/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1

jaargang 42, 9 september 1999


Nieuws

'Modern, herkenbaar, universeel toepasbaar en tijdloos'

Met de bovenstaande vier steekwoorden omschreef rector magnificus Martin Rem afgelopen maandag het nieuwe logo. Dit is vanaf deze week de vaandeldrager van de nieuwe huisstijl die het eenheidsgevoel van de TUE dient te gaan uitstralen. Aan het einde van de openingsplechtigheid voor het Academisch Jaar 1999-2000 was het nieuwe logo te zien op een groot projectiescherm in het auditorium.

"De Technische Univer-siteit Eindhoven is meer dan de som der delen." Zo begon rector Rem maandagmiddag zijn speech. Hij vervolgde dat er meerwaarde ontstaat door gemeenschappelijke doelen te stellen en die te verwezenlijken, maar dan dient die lading wel gedekt te worden door ˇˇn vlag. De maandag gepresenteerde nieuwe huisstijl is de vlag die ervoor moet zorgen dat in de toekomst samenhangend en eenduidig naar buiten getreden wordt door alle TUE-beheerseenheden en in-stellingen. Het ontwerp van het nieuwe beeldmerk is uiterst eenvoudig in zijn uitwerking. Het is een icoon bestaande uit de hoofdletters TU, gevolgd door een slash en dan een kleine letter e, dit in verbinding met de volledige naam van de universiteit. Dit door het ontwerpbureau Keja Donia ontworpen beeldmerk werd door het College van Bestuur en door de decanen van de faculteiten unaniem verkozen boven een reeks andere ontwerpen.

Rem wees er echter op dat de huisstijl meer is dan alleen het beeldmerk. "Herkenbaarheid en uitstraling worden mede bevorderd door het hanteren van vaste lettertypen, beeldelementen, kleurencombinaties, foto- en illustratielijnen en vaste modellen voor veel gebruikte beelddragers", aldus de rector. Na afloop was er voor de bezoekers bij de senaatszaal de mogelijkheid om een aantal uitingen waarbij de nieuwe huisstijl was toegepast, te bekijken. Buiten wapperde op dat moment al de TUE-vlag met daarop het nieuwe beeldmerk.

De verdere invoering van de huisstijl en van de dragers ervan berust bij het Facilitair Bedrijf. Dinsdag-middag werden briefpapier en enveloppen verspreid over de campus en zijn op Internet nieuwe macro's te vinden. Ook is de homepage van de TUE inmiddels vervangen door ˇˇn die meeloopt in de nieuwe huisstijl.
Foto: Bart van Overbeeke
/.

TUE-coureur derde

Autocoureur en TUE-student Sepp Koster is tweede geworden tijdens de negende race in de Amerikaanse Barber Dodge Pro Kampioenschappen die zondag 29 augustus gehouden werd op het stratencircuit van het Amerikaanse Grand Rapids. Hierdoor bezet Koster een gedeelde derde plaats in het eindklassement. Het was voor het eerst dat Koster op het erepodium plaats mocht nemen. Koster staat daarmee zeventien punten achter op Todd Snyder, de huidige nummer twee. Snyder won de race in Grand Rapids. Koster eindigde amper drietiende seconde later dan Snyder. De volgende race vindt aanstaande zondag plaats. /.

Universiteit en leiband

Universiteiten lopen aan de leiband van ondernemingen laten hun agenda bepalen door wat bedrijven denken nodig te hebben. Met deze vaak geuite suggestie maakte Cor Boonstra bij de opening van het academisch jaar korte metten: "feitelijk en principieel niet juist." Hij benadrukte het belang van fundamenteel onderzoek en was van mening dat het gekenmerkt dient te worden door een vrijheid waarin onorthodoxe idee‘n niet meteen worden ingesnoerd door een budgettair keurslijf. Boonstra merkte op dat hij vermoedde dat historisch gezien belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen en technische vindingen vooraf zijn gegaan door een periode van 'trial and error.' Aan de andere kant: een onderoeker mag ook best trots zijn wanneer er een product in de winkel ligt waar hij of zij een bijdrage heeft geleverd, aldus Boonstra.

Overigens stelde hij vast dat een meer bedrijfsmatige opstelling voor een universiteit niet slecht is. "Ik begrijp niet wat er mis zou zijn aan een doelmatig wekende onderwijs- en onderzoeksorganisatie, die begrijpt hoe essentieel snelheid is en die niet te benauwd is om kosten en baten kritisch tegen het licht te houden. /.

Boonstra over parallellen tussen TUE en Philips

Philips is geen onderwijsinsitituut en de TUE geen bedrijf. Toch doorlopen beide instellingen transformatieprocessen die duidelijke overeenkomsten met elkaar hebben. De oorzaak voor die processen is 'competitieve discontinu•teit'.

