/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 7

jaargang 42, 20 oktober 1999


Studentenleven

Nieuwe borrelruimte

De nieuwe borrelruimte van Scheikunde werd maandag officieel geopend. Hier bedankt het F.O.R.T. bestuur de tappers voor hun hulp tijdens de verbouwing. Foto: Bram Saeys /.

Smakken in Gent

Duizelig worden van

beeldende kunst: het bestaat. Op de tentoonstelling van de eigen collectie van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent staat een enorme stapel borden. Niet zomaar, nee, borden van een meter doorsnee en 15 centimeter dik, schots en scheef op elkaar gestapeld tot een hoogte van twee meter.

Leuk idee denk je. Tot je erom heen loopt, volledig je oriëntatie kwijtraakt door de scheve verhoudingen en wankelend, bijna zeeziek de zaal verlaat. Moderne kunst werkt.

Het S.M.A.K ligt in een prachtig oud park en is gevestigd in het oude casino. En daar ging de excursie van Studium Generale vorige week naar toe. Directeur Jan Hoet beijverde zich twintig jaar voor hij zíjn museum voor elkaar had. Het is een prachtig gebouw geworden dat de oude, open en stijlvolle architectuur ten volle benut.

Zandtapijten

Om het hart van het gebouw liggen grote, witgeschilderde zalen die weer aansluiten op kleinere zaaltjes, allemaal ruim van opzet, met hier en daar een nis. Daardoor krijg je ook oog voor het bouwen van tentoonstellingen, een kunst op zich. Centraal ligt de grote ruimte op de eerste verdieping, gewijd aan kunst, maatschappij en geweld. Hoet centreerde het rond enorme, indrukwekkende zandtapijten waarin de kunstenaar zich verontschuldigt dat het met de mensheid nog niet beter is gegaan. Daar omheen hangt werk met het menselijk leed als onderwerp zoals een schilderij van Francis Bacon en een agressieve fotocollage van het FN. Dat is niet alleen de afkorting van het Franse Front National, maar ook van de wapenfabrieken in Luik.

Panamarenko

Indrukwekkend blijft het werk van Panamarenko. Deze kunstenaar probeert al sinds de jaren ‘70 zijn droom om te vliegen te verwezenlijken. Zijn naam is niet voor niets een verwijzing naar Pan American Airline Com-pany. Hij verwezenlijkt zijn droom niet, maar het enthousiasme en het resultaat (enorme vliegmachines) zijn er niet minder door.

Niet dat alle deelnemers aan de excursie met alle kunstwerken even goed uit de voeten kunnen. Alsof dat met ‘oude kunst’ overigens wel het geval zou zijn. Maar er was voor elk wat wils en een goede rondleiding doet veel. Al met al was het de moeite waard, al viel de deelname van studenten wel érg tegen: zes van de vierendertig deelnemers waren student. Het roept de vraag op of studenten iets tegen moderne kunst hebben (aan de prijs van de excursie, fl. 15,- kan het niet gelegen hebben) of was de timing verkeerd: vrijdags slapen alle studenten immers hun roes uit. /.

Studentenoverleg

ziet weinig in nieuw

plan afstudeersteun

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) ziet weinig heil in de regeling voor afstu-

deersteun zoals minister Hermans die voortstelt in het Hoger Onderwijs- en Onderzoeksplan (HOOP).

Afstudeersteun is de financiële tegemoetkoming die instellingen bieden aan studenten die door bijzondere omstandigheden vertraging oplopen. Het kan voorkomen dat een student daardoor zijn diploma niet binnen de termijn van tien jaar haalt. Daardoor wordt zijn beurs een lening. Nu wordt zo’n student schadeloos gesteld door hogeschool of universiteit.

Hermans wil een nieuwe, centrale voorziening onderbrengen bij de Informatiebeheergroep. De verplichting voor instellingen om afstudeersteun te geven, vervalt dan. Kristian Valk, voorzitter van het ISO, verwacht dat er grote groepen studenten zijn die gedupeerd worden wanneer de regelingen op instellingsniveau verdwijnen.

Het ISO wil daarom garanties van de minister voor de regelingen op instellingsniveau. De studentenbond vindt het overigens positief dat er met een landelijke regeling meer duidelijkheid komt en de onderlinge verschillen verminderen.

Een andere situatie is dat een student door bijzondere omstandigheden vertraging oploopt, maar wel binnen tien jaar afstudeert. In die gevallen blijft de universiteit volgens het HOOP aanspreekbaar. Ook voor de regelingen op dit niveau wil het ISO duidelijke kaders van de minister. De bond wil te allen tijde vermijden dat studenten, door een onduidelijke regeling, niet gestimuleerd worden om activiteiten buiten het curriculum te ondernemen, zoals raadswerk of be-

stuursfuncties in studentenverenigingen. /.

Oud-studente TUE wint SUTO award ‘99

Voor haar scriptie ‘Uitbesteding: Noodzaak of uitdaging’ heeft ir.Tjarda de Heer de SUTO award ‘99 gewonnen. Tjarda de Heer is vorig jaar afgestudeerd als technisch bedrijfskundige aan de faculteit Technologie en Management aan de TUE. Voor haar afstudeerproject kreeg zij een negen.

