/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1

jaargang 42, 9 september 1999


Mensen

Jeanette Schoumacher en Sabine van Gent

ÎDaar heb je het huisstijlpromotieteam weerâ

Door Brigit Span

Een enorme klus. Zo mag het invoeren van de nieuwe huisstijl op de TUE best worden omschreven. En al hebben een heleboel mensen hun schouders gezet onder dit omvangrijke project, het leeuwendeel van het werk ligt in handen van Sabine van Gent en Jeanette Schoumacher, projectleider en project-assistente. ãIk zou het zo weer doenä, reageren beide vrouwen als hen wordt gevraagd naar het project.

Lang hoefden Sabine van Gent en Jeanette Schoumacher niet na te denken of ze in het team voor het huisstijlproject van de TUE wilden. Beiden waren heel enthousiast over deze Îuitdagingâ. ãUit ons eerste gesprek samen bleek dat we dezelfde insteek hebben: Îdit is zo leuk, hier gaan we samen flink aan trekkenâä, zegt Van Gent.

De eerste mijlpaal in het project huisstijl is inmiddels bereikt: afgelopen maandag, na de opening van het academisch jaar, werd het nieuwe logo en de daar bijbehorende nieuwe huisstijl van de TUE gepresenteerd. ãHet is leuk dat het nu naar buiten is gekomenä, reageert Van Gent. Voorheen was het voor veel mensen moeilijk om voor te stellen hoe de huisstijl van de universiteit er uit komt te zien, omdat er nog niets concreets te zien was. Voor Van Gent en Schoumacher was dit wel eens moeilijk werken. Niet iedereen was enthousiast over het plan om ŽŽn stijl voor brieven, boekwerken, visitekaartjes en nog veel meer, in te voeren voor de hele TUE. ãEr waren veel groepen die eigen logoâs voerden. Dat kan nu niet meer. In het begin was er discussie over het wel of niet invoeren van een huisstijl. Dat verstomde toen mensen het geheel zagen, waarin het logo past.ä Over hun rol als boodschapper van het Îslechteâ nieuws zijn ze nuchter. ãJe weet van tevoren dat er kritiek komt. Je moet niet met mensen in discussie gaan of iets wel of niet mooi is en het diplomatiek afhandelenä, vindt Schoumacher. Van Gent geeft toe dat de kritiek die ze over zich heen hebben gehad niet altijd even leuk was. ãMaar dat vergeet je heel snel, want er staan zoveel leuke dingen tegenover.


Wat vinden de twee eigenlijk zelf van het nieuwe logo en de huisstijl? ãIk ben het zelf steeds mooier gaan vindenä, zegt Van Gent. ãZeker toen de hele lijn rondom het logo klaar was.ä Schoumacher noemt het logo Îzakelijkâ en Îbij de TUE passenâ. Tot een echt oordeel komen de twee niet. ãJe kunt dit project ook niet doen op basis van persoonlijke voorkeurä, klinkt het professioneel. ãBovendien stond het logo vast toen wij hiermee begonnen.ä

Het project huisstijl startte in februari van dit jaar en loopt door tot eind 2000. In september al stond het grootste karwei te wachten: de daadwerkelijke invoering van het nieuwe logo Žn de nieuwe huisstijl voor de belangrijkste zaken, zoals briefpapier, enveloppen en visitekaartjes. Daarmee is het project echter niet afgelopen. ãVeel mensen vragen Îwat ga je nu doen?â, maar er moet nog veel gebeuren.ä, zegt Van Gent. Zo wacht het team omzettingen van producten in de nieuwe huisstijl en evaluatie van het project. Ze willen nog benadrukken dat het zeker niet alleen hun werk is geweest. ãEen voorbeeld: het bureau Studie- en publieksvoorlichting binnen de stafafdeling In- en Externe Betrekkingen heeft enorm hard gewerkt om affiches, beursstands, voorlichtingsbrochures en nog veel meer in de huisstijl op tijd af te hebben.ä

Een voordeel dat het eerste deel van het project is afgerond: ze hoeven niet meer op pad om presentaties te geven. ãDaar heb je Ît huisstijlpromotieteam weerâ, zeiden ze als wij rondliepen met ons karretje met voorbeeldenä, lachen Schoumacher en Van Gent. ãEn zo voelden we ons ook wel een beetje, zeker met dat karretje. /.