"De opkomst van de vrije-markt-economie, toenemende macht van de consument, deregulering, de maatschappelijke afhankelijkheid van nieuwe technologie‘n en de voortdurende verkorting van de levenscycli van producten zijn zaken die 'competitieve discontinu•teit' in de hand werken", aldus Cor Boonstra, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TUE en president van Philips. In zijn speech ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar ging hij in op de manieren waarop een bedrijf als Philips, maar ook de Eindhovense universiteit, moet reageren op dit soort snelle veranderingen in het maatschappelijke of industri‘le landschap. "Niet alleen met bezuinigingen", zo hield hij zijn gehoor voor. Veel managers gingen er in het verleden bij het verlies van marktaandeel of winstdaling van uit dat kostenreductie het goede antwoord was. Daarmee bestrijd je echter alleen inefficiency. Kostenreductie geeft geen antwoord op de nieuwe behoeften van deze tijd. Een bedrijf dient een fundamentele transfo rmatie te ondergaan. Daarbij gaat het om nieuwe strategie‘n en managementprocessen, om nieuwe idee‘n en inzichten die gedragen en gevoed moeten worden door de hele organisatie.

Zowel Philips als de TUE hebben volgens Boonstra, de afgelopen jaren een transformatieproces doorgemaakt. Philips had een opschoning van de portfolio ter hand genomen en een nieuw besturingsmodel ingevoerd met een strikte controlesystematiek. Het hoofdkantoor werd gestroomlijnd, het aantal divisies werd gereduceerd tot zeven en er kwam een consistente marktbenadering voor de consumentenactiviteiten.

Dit alles leidde tot een scherpere business-focus, een solide winstgevendheid en gezonde balansverhoudingen.

De tweede fase bij Philips bestaat uit het versterken van de bestaande activiteiten en een actiever beleid rond acquisities.

Philips is er volgens Boonstra niet slechter van geworden: de organisatie is slagvaardiger en meer marktgericht geworden. Ook is er nu een blauwdruk van de bedrijfscultuur gekomen. Hoofdelementen zijn een open evaluatie van de prestaties van de afzonderlijke activiteiten, snelle besluitvorming, een cultuur die gekenmerkt wordt door een positieve houding en door openheid, en een veeleisend en uitdagend werkklimaat.

"Ook de TUE heeft een transformatieproces doorgemaakt, net als Philips", betoogde Boonstra verder. De TUE heeft bewust gekozen voor een aantal, deels nieuwe, domeinen die van grote betekenis worden geacht in de 21e eeuw. Voorbeelden zijn ICT en biotechnologie. Ook essentieel vindt Boonstra de keuze van de TUE om zich te profileren als een door onderzoek gedreven ingenieursuniversiteit. Ondanks het feit dat Philips geen onderwijsinstituut is en de TUE geen commercieel bedrijf, ziet Boonstra toch parallellen bij de beide transformatieprocessen: selectie (focussen op een minder breed terrein en daar kracht in opbouwen), vernieuwing in know-how, externe profilering en integratie en samenwerking binnen de organisatie. Ook wat betreft bouwactiviteiten is er een opvallende gelijkenis: het masterplan huisvesting bij de TUE en Philips met zijn high-tech-campus. /.

Workshop 'Interactief Diagnostisch Toetsen'

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op dinsdagmiddag 12 oktober a.s. een workshop 'Interactief Diagnostisch Toetsen'. Docenten leren tijdens deze workshop vragen te formuleren voor interactieve diagnostische toetsen en deze te implementeren in een zogenaamde toetsdesigner. Met behulp van de hier genoemde toetsen kunnen studenten voorafgaand aan een tentamen nagaan in hoeverre zij de desbetreffende leerstof beheersen, en terugkoppeling krijgen over hiaten. Het gebruik van dit type toetsen is een stuk eenvoudiger geworden dankzij het Notebookproject.

Studenten gebruiken nu vaak gewone tentamens om hun kennisniveau uit te proberen en eventuele hiaten in hun kennis te ontdekken. Volgens het OSC is het beter dat zij dat doen met speciaal daarvoor ontwikkelde interactieve diagnostische toetsen. Het inzetten van deze toetsen kan zonder dat het docenten veel extra tijd hoeft te kosten. De deelnemers aan de workshop kunnen dat zelf ervaren.Van hen wordt overigens verwacht dat zij enigszins thuis zijn in een Windows 95-omgeving. De workshop duurt op 12 oktober van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie over de workshop is te krijgen bij OSC-medewerker Ruud van Vliet (telefoon 24 59). Aanmelding kan gebeuren per telefoon (toestel 50 60), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). De uiterste aanmelddatum is 28 september. Het aantal deelnemers is beperkt. De workshop wordt herhaald op 14 december a.s. /.

