/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1

jaargang 42, 9 september 1999


Reportage

Stagemogelijkheden bij virtueel universum met kogels

Kunst en wetenschap/Gerard Verhoogt

Dit najaar staat het programma van Studium Generale voor een deel in het teken van de digitale ontwikkelingen. In oktober komt een interactieve tentoonstelling, er komen diverse workshops en klap op de vuurpijl is een samenwerkingsverband met V2, een instituut voor nieuwe media in Rotterdam. Daar is Ulrike Gabriel, een van de coryfee‘n van de digitale kunst, bezig met het project ÎSphereâ, een samengaan van wetenschap en kunst. Naast grote exposities in Berlijn, Tokio en Rotterdam komt de tentoonstelling wellicht naar de TUE. Voor een aantal studenten bestaat de unieke mogelijkheid om bij Gabriel stage te lopen.


Beelden van de VR-installatie ÔPerceptual ArenaÕ van Ulrike Gabriel. Foto: Otherspace

ÎTien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, een, nul. Het aftellen begint bij de aankomst van een Sphere: een bol of kogel in een virtueel universum met een persoonlijke boodschap van de eigenaar. Hij scheert rakelings over de aarde, op weg naar een van de grondstations. Op het podium, in de bar en in de tentoonstellingsruimte waar het project te volgen is, komen beetje bij beetje gegevens binnen. Bezoekers en deelnemers kunnen de positie van de Spheres lokaliseren, net als de lanceerplaats, de observatieposten en de boodschap, waar ze hun eigen informatie aan toe kunnen voegen. De spanning onder de aanwezigen stijgt. De vibratie van de naderende Sphere is fysiek voelbaar en de aankomst gaat gepaard met geluids- en lichteffecten. Die nemen in intensiteit toe: de grond begint steeds harder te trillen en fulmineert met de kracht van een aardbeving in een explosie van geluid en licht. Dan wordt het weer rustig, tot de volgende Sphere nadert.


Voor meer informatie over V2 zie: www.V2.nl
Voor meer informatie over het werk van Ulrike Gabriel zie:
www.t0.or.at/gabriel/gabriel.htm
www.ntticc.or.jp/permanent/ulrike/ introduction
194.95.161.40/~gabriel/index3.html

Spy tools

Zo moet het project ÎSphereâ er ongeveer uit komen te zien. Het is een initiatief van de Duitse kunstenares Ulrike Gabriel, een autoriteit op multimedia-gebied. Iedereen kan met zijn pc of laptop inloggen, waarmee een Sphere wordt gelan-ceerd en de deelnemer als een klein grondstation functioneert. Elke Sphere be•nvloedt de baan van de anderen, net als de Îgroteâ observatoria: de tentoonstellingsruimten die volgend jaar in Berlijn, Tokio, Rotterdam en misschien op de TUE worden ingericht.

Het is de bedoeling zoveel mogelijk Spheres te lanceren. Ze komen in een baan om de aarde en scheren daar op anderhalve meter hoogte over heen. Hoe een Sphere er uit komt te zien, hangt af van data als geografische cošrdinaten van het grondstation en naam-analyses. Maar ook wat er van de deelnemer op Internet te vinden is, komt in aanmerking. Alle informatie wordt met een computerprogramma (de zogenaamde Îspy toolsâ) gescand en geanalyseerd. Samen bepalen ze de vorm en de inhoud van de Sphere, uiteraard mŽt medewerking van de deelnemers. Die boodschap wordt verspreid onder alle deelnemers, stations en ten-toonstellingsruimten waar het voorbijkomt. WannŽŽr een Sphere precies aankomt, is niet exact te voorspellen, omdat hij altijd nog van zijn baan af kan wijken, op weg naar een ander grondstation.

Dit jaar willen de organisatoren (V2, de multimediakunstenaars Ulrike en David Gabriel en technicus Bob OâKane en Studium Generale) vooral de hard- en software gereed krijgen zodat de Spheres eind dit jaar op beeldscherm te zien zijn bij V2. Volgend jaar moet het wereldwijd te volgen zijn, compleet met de tentoonstellingsruimtes en de platforms met de videoschermen en de overweldigende geluids- en lichteffecten.

Gevorderden

In verband met het Sphere-project organiseert Studium Generale op de TUE een kleine workshop met Maarten Spanjaard, waar deelnemers zelf een interactief kunstwerk kunnen ontwikkelen. Ulrike en David Gabriel en Bob OâKane, docent aan de Hochschule fŸr die Medien in Keulen, geven de workshop ÎDatapersonalitiesâ bij V2. Hier kunnen deelnemers onderzoeken hoe je data op je eigen computer kunt verwerken om iemand in een virtuele ruimte te symboliseren. Een aanzet voor een eigen Sphere dus. Ook studenten van de kunstacademie in Rotterdam, de TU Delft en de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht doen hier aan mee.

Gevorderden op het gebied van programmeren kunnen een speciale stage lopen bij Gabriel voor het project Sphere. Hier komen wetenschap en kunst bij elkaar: met de meest moderne middelen en met alle creativiteit proberen een oplossing zoeken voor een ingewikkeld probleem. De stage betreft in eerste instantie het ontwerpen en programmeren van Îspy-toolsâ. Dat zijn programmaâs die alle bronnen of activiteiten op een computer gebruiken om een analyse te maken van de deelnemers. Het Sphere-project vereist een veelheid van uiteenlopende en controversi‘le tools en hoe extremer de ontwerpen zijn, hoe bruikbaarder. Onconventionele methodes zijn dus welkom.

Op zeer korte termijn zijn er bij V2 stagemogelijkheden voor studenten met ervaring in cc++ en java. Platforms zijn Windows 95, 98, NT, Linux, Macintosh.

Meer informatie over de stage is verkrijgbaar bij dr.ir. Cees van Overveld van de faculteit Wiskunde en Informatica (4579 of wsinkvo@win.tue.nl). Algemene informatie is verkrijgbaar bij Maarten Pieterson, hoofd van het bureau Studium Generale (247)2634 of (m.r.j.pieterson@tue.nl)./.

/.














Website