/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 6

jaargang 42, 14 oktober 1999


Opinie

Cursief

Binnen enkele weken zijn alle universiteiten de maat genomen waar het de kwaliteit van hun onderwijs betreft. Enige weken geleden was er de enquête van Elsevier/NIPO, en vorige week werd de Keuzegids Hoger Onderwijs gepubliceerd, een lijvig boekwerk dat alle opleidingen in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs op een rijtje zet en van een kwaliteitsmerk voorziet.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft bepaald geen reden om zich te schamen. Uit het Elsevier-onderzoek bleek dat de TUE volgens professoren de beste was van de drie technische universiteiten. Uit de Keuzegids is op te maken dat de TUE sterk stijgende is. Stond de universiteit vorig jaar in het oordeel van de student nog op de negende plaats, nu stijgt ze naar de vijfde plaats. Concurrent Delft blijft daarmee ver achter (vorig jaar een tiende plaats, nu weer). Twente, vorig jaar vierde, staat nu weer op de vierde plaats en dus nog een plaatsje voor Eindhoven.

Kwaliteitstesten als die van Elsevier en de Keuzegids dienen serieus te worden genomen. Niet omdat het van die geweldig doorwrochte, wetenschappelijke onderzoeken zijn -dat zijn ze namelijk niet-, maar omdat een belangrijk deel van de aankomende studenten nota neemt van dit soort testen en naar de bevindingen van de samenstellers zal handelen.

En, ondanks dat er sprake is van soms wel erg kleine steekproeven, kunnen er toch ook trends gesignaleerd worden. Het gaat er met andere woorden niet om om in een juichstemming te geraken vanwege het feit dat Elektrotechniek volgens de Keuzegids de nummer een is in zijn soort. De opleiding staat met een 7,34 bovenaan, gevolgd door de Twentse opleiding met 7,33. Delft volgt met 7,22. Met een dergelijke foto-finish, zoals er overigens veel zijn in de Keuzegids, zijn er geen redenen om vreselijk opgewonden te raken. Veel belangrijker is het feit dat er een omhooggaande trend is bij Elektrotechniek. Vorig jaar scoorde de opleiding een 7,01 in de oordelen van de studenten. Er is dus een duidelijke progressie, die belangrijker is dan de score in een hitlijstje. Zo’n omhooggaande trend is er ook bij Technische Informatica. De inhoud en samenhang van de studie blijkt opeens veel beter te scoren dan in het afgelopen jaar. Het onderdeel ‘Bibliotheek en Computers’ stijgt, zeker in de statistieken van de Keuzegids, signi ficant van 7,4 naar 7,9. Jammer genoeg blijken de docenten het weer een stuk slechter te doen dan vorig jaar.

Een andere trend die duidelijk zichtbaar wordt in de Keuzegids, is de positieve uitwerking van de notebooks. De opleidingen aan de TUE scoren onveranderd hoog op het onderdeel ‘Bibliotheek en Computers’. In de statistieken van de Keuzegids tellen deze onderdelen echter niet zo zwaar mee, hetgeen maar goed is ook; er zou eens onterecht de indruk kunnen worden gewekt dat de opleidingen in Eindhoven scoren door hun faciliteiten, en niet door de inhoud en samenhang van de studie.

Met die laatste scores is gelukkig niets mis, alhoewel de TUE op dit punt niet erg tevreden hoeft te zijn: in de studentenoordelen van 1999 scoort Wiskunde relatief laag, Informatica is laagste, TeMa gemiddeld, Elektrotechniek hoogste, Werktuigbouwkunde gemiddeld en Technische Bedrijfskunde hoog. De andere opleidingen worden beoordeeld met oude gegevens, een zwakte van de Keuzegids. Het zou natuurlijk mooi zijn als alle studies aan de TUE op dit onderdeel hoog scoren. Hoge punten scoren met notebooks is relatief simpel; scoren op inhoud een stuk moeilijker.

Fred Gaasendam /.

Frauderen

Ruim eenvijfde van alle ouderejaars op de Universiteit Maastricht fraudeert wel eens bij het maken van een toets of schriftelijke opdracht, zo blijkt uit een enquête. Daaronder vallen afkijken, het maken van aantekeningen in boeken die tijdens het examen mogen worden gebruikt, spiekbriefjes en het (gedeeltelijk) overschrijven van werkstukken. Hoe zit het met fraude op de TUE?

