/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 43, 21 juni 2001


Nieuws

Untitled Document Robot valt wedstrijdleider aan
De spanning was niet echt om te snijden. Voor de vorm had de jury zich nog teruggetrokken, maar alle aanwezigen wisten wie afgelopen vrijdag de ontwerpwedstrijd voor de tweedejaars Elektro/Informatietechniek zou winnen.
De studenten hadden de opdracht gekregen in teamverband een processorgestuurde lanceerrobot te bouwen. De robot moest uit eigen beweging een pijltje schieten door een ring met een magnetisch veld. Daarvoor diende het de ring van twee meter afstand op te sporen, te benaderen en in de goede richting te zetten.
De zes deelnemende groepen hadden kleurrijke posters opgehangen, waarop namen pronkten als Bullseye Engineering, Arrow Casters , Team Rockets en ZAT, Zeven Alcoholisten Tezamen. Opengeklapte laptops zorgden voor powerpointpresentaties met professioneel ogende blokschema's. De demonstratie van de robots zelf verliep wat haperend. Het exemplaar van de Arrow Masters, een hondenkop met een rood projectiel als neus, schoot zijn reukorgaan voortijdig tegen de benen van wedstrijdleider Theo Scharten. De andere robots kwamen niet op gang, bleven rondjes draaien of schoten mis. De koortsachtig schroevende deelnemers wijtten de gebrekkige prestaties aan lege batterijen, losse contactjes en slecht functionerende antennes. De enige robot die zijn missie glansrijk voltooide, was die van de Team Rockets.
De wedstrijd was onderdeel van het zesde en laatste project dat de studenten sinds het begin van hun studie uitvoerden. Voor elk project moesten ze alle kennis inzetten die ze tot dan toe hadden vergaard. De officiële voorbereidingstijd bedroeg achttien middagen, maar de meeste groepen hadden heel wat meer uren gesleuteld om hun creatie te vervolmaken. "De afgelopen twee weken hebben we er elke dag fanatiek aan gewerkt", gaf Jacco van Gurp (20), lid van de winnende Team Rockets, volmondig toe. Het enthousiasme van de studenten bleef niet onopgemerkt; dr. Henk de Jager, opleidingsdirecteur van Elektrotechniek kondigde in zijn afsluitende rede aan dat de voorbereidingstijd van de wedstrijd vanaf volgend jaar wordt uitgebreid naar 25 middagen./. Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Cobra start nieuw instituut
TU/e toponderzoekschool Cobra gaat intensief samenwerken met de universiteiten van Gent en Duisburg. De alliantie krijgt de naam EIT, European Institue of Telecommunication technologies, mee. Er wordt samengewerkt in onderwijs en onderzoek op het gebied van telecommunicatie technologie.

In Europa wordt onderzoek naar telecommunicatie technologie steeds meer gezien als de motor voor vernieuwingen op alle gebieden die te maken hebben met informatie, transport van informatie, digitalisering, internet, telematica, onderwijs op afstand, apparatuur in woningen en de zorg voor mensen. De alsmaar toenemende hoeveelheid applicaties die via de telecommunicatie infrastructuur worden aangeboden, heeft tot gevolg dat die infrastructuur nog sneller dan voorheen verbeterd moet worden in capaciteit en flexibiliteit. Hiervoor moet worden samengewerkt op zowel nationaal als internationaal vlak, concludeerde Cobra (Communication Techno-logy, Basic Research and Applications). En nam het initiatief voor het oprichten van de Nederlands/Duits/Belgische alliantie.
Bovendien zijn voor deelname aan toekomstige Europese projecten allianties zoals deze essentieel, omdat de autoriteiten in Brussel plannen hebben om in de toekomst universiteiten alleen toe te laten als ze onderdeel zijn van allianties./

Untitled Document

Dubbelslag voor TU/e studenten bij New Venture
Veel studenten denken er wel eens over, maar slechts weinigen voeren het ook uit: het opstarten van een eigen bedrijf. Vorig week donderdag wonnen drie studenten en één alumnus van de TU/e de twee studentenprijzen tijdens de finale van New Venture 2001. De door hen ingediende businessplannen waren elk goed voor tienduizend gulden.

