/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 7

jaargang 42, 20 oktober 1999


Cultuur

Noordkaap geeft op TUE laatste concert

Muziekbladen als Teek en Oor zijn het er roerend over eens: de betere Nederlandstalige popmuziek komt uit Vlaanderen. Bij Studium Generale waren ze er ook niet blind/doof voor en zij nodigden de Belgische formatie ‘Noordkaap’ uit. Als je dan weet dat het optreden van vanavond tevens het laatste optreden van deze band is, maakt dat de affiche alleen nog maar aantrekkelijker.

Wil je tegenwoordig als band doorbreken dan moet je óf invloedrijke ouders hebben (zie Soulwax) óf een prijs in de wacht slepen. Noordkaap hoort bij het tweede lijstje. De groep won in 1990 de Belgische variant van de Grote Prijs: de Humo RockRally (HRR). Deuren gingen open. Platenmaatschappijen en managements stonden te dringen om de Vlaamse popgroep in te lijven. Voor de Limburgse zanger/gitarist Stijn Meuris is Noordkaap een uit de hand gelopen hobby. “Het is nog steeds een hobby, maar dan wel één waarmee we al zeshonderd keer hebben opgetreden en zeven cd’s opgenomen hebben.”


Stijn Meuris: ÒWaarom we in Nederland nooit echt zijn doorgebroken weet ik nietÓ. Op de achtergrond Lars van Bambost. Foto: extern

Tien seizoenen

Nu, na tien jaar, houdt Noordkaap het voor gezien. Gitarist/componist Lars van Bambost heeft besloten bij ‘Novastar’, dé band in opkomst, te gaan spelen. Toen enkele jaren geleden drie bandleden vertrokken bij Noordkaap gingen Meuris en Van Bambost gewoon door. “We hebben er toen wel aan gedacht om ermee op te houden, maar het hoefde niet. We hadden nog verhalen te vertellen en een cd in ons hoofd. Bovendien, en dat bedoel ik niet denigrerend, ze waren vervangbaar. Nu liggen de kaarten iets anders aangezien Lars en ik Noordkaap zijn. Lars gaat bij Novastar spelen en ik heb plannen voor een nieuwe band. Kijk, je moet het vergelijken met voetbal: niemand speelt tien seizoenen voor dezelfde club”, aldus Meuris.

StuBru

De grootste frustratie van Stijn Meuris is dat z’n band nooit in Nederland is doorgebroken. “Ik weet echt niet waarom het ons nooit gelukt is. Wel ontbreekt het Nederland aan een zender als Studio Brussel waar muziek als de onze thuishoort. Het valt ook op dat we bekend zijn binnen het bereik van de zender van Studio Brussel. Met de Nederlandse pers hebben we nooit een probleem gehad. Maar wat heb je aan een lovend artikel als je nummer daarna niet vijftig keer op de radio te horen is?”

Op de vraag of Noordkaap meer Vlaamstalig dan Nederlandstalig is, bestaat een duidelijk ant-woord. “Wij zijn Nederlandstalig tout court. Noem ‘Volumia’ en ‘De Kast’ dan maar Noord-Nederlandse muziek, aangezien er geen enkele referentie tussen hen en ons bestaat. En dat willen we ook zo houden.”

Vanavond spelen Meuris en de zijnen dus hun laatste ‘gewone’ concert. “Bezoekers kunnen een vlammende, zeer gedreven set verwachten, want ik heb het gevoel dat we weer een nieuwe versnelling hebben ontdekt. Het draait nu allemaal nog meer om emotie dan vroeger.”

Voor het optreden van Noord-kaap, dat om 21.00 uur begint, zullen in de BLauwe Zaal animatiefilms getoond worden. Van deze ondergewaardeerde filmvorm zullen enkele voorbeelden vanaf 20.00 uur te zien zijn. /.

Culturele top 5 van Hetty de Groot

Bureaucoördinator Studium Generale

“Ik heb geprobeerd vijf verschillende genres te vinden, want ik hou wel van wat verscheidenheid. Laten we beginnen met muziek. Toen ik in een platenzaak was, hoorde ik Afro Celt Sound System. Ik vond die mix van Afrikaanse en Ierse muziek die zij maken zo goed dat ik de cd gelijk gekocht heb.

Voor het literatuuronderdeel heb ik gekozen voor het boek ‘De zwarte met het witte hart’ van Arthur Japin. Twee Ghanese prinsjes, Kwasi en Kwame, worden als onderpand voor een illegale slavenhandel aan koning Willem I geschonken. Het gaat over de strijd die beide jongens leveren: de één wil zich uit alle macht aan Nederland

aanpassen, terwijl de ander vecht voor het behoud van zijn Afrikaanse identiteit. Ik heb het in één adem uitgelezen.

Dan is er Dogtroep (zie foto). Dit totaaltheatergezelschap is bijzonder vernieuwend. De dingen die zij doen zijn uniek. Ze maken gebruik van grote zelfgemaakte bouwsels, vuur, water,... Hun optredens zijn meestal in de open lucht of in lege fabriekshallen.

