/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 2

Jaargang 44, 29 november 2001


Nieuws

Untitled Document

Orca onder de loep vanwege begroting
Raad vreest nog meer 'lijken in de kast'

De reserves nu al gebruiken, een deel van het door het ministerie toegekende BaMa-geld niet buiten de deur besteden maar in huis en het extra aantrekken van de centrale middelen. Met deze maatregelen wil het College van Bestuur het extra tekort van 7,4 miljoen gulden enigszins dichten. Ook Orca, het financiële systeem van de TU/e, ontkomt niet aan maatregelen; door dit systeem zat er een dubbeltelling in de begroting van bijna een miljoen gulden.

"Door goed opletten van drie studenten is de fout gevonden", zegt drs. Willem te Beest, binnen het CvB verantwoordelijk voor financiën. "Dit is vervelend en uitermate pijnlijk, maar ik ben blij dat het op tijd is gezien en gemeld. Waarvoor mijn dank." Met deze woorden begon Te Beest het agendapunt over de begroting tijdens de U-raadsvergadering van afgelopen maandag. Want door de oplettendheid van drie studenten kwam naar boven dat het tekort op de begroting voor 2002 niet 5,9 miljoen gulden bedraagt, maar 13,3 miljoen gulden. Het College heeft zich ten doel gesteld het uiteindelijke tekort terug te brengen naar 6 miljoen gulden. Er wordt een aantal maatregelen voorgesteld om het onverwachte tekort (deels) op te lossen. Zo wordt de twee miljoen gulden die als reserve in de begroting stond nu al gebruikt. Prof.dr. Herman Beijerinck van de PUR-fractie liet weten hier allerminst blij mee te zijn. "Ik wil sterk afraden om nu al in de reserves te gaan snijden van het jaar dat nog moet komen." De Wilt zegde toe nog eens te kijken of er andere plaatsen zijn waar het benodigde geld vandaan gehaald kan worden.

BaMa-geld
De 1,9 miljoen gulden die van het ministerie van OC en W komt voor de invoering van BaMa wordt deels aangewend. De leden van de U-raad maakten zich vooral zorgen om verlies van kwaliteit bij onderwijs en onderzoek. Machiel Resink van Groep-één vroeg zich af of het toegekende geld vanuit het ministerie voor de invoering van het bachelor-masterstelsel wel ten goede komt aan het onderwijs. "We besteden 0,9 miljoen gulden extern en een miljoen komt van mensen die aan de TU/e werken", zo legde rector prof.dr. Rutger van Santen uit. Collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt gaf een paar voorbeelden: "We halen bijvoorbeeld capaciteit weg bij het Studenten Service Centrum. Deze mensen zorgen ervoor dat BaMa en andere prioriteiten op het gebied van onderwijs door kunnen lopen." Resink bleef erbij dat hij het raar vindt dat opgestarte projecten nu op de lange baan worden geschoven. "Dan wordt er toch geld gehaald uit het onderwijsgebied", betoogde ook Jelle de Jong van de PF. De Wilt zei dat zoveel mogelijk geld uit de diensten wordt gehaald. "Zijn we dan nog niet klaar met AVA", repliceerde De Jong. "We gebruiken alleen de menscapaciteit om te zorgen dat BaMa geen vertraging oploopt", antwoordde De Wilt op zijn beurt.
Sommige posten in de centrale middelen van de universiteit wordt nog eens de broekriem aangehaald. Zo gaat het geld dat beschikbaar is voor matching van de Vernieuwings-impuls terug van twee naar anderhalf miljoen gulden. De post onvoorzien/diversen gaat terug van twee naar een miljoen gulden. Met alle maatregelen ligt het tekort voor 2002 nu rond de zeven miljoen gulden. Het College wil dat terugbrengen naar zes miljoen. Dimitri Gilissen van Groep-één wilde een garantie dat er niet nog meer lijken in de TU/e-kast verborgen zijn. "Als u me vorige week had gevraagd of de begroting goed was, had ik u gezegd dat er geen gaten in zaten. Ik kan geen garanties geven, maar wij kunnen nú geen gaten meer vinden", zo zei Te Beest.

