/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 6

jaargang 42, 14 oktober 1999


Academie

Elektrotechniek scoort goed in Keuzegids

Ook Technische Informatica behoort tot de snelle stijgers

De TUE is in de hitlijst van de universiteiten aanzienlijk gestegen: van de negende naar de vijfde plaats. Dat blijkt uit de vorige week verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs, een kwaliteitstest voor opleidingen in het wetenschappelijk en beroepsonderwijs. Deze gids, die jaarlijks in oktober verschijnt, is voor veel aankomende studenten een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een studie. Cursor duikt wat dieper in de statistieken.

De Keuzegids geeft informatie over alle WO- en HBO-opleidingen. Bijna alle opleidingen die aan de TUE te volgen zijn, worden in de Keuzegids beoordeeld. Alleen Biomedische Technologie acht de redactie van de Keuzegids nog te jong hiervoor. De voortekenen zijn echter gunstig, zo meldt de redactie van de Keuzegids. Immers, het programma is opgezet samen met Maastricht, bekend om de moderne onderwijsopzet. Het slagingspercentage van de eerste propedeuselichting was opmerkelijk hoog en ook de moederfaculteit (Werktuigbouwkunde) scoort goed.

De werktuigbouwers doen het in landelijk opzicht inderdaad heel aardig. De studenten vinden Werktuigbouwkunde aan de TUE de beste in zijn soort in Nederland. Vorig jaar was dat ook al zo. De studie scoort dit jaar op vijf van de negen onderdelen het hoogst (in totaal 7,32), en laat daarmee de studies in Enschede (7,25) en Delft (6,94) achter zich. In Eindhoven scoort het zelfstandig leren denken hoog. Ook is de studeerbaarheid ten opzichte van de andere opleidingen goed en scoren roosters en tentamens hoog. Faciliteiten als de biblio-theek, computers en lesruimtes krijgen ook een positief oordeel.

Werktuigbouwkunde, zo kan geconcludeerd worden, heeft zijn koppositie van vorig jaar geconsolideerd. De Keuzegids laat verder zien dat twee opleidingen aan de TUE hard stijgen, namelijk Elektrotechniek en Technische Informatica.

Mentoraat

Vorig jaar stond Elektrotechniek nog op de derde plaats van de drie opleidingen; dit jaar zijn de elektrotechnici opgeschoven naar de eerste plaats. Het is niet zo dat Elektrotechniek met een straatlengte voorsprong is geëindigd: Eindhoven scoort 7,34, de opleiding in Enschede 7,33 en Delft 7,22. De opleidingen bij de verschillende faculteiten verschillen qua kwaliteit niet zo veel, vindt de redactie van de Keuzegids. De verschillen zitten meer in het aanbod. Eindhoven is vooral sterk in informatietechniek, in Delft is bijvoor-beeld een richting als avionica (werktuigbouwkunde voor de luchtvaart) mogelijk. Niettemin vindt de Keuzegids de studie Elektrotechniek in Eindhoven een aanrader, zeker vanwege de invoering van het mentoraat, waardoor elke docent ongeveer zes studenten begeleidt.

Technische Informatica stijgt van de negende naar de vijfde plaats in de hitlijst van informatica-opleidingen, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Toch is het hier niet alles goud dat er blinkt. In Eindhoven blijkt de studie zwaarder en

theoretischer gevonden te worden dan verwacht. Vooral het eerste jaar valt studenten in Eindhoven erg tegen. En alhoewel de docenten deskundig zijn, blijken ze niet erg inspirerend. In Eindhoven althans krijgen ze, net als in Delft en Leiden, een onvoldoende voor boeiend lesgeven. Eindhoven scoort met betrekking tot de docenten het laagst van alle opleidingen.

Het onderwijs zelf vinden de studenten in het algemeen bij de informatica-opleidingen wel interessant, in Eindhoven echter weer wat minder. De Eindhovense opleiding scoort wel hoog wat betreft faciliteiten. Dat is vooral te danken aan de notebooks. Overigens scoort de opleiding in Enschede in dit opzicht nog hoger dan de opleiding in Eindhoven.

Saai

Behalve deze twee stijgers zijn ook de andere opleidingen in de Keuzegids opgenomen. De gegevens over de andere opleidingen zijn echter voor een deel gedateerd. Van de studies Scheikundige Technologie, Technische Natuurkunde en Bouwkunde zijn de gegevens van vorig jaar gepresenteerd, hetgeen geen actueel beeld oplevert. In de begeleidende tekst staan echter wel actuele ontwikkelingen.

De Keuzegids vermeldt ten aanzien van de studies Bouwkunde in Delft en Eindhoven dat ze elkaar in kwaliteit niet veel ontlopen. Met betrekking tot Technische Natuurkunde in Eindhoven meldt de Keuzegids nog dat de propedeuse in Enschede, Nijmegen en Eindhoven vrij zwaar is. Het onderscheidend kenmerk van Scheikundige Technologie is volgens de Keuzegids de ongeveer vierduizend aansluitingen in het Scheikundegebouw in Eindhoven. Daardoor kan er op elke denkbare plek ingelogd worden op het netwerk. Bij de chemiestudies klagen de studenten nergens echt over de docenten. Ze zijn deskundig en altijd bereid je te helpen. Wel is de manier van lesgeven soms wat saai, vooral in Eindhoven. De Eindhovense docenten krijgen in de enquête van 1998 van alle opleidingen het laagste cijfer.

