialoog, niets wordt uitgelegd. De titel is ontleend aan de taal van de Hopi-indianen en betekent 'het leven uit balans'. De film gaat over de manier waarop mensen ingegrepen hebben in de natuur. Je ziet de mens in de door hemzelf gemaakte omgeving: gedesoriënteerd en uit balans. Koyaaniqatsi is op donderdag 12 april van 21.45 tot 23.15 uur te zien in de Blauwe zaal, Auditorium.

/JJ72
De singles 'Oxygen' en 'Snow' zijn zeer succesvol en hun debuut cd gaat als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn ondertussen de meest besproken rockband sinds U2, nu veroveren ze de wereld met emotionele love-songs, overweldigende gitaarpartijen en een fragiele stem. Het pure, melancholieke en intense JJ72 lijkt zowel door Joy Division, Nirvana en Placebo beïnvloed te zijn. De band is op maandag 16 april om 20.30 uur te zien in de Effenaar. Kaarten kosten 20 gulden, de voorverkoop is reeds gestart.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Website Cursor