Prof.dr. Leo Verhoef, die aan de faculteit Technologie Management het vak 'Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties' doceert, had donderdagochtend al zo'n voorgevoel dat het voor zijn protégés wel eens raak zou kunnen zijn. De organisatie van New Venture, de landelijke ondernemingsplanwedstrijd van de Baak en VNO-NCW, had hem nadrukkelijk verzocht aanwezig te zijn in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Verhoef was helaas verhinderd en kon er daarom geen getuige van zijn dat zowel het koppel Lotte Baijens-Saskia Dijcks als Maurice Stassen-Iris Haubrich de beide studentenprijzen binnensleepte. Baijens en Dijcks, beiden vierdejaars Biomedische Technologie, waren lijfelijk aanwezig om de prijs van tienduizend gulden in ontvangst te nemen uit handen van EZ-staatssecretaris Gerrit Ybema. Zij hebben een plan geschreven voor het softwarepakket Hemodyn, dat cardiologen onder meer ondersteuning kan bieden bij het bepalen van de juiste operatiemethode. Zowel voor Baijens als Dijcks kwam het prijzengeld goed van pas. Binnenkort vertrekken beide studentes naar de Verenigde Staten voor een stage.
Student Elektrotechniek Maurice Stassen en alumnus Iris Haubrich waren in een eerdere ronde al succesvol met hun softwareprogramma Num Vision. Dit pakket kan onder meer gebruikt worden bij de verbetering van productieprocessen. Begin april ontvingen ze daarvoor al 2500 gulden. Donderdag kwam daar dus nog eens tien mille bovenop./

Untitled Document

Virtual Reality excursies
Studium Generale organiseert twee excursies naar de Cave van Sara (universiteit van Amsterdam) begin september. In de Cave wordt een driedimensionale, virtual reality wereld beleefd, waarin iedereen een andere, virtuele identiteit aan kan nemen door middel van zogeheten 'avatars'.Op 5 september kunnen studenten mee en op 6 september medewerkers van de universiteit. Op beide dagen wordt om 16.00 uur vertrokken. Er is slechts plaats voor twaalf personen per keer. Aanmelden en betalen (vijftien gulden) voor deze bijzondere excursie kan bij Studium Generale (Auditorium 2.02).

Ingenieurs verdienen beter
De salarissen van de universitaire ingenieurs (ir's) in Nederland zijn in de meeste gevallen hoger dan die van andere academici. Dit blijkt uit de salarisenquête die het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) onder de ruim 16.000 leden heeft gehouden. Het onderzoek heeft betrekking op het jaar 2000. In drie jaar stegen de salarissen van de universitaire ir's met ruim 15 procent.

Afsluitingen
Het Laplace-plein is voor anderhalve week gesloten vanwege werkzaamheden aan de WKO-installatie. De helft van de parkeerplaats ten zuiden van E-laag wordt van 2 tot en met 16 juli afgesloten vanwege het aanleggen van een clusterleiding voor de WKO. Van half juli tot begin augustus liggen de werkzaamheden op de campus stil vanwege de bouwvak.

Expo Brazil
Brazil, zo heet de nieuwste tentoonstelling van Bouwkunde studenten. De expo is tot en met 3 juli te zien in de KSA-ruimte op vloer 4 van het Hoofdgebouw. De tentoonstelling geeft een overzicht van een jaar lang Brazilië activiteiten van de studie Bouwkunde. Projectwerk, een studiereis naar Sao Paulo en Rio de Janeiro en een betonworkshop komen aan de orde.

Vacature
INFORMATICUS DIGITALE BIBLIOTHEEK V86002, Bibliotheek en Documentatie, ingangs-datum: 22/06/2001, sluitingsdatum: 22/08/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 8313 , www.tue.nl/bib.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor