/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 43, 21 juni 2001


Mensen

Untitled Document

Ruud Metselaar
"De universiteit is geen commercieel te runnen fabriek"



Han Konings
Foto: Bram Saeys

Morgen houdt prof.dr. Ruud Metselaar, decaan van de faculteit Scheikundige Technologie, zijn afscheidsrede over technische keramiek. De dag erna viert hij zijn 65ste verjaardag. Mooier is een pensionering bijna niet te plannen.

Nee, hij zal nog niet helemaal van het universitaire podium verdwijnen. Maar vijf jaar decanaat heeft er wel voor gezorgd dat zijn contacten binnen het vakgebied minder hecht geworden zijn. Het grootste deel van zijn 25-jarige carrière aan de TU/e hield Ruud Metselaar zich binnen de vakgroep Vaste Stof Chemie bezig met keramische technologie. Niet alleen op nationaal gebied bouwde hij hiermee een naam op. Internationaal wordt hij ook gezien als een prominent kartrekker en erelidmaatschappen bij de Nederlandse Keramische Vereniging en de American Ceramic Society bevestigen zijn status.
"Begin jaren tachtig was dit een booming onderzoeksgebied", aldus de vertrekkend decaan. "In die tijd concentreerden we ons op de zogenaamde structurele keramiek. Dat wil zeggen dat vooral de mechanische eigenschappen van het materiaal van belang waren, zoals de stevigheid en de slijtvastheid. In samenwerking met TPD-TNO werd het Centrum voor Technische Keramiek opgezet. Nu gaat dat door het leven als het Materiaal Technologie Centrum. Via een achtjarig Innovatief Onderzoeks Programma (IOP) van het ministerie van Economische Zaken wisten we in die eerste jaren veel onderzoeksprojecten binnen te halen. In 1990 werkten we met een jaarbudget van zo'n twee miljoen dollar. Dat geld staken we in apparatuur, AIO's en postdocs." Toch kwam het op grote schaal toepassen van keramische materialen nooit echt van de grond in Nederland. Metselaar wijt dat aan de hoge investeringskosten die nodig zijn om het werkelijk tot een succes te maken. "Je hebt op een gegeven moment kapitaalkrachtige industriële partners nodig die ermee aan de slag willen gaan. Dat is in Nederland niet het geval geweest. Maar in een land als Japan is de toepassing van structurele keramiek wel altijd blijven groeien."
Een van de industrieën waarbinnen keramiek een succesvolle toekomst werd toegedicht, was die van de fabricage van automotoren. "Op een gegeven moment dachten we zelfs dat we een volledig keramische motor konden maken", zegt Metselaar. "Tot we ons afvroegen of dat eigenlijk wel nut had. Nu zie je dat steeds meer motoronderdelen vervangen worden door keramische alternatieven. Vooral op plaatsen waar slijtagegevoeligheid in het geding is. Pieter-Jan Tichelaar, producent van het Makkumer aardewerk, sprak ooit tijdens een diner over zogeheten 'verstop-keramiek'. De gebruiker is zich er niet van bewust dat er keramische onderdelen zijn gebruikt, maar ondertussen worden het er wel steeds meer."
Vijf jaar geleden heeft Metselaar de laboratoria achter zich gelaten en heeft hij de functie van decaan aanvaard. Over zijn faculteit is hij uitermate tevreden. "We hebben een aantal bruisende vakgebieden en zeer goede onderzoekers in huis. Met name bij Proceskunde hebben we de wetenschappelijke staf aanzienlijk weten te verjongen. Ook het beleggen van de financiële verantwoordelijkheid bij de capaciteitshoofden zorgt dat onze begroting goed in elkaar steekt. Er wordt bedrijfsmatiger gewerkt, al zul je een universiteit nooit zo commercieel kunnen runnen als bijvoorbeeld een fabriek. Er moet altijd voldoende ruimte blijven voor fundamenteel onderzoek, waarbij de toepassingskant niet uit het oog verloren wordt."/.

Untitled Document

De week van/Pim
Pim van Pelt is een van de vijf organisatoren van de demoparty Takeover.

Maandag: Er moesten netwerkcomponenten gehaald worden, competitie pc's geregeld worden en onze aanvankelijke pc sponsor bleek ineens afgezegd te hebben; stress genoeg dus. Er moest een koelkast uit Zwolle komen, harde schijven uit Hoofddorp, netwerkspullen uit Amsterdam, twee organisers zonder rijbewijs uit Wapenveld respectievelijk Utrecht, pc's in Sittard... kortom: heul veul logistiek en maar twee chauffeurs.

