/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 43, 21 juni 2001


Voorpagina

Untitled Document

U-raad torpedeert voorstellen CvB
De U-raad heeft drie belangrijke voorstellen in de vergadering van afgelopen maandag naar de prullenbak verwezen. Het Instellingsplan, de Mub-evaluatie en de begroting voor 2002 konden de goedkeuring van de raad niet wegdragen. De drie punten liggen nu weer bij het CvB, dat een dag na de vergadering met een schriftelijke reactie kwam. In september wil het CvB een definitieve versie van het Instellingsplan voorleggen aan de U-raad.

Het begon met de behandeling van het instellingsplan 2001-2006 dat al meerdere malen ter discussie was geweest in de U-raad. Jelle de Jong van de PF verwoordde de gevoelens namens de hele raad: "Het voorgelegde stuk voldoet geenszins aan onze wensen en verwachtingen." De Jong gaf aan dat de raad behoefte heeft aan meer context en argumenten voor het beleid van de toekomst, vooral door de zorgelijke financiële situatie waarin de TU/e zich bevindt. Het vergroten van de tweede en derde geldstroom, gesteld door het CvB, in het plan wordt moeilijk, denkt de raad. "U stelt zich kwetsbaar op hiermee. In de afgelopen drie jaar is nog nooit zo'n verhoging gehaald. Waarom zou dat nu wel lukken?" Ook werd gehamerd op het feit dat het primaire proces -onderwijs en onderzoek- de belangrijkste doelen moeten zijn van de universiteit en gezien de selectieve vacaturevervulling voor wetenschappelijk personeel, had de raad hier zorgen over.

Het College van Bestuur zei niets te snappen van de reactie van de U-raad. Voorzitter dr.ir. Henk de Wilt: "Dit stuk is al vier keer aan de orde geweest. Ik denk dat twee zaken elkaar doorkruisen, namelijk het plan voor de komende vijf jaar en de actuele financiële problematiek. Ik krijg echter geen goed beeld waar de schoen nu echt wringt en ben verrast door de flinke taal." Onderwijs en onderzoek zijn en blijven de eerste prioriteit van de TU/e, liet De Wilt weten. "Daarom zijn we met de Added Value Analysis begonnen bij de diensten."
In een brief, die het CvB dinsdag naar de U-raadsleden stuurde als reactie, geeft het CvB aan niet af te willen wijken van de manier van werken in het Instellingsplan. Hierin worden puntsgewijs de doelen genoemd. De U-raad wil meer context zien, maar het Cvb verwijst naar de hoofdstukken over het gevoerde beleid tussen 1996 en 2001. De commissies Financiën en Instellingsplan van de raad krijgen in augustus meer inzicht in de financiële situatie van de TU/e en naar aanleiding daarvan kunnen punten worden aangepast in het Instellingsplan.

Mub
Ook de Mub-evaluatie kon de goedkeuring van de U-raad niet wegdragen, liet Dimitri Gilissen van Groep-één weten: "Het stuk is onvolledig. Er wordt een enquête aangehaald die niet representatief is. Aan de plenaire bijeenkomst over de Mub is te weinig ruchtbaarheid gegeven en de bijeenkomst zelf was een farce. Dit stuk kan wat ons betreft direct naar de prullenbak worden verwezen." Joris Bierkens vroeg het CvB of deze de reactie van de U-raad door zou geven aan de minister, naar wie de evaluatie opgestuurd moet worden. De Wilt: "Ik zal hem melden dat velen van u afwezig waren tijdens de plenaire bijeenkomst, dat u toen niets zei en dat u nu het nodige wilt wijzigen."/.

Untitled Document

4,5 Terabyte bij Takeover


Het netwerk van Surfnet heeft afgelopen weekeinde voor liefst 4,5 terabyte aan muziek, filmpjes, demo's en software verstouwd tijdens Takeover. De laatste editie van deze demoparty werd bezocht door 650 mensen. "Vorig jaar was er 1,3 terabyte doorheen gegaan, dit jaar ruim drie keer zoveel. Een record", zegt Pim van Pelt, een van de organisatoren. Van vrijdagavond tot en met zondagmiddag werd de demoparty gehouden in het Auditorium van de TU/e. Vrijwel onafgebroken hebben de deelnemers achter hun pc gezeten. Het was de laatste keer dat Takeover werd gehouden, maar Van Pelt sluit een vervolg onder een andere naam en met andere organisatie niet uit.
Op de foto een watergekoelde computer. De processor is dermate opgevoerd dat extra koeling nodig is. In het wasmiddelpak zit een oude ventilator uit een Opel die koude lucht door de opgevoerde pc blaast.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Hoe tevreden zijn TU/e-studenten?
Studenten mogen een keer in de twee jaar hun mening geven over de TU/e in de satisfactiepeiling. Het onderzoek 2001 is afgerond en de resultaten zijn binnen.

