/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 7

jaargang 42, 20 oktober 1999


Bestuur

Aanvullende verzekering

tegen gereduceerd tarief

Medewerkers van de TUE kunnen tegen een gereduceerd tarief aanvullende nabestaandenpensioenverzekeringen afsluiten bij het ABP. Het College van Bestuur heeft met het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds hiervoor een overeenkomst afgesloten. Werknemers kunnen minimaal 15 procent en, afhankelijk van het deelnamepercentage, maximaal 20 procent korting krijgen op de voor individueel verzekerden geldende premies.

De Algemene Weduwen- en Wezenwet is in 1996 vervangen door de Algemene Nabestaanden Wet. Deze nieuwe wetgeving stelde een inkomenstoets in, waarop wordt beslist wie recht heeft op een uitkering. Als een nabestaande bij-

voorbeeld eigen inkomsten heeft, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering. Die kan lager uitvallen dan verwacht.

De verzekeraars hebben tot 1 januari van dit jaar het inkomensgat landelijk collectief herverzekerd. Vanaf deze datum moest dit echter per instelling geregeld worden. Er is nu een bodemregeling, de rest moet op individuele basis worden ingevuld.

Verzekeringsmaatschappijen bieden nu bijverzekeringen aan. Zo heeft het ABP een reparatie-verzekering en daarnaast een

aanvullende verzekering in het leven geroepen. De TUE heeft, op aanraden van de bonden, een collectieve verzekering afgesloten met ABP-verzekeringen ten behoeve van de personeels-leden.

Goedkoper

Volgens Martin van Gessel, voorzitter van de CFO-bond, hebben de bonden het CvB gevraagd om de herverzekering goedkoper te maken. “Deze regeling is niet voor iedereen nuttig, maar er zijn toch veel mensen mee geholpen. Het gaat sowieso om een vreemde situatie. Nu moet worden betaald voor iets dat voorheen door de sociale verzekering geregeld werd. Bij de WAO was dat ook al zo. Juist omdat je nu extra betaalt voor iets dat je eerst al had, vinden de bonden dat je niet meer zou moeten uitgeven dan strikt

noodzakelijk is.”

Het kostte wel wat moeite om een dergelijke regeling voor elkaar te krijgen. De bonden drongen er bij het CvB op aan, maar deze twijfelde. Van Gessel: “Nu zit de TUE namelijk vast aan verzekeraar ABP, maar over twee ŕ drie jaar mag de universiteit banden aangaan met andere aanbieders. De collectieve overeenkomst met het ABP zou dan een blok aan het been kunnen zijn, dacht het CvB.”

In juni van dit jaar was er een voorlichtingsbijeenkomst in E-hoog over dit onderwerp. “Het was toen echt volle bak. De verzekeringsmaatschappij gaf uitleg en wij maakten de mensen vooral duidelijk dat ze zelf kunnen kiezen of ze deze aanvullende verzekering willen afsluiten. Financieel adviseurs kunnen helpen een verantwoorde keuze te maken”, vertelt Van Gessel.

Meer informatie kunnen werknemers van de TUE verkrijgen bij het Front Office, FG 0.10. Ook kan de internet-site www.abp.nl geraadpleegd worden voor een rekenmodule. /.

Diensten TUE onder de loep

Het College van Bestuur heeft besloten een zogeheten ‘Added Value Analysis’ (AVA) te houden. Daarover zal eind oktober een nieuwsbrief verschijnen. Het bureau Berenschot is ingehuurd om het AVA-project te begeleiden. Er zal een klankbordgroep komen waarin onder andere een lid van de universiteitsraad zitting heeft.

Wat zou u niet meer doen als uw budget drastisch gekort zou worden? Over het antwoord op deze vraag kunnen de afdelingschefs van staf- en ondersteunende diensten vast gaan nadenken. Binnen niet al te lange tijd moet er namelijk een antwoord op komen.

