/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1

jaargang 42, 9 september 1999


Voorpagina

TUE wil meer samenwerken bij b¶ta-opleidingen

De TUE wil met andere universiteiten, zoals de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Utrecht, in overleg treden over verregaande samenwerking of zelfs bestuurlijke integratie van hun b¶ta-opleidingen of faculteiten. Dat zei Cor Boonstra, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar. Minister Hermans, eveneens in Eindhoven aanwezig, ondersteunde het initiatief van Boonstra impliciet met de opmerking dat ëde universiteiten zelf stappen zullen zetten om ondoelmatigheden op te lossen.‰

De positie van de kleine bÚta-opleidingen is ter discussie gekomen door een rapport dat de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) op verzoek van de minister van Onderwijs en Wetenschappen heeft opgesteld. Het gaat vooral om de exacte wetenschappen: wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Er stromen bij die studies zo weinig studenten in, dat er een zeer inefficiÎnte en ineffectieve situatie ontstaan is. Halveer het aantal opleidingen maar, zo luidt in kort bestek het advies aan de minister. Dat leidt weer tot verschraling van het aanbod aan exacte opleidingen in een bepaalde streek. Boonstra is daarvan niet gecharmeerd, zo bleek uit zijn toespraak. Met het verdwijnen van opleidingen ëzou het aanbod van b¶ta-opleidingen in bepaalde regio‰s in gevaar kunnen komen, hetgeen een extra negatief effect zou hebben op de deelname aan b¶ta-opleidingen in het algemeen. Dat is ongewenst, gezien de tekorten die er op de arbeidsmarkt al zijn aan bÚta-afgestudeerden‰.

De AWT noemde in haar rapport de universiteiten van Eindhoven en Nijmegen als voorbeeld. De faculteiten Natuur-kunde van beide universiteiten werken namelijk samen. ëHet advies maakt duidelijk dat in het bedrijfsleven gangbare concepten als joint ventures, fusies of overnames nu hun intrede doen in het universitaire debat‰, aldus Boonstra. Hieraan voegde hij vervolgens toe dat de TUE graag met de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Utrecht in overleg wil treden ëover verregaande samenwerking met of zelfs bestuurlijke integratie van hun b¶ta-opleidingen of faculteiten.‰

Minister Hermans gaf overigens in zijn toespraak al aan dat hij niet zelf op basis van het advies van de AWT stappen gaat zetten om ondoelmatigheden bij opleidingen op te lossen. Dat moeten de universiteiten zelf maar doen, vindt hij. ëJuist door intensieve samenwerking tussen opleidingen en universiteiten kunnen schaalvoordelen worden behaald. Met name in de specialisatiefase, na het kandidaats, zie ik binnen een bachelor-master model mogelijkheden om te komen tot clustering en samenwerking tussen de universiteiten.‰ /.

Hermans wil vooral dereguleren

Minister Hermans wil de ëzelfregie‰ van de universiteiten versterken. Dat betekent onder andere dat de universiteiten meer vrijheid krijgen om zelfstandig een nieuwe opleiding beginnen.

Ook is de minister niet van zins om zelf handelend op te treden bij het efficiÎnter maken van de kleine b¶ta-opleidingen. Dat . moeten de universiteiten zelf regelen. En wanneer universiteiten en hogescholen per se willen fuseren, dan zal Hermans dat niet in de weg staan.

Het nieuwe HOOP, dat op de derde dinsdag van september openbaar zal worden, zal meer verantwoordelijkheden van de centrale overheid delegeren naar de onderwijsinstellingen, zoveel is wel duidelijk na de redevoering van minister Hermans bij de opening van het academisch jaar in Eindhoven.

Als motivatie voor de deregulering geeft Hermans op dat de omgeving van de universiteiten snel verandert. Universiteiten moeten, om in te spelen op die veranderingen, beweeglijk kunnen opereren. Universiteiten moeten zelf hun onderwijs en onderzoek vorm kunnen geven. ‹Alleen zij kunnen immers het maatwerk leveren dat nodig is om bijvoorbeeld tegemoet te komen aan de behoeften en wensen van studenten met werkervaring of -een ander voorbeeld- het aantal vrouwelijke studenten aan technische universiteiten te verhogen.

Maar het hek is niet meteen van de dam. De overheid is niet afwezig. Hermans ziet de rol daarvan meer als het Amerikaanse ëreinventing government‰. Dat betekent dat ëgovernment should steer more than row.‰ De minister blijft verantwoordelijk voor de hoofdlijnen en stuurt daarbij op kwaliteit. /.

Wel samenwerken niet fuseren

Hoewel minister Hermans bestuurlijke fusies tussen HBO en WO-instellingen mogelijk wil maken, is de TUE niet van plan om te fuseren met Fontys. Dat zegt IEB-hoofd Peter van Dam. ‹We hebben geen fusieplannen. Cor Boonstra, voorzitter van de Raad van Bestuur, maakte het in zijn

speech bij de opening van het academisch jaar al duidelijk: we willen een categorale technische universiteit blijven. Uiteraard willen we wel samenwerken met HBO-instellingen waar dat leidt tot een win-win-situatie, aldus Van Dam. Een voorbeeld van dit soort samenwerking is het initiatief van de TUE om samen met de TU Delft en de Design Academy een academische ingenieursopleiding Industrieel Ontwerpen te verwezenlijken. Norbert Verbraak, bestuursvoorzitter de Fontys Hogescholen, is blij dat Hermans de belemmeringen wegneemt. Hoewel een fusie tussen de TUE en Fontys op dit moment niet aan de orde is, meent Verbraak dat het vanuit strategisch oogpunt wel degelijk wenselijk is om te zoeken naar verregaande vormen van samenwerking. /.

Hoogwaardigheidsbekleders

V.l.n.r.: Martin Rem, rector-magnificus van de TUE, minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen Loek Hermans en Cor Boonstra, president van Philips. Naar hen luisterde een grote menigte die de opening van het academisch jaar bijwoonde.

Foto:
/.

Cultuur op beeldscherm

Studenten en medewerkers van de TUE die beschikken over een computer kunnen sinds kort dagelijks beschikken over een recent overzicht van alle films en culturele activiteiten die op de TUE en in de stad plaatsvinden. Studium Generale ontwikkelde met de Eindhovense Uit-Cultuur Krant en het Systeemhuis een programmaatje dat de meest recente film- en cultuurinformatie binnenhaalt. Daarna kan de gebruiker de cultuuragenda offline, bekijken. Lees verder op pagina 7. /.














Website