/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 43, 12 april 2001


Reportage

Untitled Document

Thêta verliest de slag bij Houten
Eindhovense roeiers ten onder in Amsterdam-Rijnkanaal
Varsity/Gertjan Harberink
Foto's/Bram Saeys
Roeivereniging Thêta deed zondag 8 april voor het eerst mee aan de Varsity, Nederlands oudste en belangrijkste studentenroeiwedstrijd. De Eindhovenaren waren favoriet, de verwachtingen waren torenhoog. Het zou anders lopen.

Geconcentreerd dragen de vier roeiers en hun stuurvrouw de lange gele boot. Coach Rens Sanderse geeft korte aanwijzingen en dirigeert zijn ploeg behoedzaam over het modderige Varsity-terrein in de richting van het water. Het Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk deint en klotst. Af en toe dendert met oorverdovend geraas een trein voorbij. In de verte klinkt het feestgedruis en het gekraak van de schelle omroepinstallatie. Twintig meter verderop weten twee boten ternauwernood een aanvaring te voorkomen. "Schande", klinkt het door een megafoon. De roeiers zien of horen het niet. Ze zeggen geen woord en leggen de veertigduizend gulden kostende boot geroutineerd in het water waarna ze er voorzichtig inklimmen. Stuurvrouw Gerlinde van Moorsel verdwijnt vrijwel helemaal in de boeg. Het is kwart voor vier als ze met beheerste slagen de wal verlaten. Nog steeds is er geen woord gezegd.

Nieuwkomer
Het is de 118e keer dat de Varsity, Nederlands belangrijkste en oudste studentenroeiwedstrijd, gehouden wordt. De eerste Varsity werd in Leiden verroeid in 1874 tussen de twee eerste studentenroeiverenigingen van Nederland: het Delftse Laga en Njord uit Leiden. Lange tijd stond de Varsity alleen open voor corporale roeiverenigingen. Dat veranderde in '73, het jaar waarin de wedstrijd ook open stond voor andere verenigingen.
Thêta deed nooit mee. Tot dit jaar. De ploeg die de Eindhovense roeivereniging naar Houten stuurt, is bij voorbaat de grote favoriet. De boot zal worden bemand door drie Olympische roeiers, waaronder Gerard Egelmeers. De laatste werkt al enige tijd voor Philips maar heeft zich voor de gelegenheid ingeschreven als student bij de faculteit Scheikundige Technologie.
Het College van Bestuur schenkt de roeiclub een veertigduizend gulden kostende boot en stuurt de ploeg op trainingskamp in Sevilla. Verder staat de universiteit garant voor de schade die aangericht wordt tijdens de 'kroegjool', het afsluitende feest dat traditioneel gegeven wordt door de winnende roeivereniging. De wilde verhalen die over de kroegjool de ronde doen, doen het ergste vermoeden. Vernielingen aan het interieur van de Bunker worden niet uitgesloten. Sterker nog, het CvB staat garant voor de herstelkosten. De Varsity zal helpen Eindhoven als studentenstad en de TU/e als sportuniversiteit definitief op de kaart te zetten.

Egelmeers
De roeiwereld roert zich behoorlijk vanwege de Eindhovense zet om Egelmeers in te schakelen. Het terughalen van Egelmeers zou indruisen tegen de aard van de Varsity. Op het prikbord van de Varsity-website wordt geopperd de Oude Vier om te dopen in de Bejaarde Vier. De commotie blijkt onnodig. De door de wol geverde roeier doet niet mee vanwege een blessure. De blessure heeft een tweede vervelend effect. Het Eindhovens kanaal waar Thêta op traint, is zo plat als een dubbeltje en zo glad als een biljartlaken. Hoewel het team nog had willen trainen op wilder water, zagen ze daar vanwege Egelmeers' blessure voor de zekerheid maar vanaf.
Hoewel er de hele dag wedstrijden gevaren worden, is eigenlijk alleen de 3000 meter tellende Oude Vier die om halfvijf begint van belang. Hier gaat het om. Die ene wedstrijd die nog geen tien minuten zal duren. De Oude Vier winnen is de Varsity winnen.
De voorwedstrijd die 's morgens gevaren werd, belooft veel. Thêta ging als een speer. Coach Sanderse schat de kansen van zijn ploeg optimistisch in. "Tachtig procent of negentig procent kans dat ze winnen als de omstandigheden eerlijk zijn", zegt hij als zijn ploeg wegroeit. "Wij hebben de sterkste ploeg. De ploeg die het beste vaart op dit water wint. Zo simpel is het. Dat er door de torenhoge verwachtingen die in Eindhoven geschept zijn heel wat druk op de schouders van zijn ploeg ligt, ontkent hij niet. De meeste druk legt de ploeg zich echter zelf op. "Ze willen winnen. Dit is een wedstrijd die je niet voor jezelf roeit maar voor Thêta." De ploeg moet het nu alleen doen. Sanderse kan niet eens meer meefietsen. De overkant van het kanaal is in verband met de Mond- en Klauwzeer-crisis tot verboden gebied verklaard.