Orca
Orca, het management- Informatiesysteem van de TU/e moet eenvoudiger worden. Al jaren wordt geklaagd over Orca, maar het CvB heeft altijd gezegd dat het systeem goed is. Nu blijkt dat de foute berekening deels te wijten is aan een dubbeltelling van 0,9 miljoen gulden in Orca, wordt het systeem aangepakt. De komende weken komt er een controle door een extern bureau. "We hebben onszelf in de nesten gewerkt met te complexe systemen", zo zei De Wilt. Dit komt volgens hem door alle deelprogramma's die aan het oorspronkelijke programma zijn toegevoegd voor de TU/e. Joris Bierkens van Groep-één vond dit een slechte zaak: "Wij hebben al vaak vragen gesteld over Orca. Toen was er niets aan de hand en nu is het opeens wel een probleem"./.

Untitled Document

De Mensa sluit deuren voorgoed

Studentenrestaurant De Mensa sluit in januari 2002 de deuren voorgoed. Er is niet meer genoeg animo om de eetgelegenheid voor studenten in De Bunker draaiende te houden.

De Mensa is opgericht op tien september 1964. Volgend jaar verdwijnt een 37-jarige traditie uit het Eindhovense studentenleven. "Jammer", zo zegt chefkok Claude Koopmans over de beslissing, maar hij is ook realistisch. "Er komen hier tegenwoordig nog maar zo'n 250 studenten eten per dag. Vroeger waren er dat wel over de duizend per dag. Studenten kunnen tegenwoordig overal eten voor weinig geld. En ze zitten hier maar in een zaaltje. Dat De Mensa gesloten zou worden, zat al langer in de pen. Het was in ieder geval geen verrassing voor ons."
De secretaris van de universiteit, ir. Harry Roumen, legt uit waarom De Mensa niet langer in stand wordt gehouden. "Er is duidelijk minder belangstelling onder studenten voor deze voorziening. Uit de satisfactiepeiling onder studenten bleek dat de tevredenheid over De Mensa licht is afgenomen. De TU/e subsidieert De Mensa voor bijna honderd procent. Als een maaltijd voor acht gulden wordt verkocht, ligt de maakprijs rond de zestien gulden."

Experiment
Het sluiten van De Mensa valt onder de ontmanteling van de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE). De activiteiten die hieronder vallen (cultuur, Bunker, Mensa en voorheen ook sport) worden ondergebracht bij de TU/e. In het kader hiervan is onderzoek gedaan naar De Mensa en is het bovenstaande eruit gekomen. De precieze datum waarop De Mensa wordt gesloten, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dat in januari 2002 zijn. "We zijn nog in onderhandeling over wat er met de mensen die er werken moet gebeuren. Als dat geregeld is, kan De Mensa dicht."
Er is een alternatief bedacht voor het verdwijnen van De Mensa. Bij wijze van experiment blijft de kantine in het Auditorium tot 17.30 uur open met soep en warme snacks.
De ruimte die vrijkomt in De Bunker als De Mensa weggaat, heeft nog geen nieuwe bestemming gekregen. Roumen: "Het moet een gemeenschappelijke ruimte worden. Wie goede ideeën heeft, kan zich bij mij melden"./.

Untitled Document

Bert Meijer in Nationale Wetenschapsquiz
Prof.dr. Bert Meijer vertegenwoordigt de TU/e tijdens de achtste editie van de Nationale Wetenschapsquiz. De opnames vinden vrijdag 30 november plaats in De Plantage in Amsterdam. Meijer neemt het samen met prof.dr.ir. Ruud Huirne van de Universiteit Wageningen en prof.dr. Saskia van der Vies van de Vrije Universiteit Amsterdam op tegen een team van drie burgemeesters. De uitzending van de Nationale Wetenschaps-quiz is op maandag 24 december om 21.30 uur op Nederland 3.

De burgervaders die de strijd aanbinden met de drie hoogleraren, zijn Job Cohen van Amsterdam, Ivo Opstelten van Rotterdam en Ank Bijleveld van Hof van Twente. De specialisaties van de drie wetenschappers zijn organische chemie (Meijer), economie en dierengezondheid (Huirne) en biochemie (Van der Vies). Tijdens deze speciale aflevering van VPRO's Noorderlicht wordt de deelnemers twintig wetenschappelijke vragen voorgelegd. Deze zijn op 1 december te vinden in de meeste landelijke en regionale dagbladen. Krantenlezers kunnen ook meedoen en een 'ontdekkingsreis' winnen. Dit jaar gaat die naar Visvliet, Vissenbjergen en Vishakhapatnam.
Wim T. Schippers neemt de presentatie van de Nationale Wetenschaps-quiz en de junior-editie voor zijn rekening. De laatste is bedoeld voor leerlingen van de basisschool en wordt tijdens een speciale aflevering van Villa Achterwerk op zondag 30 december uitgezonden. De winnende scholier wint een reis met zijn klas naar een Europese hoofdstad naar keuze. Verder is er via het School-TV Weekjournaal een prijs voor de basisschoolgroep die de beste vraag heeft ingestuurd./.