Van de opleiding Technische Wiskunde zijn wel actuele gegevens beschikbaar. De opleiding neemt de zesde plaats in, op een lijst van negen opleidingen. In de keuzegids van 1996 stond de Eindhovense opleiding nog bovenaan. Een paar jaar geleden scoorde Technische Wiskunde vooral hoog met het onderdeel ‘zelfstandig leren denken.’ In 1999 blijken studenten nog steeds te vinden dat ze bij de Eindhovense opleiding zelfstandig leren denken. Alleen is de opleiding nu voorbijgestreefd door Wiskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook de goede voorzieningen waren in 1996 aanleiding voor een -gedeelde- hoogste score. In 1999 blijken de VU, Twente en Nijmegen op dit punt beter te scoren.

De opleiding TeMa blijkt in de Keuzegids redelijk goed te scoren. De studie staat op een tweede plaats in een rijtje van vier. Het verschil met de koploper van de UvA is gering (Eindhoven 7,35, Amsterdam 7,36). Het verschil met de nummer drie uit Delft is groter (6,99). De Eindhovense opleiding scoort vooral met zelfstandig leren denken. De studenten bij TeMa werken veel met projectonderwijs en ze vinden dat ze daardoor een kritische instelling krijgen. Ook de faciliteiten (lees de notebooks) scoren hoog. TeMa komt wat betreft de studeerbaarheid iets boven het landelijk gemiddelde uit. De samenhang binnen de studie belonen de studenten met een 6,9. Dat is een stuk lager dan in Amsterdam (7,6) en bijna hetzelfde als Delft (6,8).

Technische Bedrijfskunde verdient haar derde plaats in het rijtje bedrijfskundige opleidingen onder meer met de hoogste score aan positieve antwoorden op de vraag of studenten deze studie een volgende keer weer zouden kiezen. Ook de faciliteiten en de roosters en tentamens scoren goed.

De opleiding Technische Bedrijfskunde heeft volgens de Keuzegids het meest exacte karakter van de bedrijfskunde-opleidingen. /.

TUE-studies in de Keuzegids 1999-2000

Studie Oordeel student Eerdere peiling Plaats in 99

Wiskunde 7,38 - 6 (uit 9)

TeMa 7,35 - 2 (uit 4)

Elektrotechniek 7,34 3 (uit 3) 1 (uit 3)

Werktuigbouwkunde 7,32 1 (uit 7*) 1 (uit 6*)

Scheikunde 7,18 (1998) 5 (uit 10) -

Bedrijfskunde 7,17 3 (uit 7) 3 (uit 7)

Informatica 7,14 8 (uit 9) 5 (uit 9)

Natuurkunde 7,12 (1998) 7 (uit 9) -

Bouwkunde 6,78 (1998) 4 (uit 4**) -

*-Bij de vergelijking zijn ook verwante studies als lucht- en ruimtevaarttechniek en industrieel ontwerpen betrokken.

**-Bij de vergelijking zijn ook de studies Civiele Techniek (Delft) en Civiele Technologie en Management (Twente) betrokken. /.

/Promoties

Op maandag 18 oktober om 16.00 uur promoveert drs. M.P. Timmer (TM) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘The Dynamics of Asian Manufacturing. A Comparative Perspective, 1960-1963’.

Eveneens op 18 oktober om 16.00 uur verdedigt ir. R. van der Pluijm (B) in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift met de titel ‘Out-Of-Plane Bending of Masonry, Behaviour and Strenght’.

De promotie van drs. E.M.S. van Hamersveld (ST) vindt plaats op dinsdag 19 oktober om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het auditorium. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Oil-Acrylic Hybrid Latexes’.

‘Atomic and Molecular Excitation Processes in Microwave Induced Plasmas; A Spectroscopic Study’. Op dit proefschrift hoopt ir. E.A.H. Timmermans (N) op dinsdag 19 oktober te promoveren. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 5 van het auditorium.

Woensdag 20 oktober om 16.00 uur promoveert ir. N. van de Wouw (W) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Steady State Behaviour of Stochastically Excited Nonlinear Dynamic Systems’.

M. Slawinski (ST) verdedigt op woensdag 20 oktober om 16.00 in promotiezaal 5 van het auditorium haar proefschrift ‘Strategic Aspects of the Incorporation of Acrylic Acid in Emulsion Polymers’.

/Eindvoordracht

De eindvoordracht van drs. B. van Wijngaarden (ontwerpersopleiding wiskunde voor de industrie) is op dinsdag 19 oktober om 14.00 uur in collegezaal 12 van het auditorium. De titel luidt: ‘Aspects of surface shape reconstruction of a moving rigid object from a video sequence’.

/Middag voor

‘ambassadeurs’

Voor alle studenten die in het kader van hun studie naar het buitenland gaan, wordt iedere maand een bijeenkomst georganiseerd. Het accent van deze bijeenkomst ligt vooral op de ambassadeursrol die de student voor de TUE in het buitenland vervult. Het geeft in een nutshell inzicht in TUE aangelegenheden waarnaar men in het buitenland regelmatig vraagt. Om te voorkomen dat je het antwoord volledig schuldig bent, wordt iedere TUE student geacht voor vertrek hieraan deel te nemen. De eerstvolgende gelegenheden voor deelname zijn op woensdag 20 oktober in de Winzaal HG 6.01 en woensdag 17 november in TR 3.35 (beide van 15.30-17.30 uur). Aanmelding bij voorkeur via e-mail: BIA@tue.nl. Andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook welkom.

/.














Website