Een ingenieur rijdt in een Volkswagen Golf

De gemiddelde beloning van ingenieurs bedraagt 91000 gulden. Het merendeel van ingenieursfuncties wordt vervuld door mannen (98 procent), van wie 71 procent valt binnen de leeftijdscategorie 26 tot en met 40 jaar. Van de ingenieurs heeft 32 procent een universitaire opleiding, 65 procent een HBO-opleiding.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht door De Breed & Partners. Dit management consultancy bureau uit Breda houdt sinds 1992 een beloningsonderzoek onder automatiseerders. Dit jaar werden voor het eerst ook technici en andere technisch hoogwaardig opgeleiden onder de loep genomen. Het onderzoek van De Breed is uitgevoerd onder 2000 technici, waarbij een uitsplitsing is gemaakt van 20 functies, varirend van louter commerci‘le functies tot technische specialisten van 8 studierichtingen. Het onderzoek bevat verder een aantal wetenswaardigheden over het ingenieursvolk. Zo is 24 procent van de ingenieurs in het bezit van een lease-auto en rijden ingenieurs vooral in Duitse auto's: het meet in een Volkswagen Golf (23 procent), de Opel Astra (15 procent), de Opel Vectra (13 procent) en de Volkswagen Passat (11 procent).

De gevolgde studierichting blijkt overigens geen invloed te hebben op de beloning, alhoewel chemici meer verdienen dan hun collega-ingenieurs (namelijk 105000 gulden). Volgens Bianca Weijers van de Breed is dat hogere gemiddelde vooral toe te schrijven aan betere arbeidsvoorwaarden. Het opleidingsniveau heeft wel een belangrijke invloed op de beloning. Academisch opgeleiden verdienen beduidend meer (109000 gulden gemiddeld) dan HBO-ers (gemiddeld 83000 gulden). MBO-ers krijgen gemiddeld 77000 gulden.

Leidinggeven is een lucratieve bezigheid voor een ingenieur, zo blijkt uit het onderzoek. De beloning van een ingenieur die geen leiding geeft is gemiddeld 79000 gulden, degene die aan meer dan tien werknemers leiding geeft kan een wedde van gemiddeld 125000 gulden tegemoet zien.

Verder is het verstandig om in het zuiden of het westen van het land te blijven, want ingenieurs in het noorden en het oosten van Nederland verdienen beduidend minder (83000 gulden) dan zij in de rest van Nederland (91000 gulden). /.

Theatervaardigheden voor TUE-docenten

Theatermensen weten hoe ze een publiek tegemoet moeten treden. Vanaf de eerste stap op het toneel weten ze de aandacht te trekken en die vast te houden. Natuurlijk speelt talent daarbij een rol, maar theatermensen hebben hun theatervaardigheden doorgaans toch gewoon aan moeten leren. Ook docenten kunnen veel baat hebben van een training in theatervaardigheden. Het Onderwijs Service Centrum biedt daarom binnenkort weer een korte training 'Theatervaardigheden in het onderwijs'. Tijdens de training draait het vooral om theatrale aspecten van presenteren voor groepen. De training is bedoeld voor docenten die hun presentatievaardigheid willen versterken en zo effectiever willen leren presenteren. Tijdens praktische oefeningen komen zaken aan bod als vertelstijlen, het gebruik van stilte, mimiek, houding, gebaren, gebruik van de ruimte en gebruik van attributen.

De training heeft plaats op woensdagmiddag 13 en vrijdagmiddag 15 oktober a.s., van 13.30 tot 17.00 uur. Nadere informatie is desgewenst te verkrijgen bij Gijs Meeusen (tst. 4237) of Toine Andernach (tst. 3478). Aanmelden: per telefoon (tst. 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). Voor wie de data in oktober niet uitkomen: het OSC herhaalt de training 'Theatervaardigheden in het onderwijs' op 19 en 26 november. /.

Ook po‘zie en wijsbegeerte in lespakket

Derkse is vorig jaar op werkbezoek naar Amerika geweest. Het viel hem op dat Amerikaanse top-universiteiten veel meer aandacht aan menswetenschappen, zoals wijsbegeerte en filosofie geven dan in Nederland het geval is. Zo wordt de helft van de studiepunten bij het MIT gegeven voor menswetenschappen om de horizon studenten te verruimen. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan filosofie, klassieke wijsbegeerte en muziekwetenschappen. Derkse ziet het als zijn taak om te zorgen dat de student aan de TUE zijn horizon kan verruimen. Studenten moeten volgens hem meer algemene ontwikkeling krijgen. Om die reden heeft hij aan het SOBU voorgesteld om de TUE en de Katholieke Universiteit Tilburg meer te laten samenwerken op het gebied van onderwijs. Hij vindt dat het verplicht zou moeten worden om tien procent van van het totale aantal studiepunten in Tilburg te halen voor vakken als po‘zie en psychologie. Andersom zouden de Tilburgse studenten technische vakken aan de TUE moeten volgen. "Het is immers enorm nuttig als toekomstige juristen en politici weten wat dioxine is en duurzame ontwikkeling", zegt Derkse. "Het kan best zijn dat ik nu meewarige blikken krijg toegeworpen. Maar als je het echt wilt is dit best haalbaar. Nuttig is het in ieder geval zeker'. /.