Untitled Document

De Wilt wil 'spookverhalen de wereld uit'
De toelage die bestuurders van de TU/e jaarlijks bovenop hun gewone salaris krijgen, is gekoppeld aan de realisatie van de bestuurlijke agenda. Het College van Bestuur formuleert elk jaar een aantal toetsbare doelstellingen aan de hand waarvan een accountant aan het einde van het jaar de verdiende bonus kan berekenen, aldus voorzitter dr.ir. Henk de Wilt.

De toelagen van de Colleges van Bestuur van Nederlandse universiteiten worden bepaald door de Raden van Toezicht, zo legde onderwijsminister Loek Hermans de Tweede Kamer onlangs uit. Enkele kamerleden hadden vragen gesteld over de totstandkoming van die toelagen nadat De Volkskrant eind oktober de in 2000 verstrekte salarissen publiceerde.
Met name de grote verschillen in gages wekten verbazing; niet alleen bij kamerleden, maar ook bij leden van de Eindhovense universiteitsraad. De Raad van Toezicht bleek desgevraagd weinig zin te hebben tekst en uitleg te geven over de totstandkoming van de salarissen van het CvB van de TU/e. 'Geen commentaar', zo liet RvT-voorzitter Gerard Kleisterlee weten.
"Misschien had Kleisterlee te weinig referentiemateriaal en wil hij er eerst over praten met de vorige voorzitter van de Raad van Toezicht", zo vermoedt De Wilt. "Hij zit nu in Singapore, heb ik begrepen; ik ga hem daar nu niet storen." De voorzitter wil zelf echter wel uitleggen hoe het systeem van salariëring in grote lijnen in elkaar zit. "Ik wil eventuele spookverhalen de wereld uit hebben en vermijden dat het onderwerp als iets geheimzinnigs wordt gezien", zo verklaart De Wilt.
Het basisloon voor de Eindhovense universiteitsbestuurders is het maximum van schaal achttien. Daarbij krijgen de drie leden van het CvB een toeslag van vijftien procent. Decanen en directeuren van onderzoeksscholen ontvangen eveneens een standaardtoeslag, respectievelijk van tien en vijf procent.
Daar bovenop ontvangen de drie CvB-leden een 'variabele beloning', beschrijft De Wilt. Die beloning is gekoppeld aan het realiseren van de bestuurlijke agenda. "Elk jaar formuleren we een aantal kwantitatief toetsbare doelstellingen. Bijvoorbeeld dat we met minstens tachtig procent van de medewerkers functioneringsgesprekken willen houden en dat we de begroting willen realiseren. Dat zijn toetsbare doelen, waarover de accountant aan het einde van het jaar rapporteert. Op basis daarvan wordt die variabele beloning bepaald." Met behulp van welke rekensom die toelage tot stand komt, weet De Wilt niet.
De CvB-voorzitter benadrukt dat dit de manier is waarop de bezoldiging van de Eindhovense CvB-leden tot stand komt: "Hoe het op andere universiteiten gaat, weet ik niet. Hetzelfde geldt voor de verschillen in beloning zoals die in De Volkskrant stonden. Ik kan alleen uitleggen hoe het bij óns werkt en benadrukken dat dat binnen de kaders ligt die de minister redelijk vindt"./.

Untitled Document

"Zoek het nadeel als je een voordeel ziet"
De TU/e is een kleine téchnische universiteit en moet dat vooral ook blijven. Veruit de meeste aanwezige leden van de Faculty Club lieten zich maandagavond, ondanks het bevlogen tegengeluid van decaan Hans Amman van de faculteit Technologie Management, niet van die overtuiging af brengen.

Tijdens de wetenschappelijke discussie -met diner- in de University Club met het thema 'Is de TU/e in de huidige vorm een lang leven beschoren?', schaarden de meeste toehoorders zich achter dr.ir. Henk de Wilt. De voorzitter van het College van Bestuur pleitte voor kwaliteit boven kwantiteit.
Volgens prof.dr. Hans Amman 'valt nog te bezien' of de TU/e zichzelf in de toekomst als kleine technische universiteit staande kan houden. "Zoek het nadeel als je een voordeel ziet", zo betoogde hij. "Klein zijn kan een sterkte zijn, maar ook een zwakte, zeker als het gaat om wat we vanuit Den Haag aan middelen kunnen verwachten." De TU/e moet niet per se voor 'goud' moet willen gaan, benadrukt Amman: 'goed' is óók goed.
Volgens de decaan zal de TU/e zich bovendien nadrukkelijker moeten gaan richten op de menselijke factor: "Wetenschap en technologie zijn leuk, maar worden op zichzelf steeds minder belangrijk. Het accent komt steeds meer te liggen op het rendement ervan voor de mens." De TU/e moet haar positie in 'het Nederlandse spectrum' om die redenen versterken en samenwerking zoeken met andere universiteiten, bijvoorbeeld de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg of de TU Delft, aldus Amman.

Bedrijfsformule
Volgens Henk de Wilt, 'de uitgedaagde', sloeg de decaan de plank volledig mis. De TU/e moet een gespecialiseerde universiteit blijven, zo reageerde hij op de waarschuwende woorden van Amman. "De TU/e is een téchnische universiteit waar mensen de grenzen proberen te verleggen van wat men weet en ingenieurs die kennis proberen te vertalen in ontwerpen. Dat is de basis van onze bedrijfsformule en die is buitengewoon effectief. In het HBO bestaat het eerste deel niet en andere wetenschappelijke onderwijsinstellingen kennen de ontwerpcomponent weer niet."
Volgens De Wilt is die strategie prima vol te houden op de Nederland-se en Europese markt. Hij wees erop dat ook grote bedrijven steeds vaker 'hun portfolio's verkleinen en verdiepen'. Daarvoor is wel dynamiek nodig, evenals het lef om scherpe keuzes te maken, zo vindt de voorzitter: "We zijn tot nu toe niet hard genoeg geweest in het afstoten van oude technologieën en het omarmen van nieuwe".
Partners om mee samen te werken moet de TU/e zoeken op de Europese markt: "We moeten allianties aangaan met andere toppers op bepaalde deelgebieden en onszelf niet verdunnen door samen te werken met Tilburg. En Delft? Waaróm? We scoren op allerlei fronten beduidend béter dan Delft!"/.

Untitled Document

Drie TU/e-studenten op kandidatenlijst PvdA
Liefst drie namen van studenten aan de TU/e prijken op de kandidatenlijst waarmee de Eindhovense Partij van de Arbeid de verkiezingen in gaat.

Martijn van Dam, student Technische Bedrijfskunde, is lijsttrekker van de Eindhovense PvdA. BMT-student Peter Spijker staat op de 23ste plaats, student Technische Natuurkunde Igor Aarts staat op de 26ste plaats van de kandidatenlijst. Dit zijn geen verkiesbare plekken. De PvdA heeft momenteel negen zetels in de Eindhovense gemeenteraad inclusief twee wethouders. De partij gaat uit van een flinke winst, zo vertelt Spijker. "De eerste 22 kandidaten willen in principe zitting nemen in de raad. Aarts en ik willen dat pas over twee jaar."/.

Untitled Document

Informaticastudent naar World Cyber Games
Frank Aartman, eerstejaars student Technische Informatica, vertrekt op 2 december naar Seoul. Hij mag daar meedoen aan de eerste World Cyber Games.

De World Cyber Games draaien om zes verschillende computerspellen. "Ik speel het schietspel 'Unreal Tournament'", vertelt Aartman. "Het is een spel dat je slim moet spelen, er komt veel tactiek bij kijken en timing is erg belangrijk."
De Informaticastudent is één van de afgevaardigden van de Benelux die aan de wereldkampioenschappen mee mag doen. "Bij de voorronde in Almere ben ik derde geworden. De beste drie van ieder spel kregen een ticket om naar Seoul te gaan."
Hiervoor heeft Aartman de afgelopen twee jaar één à twee uur per dag geoefend.
Een belangrijke voorwaarde om te kunnen oefenen voor de kampioenschappen is een fatsoenlijke internetverbinding. "Ik heb een kabelmodem via de TU/e, maar dat gaat vaak te traag. Dan verlies ik teveel data. Gelukkig heb ik van mijn propedeusecoördinator toestemming gekregen om af en toe op de TU/e te oefenen. Mijn laptop is te langzaam en ik zie het ook niet zitten om mijn pc mee te slepen naar de campus."

