/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 43, 12 april 2001


Studentenleven

Untitled Document

Europa? Europees? Europeaan?
Het is een mensje en het heet Europeaantje
Europese Week Eindhoven/Chriz van de Graaf
De Europese Week heet het, maar wat is Europees? 'Van, in, als in Europa', zegt van Dale, groot woordenboek der Nederlandse taal. Europa wordt omschreven als: 'het werelddeel tussen de Atlantische Oceaan en de Oeral'. Een Roemeen of Wit-Rus zijn dus Europeanen. Maar voelen zij zich Europeaan? Wie definieert het begrip Europees? En moet de Europese Unie streven naar het samengaan van alle landen tussen oceaan en Oeral? Zo zijn er zijn tientallen vragen over identiteit, politiek en economie. EWE-deelneemster Caroline Vogelius Wiener stelde ze tijdens de Europese Week allemaal.


"Wie bepaalt of je Europees bent? Wat is de definitie? Je kunt hier op allerlei manieren over nadenken. Je kan het politiek bekijken. Dat betekent dat een land als Turkije niet tot de EU kan behoren omdat het politieke systeem mensenrechten schendt en niet voldoende democratisch is.
Als je naar economiën kijkt, kun je je afvragen of Polen mee kan in Europa, de situatie daar is erg slecht. Mijn antwoord is nee, maar niet alleen op grond van de economische situatie.
Ik heb mensen ontmoet uit Tjechië die zich Europeaan voelden. Ik begreep daar niks van, maar kan ik daarover oordelen?
Als ik zeg dat ik Europees ben, dan zeg ik dat op grond van een gemeenschappelijke democratie en een gedeelde opinie over mensenrechten. Dat betekent dat je landen als Turkije en Rusland daarvan uitsluit. Maar is Israël dan wel Europees?
Er is deze week veel over gesproken en mijn visie is wel veranderd. Als ik terug ben in Denemarken zal ik daar met mijn vrienden over praten. Ik was Deense en misschien een beetje Scandinavisch, maar nu zal ik zeggen dat Noord-Europees ben.
Ook heb ik gezien dat regionalisme nog belangrijker is dan nationalisme. In Nederland is een groot verschil tussen noord en zuid en een Belg stelt zich voor als Vlaming. Identiteit wordt misschien nog wel meer op grond van die verschillen bepaald.
Taal is een belangrijk punt in de discussie. We spreken hier allemaal Engels met elkaar, maar we moeten onze eigen talen beschermen. Toen bij de EU het voorstel kwam om vijf talen aan te stellen als de enige waarin de communicatie verloopt, zat het Deens daar niet bij en daarom was ik er tegen. Aan de andere kant is het Deens ontstaan uit allerlei talen. Taal bepaalt de nationale identiteit, daarom zijn mensen bang voor de Unie, maar van de landen die al lang in de EU zitten, is er nog niet één haar taal verloren.
In Denemarken zie je dat veel mensen vragen hebben over identiteit. Het gevolg is dat er tegen de komst van de Euro werd gestemd tijdens het referendum. Dit is wat wij wilden beschermen, maar dat is toch niet waar het werkelijk om gaat. (Caroline haalt lachend een Deense Kroon uit haar portomonnee en gooit het muntje met een gat erin op de tafel).
Het scepticisme in Denemarken ten opzichte van de EU is voor een groot deel gebaseerd op de visie dat er in andere landen een gebrek aan democratie is.
Een ander argument is de angst voor een kwetsbare economie door landen als Ierland. Die schaalvergroting ziet de bevolking niet zitten.
Bezoekers van de Europese Week bleken erg sceptisch. Ze zien de zin er duidelijk wel van in, maar ze zijn bang voor de bureaucratie. Wel zijn ze bereid te discussiëren over de EU. Voor de oudere generatie die leeft op het platteland van Europa is dat anders. Als je ziet dat het in landen als Polen en Roemenië gaat over basisbehoeften als voedsel of straatverlichting, begrijp ik dat die mensen niet zitten te wachten op Brussel.
Elk land heeft ook een eigen ontwikkeling. Wit-Russen bijvoorbeeld zijn blij dat ze een zelfstandig en onafhankelijk land zijn, die hoeven zich niet zo nodig te binden. Ook de vraagstukken waar zij mee bezig zijn, verschillen met die van ons. Racisme en vreemdelingenhaat heeft bij hun geen plaats op de politieke agenda, omdat daar geen raciale minderheden zijn.
Ik geloof dat ik me toch steeds minder Deens en steeds meer Europees voel. Ik ben blij dat ik een land woon waar vrij onderwijs is, maar moet ik daar dan trots op zijn?"/.