De Added Value Analysis is een methodiek om de effectiviteit en efficiëncy van de ondersteunende processen binnen de TUE door te lichten. De analyse dient een antwoord te geven op de vragen ‘doen we het goede?’ en ‘doen we dat goed?’. Een en ander betekent dat alle ondersteunende en stafafdelingen bij de TUE bij het onderzoek betrokken zullen worden, op centraal niveau, maar ook op faculteitsniveau. Het CvB kondigde een en ander al aan in de laatste universiteitsraadvergadering. Meer details zijn nu bekendgemaakt in de overlegvergadering van de dienstraad Stafeenheden.

Het doel van de AVA is om meer bezuinigingen in onderwijs en onderzoek te voorkomen, om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven en om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen.

De stafafdelingen en ondersteunende diensten moeten zich afvragen wat hun meerwaarde voor de TUE is. Zo’n analyse kan er toe leiden dat aan sommige activiteiten niet langer geld gespendeerd wordt. Dat geeft vervolgens weer financiële ruimte voor het starten van nieuwe, zinvollere activiteiten.

Met het toepassen van de Added Value Analysis wil het CvB niet alleen toetsen of er activiteiten afgebouwd moeten worden en andere gestart. Het bestuur wil ook weten of bestaande activiteiten op een efficiëntere manier gedaan kunnen worden.

De analyse zal voor het grootste deel moeten worden uitgevoerd door de staf- en steundiensten zelf. Bureau Berenschot moet de afdelingen een beproefde methodiek aanreiken voor de analyse. Ook moet Berenschot vergelijkingsmateriaal aanreiken uit andere, vergelijkbare organisaties, zodat de eigen uitkomsten vergeleken kunnen worden met andere.

Berenschot zal ook de uitkomsten van de door de afdelingen gepleegde analyse kritisch beoordelen.

Rond 1 maart 2000 moet er een inventarisatie gereed zijn van de ondersteunende processen. /.

/Vacatures

Office-Manager, V41038, IPO, SAI Ontwerpersopleiding User-System Interaction, salaris: tussen

fl. 3.419,- en fl.4.636,- bruto per maand (schaal 7), duur: 1 jaar + uitz onb tijd, reageren tot 1 november

Ph.D. Student, V34210, Department of Applied Physics, Fluid Dynamics Laboratory, salaris: fl. 2953,- in het eerste jaar tot fl. 4037,- in het vierde, duur: 4 jaar, reageren voor 15 november.

Drie junior onderzoekers, V32826, TUE in samenwerking met Ericsson, Hollandse Signaalapparaten and Philips Research, Salaris: AIO:

fl. 2.935 bruto in het eerste jaar tot fl. 4.037 (bruto) in het vierde jaar (voltijds). Post doc: ten minste

fl. 4.110 bruto (voltijds).

/Faculteiten

Bedrijfseconomie voor technici (1A150) Het college dat op maandag 11 oktober was gepland, maar in verband met ziekte van de docent niet door kon gaan, wordt nu gegeven op maandag 8 november.

Berichten Opleiding Technische Bedrijfskunde zijn te vinden op:

http://www.tm.tue.nl/actueel/bericht.htm

/Leren doceren

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op dinsdag 23, woensdag 24 (ochtend) en dinsdag 30 november 1999 een cursus ‘Doceren in het Hoger Onderwijs’. De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren docenten en voor assistenten in opleiding. De cursus biedt een goede voorbereiding op bijvoorbeeld het geven van hoor- en werkcolleges en het begeleiden van werkgroepen. Tijdens de cursus komen thema’s aan de orde als het maken van lesopzetten, het systematisch aanpakken van problemen, het boeiender maken van onderwijs en het beoordelen van studieresultaten. Voor TUE-medewerkers is deelname gratis.Nadere informatie: Harry van de Wouw (tst. 3126) of Annemiek Kamp (tst. 4461). Aanmelding kan per telefoon

(tst. 5060), per email (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). De uiterste aanmelddatum is 9 november. De datum voor de volgende cursus is gepland op 2, 3 en 15 maart 2000. /.














Website