Een staaltje van knap acteerwerk vind je volgens mij terug in The Piano met Holly Hunter. In haar rol mag ze niet spreken en dan moet je zo ontzettend veel expressie hebben om dat toch te doen slagen. Vooral die ogen en hoe ze zich gedraagt, vind ik heel knap. Heel mooie muziek trouwens.

Tot slot heb ik voor Le Dortoir van de Canadese dansgroep Carbone 14 gekozen. Zij beelden de generatie ‘70 uit. Echt alles komt aan bod: Kennedy, socialisme, Vietnam, racisme,... Dat heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt.”/.


Foto: extern
/.

Toneelstuk

on line te zien

Wat staat daar nou op het toneel, een pop of een mens? Wat speelt die muzikant, hoe werkt de licht- en geluids-techniek? Hoe bereidt een acteur zich voor? Wie dit soort dingen wil weten kan 26 oktober terecht bij de website van Het Zuidelijk Toneel (HZT) voor een wereldprimeur. Dan speelt het HZT on line het toneelstuk ‘India Song’. Bezoekers kunnen een dag uit het leven van een toneelgezelschap volgen, chatten met medewerkers of één van de camera’s sturen.

Wie inlogt op WWW.HZT.NL kan vanaf 09.00 uur terecht in de Stadsschouwburg. Daar staan twee camera’s waarvan de ene regelmatig opnames van het podium maakt. Die kun je achter elkaar afdraaien. Je ziet het lege toneel, de eerste decorstukken, de acteurs die komen oefenen, de soundcheck, het toneelstuk zelf, het afbouwen en de nabespreking. De andere camera wordt handmatig bediend en bezoekers die inloggen om te chatten, kunnen ook vragen om bepaalde stukken van het toneel te laten zien. Zo kun je het toneelstuk ‘India Song’ thuis volgen. Chatten kan ook met dramaturg Bart van den Eynde, met componist Harry de Wit of met Jan Versweyvelt, de decorontwerper. De apparatuur van Real Video is zo down te loaden op de site van HZT. /.

/Sociobiologie

Volgens sommigen zijn wij beesten met een dun laagje beschaving. Dat is voorbehouden aan familieleden en niet aan medeburgers. Vanuit dit sociobiologisch perspectief schetst wetenschapsjournalist Marcel Roele het geweld in onze samenleving: Studium Generale, woensdag 27 oktober, 11.45 uur, Blauwe Zaal, auditorium.

/Films

Gewone mensen die de idioot uithangen, dat is dikke lol. Maar blijft dat ook zo? Zie de film ‘The Idiots’ van Lars von Trier (bekend van ‘Breaking the Waves’), dinsdag 26 oktober, 20.30 uur, café Onderdruk. Zondag 24 oktober draait daar ‘The faculty’: horror, sf, actie, occulte leraren en eerstejaars aliens. Op woensdag 27 oktober is er een open podium voor zangers, vertellers of andere kunstenaars.

Het uiteenvallen van de USSR bood nieuwe mogelijkheden voor filmers in de nieuwe deelrepublieken. Vaak gebaseerd op eigen ervaringen maken ze hun films zonder subsidie. Zoals ‘Vaarwel Ganzen’ (Lydia Bobrova) over drie broers, drank, armoede en moedeloosheid. Een aantal Kazachstaanse regisseurs boekte desondanks succes op grote festivals. Daarbij is ‘Killer’ (Darezjan Omirbajev ) over Marat. Deze taxichauffeur kan zijn schuld niet betalen na een aanrijding. De films zijn tot 28 oktber te zien bij Plaza Futura.

/Ruby Tuesday

Muzikantenvereniging Paraplu herbergt vele grote talenten, zoals Ruby Tuesday. De 26 vrouwen variëren in leeftijd van 25 tot 45 jaar en zingen meerstemmig, a capella of met begeleiding. In zes jaar groeiden ze onder leiding van alleskunner Lizzie Kean uit van een zangformatie tot een theatraal geheel met een gezonde dosis zelfspot. Zondagmiddag 24 okober, Café Berlage, 15.30 uur.

/Sun Ra Archestra

Het Sun Ra Archestra is het restant van de band zonder de bandleider/pianist/componist. Sun Ra overleed in 1993 en de band ging door, al was het maar omdat er nog talloze composities lagen te wachten. Het orkest, een van de gasten op het Zuid Nederlands Jazz Festival, komt 24 oktober met een jazzoverzicht, vanaf de jaren ‘30. De Effenaar, 19.00 uur. Op dindag 26 en woensdag 27 oktober is er in de Effenaar (19.00 uur) een Stanley Kubrick marathon, met daarin àl zijn films, behalve zijn allerlaatste.

/World Press Photo

Prachtige, ontroerende evenals verschrikkelijke foto’s zijn te zien op de tentoonstelling van World Press Photo. In verschillende categorieën als sport, mensen, nieuws en wetenschap hangen de prijswinnaars op groot formaat in de Witte Dame, tweede en derde etage. /.














Website