Untitled Document

Knalfuif Europese Week
Het moet maar eens gezegd worden. Eindhoven staat niet bekend als een studentenstad met een bruisend uitgaansleven. Ook grijpen TU/e-studenten niet elke mogelijkheid aan om een drinkgelag te veroorzaken. Maar de feesten in het Auditorium kunnen als briljant worden betiteld.
Een feest organiseren voor tweeduizend mensen, dat doe je niet zomaar. Als je ook nog iedereen uitstekend wilt vermaken, dan moet je echt aan de bak, en dat heeft de organisatie van Auditorium Party 'The Essential Elements' gedaan.

Op een podium werd gedanst en gezongen door Clube do Samba, de coverband Kickshaw, DJ Jurgen en P-Zillah and her funky bitches. Kortom een divers en stevig programma waarmee de bezoekers zich uitstekend hebben vermaakt. Vooral die funky bitches verdienen een eervolle vermelding. P-Zillah heeft zich in alle anonimiteit met de muziek beziggehouden, haar bitches zagen alle ogen op zich gericht.
Een welkome verrassing voor velen waren de cocktailbar en de oxygenbar. Die eerste is bekend. Een zuurstofbar vraagt echter om uitleg.
Via een masker met slangetjes word je op een zuurstofpompje aangesloten. Twaalf minuten lang pompt dat ding per minuut twee liter lucht, bestaande uit 95% zuurstof, door de buisjes. De gebruiker krijgt uiteindelijk zo'n veertig procent zuurstof in de longen. Met behulp van etherische oliën wordt een dennen-, eucalyptus-, rozemarijn- of lavendelgeur toegevoegd. De eigenaar van de bar, Floris Jaminon, heeft ze zelf uitgezocht bij een winkel voor natuurproducten en het is veilig, want sommige etherische oliën zijn ongezond om direct in te ademen en Jaminon weet welke dat zijn. Gelukkig maar.
Het liep niet storm bij de bar, maar toen er eenmaal mensen aangesloten waren, durfden meer het aan.
Wat het effect is van de behandeling, is onduidelijk. Volgens Jaminon geeft het energie aan longen, hersenen en maag. Het voelt als een soort bergwandeling. De gebruikers waren niet onverdeeld enthousiast. Het merendeel kon niet zeggen dat ze opknapte van de sessie. Jaminon is zelf voornamelijk aan het apparaat te vinden als hij is doorgezakt. Hij knapt er zienderogen van op, zegt hij.
Overigens mag niet iedereen aan het zuurstof. Een bordje boven de bar meldt dat niet wordt verkocht aan minderjarigen en gebruik wordt afgeraden bij zwangerschap, epilepsie of andere vallende ziekten, hartaandoeningen of hoge of lage bloeddruk. Meer dan drie keer op een avond aan het apparaat hangen is niet toegestaan en als iemand rillingen, benauwdheid of hartkloppingen krijgt, wordt de sessie gestopt.

Tom Cruises
De cocktailbar had duidelijk minder restricties, terwijl het daar ook behoorlijk mis kan gaan. Vooral de lange wachttijden wekten ergernis. De twee Tom Cruises werkten hard, maar een goede cocktail vraagt aandacht en zorg. Uit de snelheid waarmee ze gedronken werden, bleek niet dat iemand daar rekening mee hield. Toch, de cocktailbar was vol, net als de rest van het Auditorium.
De strakke regie van de avond was in handen van een legertje veiligheidsmensen en vrijwilligers. Om problemen als vorig jaar te voorkomen (honderden mensen wisten toen zonder kaartje binnen te komen) waren alle deuren gesloten en werden bezoekers binnengeleid via het Hoofdgebouw. Weer buiten was het niet mogelijk nog binnen te komen. Bezoekers bleken begrip te hebben voor het strakke beleid.
Gedurende de avond ging het gerucht dat er een afterparty gepland was in de AOR. Dat was niet het geval, maar een groep van dertig doorzetters werd wel binnengelaten en de bar werd heropend.
Hoe alles helemaal goed kwam./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Website Cursor