Alle 5.880 studenten aan de TU/e kregen de vragenlijst toegestuurd en 2.234 daarvan namen de moeite het te retourneren. Het officiële rapport wordt, alhoewel het al klaar is, pas in september gepresenteerd. Reden hiervoor is de zomerperiode. Vorige keren werd het rapport wel besproken, maar raakte het door de zomerstop ondergesneeuwd. Er is nu voor gekozen in september met frisse ogen met de uitslagen aan de slag te gaan zodat de meningen van de studenten beter tot hun recht zullen komen.
Er zijn vele conclusies te trekken uit deze satisfactiepeiling, maar al met al kan gesteld worden dat het wel goed zit met de mening van de studenten over hun alma mater. Steeds meer studenten kiezen voor de TU/e op basis van de notebooks en het Ogo-concept wordt steeds beter gewaardeerd.
Elektrotechniek wordt door een schrikbarend hoog aantal elektrostudenten (82%) als moeilijk ervaren, de TU/e scoort slecht op begeleiden van studenten als ze eenmaal in het buitenland zitten, actieve deelname aan het studentenleven is tot een dieptepunt gedaald en er mag meer aandacht worden besteed aan RSI-voorlichting./.

Untitled Document

Zweefvliegclub dupe van diefstal
De Zweefvliegclub Eindhovense Studenten (Zes) is voor duizenden guldens gedupeerd door de diefstal van een stabilo. Dit is vorige week gestolen uit een aanhanger van de club die op het TU/e terrein stond geparkeerd.

Een stabilo is een klein soort vleugel met zo'n drie meter spanwijdte die zorgt voor stabiliteit van het zweefvliegtuig. De aanhanger waarin het stabilo lag, stond geparkeerd op de weg tussen het Laplace-gebouw en het Faciliteitengebouw. In de nacht van woensdag 20 juni op donderdag 21 juni werd het stabilo gestolen.
Het stabilo vervangen, is niet eenvoudig, zegt Bout Marcelis, president van Zes: "Het vliegtuig is dertig jaar oud. Zo worden ze niet meer gemaakt. Misschien dat we een oud sloopvliegtuig kunnen kopen waar nog een goed stabilo op zit. Een nieuw stabilo laten maken, is niet mogelijk. Als we geen tweedehands stabilo op de kop kunnen tikken, wordt het vliegtuig 'total loss' verklaard en moeten we op zoek naar een vervangend eenpersoons zweefvliegtuig. De schade is dan in de orde van tienduizenden guldens."
Wie iets heeft gezien van de diefstal, kan contact opnemen met Bout Marcelis via b.marcelis@stud.tue.nl of 040-2525818./.

Untitled Document

Gsm's wellicht verboden bij tentamens
De TU/e gaat waarschijnlijk het meenemen van gsm-telefoons bij tentamens verbieden. Dit in navolging van de universiteiten van Maastricht en Groningen. Studenten kunnen via sms-berichten tentamenvragen en ­antwoorden aan elkaar doorsturen. Vaak gebeurt dit in het toilet, waar de studenten de berichtjes lezen. Er zijn er nog geen fraudegevallen bekend met gsm's bij tentamens aan de TU/e. Om problemen te voorkomen, wordt overlegd met de examencommissies bij de verschillende opleidingen om fraude met gsm's op te nemen in het
reglement.

Hermans wil collegegeld topmasters
vervijfvoudigen
Minister Loek Hermans van Onderwijs is van plan de tweejarige topmasters tot vijf keer zo duur te maken als nu het geval is. Dat zou neerkomen op een collegegeld van 15.000 gulden per jaar. TU/e rector magnificus prof.dr. Martin Rem vindt deze differentiatie belachelijk. "Op deze manier krijg je twee soorten masteropleidingen, waar ik erg tegen ben. Het is maatschappelijk onacceptabel dat je voor beter onderwijs meer moet betalen." Rem kan zich echter wel voorstellen dat de masterfase (de tweejarige opleiding die volgt op de driejarige (basis) bacheloropleiding) duurder wordt dan de bachelorfase. "In de masterfase zit meer verdieping van onderzoek. Je hebt meer begeleiding nodig en maakt gebruik van dure laboratoria. Maar vijf keer duurder dan het huidige collegegeld is belachelijk. Het zal op z'n hoogst een verdubbeling worden. "

Laatste Cursor
Dit is de laatste Cursor voor de vakantie. Op donderdag 23 augustus komt er weer een Cursor uit. De redactie wenst iedereen een fijne vakantie.














Website Cursor