/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 6

jaargang 42, 14 oktober 1999


Voorpagina

Geslaagde dag

Onder de 7.000 bezoekers aan de publiekszondag waren deze twee kinderen, voor wie de wetenschap nog veel geheimen heeft. De dag is een onderdeel van de Wetenschap- en TechniekWeek aan de TUE. Coördinator ir. Mariken Althuizen: “Het liep perfect dankzij de inzet van de faculteiten en de diensten. Ook achter de schermen is er keihard gewerkt door de collega’s van de catering, de schoonmaak en de servicediensten.”

Ook het College van Bestuur toonde zich tevreden. “Onze dank en complimenten gaan uit naar alle medewerkers die er ook dit jaar weer voor gezorgd hebben dat de TUE zich van haar beste kant kon laten zien”, aldus secretaris ir. Harry Roumen.

Foto: Bram Saeys /.

Doorbraak in onderzoek plastic chips

Publicatie TUE onderzoekers in Nature

Onderzoekers van de groep Macromoleculaire en Organische Chemie van de faculteit Scheikundige Technologie zijn erin geslaagd om een polymeer te ontwikkelen waarmee plastic chips gemaakt kunnen worden.

De resultaten van dit onderzoek worden van-daag gepubliceerd in het Engelse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het betreft het artikel ‘Two-dimensional charge trans-port in self-organized, high-mobility conjugated polymers’.

In het artikel wordt aangetoond dat hoge snel-heden van ladingen in poly(3-hexylthiofeen) verkregen kunnen worden door de chemische structuur en de oriëntatie van de polymeerketen nauwkeurig te contro-

leren. Het gepubliceerde onderzoek is een gezamenlijk resultaat van onderzoekers uit Enge-land, Denemarken en Nederland, waarbij de TU Eindhoven de materialen maakt en Philips Research toepassingsmogelijk-heden onderzoekt. Aan de TUE werken dr. Bea Langeveld, Jolanda Spiering, dr.ir. René Janssen en prof.dr. Bert Meijer aan het onderzoek.

Polymeren zijn de bouwstenen van plastics. Een polymeer is een molecuul met een lange keten van koolstofatomen. Hoewel de meeste polymeren geen elektriciteit geleiden, zijn er een aantal die dat wel kunnen. Dit maakt ze geschikt als grondstof voor chips. Plastic chips werken hetzelfde als silicium chips, maar kunnen stukken goedkoper zijn. Daar staat tegenover dat plastic elektronica de rekensnelheid van silicium chips niet kan evenaren.

Het onderzoek van de TUE-groep richt zich met name op het optimaliseren van het polymeer zodat de elektrische ladingen zich zo snel mogelijk door het materiaal kunnen be-wegen. “Een polymeer is te vergelijken met een kralenketting”, zegt Bea Langeveld. “Door de koolstofatomen, de kralen, zo regelmatig mogelijk te rangschikken krijg je een optimaal transport van ladingen over de keten zelf. Maar omdat het materiaal gebruikt wordt voor schakelingen, moeten de ladingen ook op andere ketens overspringen. Om dat te optimaliseren moet je dus ook zorgen dat de verschillende ketens zo goed mogelijk tegen elkaar aanliggen. Wij zijn daar aardig in geslaagd. Het transport van ladingen in het plastic dat wij ontwikkeld hebben, is veel sneller dan bestaande half-geleidende plastics.”

Omdat de snelheid van een plastic chip het voorlopig niet kan opnemen tegen een exemplaar van silicium is het niet waarschijnlijk dat de plastic chip op korte termijn in pc’s zal belanden. Bij minder rekenintensieve toepassingen is echter een grote rol weggelegd voor plastic-elektronica. Langeveld: “Plastic-elektronica is dun en flexibel. Wanneer plastic elektronica verwerkt wordt in etiketten van winkelproducten, zou het de streepjescode en op termijn zelfs de caissière kunnen vervangen. De kassa ‘leest’ de etiketten van de producten en weet wat er af moet worden gerekend.” Langeveld verwacht dat het nog wel even zal duren voordat de eerste plastic chips van de band zullen rollen. /.

Minister Hermans geeft TeMa en Bedrijfskunde vijfde jaar

Minister Loek Hermans geeft de opleidingen TeMa en Technische Bedrijfskunde een vijfde jaar. Dat betekent dat studenten die aan deze studies beginnen, ook vijf jaar aanspraak kunnen maken op studiefinanciering. De minister meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer die hij afgelopen dinsdag verzonden heeft. De beslissing van de minister heeft tot gevolg dat de Tweede Kamer een wetswijziging moet goedgekeuren.

Hermans is tot zijn beslissing gekomen na een positief advies te hebben ontvangen van de Tijdelijke Commissie Veltman. Deze commisie heeft onderzocht of de Eindhovense opleidingen aan de criteria voor vijfjarigheid voldoen die in 1993 voor de andere ingenieursopleidingen zijn opgesteld. Behalve de opleidingen aan de TUE zijn er ook nog twee andere opleidingen aan de technische universiteiten van Delft en Twente die een vijfde jaar ontvangen. /.

Elektronisch communiceren zonder kabels

TUE doet als eerste in Europa mee aan proefproject

De TUE wordt als eerste onderwijsinstelling in Europa proefterrein voor het Bluetooth concept. Hiermee is het mogelijk elektronisch te communiceren zonder kabels via radiogolven. Zo is inloggen met een notebook op Internet straks geheel kabelloos mogelijk door deze technologie.

Welke vorm het proefproject krijgt, is nog niet duidelijk. Herman van de Kuit, hoofd Notebook Service Centrum van de TUE gaat hierover in conclaaf met faculteiten. “Ik zie nu alleen het voordeel dat studenten veel flexibeler kunnen werken, bijvoorbeeld bij een practicum. Dan hoeven ze niet op en neer te lopen van notebook naar proefopstelling. En je hebt geen uitgebreide infrastructuur van kabels nodig.” De firma Intel, een van de initiatiefnemers van Bluetooth, ziet bij monde van Reiner Krepin van de afdeling ‘mobile products’ genoeg mogelijkheden: “Via je notebook kun je bijvoorbeeld instrumenten in het laboratorium besturen. Ik weet zeker dat studenten hier heel creatief zijn in toepassingen van Bluetooth in het onderwijs.” Alles wat elektronisch is, kan in principe worden aangesloten op het Bluetooth systeem. Van de Kuit geeft aan dat draadloze technologie in het onderwijs problemen kan geven: “Als je tentamens afneemt via de laptop, is niet te controleren of iemand ondertussen op Internet informatie zoe kt. Het is fraudegevoeliger. Nu is te zien als iemand online is, omdat er kabels lopen.”

Zie verder pagina 15 /.














Website