/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 7

jaargang 42, 20 oktober 1999


Academie

Ketens van onderzoek: het belang van polymeren in het dagelijkse leven

Professor Thijs Michels nu voltijdhoogleraar aan TUE

Met zijn intreerede ‘Ketens van onderzoek’ is het voltijd hoogleraarschap van prof. dr. Thijs Michels aan de TUE vrijdag officieel bekrachtigd. Michels sprak in zijn oratie over het grote belang van polymeren (plastics) in het dagelijks leven en de noodzaak om de

natuurkunde bij de kennis-keten van polymeren te betrekken.

Professor Thijs Michels tijdens zijn oratie, vrijdag in het auditorium van de TUE. Foto: Bart van Overbeeke

Michels is geen onbekende van de TUE; van 1990 tot 1998 was hij hier een dag in de week werkzaam als hoogleraar ‘theoretische natuurkunde in relatie tot de industrie’. Sinds 1 oktober vorig jaar is hij voltijd hoogleraar aan de TUE. Michels gaat zich vooral richten op wanordelijke materialen, met nadruk op polymeren. “Polymeerfysica ligt heel dicht bij huis voor mij, omdat ik jaren bij Shell heb gewerkt. Door die industriële achtergrond moet ik in staat zijn een duidelijke relatie te leggen tussen de fundamentele interesses binnen de TUE en de praktische mogelijkheden voor de industrie. Maar ik wil mezelf niet presenteren als ‘toepasser’. Ik ben iemand die snapt hoe de link is tussen onderzoek en bedrijfsleven, maar ga toch fundamenteel te werk.”

Binnen de leerstoel ‘theoretische natuurkunde’, heeft Michels voor zichzelf drie hoofdrichtingen uitgestippeld. De eerste is functionele materialen. “Hierbij kijk je naar nieuwe materialen en hoe je de structuur ervan op heel kleine schaal weet te begrijpen in relatie tot de eigenschappen”, aldus Michels. Hij haalt hierbij het voorbeeld aan van de polymeren die werken als halfgeleider. De resultaten van dat onderzoek, waaraan onder andere wetenschappers van de TUE meedoen, werden vorige week gepubliceerd in Nature. Een tweede opdracht voor Michels is het werken aan ordeningsprocessen die voor de structuur op heel kleine schaal zorgen. Ik maak de vertaalslag naar de moleculen en kijk op dat niveau naar de fysica van het maakproces.”

De derde richting is structuurontwikkeling en breuken bij polymeren. “Dit probleem bestaat al heel lang, maar komt nu in de belangstelling bij fysici. Als je een polymeer maar vaak genoeg buigt, breekt ie op een gegeven moment. Ik wil helpen uitzoeken hoe dat komt en hoe je de levensduur van polymeren kunt verlengen. Dit fascineert me, al is het een high-risc onderwerp.”

Michels is bezig een grote groep op te zetten op de faculteit Natuurkunde. “We zijn flink aan het recruteren en het gaat goed. We zijn van plan om zwaar gebruik te gaan maken van de supercomputer die de TUE heeft aangeschaft samen met de universiteit in Twente en het rekencentrum van Amsterdam. Wat dat betreft heb ik niet te klagen over de geboden mogelijkheden. /.

/STU wil

scherpere regels

voor netwerk

Het Studenten Service Centrum (STU) wil dat er paal en perk gesteld wordt aan de overlast die ontstaat door het verkeerd gebruik van de mogelijkheden die Internet biedt. De laatste tijd wordt er bij het STU veel geklaagd over email-kettingbrieven en andere junkmail die via het netwerk verstuurd wordt. Bezien wordt of een duidelijke gedragscode uitkomst kan bieden.

De recente voorbeelden van oneigenlijk gebruik van het netwerk zijn legio. De studenten die erotische cd-roms te koop aanboden via het netwerk bijvoorbeeld. Of de medewerker van de faculteit Werktuigbouwkunde die onlangs mail stuurde naar vrijwel alle studenten van de TUE waardoor de server crashte. Dr. Karin Ali, hoofd van het STU: “Verder moet je bij misbruik denken aan porno op pagina’s van TUE-studenten, racistische opmerkingen en vormen van junkmail. Onlangs circuleerde op de TUE een kettingbrief die naar medewerkers en studenten gestuurd werd, maar ook naar personen buiten de TUE. Wij hebben daar tientallen klachten over gehad. Als reactie op een email die wie hierover aan de studenten verstuurd hebben, kregen we naast positieve reacties vier ronduit onbeschofte emails.”

Volgens Ali hebben veel mensen niet door hoe storend een mailbericht kan zijn. “Het is een nieuw medium waar steeds meer gebruik van gemaakt wordt. Veel mensen beschouwen het, ten onrechte, als een heel informeel medium.” /.














Website