/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 2

Jaargang 44, 29 november 2001


Mensen

Untitled Document

Anthony Jones
"Een goed ontwerp helpt en heelt"
Enith Vlooswijk
Foto: Bart van Overbeeke
Hij wil de wereld verbeteren, te beginnen bij industrial design. Anthony Jones, lid van de adviesraad van de TU/e-faculteit Industrial Design, pleit voor 'grootse ideeën'. "Niets is niet ontworpen, de rest wél."

Tijdens de opening van het Studio Lab op 22 november grapt hij dat zijn 'negentiende eeuwse' outfit een misleidende indruk geeft. De hippe kleuren van het Studio Lab contrasteren inderdaad met zijn klassieke pak. Anthony Jones kan dit soort grapjes maken; als directeur van het School of Art Institute van Chicago en voorzitter van de AICAD, een overkoepelend orgaan voor alle designopleidingen in de Verenigde Staten, hoeft hij zijn reputatie in de designwereld niet meer te verdedigen.
Hoewel Jones zich een 'echte Kelt' noemt, verraadt zijn vlotte babbel de invloed van zijn woonplaats Chicago. Grote woorden schuwt hij niet, klinkende one-liners evenmin. "Kijk om je heen. Niets is niet ontworpen, de rest wél. De laatste jaren is de wereld veranderd in een cyberspace world. Nieuwe design engineers moeten die wereld op een andere manier bekijken, vooruit denken: kan een bedrijf zijn kopieermachines verbeteren, of zijn die over twintig jaar wellicht overbodig?"
Jones studeerde 'history studies' in Londen en promoveerde in de Verenigde Staten. Zijn loopbaan bij het School of Art Institute in Chicago beschrijft hij losjes als 'toeval'. "Zo gaat dat bij carrières. Eerst vragen ze je voor een commissie, omdat je altijd zo loopt te zeuren en te bekritiseren. Daarna word je decaan en voordat je 't weet, ben je president-directeur." Vervolgens wordt zijn toon serieuzer: "Als zoiets gebeurt, geef je je professionele leven op en word je een dienaar van studenten. Amerikanen hebben het altijd over 'missies': mijn missie is het bieden van de best mogelijke educatie. Daarvoor moet je een jongleur zijn, creatief zijn."
Zijn enthousiasme over de nieuwe Eindhovense opleiding is groot. "De opleiding is absoluut uniek. Het gaat bij dit soort design niet om mooiere vazen of kopjes, maar om fundamenteel onderzoek naar de quality of life. Hoe kunnen indu-striële ontwerpen de wereld humaner maken? De faculteit is begonnen vanuit het niets. Dat ontbreken van een geschiedenis is een groot voordeel. Je kunt doen wat je maar wilt." Ook de samenwerking met het bedrijfsleven en de interdisci-plinaire opzet van de studie, oogsten zijn goedkeuren. "Studenten denken na over sociologie, cultuur, de plaats van technologie. Het gaat niet om styling, maar om big issues. Hoe kan design de wereld verbeteren?"

Na een korte stortvloed van even ambitieuze als ideologische gedachten, excuseert hij zich vriendelijk. Hij moet zich voorbereiden op de opening van het Studio Lab, die over vijf minuten begint. Eenmaal op het houten podium van de nieuwe faculteitsruimte stelt hij zich losjes voor, waarna zijn toespraak snel een ernstige wending neemt. "De aanslagen in New York hebben de wereld voorgoed veranderd." Het verband tussen 'elf september' en de opening is even onduidelijk, tot Jones optimistisch concludeert: "Een goed ontwerp helpt en heelt." Aan de studenten Industrial Design de taak deze toekomstvisie te verwerkelijken./.

Untitled Document

De week van/Christina
Christina Morgan is medewerkster van het Onderwijs Service Centrum (OSC).
Zij werkt daar aan docentenprofessionalisering en aan projecten op het gebied van onderwijs en ICT.

Dinsdag: We zijn bij het Onderwijs Service Centrum het afgelopen jaar op verzoek van de rector bezig geweest met het organiseren van BITE 2001, een internationale conferentie over het gebruik van ICT in het hoger onderwijs. Komende donderdag gaat dit van start, dus ik heb vandaag en morgen weinig afspraken gepland, zodat we alle laatste zaken kunnen regelen. Maar eigenlijk valt er niet meer zoveel te regelen vandaag, waardoor ik tijd heb om de conferentie papers nog eens goed door te lezen.

Woensdag: Ik heb een afspraak met Marieke van het congresbureau. Samen met haar vullen we de conferentiemappen en tassen. Dat leek even weer een ouderwetse studentenwerkactie. De tassen en de mappen zien er goed uit.

Donderdag: Vandaag zijn de pre-conference workshops. 8.00 uur 's ochtends: Oeps, het is nog even stressen, want een deel van de computers is verkeerd geconfigureerd. Het lijkt vrij ernstig, maar als de mensen van de technische ondersteuning aan de slag gaan, is het toch snel weer in orde. Alle workshops kunnen van start.
Om 17.00 uur is de openingsborrel. Ik bespreek het programma voor de volgende dag met de dagvoorzitter.

Vrijdag: Alles loopt vlekkeloos vandaag. Ik hoor veel positieve geluiden over de conferentie. Goed inhoudelijk niveau, goede technische ondersteuning en een leuke informele sfeer. Hebben we ons daar de afgelopen tijd nou zo'n zorgen over gemaakt?
's Avonds gaan we met wat deelnemers van de conferentie uit eten. Heel gezellig.

Zaterdag: Laatste dag van BITE 2001. Het is wat rustiger dan gisteren, want sommige buitenlandse deelnemers grijpen de kans aan om Amsterdam of Parijs te bezichtigen en een aantal Nederlanders komt niet op zaterdag. Als ik nog eens een conferentie organiseer, zou ik deze op werkdagen plannen. Verder blijft de sfeer vandaag erg goed. De dag wordt gestart door keynote prof. Cees van der Vleuten. In de koffiepauze is iedereen enthousiast.
Om 16.00 uur is de afsluitende borrel. Iedereen van de organisatie loopt stralend rond.

Untitled Document

/Promoties
Dipl.Math. A. Schalla verdedigt dinsdag 4 december haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet zij vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt 'Modeling of Decision Making Processes in Supply Chain Planning Software: a theoretical and empirical assessment of Trade Matrix'. Schalla promoveert aan de faculteit Technologie Management.

Op donderdag 6 december verdedigt ir. A. Hidders zijn dissertatie en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt in collegezaal 4 van het Auditorium vanaf 16.00 uur. De titel van het proefschrift luidt 'A Graph-based Update Language for Object-Oriented Data Models'. Hidders promoveert aan de faculteit Wiskunde en Informatica.

Ir. H. Jagt verdedigt donderdag 6 december zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt 'Polymeric Polarisation Optics for Energy Efficient Liquid Crystal Display Illumination'. Jagt promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie.

/Afscheid
Jeanne en Cees Heijmans nemen, na respectievelijk ruim twintig en veertig jaar, afscheid van de TU/e. Jeanne Heijmans was onder meer werkzaam bij de DPO en het (inmiddels opgeheven) Front Office; Cees Heijmans werkte ruim 25 jaar als financieel beheerder bij de faculteit Bouwkunde. Het echtpaar viert dit afscheid met een hapje en een drankje in het PVOC, op vrijdag 14 december vanaf 16.00 uur.














Website Cursor