/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 43, 21 juni 2001


Reportage

Untitled Document

Het nuttige en aangename verenigd in Mystery Tour
Mystery Tour/Chantal Louwers
Foto's/Bram Saeys

De speculaties vliegen over en weer in de hal van het Hoofdgebouw. Groningen, Schiermonnikoog, Nijmegen of Amsterdam, iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over de dag die komen gaat. Vertegenwoordigers van alle studentenorganisaties staan klaar om samen met het College van Bestuur, decanen en opleidingsdirecteuren een uitstapje te maken. Cursor ging vorige week donderdag mee op deze zogeheten Mystery Tour.

Lichte paniek breekt uit in één van de bussen, als ir. Harry Roumen, secretaris van het CvB, een tipje van de sluier op licht door te zeggen dat de Nederlandse grens in ieder geval gepasseerd zal worden. Sommigen hebben hun paspoort namelijk niet ingecalculeerd. Voorlopig hoeven ze zich daar niet druk om te maken, want de eerste stop ligt nog net in Nederland; Maastricht. Een nieuw probleem doet de thuisgelaten paspoorten al snel vergeten. Eén van de bussen staat met pech aan de kant. Roumen verzoekt ons allemaal te blijven zitten, terwijl hij een paar banden gaat verwisselen. Dat is hem blijkbaar niet gelukt, want een paar minuten later moeten de passagiers overstappen op de drie andere bussen.
Bij aankomst in Maastricht wandelen we naar theater La Bonbonnière. Op deze locatie vindt het officiële gedeelte van de Tour plaats. Dr. Karen Ali, hoofd van het Studenten Service Centrum (STU) presenteert de resultaten van de satisfactiepeiling. Sommige punten doen stof opwaaien bij de aanwezige besturen. Als Ali bekendmaakt dat uit de peiling is gekomen dat 25 procent van de studenten de Cursor niet leest, stelt Collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt de vraag of Cursor opgeheven moet worden. Een duidelijk antwoord wordt daar door de studenten niet op gegeven, de meeste studenten zijn het er echter over eens dat Cursor moet veranderen. Ze vinden dat het blad zich te veel op medewerkers richt en dat zou kunnen komen doordat er geen studenten meer aan Cursor meewerken. Ook de onderbezetting van de redactie en internet worden als mogelijke oorzaken naar voren geschoven. Een studente vertelt dat ze tegenwoordig liever in de pauze gaat e-mailen, dan de Cursor lezen. Vroeger was die mogelijkheid er niet.

Bestuursproblemen
De uitleg over de Bachelor-Master-structuur door rector magnificus prof.dr. Martin Rem leidt tot een discussie over bestuursproblemen. De studenten willen praten over het probleem waar zij mee te maken hebben: het vinden van een nieuw bestuur voor hun vereniging. Dat blijkt ieder jaar moeilijker te worden. Oorzaken die daar voor aan worden gegeven, zijn buitenlandse stages, projectonderwijs en de ouders. De meeste mensen die in een bestuur gaan, zijn derde- of vierdejaars. Veel studenten blijken wel in een bestuur te willen, maar weten niet wanneer het in te passen is in de studie. Als de Bachelor-Master-structuur wordt ingevoerd, voorzien de besturen nog grotere problemen op dit gebied: de keuze voor een bestuursjaar komt dan vaak gelijk te
liggen met de overgang van Bachelor naar Master.
De Wilt probeert de studenten uit hun tent te lokken: "Over het algemeen zijn jullie opvattingen buitengewoon conservatief. Er zitten 168 uur in een week, een gemiddelde student heeft slechts zes uur slaap per nacht nodig, er blijven dan toch nog genoeg uren over voor een bestuursfunctie? 's Nachts tussen twee en vier uur vinden er toch geen projecten plaats?" De voorzitter van het College van Bestuur vindt namelijk dat de verenigingen de verantwoordelijkheid te eenvoudig bij het CvB neerleggen. "Flexibel besturen moet ook een optie zijn."
De studenten laten zich echter niet kennen en geven uitleg bij de problemen die ze tegen het lijf lopen. Door de indeling van bepaalde studies blijkt het voor studenten onmogelijk een jaar uit je studie te stappen voor een bestuursfunctie. Sommige studenten zijn anderhalf jaar of zelfs langer kwijt voordat ze hun studie weer kunnen oppakken. Een bestuurslid van Thêta vertelt dat ze een aantal gegadigden hebben voor een nieuw bestuur. "Het probleem hierbij is echter dat de studenten niet gesteund worden door hun ouders. Die zijn dan misschien nog wel conservatiever dan wij. Ze vinden dat we hier gekomen zijn om te studeren en zien het nut niet in van een bestuursjaar."
Dit ouderprobleem blijkt na afloop tijdens de lunch bij meerdere studenten te leven. Dit is meteen het laatste moment van de Mystery Tour waarop er serieuze gesprekken gevoerd worden.

Boottocht
Na de lunch in de Spiegelzaal van La Bonbonnière wandelen we vergezeld van de New Orleans Dixieland Skaters (NODS) richting de Maas. Daar ligt een boot klaar die ons naar het Belgische plaatsje Kanne vaart. Om daar te komen, moeten we door een sluis met dertien meter verval. Na een welkomstdrankje, vloeit het bier al snel rijkelijk. In Kanne aangekomen krijgen we van gids Albert een rondleiding door een grot. Hij probeert ons regelmatig aan het lachen of bang te maken, maar hij begrijpt wel waar de studenten in werkelijkheid voor gekomen zijn. "Kom dan gaan we een pilske pakken", zegt de gids terwijl hij ons voorgaat naar de bierproeverij.
Terug op de boot genieten de deelnemers van de zon en het warm en koud buffet dat ondertussen klaar is gezet. Als we een tijdje later de boot weer verlaten, spelen de NODS nog een liedje ter afsluiting. CvB-lid drs. Willem te Beest maakt van de gelegenheid gebruik door een dansje te maken met één van de bestuursleden van Footloose.
De terugreis wordt door de meeste mensen gezien als een mooie gelegenheid om een dutje te doen. 'Genoeg geïntegreerd voor vandaag', lijken ze te denken. "Het formele gedeelte duurde vrij kort, maar dat was volgens mij ook de bedoeling", zegt Sander van Deelen van Budovereniging de Samourais. "Ik heb met een heleboel mensen gesproken van andere faculteiten en verenigingen, daar is dit een goede gelegenheid voor."
Monique van den Broek, bestuurslid van de ESSF, vindt het tijdstip van de Mystery Tour niet zo goed gekozen. "Het zou beter zijn als het in het begin van het collegejaar zou plaatsvinden. Nu ken ik de meeste bestuursleden al. Ik denk ook dat het niet erg zou zijn als het een uurtje later zou beginnen en een uurtje later afgelopen zou zijn." Van den Broek vindt dat het officiële gedeelte van de dag niet moet verdwijnen. "Anders zaten we om tien uur 's ochtends al aan het bier!"/.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor