/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 6

jaargang 42, 14 oktober 1999


Mensen

Alex van Herk

“Van jongs af aan dol op proefjes doen”

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

Hij is inmiddels een volleerd showman, maar onderzoek doen op het gebied van polymeren blijft de hoofdmoot voor dr. Alex van Herk van Scheikundige Technologie. Tijdens de open dag afgelopen zondag liet hij zijn ‘kunstjes’ zien aan het nieuwsgierige publiek tijdens de Chemieshow.

“Ik vind het heel leuk om shows te geven, daarom word ik er ook altijd voor ‘gepakt’”, lacht dr. Alex van Herk van de vakgroep Polymeren van Scheikundige Technologie. “Ik heb net een college gegeven met wat proefjes, altijd leuk”, verontschuldigt hij zich terwijl hij zijn tafel opruimt. Om vervolgens enthousiast te vertellen over scheikundige proeven. “Ik ben van jongs af aan al gek op proefjes doen, het liefst met rook en vuur. Ik had al snel een scheikundedoos, maar die vond ik niet gevaarlijk genoeg. Bij de drogist kon je vroeger gewoon fosfor en magnesiumpoeder kopen. Mijn eerste vuurwerkbom was snel gemaakt.”

Het enthousiasme dat Van Herk heeft voor scheikunde, wil hij met de Chemieshow overbrengen op mensen. “Je moet het een beetje populair presenteren; je woordkeus aanpassen. Af en toe is dat wel moeilijk.” De proeven die Van Herk doet, moeten toegankelijk zijn, maar het mag niet te gemakkelijk worden, vindt hij. “Er zitten altijd een paar whizzkids in de zaal die je een beetje moet prikkelen. Daarom doe ik meestal ook een proef die we zelf niet eens snappen.”

Compleet met witte labjas en veiligheidsbril en Edwin Verlangen als aangever, heeft Van Herk afgelopen zondag heel wat scheikundige proeven de revue laten passeren. Zo liet hij schuim spuiten uit de ogen van een uitgeholde pompoen, maakte hij vuurwerk, lichtgevende vloeistoffen en liet hij een suikerklontje branden. “Een van de simpelste dingen, maar dat vond het publiek het leukste. Als je een suikerklontje in een vlam houdt, brandt ie niet. Als je er echter as van een sigaret oplegt, brandt het klontje wel. De as werkt als een katalysator die de verbranding op gang brengt. Dat vonden veel kinderen heel fascinerend. Overigens zeg ik bij elke proef erbij dat kinderen dit thuis niet mogen nadoen”, lacht Van Herk, die zelf vroeger wel alles uitprobeerde.

Alhoewel de scheikundige de Chemieshow heel leuk vindt, heeft hij ook een kritische kanttekening. “Op de een of andere manier lukt het hier op de TUE nooit de randvoorwaarden goed te regelen. Of de afzuiging is niet geregeld, het licht doet het niet, of de microfoon is kapot. De water-stofzuiger, die onder andere het schuim dat uit de pompoen spuit, moet opzuigen, ontbreekt ook regelmatig, hoewel ruim van tevoren wordt aangekondigd dat we ‘m nodig hebben.”

Het enthousiasme waarmee Van Herk zijn vak brengt, werkt aanstekelijk. Om die reden wordt hij waarschijnlijk vaak gevraagd een show te geven op voorlichtingsdagen. Het doen van proeven beperkt zich bij Van Herk overigens niet tot open dagen en voorlichting voor scholieren. Tijdens zijn colleges maakt hij regelmatig gebruik van praktijkvoorbeelden en hij is op televisie geweest bij Wouters Wondere Wereld, een populair wetenschappelijk programma. Daar deed hij allerlei proeven. “Die proeven gingen goed, hoewel we niet hadden gerepeteerd. De presentator, Rolf Wouters, kreeg namelijk bij een andere repetitie een glassplinter in zijn gezicht en moest naar de EHBO. Maar alles is goed gegaan, al zien mensen het liefste dat er iets fout gaat. Dan zijn ze bij mij niet aan het juiste adres, want ik doe die proeven al sinds ik tien jaar was. /.