Gesamtkunstwerk met T-Hoog, Faust en Art Zoyd

Terwijl Art Zoyd normaal in de opstelling optreedt zoals op bovenstaande foto, een enorm filmdoek en daarnaast de leden van de band, maken ze ditmaal een uitzondering. Tegen de muur van de parkeerplaats van T-Hoog, het oude gebouw van de faculteit Scheikundige Technologie, komt het filmdoek van 10 bij 7 meter te hangen. De leden van de Franse avant-garde rockband Art Zoyd spelen in de diverse verdiepingen ernaast. Dit project, een samenwerking van Studium Generale en film- en theatercentrum Plaza Futura, mondt uit in ˇˇn groot gesamtkunstwerk van architectuur, muziek en film, en is te zien op15 september, 22.15 uur als de film 'Faust' uit 1926 gestart wordt. Zie voor meer informatie Cursor 41. Foto: Art Zoyd/Anna Houwen
/.

STW-onderzoek levert geld op

STW stak in 1988 zesendertig miljoen gulden in technisch-wetenschappelijk onderzoek. Tien jaar later is daarvan bijna 9 miljoen gulden terugverdiend. Dat staat in het Utilisatierapport 1999 dat onlangs is verschenen. In 1993 investeerde de stichting 69 miljoen gulden in risicovol onderzoek. Daarvan is inmiddels 7 miljoen gulden terugverdiend. Het STW-geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek, waarbij de voorwaarde geldt dat de resultaten op termijn door anderen toegepast kunnen worden, de Utilisatie-eis. Alle inkomsten die de stichting genereert, gaan overigens weer direct naar de betreffende onderzoeksgroep of deels de betreffende universiteit. /.

Minerva-Prijs

Vrouwen die de afgelopen twee jaar over een fysisch onderwerp hebben gepubliceerd, kunnen meedingen naar de Minerva-Prijs 2000 van de FOM. Wie zich wil aanmelden stuurt een brief naar de secretaris van de FOM/v Adviescommissie, drs. Jolanda Hordijk, FOM-Bureau, Postbus 3021, 3502 GA Utrecht, met als bijlage 8 exemplaren van de betreffende publicatie.

/.

Giphart geeft college

Schrijver Ronald Giphart heeft gisteren college gegeven aan een kleine driehonderd TUE-studenten. Het college was georganiseerd door Studium Generale en was vooral bedoeld voor eerstejaars. De 33-jarige Utrechtse romancier las voor uit eigen werk en verhaalde sappig over het studentenleven. Daarbij putte hij gretig uit zijn eigen rijke ervaring. Centraal in het optreden stond een kort verhaal uit de bundel 'Het feest der liefde', waarin Giphart vertelt over zijn eerste ervaringen als student. Hij deed dat met een mengeling van spot en spijt. Giphart wilde zijn gehoor overtuigen van het invloed die de studentijd heeft op de rest van een mensenleven. "Mijn studententijd heeft me gevormd", aldus een ietwat melancholische Giphart.

/.

Hermans krijgt Cake-notitie

Marije Venselaar, lid van de Commissie Alles Komt goEd (Cake), heeft maandag de notitie 'Opleiding Installatietechniek aan de TU Eindhoven: verleden, heden, toekomst!' aangeboden aan minister Hermans. De minister was op de TUE in verband met de opening van het academisch jaar. In de notitie, die opgesteld werd in februari van dit jaar, pleit Cake voor de instandhouding van de opleiding Installatietechniek. Deze opleiding houdt per 1 januari 2000 op te bestaan en wordt dan een studierichting binnen Bouwkunde. Nadat dit gebeurd is, wordt deze beslissing gedurende twee jaar ge‘valueerd. Venselaar is er niet van overtuigd dat het Cake-rapport iets zal bijdragen aan het terugdraaien van de beslissing om Installatie-techniek op te heffen. "Door deze notitie aan de minister aan te bieden, hebben we ons probleem toch weer onder de aandacht gebracht. Deze actie was vooral symbolisch. Je weet nooit, misschien maakt het toch wel degelijk iets uit."

Marije Venselaar, lid van de Commissie ŌAlles Komt goEdÕ pleitte maandag bij minister Hermans voor de instandhouding van installatietechniek als zelfstandige opleiding. Foto: Bram Saeys
/.














Website