Dinsdag: Ik heb nog wat switches gehaald en ben 's avonds naar WiseGuys gegaan (een bedrijf in het Multimediapaviljoen waar ik voor werk). Dat is tijdens Takeover wel heel gunstig. We hebben hier de servers geïnstalleerd zodat we er geen omkijken meer naar hebben.

Woensdag: Om 10.00 uur had ik afgesproken in Hoofddorp voor de filer en heb de hele dag zitten vechten en rondrijden op zoek naar disks die onze sponsor had verkocht aan een klant. De redding kwam van een van mijn vele uitstekende vriendjes - XLNT.

Donderdag: Netwerk opbouwen, dit begon al vroeg, van de kelder uit naar de 'vloer', alwaar we twee enorme 19" kasten met apparatuur neerzetten die genoeg lucht-stroming veroorzaakten om een kleine vrachtwagen omver te waaien.
Collegezaal 14, tijdelijk omgetoverd tot serverroom, kreeg snel gestalte.

Vrijdag: Tegen 10.00 uur hebben we lekker ontbeten in het Auditorium, inmiddels was de voltallige organisatie aanwezig. Ieder deed zijn ding, een automatisme wat er insluipt na vijf jaar organiseren. De crew, 35 man sterk, kreeg ieder een geel shirt met 'ons beerke' er op en heeft om 15.00 uur de vloer totaal omgetoverd in Takeover-huisstijl. We gingen op tijd open, er stonden al zo'n 150 mensen voor de deur met hun PC.

Weekeinde: De Takeover ontpopte zich in het weekend ongeveer zoals het zich in 2000 deed. Het verschil was dat er meer volk was en dat ik mij geen moment verveelde. Ik blik terug op vijf ontzettend leerzame en geslaagde Takeovers. Zoals gezegd is dit de laatste Takeover, maar als ik de geruchten en de fluisterstemmetjes van mijn medeorganisatoren hoor, zou het wel eens niet het laatste evenement zijn. Dus voor de TU/e staf geldt: onthoud mijn gezicht en telefoonnummer en voor de Stack leden geldt: bier voor crew?

Untitled Document

/Promotie
Ir. L. Brunsveld verdedigt woensdag 4 juli zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet hij om 14.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift van Brunsveld, die promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie, luidt 'Supramolecular Chirality From Molecules to Helical Assemblies in Polar Media'.

/Jubilarissen
De TU/e heeft gisteren enkele 25-jarige jubilarissen in het zonnetje gezet. Het gaat om ing. W. Janissen, werkzaam bij Dienst Huisversting; G. Jansen bij Dienst Personeel en Organisatie, ir. M. van der Woude van het ICT Servicebedrijf, ing. P. Verhaegh van de Dienst Huisvesting, prof.dr. R. Metselaar en A. Wonders van de faculteit Scheikundige Technologie, prof.dr. H. Timmermans, drs. H. van het Erve en ir. H. Rikhof van de faculteit Bouwkunde, N. van Echteld van de dienst Financiële en Economische Zaken, mw. A. van Herk van de faculteit Technische Natuurkunde en ing. H. Kuipers van de faculteit Elektrotechniek.
Drie personen zijn veertig jaar in dienst van de TU/e en worden daarvoor in juli gehuldigd. Dit zijn H. van der Meijden, werkzaam bij de Dienst Interne Zaken, A. Chamboné, werkzaam bij de faculteit Elektrotechniek en H. Sonnemans, werkzaam bij de faculteit Werktuigbouwkunde.

/Benoemingen
TU/e alumnus ir. Jan Mengelers wordt per 1 september directeur van TNO Industrie. De oud-directeur van elektronicabedrijf Neways in Son volgt prof.ir. Theo Boshuisen op. Mengelers is afgestudeerd Werktuigbouwkundige.

De Cursorredactie wordt binnenkort versterkt met twee journalisten. Per 1 juni is Chantal Louwers parttime begonnen als verslaggever. Zij gaat op 1 augustus fulltime werken voor Cursor. Louwers liep eerder stage bij Cursor en rondt volgende week de School voor Journalistiek af.
Monique van de Ven begint midden september als redacteur/verslaggever. Van de Ven werkt sinds drie jaar bij het Eindhovens Dagblad.














Website Cursor