De week van/Anneke

Anneke Michielsen werkt al veertien jaar bij de catering en sinds kort bij het onderdeel party-catering op de TUE.

Maandag: Het wordt een relatief rustig weekje. Overdag in het Auditorium gestaan. Hartstikke leuk om bij mijn maatje Loes te staan. Het is er wel druk, dus ook veel afwas en troep. Om 15.00 uur zijn we door de afwas heen. Om 16.00 uur het buffet klaarzetten op vloer zes voor een zelfbedieningslunch en borrel. Daarna ga ik weer naar de Senaatszaal om mee te helpen bij een dubbele promotie. Om 19.45 uur mag ik lekker naar huis, want het was een drukke dag.

Dinsdag: Dit wordt een heerlijke dag, want ik hoef pas om vier uur te beginnen. (Dit is zeer uitzonderlijk.) Buffet opgebouwd samen met Gerdien en Moniek voor de neighbourhood-bijeenkomst waar dertien kinderen bij zullen zijn. Dat hebben we geweten. Ze hebben ons zeer goed ‘geholpen’ met de afwas. In opdracht van Moniek plaagden ze mij. Dit was een gezellige avond, mede door al die kleine dabbertjes van verschillende nationaliteiten. Om half elf moe maar voldaan naar huis.

Woensdag: Om 08.00 uur op TNO begonnen. Diverse rondes met koffie gemaakt. Deze worden op bestelling in de kamers en vergaderzalen afgegeven. Om half drie als een speer naar het Auditorium gelopen om de borrel klaar te zetten voor de maandelijkse bijeenkomst van het Twinningcenter. Om 19.15 lekker vroeg naar huis.

Donderdag: Dit wordt een lange dag voor de meeste van ons. Vroeg (08.30 uur) begonnen om tot ‘s avonds half tien een symposium te verzorgen voor het Stan Ackermans Instituut.

Vrijdag: Om 09.00 uur ‘s ochtends vergadering met drie andere partyleidsters, de managers en de grote baas. Daarna met Moniek naar Oirschot geweest om nieuwe spulletjes in te kopen voor de buffetten. 14.30: Joepie! Weekend.

Dit was een relatief kort weekje want normaal werken we langer en meer. Dit is niet erg omdat ik drie gezellige collega’s heb en het werk afwisselend is. Je ontmoet veel verschillende mensen. Soms is het rennen tegen de klok, maar het is kicken als iedereen tevreden is op de party en niemand iets gemerkt heeft van de stress achter de coulissen. /.

/Wageningse

student wint

halve marathon

Jeroen Zijnstra van de Wageningse atletiekvereniging Tartletos heeft afgelopen zondag in Eindhoven het Nederlands studentenkampioenschap halve marathon gewonnen. Hij liep de halve marathon in 1:11:21. De broers Colin en Dave Bekers uit Eindhoven wonnen respectievelijk zilver en brons bij de heren. Bij de dames sleepte Asterix-lid Marja Houben het goud in de wacht. Op een vierde plek bij de dames eindigde Christiane Vriens, eveneens van Asterix. Het kampioenschap werd dit jaar georganiseerd door atletiekvereniging Asterix in samenwerking met de stichting Marathon Eindhoven. Beide wedstrijden waren geïntegreerd waardoor deelnemers aan de studentenwedstrijd automatisch mededen aan de stadsmarathon. Uit het eindklassement van de stadsmarathon blijkt dat de studenten het uitstekend gedaan hebben. Zijnstra eindigde als negende, de broertjes Bekers als dertiende en veertiende van de 3927 deelnemers.

/Training

Het Onderwijs Service Centrum biedt weer een korte training ‘Theatervaardigheden in het onderwijs’. Tijdens de training draait het vooral om theatrale aspecten van presenteren voor groepen. De training is bedoeld voor docenten die hun presentatievaardigheid willen vergroten. In praktische oefeningen komen zaken aan bod als vertelstijlen, het gebruik van stilte, mimiek, houding, gebaren, gebruik van de ruimte en gebruik van attributen.

De training is op 19 en 26 november van 13.30 tot 17.00 uur. Nadere informatie: Gijs Meeusen (tst. 4237) of Toine Andernach (tst. 3478). Aanmelden: per telefoon (tst. 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). /.














Website