/Faculteitsraad TM

Mw. M.S.W. Haans heeft per 1 september haar zetel in de faculteitsraad van de faculteit Technologie Management ter beschikking gesteld. Zij wordt opgevolgd door mw. S.A. Vriens. Het procesverbaal ligt van vrijdag 10 tot en met donderdag 16 september ter inzage bij het Centraal Stembureau BG 3.48. /.

/Verkiezingen TUE

Sinds 7 september is het Centraal Stembureau bezig met het samenstellen van de kiezersregisters voor de aanstaande verkiezingen. Die verkiezingen zullen op 9 december plaatsvinden voor het personeel en de studenten voor de universiteitsraad en de faculteitsraden. Ook vinden er verkiezingen plaats voor de personeelsleden van de dienstraden. De kiezersregisters vermelden wie er aan de TUE mag deelnemen aan de verkiezingen en dus ook wie zich kandidaat mag stellen. Van maandag 4 tot en met woensdag 6 oktober liggen deze kiezersregisters ter inzage bij het Centraal Stembureau en de Centrale Studentenadministratie. Wie op een verkeerde manier is opgenomen in het register, of wie er niet in wordt vermeld, maar daar wel recht op heeft of meent te hebben, kan dan een schriftelijk verzoek tot verbetering indienen. /.

/Claes bij SG

Willy Claes, oud-secretaris-generaal van de Navo, doet volgende week de TUE aan. De Belgische politicus bezoekt de universiteit woensdagmiddag op uitnodiging van Studium Generale. Claes zal spreken over de veranderende taken van de Navo en geeft zijn visie op de rol en de mogelijkheden van de Navo op de drempel van de 21e eeuw. De 61-jarige Belg was van september â94 tot december â95 secretaris-generaal. Claes moest aftreden in verband met het Augusta/Dassault-schandaal. Claesâ lezing begint om 11.45 en vindt plaats in de Blauwe Zaal van het auditorium. /.

De week van/Isabelle

Studenten, receptionistes, bewakingspersoneel,...allemaal mensen die het merendeel van hun tijd op deze universiteit doorbrengen. Dat zij heel wat mee-maken, mag duidelijk zijn. Elke week krijg je het verhaal van ŽŽn van hen. We beginnen de reeks met het relaas van een eerstejaars bouwkunde.

Maandag: ãNatuurlijk was ik maandag net als ieder ander stiekem toch wel een beetje zenuwachtig. De eerste uren in de zaal vlogen voorbij en ik besefte ineens dat dit het begin van een hele lange reeks college-uren was. Om vijf uur was het dringen om maar zo snel mogelijk je laptop te krijgen. Terwijl vriendinnen na vijf minuten trots glimlachend de trap af kwamen met hun computertje, moest ik anderhalf uur in de rij staan.ä

Dinsdag: ãNa de vermoeiende eerste dag en een spannend nachtje op mijn eigen kamer, begon mijn tweede dag wel erg vroeg. Terug in de collegezaal zette ongeveer de helft van de eerstejaars hun laptop aan. Trots laten zien wat je er mee kan en elkaar de meest rare mailtjes sturen was eigenlijk het hoofdonderwerp van die dag. Na het boodschappen doen, eten koken, afwassen en nog veel meer, besloot ik dat het me allemaal wel bevalt, dat op kamers wonen. Je hebt echt het idee dat je stu-deert, dat het allemaal je eigen verantwoordelijkheid is.ä

Woensdag: ãTijdens de introductie van het atelierwerk kwam die verantwoordelijkheid ook naar voren. Er staan twee dagen ingeroosterd voor het werken aan allerlei tekenopdrachten, maar het is aan jou of je al die tijd aanwezig bent. Gelukkig heb ik het getroffen, leuke begeleiders en een hele gezellige groep.ä

Donderdag: ãNa de ochtendcolleges begon het atelierwerk. Onze opdracht begon met het opmeten van een gebouwtje. Alle raampjes, plintjes, de hoogte en de breedte moesten we opmeten en dat blijkt moeilijker te zijn dan ik dacht. Îs Middags naar de borrel. Îs Avonds nog even gezellig uit.ä

Vrijdag: ãMe rot gehaast om op tijd te zijn. Verkeerd gelezen; de uren waarvan ik dacht dat ze een begeleid computerpracticum zouden zijn, blijken zelfstudie-uren te zijn. Na de eerste kennismaking met de tekentafel besefte ik ineens dat mijn eerste week als student er al weer op zat. /.














Website