/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 43, 21 juni 2001


Opinie

Untitled Document

Cursief

Solidariteit tot de eigen deur

Ze vallen als bosjes. Wie 'ze' zijn? De besturen van studentenverenigingen en disputen. In de twee jaar dat ik hier werk, ken ik geen andere geluiden dan klaagzangen over het feit dat het toch zo moeilijk is om mensen te vinden die een jaar lang het bestuur van een vereniging op zich willen nemen. Hoe dat toch kan, want het is a: hartstikke leuk, b: je doet ervaring op die later goed van pas kan komen en c: je krijgt er nog een bestuursbeurs voor ook. Waarom zou je het dus niet doen, sterker nog; je bent gek als je het niet doet. Dan mogen we concluderen dat een groot deel van de studentenpopulatie hier aan de TU/e gek is, want maar weinig studenten lijken tegenwoordig trek te hebben hun studie op een lager pitje te zetten voor een vereniging.
Er zijn genoeg mooie dingen gebeurd aan deze universiteit dankzij actieve studenten: wat te denken van een prima geslaagd GNSK dit jaar en de Europese Week Eindhoven? Of het jaarlijkse Virusfestival? Overigens kampten alle drie de organisaties ook met een tekort aan actievelingen, ondanks de leuke opdracht. Hoe leuk moet je het maken, is de vraag die dan rijst.
Er zijn voorbeelden te over van studentenverenigingen met problemen: vorig collegejaar moest de vrij nieuwe studievereniging Protagoras van Biomedische Technologie al bijna stoppen omdat er nog niet genoeg studenten waren die zitting wilden nemen in het bestuur. De Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) luidde de noodklok omdat er niet genoeg mensen waren en dreigde zichzelf op te heffen. Computervereniging Stack die geen bestuur kon vormen. Het lijkt een verhaal zonder einde. Nu is het de beurt aan de Eindhovense Studenten Vakbond Eindhoven die in navolging van de Tilburgse collega's niemand kan vinden om het interim-bestuur op te volgen. Ook deze club dreigt met opheffing en vraagt zich af of het nog bestaansrecht heeft in Eindhoven. Opheffing lijkt echter ook niet meer bijzonder genoeg, want er zijn weinig mensen die zich daar druk om maken. Gevraagd naar de reacties van andere, actieve studenten, valt het op dat solidariteit ver te zoeken is. Alle verenigingen zijn druk op zoek naar mensen en lijken er weinig om te geven als een ander (de concurrent) het loodje legt. 'Dat doen we er wel bij', zo klonk het als reactie op de problemen bij de ESVB. En dan krijgen wij die paar actieve mensen bij ons erbij, denk ik er dan achteraan. Wat is er gebeurd met de studenten? Waar is het gevoel van saamhorigheid? Samen sterk staan voor één en hetzelfde doel? Zorgen voor goed onderwijs, goede voorzieningen? Kortom, staan voor jezelf en voor elkaar. Uit een dergelijke negatieve sfeer kan weinig goeds komen. Verenigingen moeten de handen in elkaar slaan en samenwerken aan een oplossing voor dit grote probleem, niet elkaars ruiten ingooien om jezelf te kunnen profileren.

Brigit Span

Untitled Document

Eindhoven Studentenstad

Het is al vaak gezegd: Eindhoven is geen studentenstad. De gemeente wil er wat aan doen en stopt 25.000 gulden in een onderzoek dat verbeterpunten moet opleveren. Wat zou er in ieder geval moeten veranderen?


Hetty de Groot
Medewerkster Studium Generale
Ik vraag me af of je daar als gemeente veel aan kunt veranderen. Je bent als stadsbestuur toch afhankelijk van je publiek en dat is in steden als Amsterdam en Utrecht totaal anders dan in Eindhoven. Hier heerst een beetje de grote middelmaat. Sportfaciliteiten zijn er voldoende, voor borrelen ga je naar het Stratums Eind, wat zou je daar nog aan toe moeten voegen? Bij culturele aangelegenheden zijn studenten ook nu maar mondjesmaat vertegenwoordigd. Volgens mij hoeft de gemeente daar geen extra schepje bovenop te doen. Alleen Dynamo Open Air sprong er uit en dat bestaat niet meer.

Joris Bierkens
U-raadslid voor Groep-één
Ik denk dat er drie dingen zouden moeten veranderen. In eerste instantie moet Eindhoven af van haar techneuten-imago. Benadruk dat er ook andersoortige opleidingen bestaan, zoals bijvoorbeeld de Design Academy. Het centrum spreekt de meeste studenten ook niet aan. Het is suffig. Een goede uitzondering is het Wilhelminaplein. Dat straalt gezelligheid uit, daar zou de gemeente wat meer mee moeten doen. Als laatste punt pleit ik voor beter overleg tussen de TU/e en de gemeente. Nu rijdt men elkaar toch nog vaak in de wielen. De neuzen moeten bij beide instellingen meer dezelfde kant op.

Jos van Thoor
Secretaris Studievereniging Cheops
Het centrum van Eindhoven zou centraal moeten liggen voor wat betreft de studentenvoorzieningen. TU/e studenten hebben op de campus uitgebreide sportfaciliteiten, maar om van Eindhoven een echte studentenstad te maken zouden er ook zulke voorzieningen in het centrum moeten zijn.
Het Stratums Eind is nu de enige plek in de stad die studenten aantrekt. De culturele studentenactiviteiten in de stad moeten in ieder geval uitgebreid worden. Op wat voor manier dit precies moet gebeuren, is moeilijk te zeggen; dat is volgens mij een kwestie van persoonlijke smaak.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor