/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 2

Jaargang 44, 29 november 2001


Opinie

Untitled Document

En ik vind...

43-57=-14

Eindelijk heeft het College van Bestuur haar lesje geleerd. Na vier jaar lofzang over Orca, de Mercedes onder de 'management information en control' systemen is de kogel door de kerk: te complex, onbetrouwbaar, niet op de organisatie toegesneden en wat al niet verder in negatieve zin gezegd kan worden. Deze Mercedes is rijp voor de sloop. In de rol van Cato de Oudere die al vier jaar de uitspraak 'ceterum censeo (OR)Ca(rthaginem) esse delendam' roept, is het genieten als de keizer door de knieën gaat en toegeeft dat Carthago inderdaad verwoest moet worden. Ook het Bestuurlijk Overleg heeft deze rituele gang mogen beleven, zij het met een licht besmuikte houding omdat dit orgaan zichzelf enigszins heeft gecompromitteerd door maar weinig tegenstand te bieden.

Nog spannender is de aanleiding tot dit voortschrijdende inzicht, zoals dat heet in 'CvB-praat' Nadat drie studenten een gat van zeven miljoen gulden in de begroting 2002 hadden geschoten, is het CvB in één dag zelfwerkzaamheid erachter gekomen dat er nog een extra tekort van bijna één miljoen gulden was, het gevolg van een dubbeltelling in Orca. Waar is het einde? Zelf in de Mercedes te gaan rijden en tegen een dikke boom te eindigen was een efficiënte manier om de luchtballon van 'Big Brother software' door te prikken.
De universiteit als bedrijf, waarbij iedereen afgerekend wordt op toetsbare doelen, een ander CvB-stokpaardje. Sinds juni 2001 wacht de universiteitsraad al op extern toetsbare cijfers voor het Masterplan na de herijking. Tot nu toe tevergeefs. Het echte bedrijfsleven kan zich dat niet permitteren. Het KPN-debacle heeft geleerd dat teveel ambitie zonder goede financiële onderbouwing leidt tot een (bijna) faillissement.
Het CvB heeft een ander kunstje wel goed afgekeken bij het bedrijfsleven: des te slechter het (financieel) met het bedrijf gaat, des te meer is er bij het top-management sprake van 'exuberant' gedrag in de beloningssfeer. De rondgang van Monique van de Ven (Cursief, Cursor 11) langs de leden van de Raad van Toezicht is een gênante vertoning: géén van de leden is bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor het toekennen van de salarisbonussen. Voor mij is het klip en klaar waar het eerste miljoen vandaan komt om het gat in de begroting te dichten! Overigens is het sterk de vraag of dit college de kerst wel haalt.

Prof.dr. Herman C.W. Beijerinck
Lid Universiteitsraad

Untitled Document

Ach en Wee

Untitled Document

Stofzuiger

Sinterklaasdichter
Nu iedereen pardoes sonnetten schrijft
(men kan ze aan véél onderwerpen wijden!):
De vrome monnik, de verstokte heiden,
en de fantast, die alles overdrijft,

verzinnen verzen, nu ze zich verblijden
in valse hoop, dat zulk een rijm beklijft,
niet in de rauwe maalstroom achterblijft
die zoveel wegvaagt in de loop der tijden.
De dagen korten, en de dichters dromen
van lauwerkransen, koninklijke prijzen,
waarbij een zak met geld wordt uitgekeerd.

De koning is nog niet gearriveerd,
Straks komt de ster, die hem de weg zal wijzen.
Maar Sinterklaas is onlangs waargenomen.














Website Cursor