/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 42, 2 december 1999


Bestuur

Untitled Document College van Bestuur richt blik op 2000

“Dit zijn ‘gedachten’”. Dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur van de TUE, legde de nadruk op dat laatste woord, maandagmiddag in de vergadering van de universiteitsraad, om aan te geven dat de bestuur-lijke agenda die het CvB net gepresenteerd had, nog niet definitief was. Niettemin gaf de presentatie van het CvB door middel van sheets al een aardig beeld van de plannen in het jaar 2000.

Zo wil het college volgend jaar in het onderwijs het zogeheten ‘3+2-model’ invoeren, wat neerkomt op de invoering van een kandidaatsexamen. Engels wordt in de nakandidaatsfase belangrijk als voertaal. Verder studeert men op de invoering van een mastersdiploma voor EESI en zal er worden onderzocht in hoeverre met de KU Leuven kan worden samengewerkt voor bi-diplomering bij de opleidingen Elektrotechniek en Scheikundige Technologie.

Bij de plannen die het CvB presenteerde met betrekking tot internationalisering viel vooral op dat er in het komende jaar veel samengewerkt gaat worden met de National University of Singapore. Er zijn al samenwerkingsverbanden tussen Singapore en de faculteiten Technologie Management, Werktuigbouwkunde en Scheikundige Technologie. Het CvB speelt met de gedachte om het bestuur van de National University of Singapore uit te nodigen volgend jaar Eindhoven te bezoeken.

Basiskennis

Met betrekking tot het ‘bio-onderdeel’ in het onderwijs zal het CvB in ieder geval gaan praten met andere universiteiten in de omgeving (onder andere in Utrecht, Nijmegen en Leuven) om te bezien of deze universiteiten leveranciers van ‘basiskennis’ kunnen zijn op dit onderwijsgebied.

Verder zijn er volgend jaar ontwikkelingen met betrekking tot de nieuw op te richten opleiding Industrieel Ontwerpen. Het CvB heeft ook plannen om de studentenhuizen in de stad te koppelen aan het netwerk van de TUE. Ook wordt er gewerkt aan de toepassing van mobiele communicatie bij notebooks.

Nieuwe website

Op het gebied van bestuur en beheer zullen volgend jaar op basis van de conclusies van de AVA-operatie de nodige veranderingen worden doorgevoerd. Ook komen de performance-indicatoren in het onderwijs aan bod (zie ook Cursor 3 van deze jaargang). Verder zal de ICT-nota die onlangs is gepresenteerd voor een deel worden ingevoerd en wil het CvB een nieuwe TUE-website ontwikkelen (“Voor de huidige moeten we ons onderhand gaan schamen,” aldus De Wilt tijdens de presentatie.)

Het CvB wil ook het overzicht van nevenwerkzaamheden van de TUE-medewerkers actualiseren. Verder staat de realisatie van het zwembad en de roeiloods op het programma./. /.

Untitled Document Samenwerking met Singapore

De TUE gaat, zo blijkt uit de plannen voor het volgend jaar,in toenemende mate samenwerken met de National University of Singapore (NUS).

Deze universiteit kent acht faculteiten:een faculty of Architecture, Building and Real Estate, een faculty of Arts and Social Sciences, een faculty of Business Administration, een faculty of Dentistry, een faculty of Engineering, een faculty of Law, een faculty of Medicine en een faculty of Science. Het aantal studenten aan de universiteit is ruim 19.000. Opvallend daarbij is dat een groot percentage van de studenten en aio’s (namelijk twintig procent) buitenlands is. Met betrekking tot het onderwijs- en onderzoekspersoneel is dat percentage zelfs vijftig procent.

De vice-chancellor van de universiteit, Prof Lim Pin, benadrukte in een speech op 13 september van dit jaar dat internationalisering voor de universiteit zeer belangrijk is. “We have to equip our students to work and compete in the ‘global village’, to be effective in cross-cultural teams, and to interact and to collaborate with the rest of the world in a variety of activities”, aldus Lim Pin. De studenten van de NUS zwermen uit naar topuniversiteiten als Caltech, Cornell, Imperial College en Ecole Polytechnique. Een ander opvallend element in de strategie van deze universiteit is een notebook-project, vergelijkbaar met dat van de TUE./. /.

Untitled Document Werkdruk en disfunctioneren onderwerp voor verbeteringen

De uitkomsten van de satisfactiepeiling onder het personeel zijn door het burau Beteor bij alle beheerseenheden gepresenteerd. Die hebben al acties tot verbetering geformuleerd. Het College van Bestuur heeft nu een concept-actieplan rondgestuurd met het verzoek om commentaar op de acties. De universiteitsraad heeft ook de mogelijkheid gehad commentaar te leveren.

In het plan geeft het College van Bestuur concrete acties tot verbetering. Uit de satisfactiepeiling blijkt dat werkdruk gekoppeld is aan de leeftijd van medewerkers. Voor ouderen blijkt de werkdruk groter te zijn dan voor jongeren. Het CvB overweegt nu een dakpanconstructie (een jongere collega neemt alvast enkele taken over van een oudere collega die binnen afzienbare tijd afscheid neemt) te vormen die in bijzondere gevallen toegepast kan worden. Deze regeling dient wel beperkt te zijn in tijd. In de praktijk zal zo’n dakpanconstructie alleen worden toegestaan wanneer andere mogelijkheden, zoals taakaanpassing, functieverandering en vermindering van de aanstellingsomvang niet mogelijk zijn.

Ook overweegt het CvB een gerichte training te organiseren voor managers en personeelsfunctionarissen om hen in staat te stellen adequaat te handelen als een medewerker niet goed functioneert.

Een ander probleem waar het CvB wat aan wil doen is het feit dat aspecten over loopbaanontwikkeling wel aan de orde komen in een functioneringsgesprek, maar dat er niet veel mee gedaan wordt. Elke beheerseenheid, zo luidt het plan van het CvB, zou een rapportage moeten opstellen over de conclusies van de functioneringsgesprekken. Die worden op centraal niveau geanalyseerd, waarna wordt nagegaan in hoeverre wensen van medewerkers gerealiseerd kunnen worden.

Een belangrijk punt is de communicatie over de strategie en de doelstellingen van de TUE. Die verdient verbetering, zo blijkt uit de peiling. Het CvB wil hiervoor de hiërarchische lijn in de TUE gebruiken. Het is de bedoeling om de doelstellingen van de TUE via een vertaalslag om te zetten in facultaire en dienstresultaten. Die moeten weer worden omgezet in door medewerkers te behalen resultaten, die onderdeel vormen voor het functioneringsgesprek.

Dr. Jimme Keizer waarschuwde in de vergadering van de universiteitsraad er wel voor dat je ontevredenheid niet moet opvangen met communiceren. Hij stelde verder de vraag hoe het kan dat er bij zoveel mensen zoveel negatieve resultaten te tellen waren. Hij miste deze stap tussen de gegevens en actie. Voorzitter De Wilt van het CvB gaf aan dat het probleem vooral was dat niemand kon vaststellen wat die cijfers betekenden, omdat er geen referentiekader was./. /.














Website