Prijs
Frank Aartman weet niet of hij kans maakt om te winnen. "Je bent afhankelijk van een aantal omstandigheden. Je moet een goede dag hebben en goed uitgeslapen zijn. Daarom probeer ik met de organisator te regelen dat we niet op matjes op de grond hoeven te slapen."
De hoofdprijs is een geldbedrag van twintigduizend dollar. De reis op zich vindt de student echter al een mooie prijs. "Je komt niet zo snel in Korea en we hebben wel wat tijd om iets te gaan bezichtigen. We gaan namelijk van 2 tot 10 december, maar de World Cyber Games duren maar vijf dagen."/.

Untitled Document

 

Afgestudeerde wint scriptieprijs Ahold
Marcel van der Wurff, afgestudeerd aan de faculteit Technologie Management, heeft de Ahold Award 2001 gewonnen. Van der Wurff ontving deze prijs voor zijn afstudeerscriptie 'Promotional DC Replenishment: riding the wave of explosive demand'. Hij onderzocht hoe het voorraadbeheer van winkels en distributiecentra in retail kan worden verbeterd om 'out-of-stocks' en grote restvoorraden na afloop van promoties te voorkomen. De prijs bestaat uit een bedrag van vijfduizend euro en een studiereis naar de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten. De in 1995 ingestelde Ahold Retail Award, zoals de scriptieprijs voluit heet, heeft als doel onderwijs en onderzoek naar de detailhandel en foodservice te stimuleren.

Civi-prijzen voor vijf TU/e-studenten
Vijf studenten van de TU/e krijgen vrijdag 30 november de Civi-aanmoedigingsprijs. Deze prijs bestaat uit duizend gulden en is bedoeld voor de student die de beste propedeuseresultaten in zijn/haar vakgebied heeft behaald. Voor Technische Wiskunde is dat Stefan van Zwam; Ibrahim Bokharouss voor Technische Informatica; Alberto Nevels voor Scheikundige Technologie; Ruud Wijtvliet voor Technische Natuurkunde en Rafaël Wilkosz voor Werktuigbouwkunde. Er worden in totaal 31 aanmoedigingsprijzen uitgereikt.

Rectificatie
In de aankondiging van de publieksdag van Eurandom in Cursor 10 is een foutje geslopen in het internetadres. Het juiste adres moet zijn: www.eurandom.tue.nl/Publicityday.html.

Vacature
ASSISTENT IN OPLEIDING, faculteit Technologie Management, duur: veertig uur per week voor 48 maanden, salaris 1445 euro (schaal: 6), meer info: www.tm.tue.nl/vacatures.

Lustrumkalender Dekate Mousa
Studentenfotografie-
vereniging Dekate Mousa presenteert op maandag 3 december haar lustrumkalender. De presentatie begint om 16.00 uur in de TUreluur in het Hoofdgebouw.

Verhuizing
Het Inkoop Service Bureau is verhuisd naar het Traversegebouw, kamers 3.2 en 3.3.

Robotwars
Dit jaar moet Robotwars het nog zonder TU/e-deelnemers stellen, maar volgend jaar wordt dat anders. Werktuigbouw-kundige studievereniging Simon Stevin heeft zich voorgenomen volgend jaar mee te doen aan de wedstrijd waarin robots elkaar naar het leven staan. Op maandag 24 december is de eerste uitzending van Robotwars op Nederland 2 van 21.15 uur tot 22.00 uur.

Fakkeltocht
Voor de tiende keer wordt de Eindhovense fakkeltocht tegen vreemdelingenhaat en voor verdraagzaamheid gehouden. Deze heeft dit jaar plaats op maandag 24 december. Het programma begint om 18.15 uur op het Wilhelminaplein. De tocht zelf start om 19.10 uur. Voor meer info: www.fakkeltocht.org.

BMT-studenten gezocht
De Maastricht Medical Student Research Conference is op zoek naar BMT-studenten die tijdens het jaarlijkse congres hun onderzoeksresultaten willen presenteren. Het congres vindt plaats op 20 maart 2002. De maker van de beste voordracht wint 1150 euro en de beste posterpresentatie 450 euro. Voor meer info of opgave: www.fdg.unimaas.nl/mmsrc/.














Website Cursor