/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 43, 12 april 2001


Voorpagina

Untitled Document

ESVb hekelt milieubeleid TU/e
In een twaalf pagina's tellende notitie spreekt de Eindhovense Studenten Vakbond haar afkeuring uit over het milieubeleid van de TU/e. Vooral op het gebied van duurzaamheid moet er volgens de bond nog veel gebeuren. Zij pleit daarom voor een bewustwording bij studenten en medewerkers van de universiteit.

De ESVb vindt dat een goed milieubeleid niet alleen een keuze is voor universiteiten. In het Europese Copernicus-Handvest hebben onderwijsinstellingen uitgesproken zich actief bezig te houden met duurzaamheid en milieubeleid. In het plan, dat bestaat uit tien actiepunten, beloven universiteiten een ambitieus milieubeleid te voeren. Via onderwijsprogramma's willen ze bewustzijn bevorderen en door hun kennis en technologie in te zetten, hopen ze op een verbetering van het milieu.
Volgens de ESVb zijn de resultaten op de TU/e, acht jaar na ondertekening van het verdrag, erg mager. Vooral op het gebied van integratie van milieubeleid in onderzoek en onderwijs krijgt de TU/e een slecht rapport van de vakbond.
In de notitie draagt de ESVb een lijst met punten aan die leiden tot verbetering van het milieubeleid. Ze wil onder meer kringlooppapier en het dubbelzijdig kopiëren stimuleren. De TU/e moet structureel duurzaam bouwen en de universiteit zou haar energieverbruik moeten verminderen.
Het College van Bestuur laat bij monde van secretaris Harry Roumen weten nog geen reactie te kunnen geven op het rapport. Binnen twee of drie weken zal het CvB in een brainstormsessie de notitie bespreken. "Er staan een aantal concrete plannen in waar serieus naar gekeken wordt."
Voorzitter van de ESVb Aafke Heringa wil met de notitie milieubeleid weer op de agenda krijgen: "Milieu is al jaren geen speerpunt meer in het beleid van de TU/e. Daar willen we met deze notitie verandering in aanbrengen. Duurzaamheid is niet alleen een utopie, het is keiharde noodzaak."/.

Untitled Document

Thêta verliest Varsity


Niet de voorspelde eerste plaats, en zelfs niet de tweede plek op het podium was zondag weggelegd voor de roeiers van Thêta. Op zeven seconden afstand kwamen de Eindhovenaren als derde over de eindstreep in de 118de editie van de oudste roeiwedstrijd van studerend Nederland, de Varsity. Lees de reportage op pagina 7.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Bonden in aanvaring met VSNU over AIO-problematiek
Trokken de bonden en de VSNU in eerste instantie nog gezamenlijk ten strijde tegen uitkeringsinstantie USZO, nu staan deze twee partijen weer tegenover elkaar.

De bonden willen van de VSNU, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse universiteiten, de toezegging dat AIO's die buiten hun schuld hun proefschrift niet op tijd konden afmaken, automatisch contractverlenging krijgen. Ook willen ze dat alle promovendi die op dit moment in de problemen zitten, met terugwerkende kracht alsnog een verlengde aanstelling krijgen. De VSNU wil de door de bonden voorgestelde oplossing slechts adviseren aan de universiteiten. Dat ging de bonden niet ver genoeg en daarom schortte men het overleg op.

Het College van Bestuur van de TU/e heeft vorige week al schriftelijke bekendgemaakt dat in een situatie van overmacht -in geval van ziekte of niet op tijd beschikbaar zijn van de benodigde apparatuur- de AIO contractverlenging krijgt, met een maximumduur van vier maanden.
Er bestaat op dit moment veel onduidelijkheid over het aantal promovendi dat door de aanscherping van de maatregelen in de problemen zit. Dit geldt zowel op landelijk als TU/e-niveau. Voor het Landelijke AIO-Overleg (LAIOO) was dit mede de reden om een voor afgelopen woensdag geplande actie niet door te laten gaan. Minister Hermans heeft inmiddels laten weten dat hij voor de AIO-problematiek geen extra geld ter beschikking stelt./.

Untitled Document

Nieuw kunstwerk in Hoofdgebouw
De TU/e heeft onlangs een nieuw kunstwerk aangekocht van Gerrit van Bakel. De zoon van de kunstenaar -Michiel van Bakel- gaat de 'Voorlopige Regenboogmachine' (1980) donderdag opbouwen in de Hal van het Hoofdgebouw.

De TU/e heeft al een werk van Van Bakel, namelijk de Tarim Machine (1989). Beide machines, die technologie en kunst verweven, werken volgens het dag- en nachtprincipe. Temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat het materiaal van zijn machines uitzet, waardoor raderen of assen gaan bewegen. Bij de 'Voorlopige Regenboogmachine' geldt in principe: hoe warmer, hoe hoger de regenboog zich verheft./.

Untitled Document

Baantjes trekken
Het zwembad bij het Studenten Sport Centrum opent maandag 23 april voor het eerst de deuren. Vanaf die dag kunnen er baantjes worden getrokken op de volgende tijdstippen: maandag en woensdag van 7.30 tot 8.00 uur. Maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur en maandag, donderdag en vrijdag van17.00 tot 18.00 uur. Het is mogelijk tegen een gereduceerd tarief een sportkaart aan te schaffen voor gebruik van het zwembad. De kaart kost 25 gulden en is te koop vanaf 10 mei. Van mei tot en met augustus 2001 kan worden gezwommen op vertoon van deze kaart, verkijgbaar bij het Studenten Sport Centrum.

Jongen gewond na val tijdens EWE feest
Een Spaanse student is woensdagnacht tijdens het feest van de Europese Week gewond geraakt nadat hij van de begane grond in de kelder van het Auditorium is gevallen. Hij is direct naar het Catharinaziekenhuis afgevoerd. De verwondingen bleken mee te vallen. Met wat last aan rug en nek kon hij twee dagen later het ziekenhuis verlaten. Rond half twee in de nacht verloor de jongen volgens een ooggetuige de balans toen hij op een balustrade op de begane grond van Auditorium zat. Hij viel achterover en kwam vier meter lager op de vloer in de kelder terecht. Beveiligingbeambten zagen het ongeluk en konden snel het ziekenhuis bellen. De Spaanse student was geen deelnemer aan de Europese Week.

Geen Cursor
Volgende week komt in verband met Pasen geen Cursor uit. Nummer 30 verschijnt op donderdag 26 april.

No English Page
Due to personal circumstances this Cursor will contain no English Page.


Website Cursor