De scriptieprijs wordt jaar-lijks uitgeloofd voor de beste scriptie op het gebied van uitbesteding en onderhoud en bestaat uit een oorkonde, een bronzen sculptuur en een geldbedrag van vijfduizend gulden. De twee begeleiders van Tjarda op de TUE, onder wie prof.dr. Arjan van Weele, hebben haar scriptie voorgedragen. Voor Tjarda kwam het dan ook als een ‘supper-verrassing’ toen Van Weele haar twee dagen voor de prijsuitreiking vroeg aanwezig te zijn.

“Er is me gezegd dat de kwaliteit van mijn scriptie duidelijk beter was dan die van anderen. Ik heb het probleem volgens de jury op een open manier opgetekend. De interviews die ik heb gehouden, heb ik zo letterlijk mogelijk weergegeven. Ze vonden het goed dat het gebracht is zoals het was en niet op een politieke manier.” Het overviel Tjarda allemaal nogal, maar het was een

aangename verrassing. Ze denkt erover om met het gewonnen geldbedrag een reis te maken. /.

Studium Generale start deze week het interfacultaire project Expo 2000, dat voorafgaat aan een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Hannover. In 1992 was er eveneens zo’n project waar ook Yolanda Koppejan, toen studente Bouwkunde, aan meewerkte. Koppejan, nu werkzaam bij Berenschot-Osborne management consultancy, was een van de organisatoren en begeleiders van het project. Dat gold als voorbereiding op de reis naar de Expo in Sevilla. Het ging om een groep van zo’n 100 studenten die werden verdeeld over tien thema’s, waaronder technologische innovatie, communicatie, presentatie en duurzame energie, die ook op de Expo zelf aan bod kwamen.

Koppejan: “Voorafgaand aan de reis organiseerden we lezingen en bekeken de deelnemers per projectgroep de laatste de technologische innovaties. Daarna schreven ze daar een rapport over. Ik vond het vooral zinvolle activiteiten omdat je met studenten van verschillende richtingen te maken hebt .”

Uiteraard was de reis het hoogtepunt, zeker omdat het een tiendaagse trip naar Spanje betrof, waarbij niet alleen Sevilla, maar ook Barcelona en Madrid werden bezocht. Eenmaal terug begon de verslaglegging en een tentoonstelling. Koppejan: “Het was het geheel dat het leuk maakte: het organiseren, het begeleiden, de reis, de tentoonstelling en het samenwerken. Voor de laatste stand van de technologische vooruitgang hoefden we de reis eigenlijk niet te maken omdat dat in de voorbereiding al uitgebreid aan bod was geweest. Het is wel zinvol om te zien hoe landen zich profileren en politiek gebruik maken van culturele verworvenheden. Nederland presenteerde zich in Sevilla toch herkenbaar met enerzijds klompen en tulpen en anderzijds met de waterhuishouding. Die aanpak was bij veel landen te zien: iets herkenbaars, aangevuld met een ander thema. /.

Studentenkerk

In de Studentenkapel aan de Kanaaldijk 6 is op zondag 24 oktober om 11.00 uur een oecumenische viering, met medewerking van het koor onder leiding van Fred Vonk.

Op maandag 25 oktober kun je meedoen aan Kundalini ‘Power’ yoga. Begeleiding en opgave: Elisabeth Fricker; van 20.00-21.00 uur, dojo van het studentensportcentrum.

Zen-meditatie staat op dinsdag 26 oktober op het programma. Begeleiding en opgave: Martin van Moorsel; van 17.00-18.00, dojo van het studentensportcentrum.

Nieuwe cd

van Tuna

Studentenmuziekvereniging Tuna Ciudad de Luz presenteert zondag vanaf 15.00 uur haar nieuwste cd in café Van Mol op het Stratumseind. De cd Grandes Exitos (grootste hits) is opgenomen ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de muziekvereniging. Op de cd staan achttien liedjes met Zuid-Amerikaanse ritmes, traditionele Madrileense liederen en instrumentale nummers. De cd-presentatie is gratis toegankelijk. Vanaf 25 oktober is het schijfje te koop voor 25 gulden bij VVV Eindhoven en het Tunahuis aan de Aalsterweg 171.

Tuna Ciudad de Luz is een groep studenten die Spaanse volksmuziek speelt en zingt.

Kamer Simon Stevin krijgt poetsbeurt

Het overhoop halen van elkaars bestuurskamers door studieverenigingen Simon Stevin en Protagoras is dit jaar flink uit de hand ge-lopen. In de kamer van Simon Stevin in W-hoog is na de bestuurswisseling een poederbrandblusser leeggespoten. Het opruimen hiervan is niet zonder gezondheidsrisico, daarom is een professioneel schoonmaakbedrijf ingeschakeld. De bestuurskamer is deze week gesloten. De gedachte achter het over-hoop halen van de kamers is dat het nieuwe bestuur de kamer moet opruimen en zo meteen weet waar alles staat. ‘De tendens is dat er een steeds grotere troep wordt gemaakt’, schrijft het 43ste bestuur van Simon Stevin. Wie de schoonmaak moet betalen, is nog niet duidelijk. /.














Website