P. Renders

docent

Deze hoge aantallen verbazen mij. Zelf heb ik maar één keer een geval van fraude meegemaakt en ik werk hier al sinds 1964. Er werd een briefje doorgegeven en dat heb ik onderschept. ‘Als ik dit nog eens zie, vlieg je eruit’, heb ik toen gezegd. Of een werkstuk is overgeschreven is veel moeilijker te be-oordelen.

Fraude komt hier volgens mij veel minder vaak voor. Maar laten we elkaar niets wijsmaken, ook hier wordt gespiekt. Al hoor ik van studenten dat ze de surveillanten, meestal oud-mederwerkers, heel streng vinden. Ik denk dat de TUE-studenten er meer over praten dan dat ze het daadwerkelijk doen.

Bart van Campen

vijfdejaars werktuigbouwkunde

Spieken heeft bij deze studierichting weinig zin. Je moet de stof kunnen toepassen en dan heb je niets aan een spiekbriefje met een formule. Het gebeurt wel dat er examenvragen naar buiten worden gesmokkeld. Of je schrijft na het examen snel de vragen op die je nog hebt onthouden. Zo komen oude vragen in omloop en dat is vooral handig bij docenten die vaak dezelfde vragen gebruiken voor een examen.

Paul Wingelaar

vijfdejaars electrotechniek

Eén keer heb ik gezien dat iemand tijdens een examen werd weggestuurd omdat hij een spiekbriefje gebruikte. De betreffende capaciteitsgroep heeft deze student een jaar lang geschorst. Zelf spiek ik nooit. Waarom zou ik? Ik ga alleen naar een examen als ik de stof ken.

Paul Bezembinder

voorlichter Natuurkunde

De afgelopen drie jaar hebben wij twee gevallen van fraude gehad. Een student had een practicumverslag gekopieerd en enkele nieuwe getallen ingevuld. Dat kwam hem op een reprimande van de opleidingsdirecteur te staan. Het practicum moest hij het jaar daarop overdoen.

Tijdens een tentamen wiskunde ging een meisje naar het toilet. Meteen daarna controleerde een surveillant de wc en vond een spiekbriefje. Het moest wel van haar geweest zijn, want zij was het enige meisje dat aan het tentamen meedeed. Ook zij moest het tentamen opnieuw maken en ze werd ernstig toegesproken door de decaan.

Ritske van der Meer

eerstejaars TeMa

Er zijn rekenmachines waarmee je ook tekstuele informatie kan opslaan. Zolang die niet verboden worden, werken docenten fraude zelf in de hand. Zelf bekijk ik oude werkstukken, het zou dom zijn als je dat niet doet.

Een studente bedrijfskunde

Je kunt wel proberen af te kijken, maar vaak kun je toch niets zien. Ik ken studenten die tijdens het tentamen naar de wc gaan en dan nog snel wat opzoeken. Maar dat durf ik niet. Handig zijn oude werkstukken, die schrijf ik wel eens over. /.

Cursor vroeg een aantal prominenten van de TU om een reactie naar aanleiding van de oprichting van de Hub van Doorne-leerstoel. De algemene teneur van die reacties was: “Prima dat de familie van Doorne dat geld ter beschikking stelt, maar de TU moet wel zelf kunnen beslissen over de invulling van die leerstoel.” En wat dat betreft was er dus geen reden tot bezorgdheid. Maar dat is niet overal op de TU het geval. In de faculteit TM bevinden zich twee

hoogleraren, op de benoeming waarvan de TU naar mijn inlichtingen volstrekt geen beslissende invloed heeft gehad, te weten de professoren Schuurman en Derkse, die filosofie-colleges geven, en die betaald worden door respectievelijk de stichting voor reformatorische wijsbegeerte o.i.d. en de Radboudstichting.

Deze twee heren verdelen onder elkaar de basiscolleges filosofie op dit instituut. De studenten weten niet beter dan dat deze heren ‘de’ tegenwoordig gangbare filosofie in de volle breedte presenteren, maar niets is minder waar. Deze heren worden betaald om EEN bepaald standpunt uit te dragen, en van professor Schuurman heb ik ervaren dat hij dat ook met veel enthousiasme en eenzijdigheid doet. Studenten die bij hen colleges volgen krijgen zo een heel verkeerd beeld van de filosofie en er staat op deze zogenaamde universiteit daar niets tegenover dat dat beeld enigszins corrigeert. Het is mooi dat de door Cursor geraadpleegde heren zo sterk de onafhankelijkheid van de universiteit voorop stellen, maar laat uw lezers daardoor niet de indruk krijgen dat dat overal in dezelfde mate het geval is.

Pim Lemmens /.














Website