Het uitgestrekte Varsity terrein aan de oever van het kanaal is verdeeld in twee helften. In het ene gedeelte starten de boten en bereiden de roeiers zich in rust voor op de wedstrijden. Het terrein is ontoegankelijk voor iedereen die niet het juiste stempeltje heeft. Wie het toch probeert, loopt tegen een onverbiddelijke muur van roodgejaste bewakers op. De beveiliging is niet onnodig. Er hebben zich regelmatig incidenten voorgedaan waarbij rivaliserende verenigingen elkaars boten onklaar probeerden te maken of te stelen.
Aan de andere kant van de hekken is het feest. Het bier vloeit rijkelijk. Het kleurrijke publiek valt uiteen in burgers en verenigingsleden. De laatste zijn onmiskenbaar te herkennen aan hun gekleurde stropdassen, vlekkerige en gescheurde brasjasjes en bodywarmers-met-jaarclubnaam. Ter hoogte van de biertent wordt met dikke klonten modder gegooid terwijl een dixielandbandje onverstoorbaar doorspeelt.

Spanning
Als het bijna half vijf is, stijgt de spanning onder het publiek. Een Groningse student gaat met kleren en al te water. Hij wordt door zijn maten op het droge getrokken en haalt beteuterd een natte Nokia-telefoon uit zijn binnenzak. Vervolgens stompt hij zijn verenigingsgenoot tegen de schouder en neemt een slok wijn.
De omroeper geeft aan dat de boten van start gegaan zijn. De race zal ongeveer tien minuten duren. Met verrekijkers wordt in de verte getuurd. Op het water is nog niets te zien maar door de speakers klinken voor Thêta onheilspellende woorden. Skadi uit Rotterdam ligt op kop. Nieuwkomer Thêta ligt derde, nieuwe boot, olympische roeiers en trainingskamp ten spijt. Een paar minuten later zijn ze in zicht en ligt Skadi nog steeds op kop. Even later is het voorbij. Skadi één, Nereus twee en Thêta op een teleurstellende derde plaats.
Uit de hoek van Skadi klinkt oorverdovend gejuich. Het is twintig jaar geleden dat de Rotterdammers de Varsity wonnen. En masse duikt de achterban naakt -op de stropdas na- het ijskoude water in om hun helden te eren. De andere boten druipen af. Twee feloranje reddingsboten, compleet met duikers, cirkelen om de feestvierders heen en pikken hier en daar zwemmers op. "Skadi heeft de Varsity", klinkt het uit honderden Rotterdamse kelen. De poort die toegang geeft tot het botenterrein wordt bestormd door begeleiders, moeders, aanhang en ander volk. Als een bezopen student zonder de broodnodige stempel toch naar binnen wil, geeft een bewaker hem een hoekslag. "Skadi heeft de Varsity", blijft het klinken. "Vanavond kroegjool in Rotterdam!!!", klinkt het door de speakers. De dronken student wordt afgevoerd door twee vrienden en inderhaast toegesnelde agenten.

Tranen
Een meter of twintig achter de poort staan de Eindhovense roeiers verkleumd en bedroefd te kijken bij hun boot. De pet van stuurvrouw Gerlinde van Moorsel bedekt haar betraande ogen. Gerard Egelmeers helpt zwijgend met het afbreken van de roeiboot. Coach Sanderse haalt een kleine Engelse sleutel uit zijn zak en begint ook met het ontmantelen. De andere wedstrijdroeiers van Thêta staan een eindje verderop bedremmeld bij elkaar. Het is afgelopen. Voorbij. Waar het aan lag? "Het water was ruw, de golven waren hoog en het waaide hard", zegt een teleurgestelde Jeroen Spaans die vooral de omstandigheden de schuld geeft. "Het lag niet aan de boot en niet aan de roeiers. Normaal ben je kapot wanneer je finisht. Dat was nu niet het geval. Ik had nog kracht over."
De kroegjool blijft Eindhoven bespaard. De Bunker blijft heel. Het gratis bier dat geschonken zou worden, blijft in de fusten.

Het is vijf uur. Alle activiteit op het water stopt, dat is een ijzeren Varsity-regel. Terwijl het normale verkeer op het water weer langzaam op gang komt, begeeft het publiek zich naar hun auto's en fietsen. Het merendeel vertrekt richting Rotterdam. De Thêtanen gaan naar huis. "Thêta zelfverzekerd kopje onder", zal het Eindhovens Dagblad de volgende dag koppen. Het dixielandbandje doet er het zwijgen toe. Waar zojuist nog de fragiele wedstrijdboten voeren, schuift nu een enorme duwboot door het kanaal. Het is afgelopen. De Varsity is voorbij./.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor